Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2005-05-25
Wersja aktualna od 2005-05-25
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 704/2005
z dnia 4 maja 2005 r.
zmieniające elementy specyfikacji nazwy pochodzenia znajdującej się w Załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1107/96 (Mel de Barroso) (PDO)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2081/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(1), w szczególności jego art. 9 oraz art. 6 ust. 3 i 4 tiret drugie,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92 wniosek Portugalii o dokonanie zmian elementów specyfikacji chronionej nazwy pochodzenia "Mel de Barroso", zarejestrowanej w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1107/96(2), został opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej(3).
(2) Ponieważ do Komisji nie zostało przesłane żadne pisemne zgłoszenie zastrzeżeń zgodnie z art. 7 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92, zmiany te powinny zostać zarejestrowane i opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W specyfikacji nazwy pochodzenia "Mel de Barroso" wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Pełne zestawienie zawierające główne elementy specyfikacji znajduje się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 4 maja 2005 r.
W imieniu Komisji |
Mariann FISCHER BOEL |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 208 z 24.7.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 806/2003 (Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1).
(2) Dz.U. L 148 z 21.6.1996, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1345/2004 (Dz.U. L 249 z 23.7.2004, str. 14).
(3) Dz.U. C 262 z 31.10.2003, str. 16 ("Mel de Barroso").
ZAŁĄCZNIK I
PORTUGALIA
„Mel de Barroso”
Wprowadzona zmiana:
- Pozycja przedmiotowej specyfikacji:
- Zmiana:
Obszar geograficzny produkcji zostaje poszerzony o gminy Chaves i Vila Pouca de Aguiar oraz o freguesias Jou i Valongo de Milhais w gminie Murça.
Na wskazanych obszarach panują takie same warunki glebowo-klimatyczne, a produkowany tam miód ma takie same właściwości jak ten, który otrzymywany jest na obecnym obszarze geograficznym, i wytwarzany jest według tych samych metod produkcji, z gwarancją informacji o jego pochodzeniu.
ZAŁĄCZNIK II
Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2081/92
"MEL DE BARROSO"
(NR WE: PT/0229/24.1.1994)
PDO (X) PGI ( )
Niniejsze zestawienie jest podsumowaniem sporządzonym wyłącznie do celów informacyjnych. W celu uzyskania dokładnych informacji osoby zainteresowane, w szczególności producenci wyrobów objętych daną chronioną nazwą pochodzenia (PDO) lub chronionym oznaczeniem geograficznym (PGI), proszone są o zapoznanie się z pełną wersją specyfikacji produktu udostępnianą na szczeblu krajowym lub przez służby Komisji Europejskiej(1).
1. | Właściwe służby Państwa Członkowskiego | |
| Nazwa: | Instituto de Desenvolvimento Rural e Hidráulica |
| Adres: | Av. Afonso Costa, 3 |
| Telefon: | (351-21) 844 22 00 |
| Faks: | (351-21) 844 22 02 |
| E-mail: | idrha@idrha.min-agricultura.pt |
2. | Grupa wnioskująca | |
2.1. | Nazwa: | Capolib - Cooperativa Agrícola de Boticas, CRL |
2.2. | Adres: | Av. do Eiró |
| Telefon: | (351-276) 41 81 70 |
| Faks: | (351-276) 41 57 34 |
| E-mail: | capolib@mail.telepac.pt |
2.3. | Członkowie: producenci/przetwórcy (X) inni ( ) | |
3. | Rodzaj produktu | |
| Klasa 1.4: Inne produkty pochodzenia zwierzęcego - Miód | |
4. | Opis specyfikacji produktu | |
| (podsumowanie warunków, o których mowa w art. 4 ust. 2) | |
4.1. | Nazwa |
|
| "Mel de Barroso" | |
4.2. | Opis |
|
| Miód produkowany przez pszczołę miejscową Apis mellifera (sp. iberica) z nektaru kwiatowego z przewagą pyłku kwiatów wrzosowatych, stanowiących część regionalnej flory miododajnej. | |
4.3. | Obszar geograficzny | |
| W granicach gmin Boticas, Chaves, Montalegre i Vila Pouca de Aguiar oraz freguesias Jou i Valongo de Milhais w gminie Murça (okręg Vila Real). | |
4.4. | Dowód pochodzenia | |
| Uświęcony obyczajem, w szczególności odniesieniami fizycznymi, pisanymi, a nawet ustnymi, potencjałem produkcyjnym regionu i znaczeniem miodu i pszczoły w heraldyce i toponimice regionu. | |
4.5. | Metoda otrzymywania | |
| Miód może być pozyskiwany (odwirowywany z plastrów) jedynie w pasiekach spełniających ustalone wymogi, a operacja miodobrania i klarowania miodu w zbiorczych pojemnikach musi odbywać się na obszarze jego produkcji. Jako że miód Barroso jest produktem, który bez przeszkód mógłby być mieszany z innymi miodami, aby uniknąć jakiejkolwiek przerwy w łańcuchu informacji o pochodzeniu i w nadzorze nad produktem, jego konfekcjonowanie może być dokonywane jedynie przez uprawnione grupy producentów działające na obszarze geograficznym pochodzenia, tak by zagwarantować jakość i autentyczność produktu oraz nie wprowadzać konsumenta w błąd. Produkcja, miodobranie i konfekcjonowanie mogą mieć miejsce jedynie na określonym obszarze geograficznym. Miód Barroso może być wprowadzany do obrotu w stanie płynnym, krystalicznym lub w plastrach (pod warunkiem że będą one całkowicie pokryte i nie będą zawierały czerwia); musi on być konfekcjonowany w pojemnikach wykonanych z bezpiecznego i obojętnego materiału stosowanego do celów spożywczych, którego modele i oznakowanie zostały uprzednio zatwierdzone przez grupę producentów. | |
4.6. | Związek |
|
| Miód Barroso produkowany jest w najwyżej położonych regionach Barroso. Jest to miód o szczególnych cechach wynikających z tego, że rośliny będące jego źródłem występują przeważnie na obszarze wrzosowisk. | |
4.7. | Organ kontrolny |
|
| Nazwa: | TRADIÇÃO E QUALIDADE - Associação Interprofissional para os Produtos Agro-Alimentares de Trás-os-Montes |
| Adres: | Av. 25 de Abril 273, S/L |
| Telefon: | (351-278) 26 14 10 |
| Faks: | (351-278) 26 14 10 |
| E-mail: | tradicao-qualidade@clix.pt |
4.8. | Etykietowanie |
|
| MEL DE BARROSO - Denominação de Origem Protegida | |
4.9. | Wymogi krajowe |
|
| - |
|
|
(1) Komisja Europejska - Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa - Jednostka "Polityka Jakości Produktów Rolnych" - B-1049 Bruksela.