Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2005-07-12
Wersja aktualna od 2005-07-12
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) nr 991/2005
z dnia 28 czerwca 2005 r.
ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów
(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2005 r., Nr 180, poz. 3)
Alerty
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiające Wspólnotowy Kodeks Celny (1),
uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 (2) ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92, a w szczególności jego art. 173, ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 173 do 177 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 przewidują, że Komisja okresowo ustala wartości jednostkowe dla produktów wskazanych w klasyfikacji w załączniku 26 do tego rozporządzenia.
(2) Stosowanie zasad i kryteriów określonych w wyżej wymienionych artykułach do elementów przekazanych Komisji zgodnie z art. 173 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 prowadzi do ustanowienia wartości jednostkowych określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia w stosunku do produktów, o których mowa,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Wartości jednostkowe określone w art. 173 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 ustanawia się zgodnie z tabelą zawartą w Załączniku [1].
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 2005 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 28 czerwca 2005 r.
|
(1) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2700/2000 (Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 17).
(2) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2286/2003 (Dz.U. L 343 z 31.12.2003, str. 1).
ZAŁĄCZNIK
| Wyszczególnienie | Liczba wartości jednostkowych na 100 kg | |||||
Pozycja | Gatunki, Odmiany, Kod CN | EUR LTL SEK | CYP LVL GBP | CZK MTL | DKK PLN | EEK SIT | HUF SKK |
1.10 | Ziemniaki młode 0701 90 50 | - - - | - - - | - - | - - | - - | - - |
1.30 | Cebula (inna niż do sadzenia) 0703 10 19 | 26,36 91,03 247,86 | 15,12 18,35 17,48 | 789,29 11,32 | 196,36 106,21 | 412,51 6 312,40 | 6 516,46 1 010,28 |
1.40 | Czosnek 0703 20 00 | 129,22 446,19 1 214,90 | 74,11 89,95 85,68 | 3 868,72 55,48 | 962,46 520,58 | 2 021,92 30 940,20 | 31 940,39 4 951,88 |
1.50 | Pory ex 0703 90 00 | 62,17 214,66 584,49 | 35,65 43,28 41,22 | 1 861,25 26,69 | 463,04 250,45 | 972,75 14 885,36 | 15 366,56 2 382,35 |
1.60 | Kalafior 0704 10 00 | - | - | - | - | - | - |
1.80 | Kapusta biała i czerwona 0704 90 10 | 53,56 184,93 503,54 | 30,72 37,28 35,51 | 1 603,48 22,99 | 398,91 215,77 | 838,03 12 823,87 | 13 238,43 2 052,42 |
1.90 | Brokuly lub kalarepa (Brassica oleracea. var. italica) ex 0704 90 90 | - - - | - - - | - - | - - | - - | - - |
1.100 | Kapusta pekińska ex 0704 90 90 | 104,01 359,13 977,85 | 59,65 72,40 68,96 | 3 113,85 44,65 | 774,67 419,00 | 1 627,40 24 903,11 | 25 708,15 3 985,66 |
1.110 | Salata glowiasta 0705 11 00 | - | - | - | - | - | - |
1.130 | Marchew ex 0706 10 00 | 30,30 104,62 284,87 | 17,38 21,09 20,09 | 907,12 13,01 | 225,67 122,06 | 474,09 7 254,73 | 7 489,25 1 161,10 |
1.140 | Rzodkiewka ex 0706 90 90 | 52,35 180,75 492,17 | 30,02 36,44 34,71 | 1 567,25 22,47 | 389,90 210,89 | 819,10 12 534,16 | 12 939,35 2 006,05 |
1.160 | Groch (Pisum sativum) 0708 10 00 | 498,36 1 720,72 4 685,29 | 285,81 346,91 330,41 | 14 919,78 213,94 | 3 711,76 2 007,63 | 7 797,58 119 321,40 | 123 178,68 19 097,01 |
| Wyszczególnienie | Liczba wartości jednostkowych na 100 kg | |||||
Pozycja | Gatunki, Odmiany, Kod CN | EUR LTL SEK | CYP LVL GBP | CZK MTL | DKK PLN | EEK SIT | HUF SKK |
1.170 | Fasola |
|
|
|
|
|
|
1.170.1 | - Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.) ex 0708 20 00 | 126,24 435,87 1 186,81 | 72,40 87,87 83,69 | 3 779,25 54,19 | 940,21 508,54 | 1 975,16 30 224,69 | 31 201,75 4 837,36 |
1.170.2 | - Fasola (Phaseolus ssp., vulgaris var. Compressus Savi) ex 0708 20 00 | 151,09 521,68 1 420,47 | 86,65 105,17 100,17 | 4 523,33 64,86 | 1 125,32 608,67 | 2 364,04 36 175,48 | 37 344,92 5 789,77 |
1.180 | Bób ex 0708 90 00 | - | - | - | - | - | - |
1.190 | Karczochy 0709 10 00 | - | - | - | - | - | - |
1.200 | Szparagi |
|
|
|
|
|
|
1.200.1 | - zielone ex 0709 20 00 | 422,34 1 458,27 3 970,67 | 242,21 293,99 280,01 | 12 644,13 181,31 | 3 145,62 1 701,41 | 6 608,24 101 121,78 | 104 390,72 16 184,21 |
1.200.2 | - pozostałe ex 0709 20 00 | 254,55 878,92 2 393,16 | 145,99 177,19 168,77 | 7 620,76 109,28 | 1 895,90 1 025,46 | 3 982,86 60 947,24 | 62 917,47 9 754,41 |
1.210 | Oberzyny (baklazany) 0709 30 00 | 95,52 329,81 898,02 | 54,78 66,49 63,33 | 2 859,66 41,01 | 711,43 384,80 | 1 494,55 22 870,19 | 23 609,51 3 660,30 |
1.220 | Seler naciowy (Apium graveolens L., var. dulce) ex 0709 40 00 | 124,01 428,18 1 165,87 | 71,12 86,32 82,22 | 3 712,59 53,24 | 923,62 499,57 | 1 940,33 29 691,57 | 30 651,40 4 752,04 |
1.230 | Pieprznik jadalny 0709 59 10 | 926,44 3 198,81 8 709,93 | 531,31 644,89 614,23 | 27 735,76 397,72 | 6 900,13 3 732,16 | 14 495,64 221 817,53 | 228 988,17 35 501,18 |
1.240 | Papryka słodka 0709 60 10 | 116,98 403,92 1 099,82 | 67,09 81,43 77,56 | 3 502,26 50,22 | 871,29 471,27 | 1 830,40 28 009,41 | 28 914,86 4 482,82 |
1.250 | Koper 0709 90 50 | - | - | - | - | - | - |
1.270 | Słodkie ziemniaki, całe, świeże (przeznaczone do spożycia przez ludzi) 0714 20 10 | 115,02 397,14 1 081,36 | 65,96 80,07 76,26 | 3 443,47 49,38 | 856,67 463,36 | 1 799,67 27 539,24 | 28 429,49 4 407,57 |
2.10 | Kasztany (Castanea spp.), świeze ex 0802 40 00 | - | - | - | - | - | - |
2.30 | Ananas, świeży ex 0804 30 00 | 65,26 225,32 613,51 | 37,42 45,43 43,27 | 1 953,66 28,01 | 486,03 262,89 | 1 021,05 15 624,41 | 16 129,50 2 500,64 |
| Wyszczególnienie | Liczba wartości jednostkowych na 100 kg | |||||
Pozycja | Gatunki, Odmiany, Kod CN | EUR LTL SEK | CYP LVL GBP | CZK MTL | DKK PLN | EEK SIT | HUF SKK |
2.40 | Awokado, świeże ex 0804 40 00 | 132,86 458,73 1 249,07 | 76,19 92,48 88,09 | 3 977,51 57,04 | 989,53 535,22 | 2 078,78 31 810,26 | 32 838,59 5 091,13 |
2.50 | Guawa, mango, świeże ex 0804 50 | - | - | - | - | - | - |
2.60 | Słodkie pomarańcze, świeże: |
|
|
|
|
|
|
2.60.1 | - Krwiste i półkrwiste ex 0805 10 20 | 55,08 190,18 517,83 | 31,59 38,34 36,52 | 1 648,99 23,65 | 410,24 221,89 | 861,81 13 187,80 | 13 614,12 2 110,67 |
2.60.2 | - Nawele, Naweliny, Nawelaty, Salustiany, Vernasy, Valencjany, Maltańskie, Szamutiasy, Ovalisy, Trovita i Hamliny ex 0805 10 20 | 52,72 182,03 495,64 | 30,23 36,70 34,95 | 1 578,32 22,63 | 392,66 212,38 | 824,88 12 622,68 | 13 030,73 2 020,22 |
2.60.3 | - Pozostałe ex 0805 10 20 | 44,44 153,44 417,80 | 25,49 30,93 29,46 | 1 330,44 19,08 | 330,99 179,03 | 695,33 10 640,27 | 10 984,23 1 702,94 |
2.70 | Mandarynki (łącznie z tangerinami i satsumas), świeże, klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże |
|
|
|
|
|
|
2.70.1 | - Klementynki ex 0805 20 10 | 66,82 230,72 628,21 | 38,32 46,51 44,30 | 2 000,45 28,69 | 497,67 269,18 | 1 045,50 15 998,66 | 16 515,85 2 560,53 |
2.70.2 | - Monrealesy i satsumas ex 0805 20 30 | 56,31 194,42 529,39 | 32,29 39,20 37,33 | 1 685,77 24,17 | 419,39 226,84 | 881,04 13 481,97 | 13 917,80 2 157,75 |
2.70.3 | - Mandarynki i wilkingi ex 0805 20 50 | 67,05 231,49 630,33 | 38,45 46,67 44,45 | 2 007,21 28,78 | 499,35 270,09 | 1 049,03 16 052,68 | 16 571,61 2 569,18 |
2.70.4 | - Tangeryny i pozostałe ex 0805 20 70 ex 0805 20 90 | 72,20 249,30 678,81 | 41,41 50,26 47,87 | 2 161,61 31,00 | 537,77 290,87 | 1 129,73 17 287,52 | 17 846,37 2 766,81 |
2.85 | Limy (Citrus aurantifolia), świeże 0805 50 90 | 111,16 383,80 1 045,02 | 63,75 77,38 73,70 | 3 327,76 47,72 | 827,88 447,79 | 1 739,20 26 613,87 | 27 474,21 4 259,46 |
2.90 | Grejpfruty, świeże |
|
|
|
|
|
|
2.90.1 | - białe ex 0805 40 00 | 74,07 255,74 696,34 | 42,48 51,56 49,11 | 2 217,41 31,80 | 551,65 298,38 | 1 158,89 17 733,79 | 18 307,07 2 838,24 |
2.90.2 | - różowe ex 0805 40 00 | 82,86 286,10 779,00 | 47,52 57,68 54,94 | 2 480,63 35,57 | 617,13 333,80 | 1 296,46 19 838,80 | 20 480,26 3 175,16 |
| Wyszczególnienie | Liczba wartości jednostkowych na 100 kg | |||||
Pozycja | Gatunki, Odmiany, Kod CN | EUR LTL SEK | CYP LVL GBP | CZK MTL | DKK PLN | EEK SIT | HUF SKK |
2.100 | Winogrona stołowe 0806 10 10 | 162,78 562,06 1 530,42 | 93,36 113,31 107,93 | 4 873,46 69,88 | 1 212,42 655,78 | 2 547,03 38 975,61 | 40 235,57 6 237,92 |
2.110 | Arbuzy 0807 11 00 | 38,37 132,48 360,74 | 22,01 26,71 25,44 | 1 148,72 16,47 | 285,78 154,57 | 600,36 9 186,93 | 9 483,91 1 470,34 |
2.120 | Melony (inne niż arbuzy) |
|
|
|
|
|
|
2.120.1 | - Amarillo, cuper, honey dew (w tym cantalene), onteniente, piel de sapo (w tym verde liso), rochet, tendral, futuro ex 0807 19 00 | 62,97 217,42 592,01 | 36,11 43,83 41,75 | 1 885,20 27,03 | 469,00 253,67 | 985,27 15 076,91 | 15 564,29 2 413,01 |
2.120.2 | - Pozostałe ex 0807 19 00 | 81,05 279,85 762,00 | 46,48 56,42 53,74 | 2 426,51 34,80 | 603,67 326,51 | 1 268,17 19 406,06 | 20 033,40 3 105,88 |
2.140 | Gruszki |
|
|
|
|
|
|
2.140.1 | - Gruszki - Nashi (Pyrus pyrifolia), Pears - Ya (Pyrus bretscheideri) ex 0808 20 50 | - - - | - - - | - - - | - - - | - - | - - |
2.140.2 | - Pozostałe ex 0808 20 50 | - - - | - - - | - - | - - | - - | - - |
2.150 | Morele 0809 10 00 | - - - | - - - | - - | - - | - - | - - |
2.160 | Wiśnie i czereśnie 0809 20 95 0809 20 05 | - - - | - - - | - - | - - | - - | - - |
2.170 | Brzoskwinie 0809 30 90 | - - - | - - - | - - | - - | - - | - - |
2.180 | Nektaryny ex 0809 30 10 | - - - | - - - | - - | - - | - - | - - |
2.190 | Śliwki 0809 40 05 | - - - | - - - | - - | - - | - - | - - |
2.200 | Truskawki i poziomki 0810 10 00 | 281,43 971,72 2 645,86 | 161,40 195,90 186,59 | 8 425,45 120,82 | 2 096,09 1 133,74 | 4 403,42 67 382,78 | 69 561,05 10 784,40 |
| Wyszczególnienie | Liczba wartości jednostkowych na 100 kg | |||||
Pozycja | Gatunki, Odmiany, Kod CN | EUR LTL SEK | CYP LVL GBP | CZK MTL | DKK PLN | EEK SIT | HUF SKK |
2.205 | Maliny 0810 20 10 | 304,95 1 052,93 2 866,99 | 174,89 212,28 202,18 | 9 129,59 130,92 | 2 271,27 1 228,49 | 4 771,43 73 014,18 | 75 374,49 11 685,68 |
2.210 | Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus 0810 40 30 | 1 455,44 5 025,34 13 683,32 | 834,69 1 013,13 964,96 | 43 572,96 624,82 | 10 840,12 5 863,24 | 22 772,69 348 476,00 | 359 741,10 55 772,46 |
2.220 | Owoce kiwi (Actinidia chinensis Planch.) 0810 50 00 | 129,87 448,42 1 220,99 | 74,48 90,40 86,11 | 3 888,10 55,75 | 967,29 523,19 | 2 032,05 31 095,21 | 32 100,41 4 976,69 |
2.230 | Granaty ex 0810 90 95 | 67,40 232,72 633,66 | 38,65 46,92 44,69 | 2 017,82 28,93 | 502,00 271,52 | 1 054,58 16 137,58 | 16 659,26 2 582,77 |
2.240 | Khakis (w tym owoce sharon) ex 0810 90 95 | 157,94 545,35 1 484,91 | 90,58 109,95 104,72 | 4 728,54 67,81 | 1 176,37 636,28 | 2 471,29 37 816,63 | 39 039,12 6 052,43 |
2.250 | Liczi (śliwki chińskie) ex 0810 90 | - | - | - | - | - | - |
[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez sprostowanie do rozporządzenia Komisji (WE) nr 991/2005 z dnia 28 czerwca 2005 r. ustanawiającego wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów (Dz.Urz.UE L 180 z 12.07.2005, str. 3). Zmiana weszła w życie 12 lipca 2005 r.