Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 75 str. 33
Wersja archiwalna od 2005-10-05 do 2007-11-26
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 75 str. 33
Wersja archiwalna od 2005-10-05 do 2007-11-26
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

DYREKTYWA KOMISJI 2005/26/WE

z dnia 21 marca 2005 r.

ustanawiająca listę składników żywności lub substancji wstępnie wyłączonych z załącznika IIIa do dyrektywy 2000/13/WE

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2005 r., Nr 258, poz. 3)  

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych (1), w szczególności jej art. 6 ust. 11 akapit drugi,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Załącznik IIIa dyrektywy 2000/13/WE ustanawia listę składników żywności, które należy umieścić na etykiecie, jako że mogą wywoływać niepożądane skutki u osób wrażliwych.

(2) Zgodnie z dyrektywą 2000/13/WE Komisja może wstępnie wyłączyć pewne składniki lub produkty z nich wytwarzane z załącznika IIIa do tej dyrektywy, natomiast producenci żywności lub ich stowarzyszenia mogą przeprowadzić badania naukowe w celu ustalenia, czy składniki te lub produkty spełniają warunki ostatecznego wyłączenia ich z załącznika.

(3) Komisja otrzymała 27 wniosków dotyczących 34 składników lub produktów z nich wytwarzanych, z czego 32 objęte są zakresem tej dyrektywy oraz zostały przedstawione do opinii naukowej Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

(4) Na podstawie informacji przedstawionych przez wnioskodawcę oraz innych dostępnych informacji EFSA ustalił, iż niektóre produkty wytwarzane z tych składników nie mogą bądź najprawdopodobniej nie mogą wywoływać niepożądanych skutków u osób wrażliwych. W niektórych przypadkach EFSA uznał, że nie może wyciągnąć ostatecznego wniosku, pomimo że nie wspomniano o żadnych zgłoszonych przypadkach.

(5) Powyższe produkty lub składniki spełniające wspomniane warunki należy zatem tymczasowo wyłączyć z załącznika IIIa do dyrektywy 2000/13/WE,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł 1

Składniki oraz substancje wymienione w Załączniku [1] do niniejszej dyrektywy należy wyłączyć z załącznika IIIa do dyrektywy 2000/13/WE do dnia 25 listopada 2007 r.

Artykuł 2

1. Państwa Członkowskie przyjmują i publikują najpóźniej do dnia 21 września 2005 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy. Państwa Członkowskie niezwłocznie przekazują Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji między tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa Członkowskie stosują wspomniane przepisy od dnia 25 listopada 2005 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

2. Państwa Członkowskie przekazują Komisji teksty podstawowych przepisów prawa krajowego przyjętych w dziedzinie objętej niniejszą dyrektywą.

Artykuł 3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie pierwszego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł 4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 21 marca 2005 r.

(1) Dz.U. L 109 z 6.5.2000, str. 29. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2003/89/WE (Dz.U. L 308 z 25.11.2003, str. 15).

ZAŁĄCZNIK

Lista składników żywności lub substancji wstępnie wyłączonych z załącznika IIIa do dyrektywy 2000/13/WE

Składniki

Produkty z nich wytwarzane, które zostały wstępnie wyłączone

Zboża zawierające gluten

- Syropy glukozowe na bazie pszenicy zawierające dekstrozę (1)

- Maltodekstryny na bazie pszenicy (1)

- Syropy glukozowe na bazie jęczmienia

- Zboża wykorzystywane w destylatach alkoholowych

Jaja

- Lizozym (wytwarzany z jaj) stosowany do wina

- Albumina (wytwarzana z jaj) stosowana jako środek klarujący do win i jabłeczników

Ryby

- Żelatyna rybna stosowana jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy oraz aromatów.

- Żelatyna rybna lub karuk stosowane jako środki klarujące do piwa, jabłecznika i wina

Soja

- Olej sojowy i tłuszcz całkowicie rafinowane (1)

- Naturalne mieszane tokoferole (E306), naturalny D-alfa-tokoferol, naturalny octan D-alfa-tokoferolu, naturalny bursztynian D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego

- Fitosterole i estry fitosteroli pochodzące z roślinnych olei sojowych

- Ester stanolu roślinnego produkowany ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego

Mleko

- Serwatka wykorzystywana w destylatach alkoholowych

- Laktitol

- Przetwory mleczne (kazeina) wykorzystywane jako środki klarujące do jabłecznika i wina

Orzechy

- Orzechy wykorzystywane w destylatach alkoholowych

- Orzechy (migdały, orzechy włoskie) wykorzystywane (jako środki aromatyzujące) w wyrobach alkoholowych

Seler

- Olej z naci i nasion selera

- Olej żywiczny z nasion selera

Gorczyca

- Olej gorczycowy

- Olej z nasion gorczycy

- Olej żywiczny z nasion gorczycy

(1) oraz produkty z nich wytwarzane, stopień, w jakim zostały przetworzone nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez EFSA dla odpowiedniego produktu, z którego się wywodzą.

[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez art. 1 dyrektywy Komisji 2005/63/WE z dnia 3 października 2005 r. zawierającej sprostowanie dyrektywy 2005/26/WE w sprawie listy składników żywności lub substancji wstępnie wyłączonych z załącznika IIIa do dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.Urz.UE L 258 z 04.10.2005, str. 3). Zmiana weszła w życie 5 października 2005 r.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00