Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 118 str. 14
Wersja aktualna od 2005-05-25
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2005 nr 118 str. 14
Wersja aktualna od 2005-05-25
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 704/2005

z dnia 4 maja 2005 r.

zmieniające elementy specyfikacji nazwy pochodzenia znajdującej się w Załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1107/96 (Mel de Barroso) (PDO)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2081/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(1), w szczególności jego art. 9 oraz art. 6 ust. 3 i 4 tiret drugie,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92 wniosek Portugalii o dokonanie zmian elementów specyfikacji chronionej nazwy pochodzenia "Mel de Barroso", zarejestrowanej w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1107/96(2), został opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej(3).

(2) Ponieważ do Komisji nie zostało przesłane żadne pisemne zgłoszenie zastrzeżeń zgodnie z art. 7 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92, zmiany te powinny zostać zarejestrowane i opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W specyfikacji nazwy pochodzenia "Mel de Barroso" wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Pełne zestawienie zawierające główne elementy specyfikacji znajduje się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 4 maja 2005 r.

W imieniu Komisji

Mariann FISCHER BOEL

Członek Komisji

(1) Dz.U. L 208 z 24.7.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 806/2003 (Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1).

(2) Dz.U. L 148 z 21.6.1996, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1345/2004 (Dz.U. L 249 z 23.7.2004, str. 14).

(3) Dz.U. C 262 z 31.10.2003, str. 16 ("Mel de Barroso").

ZAŁĄCZNIK I

PORTUGALIA

„Mel de Barroso”

Wprowadzona zmiana:

- Pozycja przedmiotowej specyfikacji:

infoRgrafika

- Zmiana:

Obszar geograficzny produkcji zostaje poszerzony o gminy Chaves i Vila Pouca de Aguiar oraz o freguesias Jou i Valongo de Milhais w gminie Murça.

Na wskazanych obszarach panują takie same warunki glebowo-klimatyczne, a produkowany tam miód ma takie same właściwości jak ten, który otrzymywany jest na obecnym obszarze geograficznym, i wytwarzany jest według tych samych metod produkcji, z gwarancją informacji o jego pochodzeniu.

ZAŁĄCZNIK II

Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2081/92

"MEL DE BARROSO"

(NR WE: PT/0229/24.1.1994)

PDO (X) PGI ( )

Niniejsze zestawienie jest podsumowaniem sporządzonym wyłącznie do celów informacyjnych. W celu uzyskania dokładnych informacji osoby zainteresowane, w szczególności producenci wyrobów objętych daną chronioną nazwą pochodzenia (PDO) lub chronionym oznaczeniem geograficznym (PGI), proszone są o zapoznanie się z pełną wersją specyfikacji produktu udostępnianą na szczeblu krajowym lub przez służby Komisji Europejskiej(1).

1.

Właściwe służby Państwa Członkowskiego

Nazwa:

Instituto de Desenvolvimento Rural e Hidráulica

Adres:

Av. Afonso Costa, 3
P-1949-002 Lisbonne

Telefon:

(351-21) 844 22 00

Faks:

(351-21) 844 22 02

E-mail:

idrha@idrha.min-agricultura.pt

2.

Grupa wnioskująca

2.1.

Nazwa:

Capolib - Cooperativa Agrícola de Boticas, CRL

2.2.

Adres:

Av. do Eiró
P-5460 Boticas

Telefon:

(351-276) 41 81 70

Faks:

(351-276) 41 57 34

E-mail:

capolib@mail.telepac.pt

2.3.

Członkowie: producenci/przetwórcy (X) inni ( )

3.

Rodzaj produktu

Klasa 1.4: Inne produkty pochodzenia zwierzęcego - Miód

4.

Opis specyfikacji produktu

(podsumowanie warunków, o których mowa w art. 4 ust. 2)

4.1.

Nazwa

"Mel de Barroso"

4.2.

Opis

Miód produkowany przez pszczołę miejscową Apis mellifera (sp. iberica) z nektaru kwiatowego z przewagą pyłku kwiatów wrzosowatych, stanowiących część regionalnej flory miododajnej.

4.3.

Obszar geograficzny

W granicach gmin Boticas, Chaves, Montalegre i Vila Pouca de Aguiar oraz freguesias Jou i Valongo de Milhais w gminie Murça (okręg Vila Real).

4.4.

Dowód pochodzenia

Uświęcony obyczajem, w szczególności odniesieniami fizycznymi, pisanymi, a nawet ustnymi, potencjałem produkcyjnym regionu i znaczeniem miodu i pszczoły w heraldyce i toponimice regionu.

4.5.

Metoda otrzymywania

Miód może być pozyskiwany (odwirowywany z plastrów) jedynie w pasiekach spełniających ustalone wymogi, a operacja miodobrania i klarowania miodu w zbiorczych pojemnikach musi odbywać się na obszarze jego produkcji. Jako że miód Barroso jest produktem, który bez przeszkód mógłby być mieszany z innymi miodami, aby uniknąć jakiejkolwiek przerwy w łańcuchu informacji o pochodzeniu i w nadzorze nad produktem, jego konfekcjonowanie może być dokonywane jedynie przez uprawnione grupy producentów działające na obszarze geograficznym pochodzenia, tak by zagwarantować jakość i autentyczność produktu oraz nie wprowadzać konsumenta w błąd. Produkcja, miodobranie i konfekcjonowanie mogą mieć miejsce jedynie na określonym obszarze geograficznym. Miód Barroso może być wprowadzany do obrotu w stanie płynnym, krystalicznym lub w plastrach (pod warunkiem że będą one całkowicie pokryte i nie będą zawierały czerwia); musi on być konfekcjonowany w pojemnikach wykonanych z bezpiecznego i obojętnego materiału stosowanego do celów spożywczych, którego modele i oznakowanie zostały uprzednio zatwierdzone przez grupę producentów.

4.6.

Związek

Miód Barroso produkowany jest w najwyżej położonych regionach Barroso. Jest to miód o szczególnych cechach wynikających z tego, że rośliny będące jego źródłem występują przeważnie na obszarze wrzosowisk.

4.7.

Organ kontrolny

Nazwa:

TRADIÇÃO E QUALIDADE - Associação Interprofissional para os Produtos Agro-Alimentares de Trás-os-Montes

Adres:

Av. 25 de Abril 273, S/L
P-5370 Mirandela

Telefon:

(351-278) 26 14 10

Faks:

(351-278) 26 14 10

E-mail:

tradicao-qualidade@clix.pt

4.8.

Etykietowanie

MEL DE BARROSO - Denominação de Origem Protegida

4.9.

Wymogi krajowe

-

(1) Komisja Europejska - Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa - Jednostka "Polityka Jakości Produktów Rolnych" - B-1049 Bruksela.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00