Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2005-03-29
Wersja aktualna od 2005-03-29
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 387/2005
z dnia 8 marca 2005 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 831/97 ustanawiające normy handlowe mające zastosowanie do awokado
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw (1), w szczególności jego art. 2 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Grupa Robocza ds. Normalizacji Produktów Łatwo Psujących się i Poprawy Jakości Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG/ONZ) ostatnio zmieniła normę FFV-42 dotyczącą obrotu i handlowej kontroli jakości awokado. Dla jasności i międzynarodowej przejrzystości należy wziąć pod uwagę takie zmiany rozporządzenia Komisji (WE) nr 831/97 (2).
(2) Dojrzałość i rozwój awokado można ocenić na podstawie zawartości w nich suchej masy. Aby wyeliminować owoce, które nie mogą dojrzeć, należy wprowadzić wymóg odnośnie do minimalnej zawartości suchej masy.
(3) Handel awokado odmiany Hass o małych rozmiarach rozwija się i cieszy się popytem pewnej grupy konsumentów. Dlatego należy zmniejszyć minimalny rozmiar wymagany odnośnie do awokado tej odmiany.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 831/1997.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 831/1997 zmienia się zgodnie z Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 maja 2005 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 8 marca 2005 r.
W imieniu Komisji |
Mariann FISCHER BOEL |
Członek Komisji |
|
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 47/2003 (Dz.U. L 7 z 11.1.2003, str. 64).
(2) Dz.U. L 119 z 8.5.1997, str. 13. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 907/2004 (Dz.U. L 163 z 30.4.2004, str. 50).
ZAŁĄCZNIK
W Załączniku do rozporządzenia (WE) nr 831/1997 wprowadza się następujące zmiany:
1) w tytule II (Przepisy dotyczące jakości) wprowadza się następujące zmiany:
a) w pkt. A (Wymagania minimalne) drugi akapit otrzymuje brzmienie:
„Awokado musi być twarde i zrywane ostrożnie.”;
b) dodaje się pkt Aa w brzmieniu:
„Aa. Dojrzałość
Jego stopień rozwoju powinien osiągnąć fizjologiczny etap, który zapewni dalszy proces dojrzewania aż do jego zakończenia.
Owoc powinien mieć minimalną zawartość suchej masy, mierzoną poprzez suszenie do stałej wagi:
- 21 % dla odmiany Hass;
- 20 % dla odmian Fuerte, Pinkerton, Reed i Edranol;
- 19 % dla pozostałych odmian z wyłączeniem odmian antylskich, które mogą mieć niższą zawartość suchej masy.
Dojrzały owoc powinien być wolny od goryczy.”;
2) w tytule III (Przepisy dotyczące wielkości) wprowadza się następujące zmiany:
a) w tabeli znajdującej się w drugim akapicie dodaje się następującą pozycję:
„80 do 125 (Tylko odmiana Hass) | S (a) |
(a) Różnica w wadze między najmniejszym a największym owocem w opakowaniu nie powinna przekraczać 25 g.”; |
b) drugi akapit otrzymuje brzmienie:
„Minimalna waga awokado nie może być mniejsza niż 125 g z wyłączeniem awokado odmiany Hass, którego waga nie może być mniejsza niż 80 g.”