Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 258 str. 3
Wersja archiwalna od 2005-10-05 do 2007-11-26
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 258 str. 3
Wersja archiwalna od 2005-10-05 do 2007-11-26
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

DYREKTYWA KOMISJI 2005/63/WE

z dnia 3 października 2005 r.

zawierająca sprostowanie dyrektywy 2005/26/WE w sprawie listy składników żywności lub substancji wstępnie wyłączonych z załącznika IIIa do dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych (1), w szczególności jego art. 6 ust. 11,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa Komisji 2005/26/WE (2), po wydaniu opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), ustanowiła listę składników żywności lub substancji wstępnie wyłączonych z załącznika IIIa do dyrektywy 2000/13/WE.

(2) W swojej opinii z dnia 2 grudnia 2004 r. dotyczącej niektórych zastosowań żelatyny rybnej EFTA stwierdził, że stosowanie tego produktu jako nośnika preparatów zawierających witaminy i karotenoidy nie powoduje poważnych reakcji alergicznych.

(3) Aromaty zostały pominięte pomyłkowo w liście znajdującej się w Załączniku do dyrektywy 2005/26/WE. Należy je zatem włączyć do wspomnianego Załącznika,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł 1

W kolumnie drugiej Załącznika do dyrektywy 2005/26/WE tiret siódme otrzymuje brzmienie:

„- Żelatyna rybna stosowana jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy oraz aromatów.”.

Artykuł 2

1. Państwa Członkowskie przyjmują i publikują najpóźniej do dnia 3 grudnia 2005 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy. Państwa Członkowskie niezwłocznie przekazują Komisji teksty tych przepisów oraz tabelę korelacji między tymi przepisami i niniejszą dyrektywą.

Państwa Członkowskie stosują wspomniane przepisy od dnia 25 listopada 2005 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

2. Państwa Członkowskie przekazują Komisji teksty podstawowych przepisów prawa krajowego przyjętych w dziedzinie objętej niniejszą dyrektywą.

Artykuł 3

[1] Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie pierwszego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł 4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 3 października 2005 r.

W imieniu Komisji

Markos KYPRIANOU

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 109 z 6.5.2000, str. 29. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2003/89/WE (Dz.U. L 308 z 25.11.2003, str. 15).

(2) Dz.U. L 75 z 22.3.2005, str. 33.

[1] Dyrektywa wchodzi w życie 5 października 2005 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00