Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2004 nr 374 str. 64
Wersja archiwalna od 2004-12-25 do 2005-06-22
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2004 nr 374 str. 64
Wersja archiwalna od 2004-12-25 do 2005-06-22
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

DYREKTYWA KOMISJI 2004/115/WE

z dnia 15 grudnia 2004 r.

zmieniająca dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych pestycydów

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(2), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z przepisami dyrektywy 91/414/EWG, Państwa Członkowskie są odpowiedzialne za udzielanie zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin wobec określonych upraw. Takie zezwolenia muszą być udzielane na podstawie oceny wywoływanych przez nie skutków dla zdrowia ludzi i zwierząt oraz ich wpływu na środowisko. Elementy, które należy uwzględnić podczas przeprowadzania ocen, obejmują narażenie użytkowników i osób postronnych oraz wpływ na środowisko lądowe, wodne i powietrzne, a także wpływ na ludzi i zwierzęta poprzez spożycie pozostałości zalegających w uprawach, wobec których je zastosowano.

(2) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości odzwierciedlają minimalne ilości pestycydów zużyte w celu zapewnienia skutecznej ochrony roślin, stosowane w taki sposób, aby pozostałości były możliwie jak najmniejsze i mieściły się w granicach dopuszczalnych z toksykologicznego punktu widzenia, zwłaszcza pod względem przewidywanego spożycia.

(3) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości są ustalane na niższym poziomie oznaczania analitycznego, gdy dozwolone stosowanie środków ochrony roślin nie powoduje powstania wykrywalnych poziomów pozostałości pestycydów w produktach spożywczych lub na ich powierzchni lub gdy nie występują dozwolone przypadki stosowania lub gdy stosowanie, które zostało dozwolone przez Państwa Członkowskie, nie zostało poparte niezbędnymi danymi lub gdy stosowanie w państwach trzecich powodujące obecność pozostałości w produktach spożywczych lub na ich powierzchni, które mogą zostać wprowadzone do obrotu we Wspólnocie, nie zostało poparte niezbędnymi danymi.

(4) Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów powinny być rewidowane. Mogą one ulec zmianie w związku z nowymi zastosowaniami, informacjami i danymi.

(5) Informacje o nowych lub zmienionych zastosowaniach niektórych pestycydów objętych dyrektywą 90/642/EWG zostały przekazane Komisji.

(6) Długotrwałe narażenie konsumentów na te pestycydy za pośrednictwem środków spożywczych mogących zawierać pozostałości tych pestycydów zostało ocenione i obliczone zgodnie ze wspólnotowymi procedurami i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia(3). Obliczono, że przy założonych najwyższych dopuszczalnych poziomach pozostałości spożycie dzienne nie przekroczy dopuszczalnego poziomu.

(7) W odnośnych przypadkach ostre narażenie konsumentów na te pestycydy za pośrednictwem każdego ze środków spożywczych mogących zawierać pozostałości tych pestycydów zostało ocenione i obliczone zgodnie z obecnymi wspólnotowymi procedurami i praktykami z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia. Uwzględniono opinie Komitetu Naukowego ds. Roślin, w szczególności rady i zalecenia dotyczące ochrony konsumentów roślinnych środków spożywczych, wobec których stosowano środki ochrony roślin.

(8) Z tego względu należy ustalić nowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości tych pestycydów.

(9) W związku z tym należy wprowadzić odpowiednie zmiany do dyrektywy 90/642/EWG.

(10) Ustalenie lub zmiana tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości na poziomie Wspólnoty nie wyklucza ustalania przez Państwa Członkowskie tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości wspomnianych substancji zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG i załącznika VI do tej dyrektywy. Uznaje się, że okres czterech lat jest wystarczający na dopuszczenie dalszych zastosowań przedmiotowych substancji czynnych. Po upływie tego okresu tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości stanie się definitywny.

(11) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł 1

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości metomylu, tiodikarbu, myklobutanilu, grupy manebu, fenpropimorfu, metalaksylu, metalaksylu-m, penkonazolu, iprowalikarbu, azok-systrobiny i fenheksamidu określone w załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG zastępuje się poziomami określonymi w Załączniku do niniejszej dyrektywy.

Artykuł 2

1. Państwa Członkowskie przyjmują i publikują, najpóźniej do dnia 22 czerwca 2005 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy. Państwa Członkowskie niezwłocznie przekazują Komisji teksty tych przepisów oraz tabele korelacji między tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa Członkowskie stosują wspomniane przepisy od dnia 23 czerwca 2005 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie

2. Państwa Członkowskie przekazują Komisji teksty podstawowych przepisów prawa krajowego przyjętych w dziedzinach objętych niniejszą dyrektywą.

Artykuł 3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie trzeciego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł 4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 15 grudnia 2004 r.

W imieniu Komisji

Markos KYPRIANOU

Członek Komisji



(1) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa zmieniona ostatnio dyrektywą Komisji 2004/95/WE (Dz.U. L 301 z 28.9.2004, str. 42).

(2) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa zmieniona ostatnio dyrektywą Komisji 2004/99/WE (Dz.U. L 309 z 6.10.2004, str. 6).

(3) Wskazówki dotyczące przewidywania spożycia pozostałości pestycydów (ze zmianami), przygotowane przez GEMS/Food Programme we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów (Codex Committee on Pesticide Residues), wydane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSF/FOS/97.7).

ZAŁĄCZNIK

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, których dotyczą NDPP

Metomyl/ tiodikarb (suma wyrażona jako metomyl)

Myklobutanil

Maneb, mankozeb, metiram, propineb, zineb (suma wyrażona jako CS2)

Fenpropimorf

Metalaksyl, w tym inne mieszaniny izomerów składowych zawierające metalaksyl- m (suma izomerów)

Penkonazol

Iprowalikarb

Azoksystrobina

Fenheksamid

1. Owoce surowe, suszone lub niegotowane, konserwowane przez zamrożenie, nie zawierające dodatku cukru; orzechy

i) OWOCE CYTRUSOWE

3

5

0,05(1)

0,5 (p)

0,05(1)

0,05(1) (p)

1

0,05(1) (p)

Grejpfruty

0,5

Cytryny

1

limonki

1

mandarynki (w tym klementynki i inne odmiany)

1

Pomarańcze

0,5

pomelo

0,5

pozostałe

0,05(1)

ii) ORZECHY (w łupinach lub bez łupin)

0,05(1)

0,05(1)

0,05(1)

0,05(1)

0,05(1) (p)

0,05(1)

0,05(1) (p)

0,05(1)

0,05(1) (p)

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

kasztany

orzechy kokosowe

orzechy laskowe

Orzechy makadamia

pekany

piniola

pistacje

orzechy włoskie

pozostałe

iii) OWOCE

0,2

0,5

3

0,05(1)

1(p)

0,2

0,05(1) (p)

0,05(1)

0,05(1)1(p)

Jabłka

Gruszki

Pigwy

Inne

iv) OWOCE PESTKOWE

0,05(1)

0,05(1) (p)

0,05(1) (p)

0,05(1)

Morele

0,2

0,3

2

0,1

5(p)

wiśnie i czereśnie

0,1

1

1

5(p)

brzoskwinie (w tym nektaryny i podobne odmiany)

0,2

0,5

2

0,1

5(p)

Śliwki

0,5

0,5

1

1(p)

pozostałe

0,02(1)

0,05(1)

0,02(1)

0,02(1)

0,05(1) (p)

v) JAGODY I MAŁE OWOCE

a) winogrona stołowe i winne

1

2

0,05 (*)

0,2

2(p)

2

5(p)

Winogrona stołowe

0,05(1)

2(p)

winogrona winne

1

1(p)

b) truskawki (inne niż dziko rosnące)

0,05(1)

1

2

1

0,5 (p)

0,05(1)

0,5(1) (p)

2

5(p)

c) owoce trzciny (inne niż dziko rosnące)

0,05(1)

0,05(1)

1

0,05(1) (p)

0,05(1)

0,05 O (p)

10(p)

Jeżyny

1

3

Jeżyny popielice

owoce mieszańców malin z jeżynami

Maliny

1

3

pozostałe

0,05(1)

0,05(1)

d) inne małe owoce i jagody (bez dziko rosnących)

0,05(1)

1

0,05(1) (p)

0,05(1) (p)

0,05(1)

5(p)

Czarne jagody

żurawiny

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

1

5

0,5

Agrest

1

5

pozostałe

0,05(1)

0,05(1)

0,05(1)

e) jagody i owoce dziko rosnące

0,05(1)

0,05(1)

0,02(1)

0,02(1)

0,05(1) (p)

0,02(1)

0,05(1) (p)

0,02(1)

0,05(1) (p)

vi) RÓŻNE

0,05(1)

0,05(1) (p)

0,05(1)

0,05(1) (p)

Awokado

Banany

2

2

2

Daktyle

Figi

Kiwi

10 (p)

kumkwaty

Liczi

Mango

Oliwki

5

marakuje

Ananasy

papaje

pozostałe

0,05(1)

0,05(1)

0,05(1)

0,05(1)

0,05(1) (p)

2. Warzywa, świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone

i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

0,05(1)

0,05(1)

0,05(1) (p)

0,05(1) (p)

Buraki

Marchew

0,2

0,2

0,1 (p)

0,2

Selery

0,2

0,3

Chrzan

0,2

0,2

karczoch jerozolimski

Pasternak

0,2

0,1 (p)

0,2

korzeń pietruszki

0,2

0,2

rzodkiew

0,5

2

salsefia

0,2

0,2

słodkie ziemniaki

Brukiew

Rzepa

jam

pozostałe

0,05(1)

0,05(1)

0,02(1)

0,05(1) (p)

0,02(1)

ii) WARZYWA CEBULOWE

0,05(1)

0,05(1)

0,02(1)

0,02(1)

0,05(1) (p)

Czosnek

0,5

0,5 (p)

cebule

0,5

0,5 (p)

0,1 (p)

szalotka

0,5

0,5 (p)

dymka

1

0,2 (p)

2

pozostałe

0,05(1)

0,05(1) (p)

0,05(1) (p)

0,05(1)

iii) WARZYWA OWOCUJĄCE

0,05 (*)

a) Psiankowate

0,05 (*)

2

Pomidory

0,5

0,3

3

0,2 (p)

1(p)

1(p)

Papryka

0,5

0,5 (p)

2(p)

bakłażany

0,5

0,3

1(p)

pozostałe

0,02(1)

0,05(1)

2

0,05(1) (p)

0,05(1) (p)

0,05(1) (p)

b) rośliny dyniowate – z jadalną skórą

0,05(1)

0,1

0,05(1)

1

1(p)

Ogórki

0,5

0,5 (p)

0,1 (p)

Korniszony

2

0,1 (p)

Cukinia

2

0,1 (p)

Inne

0,05(1)

0,05(1) (p)

0,05(1) (p)

c) rośliny dyniowate – z niejadalną skórą

0,10,50,05(1)

0,2

0,5

0,1

0,5

0,05(1) (p)

Melony

0,2 (p)

0,2 (p)

kabaczki

Arbuzy

0,2 (p)

0,2 (p)

Inne

0,05(1) (p)

0,05(1) (p)

d) kukurydza cukrowa

0,02(1)

0,05(1)

0,02(1)

0,05(1) (p)

0,02(1)

0,05(1) (p)

0,0(1)

0,05(1) (p)

iv) WARZYWA KAPUSTNE

0,05(1)

0,05(1)

0,05(1) (p)

0,05(1) (p)

a) warzywa kapustne z jadalnym kwiatem

1

0,05(1)

0,1 (p)

brokuły

0,2

0,5

Kalafior

0,5

Inne

0,05(1)

0,05(1)

b) warzywa kapustne głowiaste

0,05(1)

1

Brukselka

0,5

0,1

Kapusta głowiasta

1(p)

0,3

pozostałe

0,05(1)

0,05(1) (p)

0,05(1)

c) warzywa kapustne liściaste

0,05(1)

0,05(1)

5

kapusta chińska

Jarmuż

2

0,2 (p)

pozostałe

0,5

0,05(1) (p)

d) Kalarepa

0,1(1)

0,1(1)

0,1(1)

0,05(1) (p)

0,2

v) WARZYWA LIŚCIASTE I ŚWIEŻE ZIOŁA

0,05(1)

0,05(1)

a) Sałata i podobne

5

1(p) 3

3

rzeżucha

roszponka

5

Sałata

2

2(p)

30 (p)

cykoria

1(p)

pozostałe

0,05(1)

0,05(1)

0,05(1) (p)

0,05(1) (p)

b) Szpinak i podobne

2

0,05(1)

0,05(1)

0,05(1) (p)

0,05(1) (p)

0,05(1)

0,05(1) (p)

Szpinak

burak boćwina

pozostałe

c) rukiew wodna

0,05(1)

0,05(1)

0,3

0,05(1) (p)

0,05(1) (p)

0,02(1)

0,05(1) (p)

d) endywia

0,05(1)

0,05(1)

0,2

0,3 (p)

0,02[4] 0,20,3(p)

0,2

0,02(1) 0,20,3(p)

e) Zioła

2

0,05(1)

5

1(p)

0,05(1) (p)

3

0,05(1) (p)

trybulka

Szczypiorek

pietruszka naciowa

seler naciowy

pozostałe

vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)

0,05(1)

0,05(1)

0,02(1)

0,05(1) (p)

0,02(1)

0,05(1) (p)

0,05(1) (p)

fasola (ze strąkami)

1

1

Fasola (bez strąków)

0,1

0,2

Groch (ze strąkami)

1

0,5

Groch (bez strąków)

0,1

0,2

pozostałe

0,05(1)

0,05(1)

vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)

0,05(1)

0,05(1) (p)

0,05(1) (p)

Szparagi

kard

Seler

0,5

5

Koper włoski

karczoch hiszpański

0,5

0,2

1

Pory

3

0,5

0,2 (p)

0,1

Rabarbar

pozostałe

0,05(1)

0,05(1)

0,05(1)

0,05(1) (p)

0,05(1)

0,05(1)

viii) GRZYBY

0,02(1)

0,05(1)

0,02(1)

0,0(1)

0,05(1) (p)

0,02(1)

0,05(1) (p)

0,02(1)

0,05(1) (p)

a) Grzyby hodowlane

b) Grzyby dziko rosnące

3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0,05(1)

0,05(1)

0,02(1)

0,02(1)

0,05(1) (p)

0,02(1)

0,05(1) (p)

0,1

0,05(1)(p)

fasola

Soczewica

Groch

pozostałe

4. Nasiona roślin oleistych

0,05(1)

0,05(1)

0,1(1) (p)

0,05(1)

0,1(1)

0,1(1)

Siemię lniane

Orzeszki ziemne

0,1

Ziarna maku

Ziarna sezamu

pestki słonecznika

Nasiona rzepaku

0,5

0,5

Ziarna soi

0,1

0,5

Ziarna gorczycy

ziarno bawełny

0,1

pozostałe

0,1(1)

0,1(1)

0,1(1)

5. Ziemniaki

0,05(1)

0,05(1)

0,1

0,02(1)

0,05(1) (p)

0,02(1)

0,05(1) (p)

0,02(1)

0,05(1) (p)

wczesne ziemniaki

ziemniaki towarowe

6. HERBATA (liście i łodygi, suszone, fermentowane lub inne, z liści Camellia sinensis)

0,1(1)

0,1(1)

0,1(1)

0,05(1)

0,1 (1) (p)

0,1(1)

0,1(1) (p)

0,1(1)

0,1(1) (p)

7. CHMIEL (suszony), w tym granulat i nieskoncentrowany proszek

10

2

25

10

10 (p)

0,5

0,1(1) (p)

20

0,1(1) (p)


(p) oznacza tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit.f) Dyrektywy nr 91/414/EWG: do czasu wprowadzenia zmian ten poziom będzie ostateczny z mocą obowiązującą po upływie [4 lat od daty wejścia w życie dyrektywy wprowadzającej taką zmianę]

(1) oznacza niższy poziom oznaczeń analitycznych

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00