Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2004-07-02
Wersja aktualna od 2004-07-02
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1217/2004
z dnia 29 czerwca 2004 r.
ustanawiające wartości jednostkowe w celu określenia wartości celnej niektórych łatwo psujących się towarów
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 ustanawiające Wspólnotowy Kodeks Celny(1),
uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2454/93 z dnia 2 lipca 1993(2) ustanawiające przepisy w celu wykonania rozporządzenia Rady (EWG) nr 2913/92, a w szczególności jego art. 173, ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Art. 173 do 177 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 przewidują, że Komisja okresowo ustala wartości jednostkowe dla produktów wskazanych w klasyfikacji w załączniku 26 do tego rozporządzenia.
(2) Stosowanie zasad i kryteriów określonych w wyżej wymienionych artykułach do elementów przekazanych Komisji zgodnie z art. 173 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 prowadzi do ustanowienia wartości jednostkowych określonych w Załączniku do niniejszego rozporządzenia w stosunku do produktów, o których mowa,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Wartości jednostkowe określone w art. 173 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2454/93 ustanawia się zgodnie z tabelą zawartą w Załączniku.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 2 lipca 2004 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 29 czerwca 2004 r.
W imieniu Komisji | |
Erkki LIIKANEN | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2700/2000 (Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 17).
(2) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2286/2003 (Dz.U. L 343 z 31.12.2003, str. 1).
ZAŁĄCZNIK
Pozycja | Wyszczególnienie | Liczba wartości jednostkowych na 100 kg | |||||
Gatunki, Odmiany, Kod CN | EUR LTL SEK | CYP LVL GBP | CZK MTL | DKK PLN | EEK SIT | HUF SKK | |
1.10 | Ziemniaki młode 0701 90 50 | – | – | – | – | – | – |
1.30 | Cebula (inna niż do sadzenia) 0703 10 19 | 25,14 86,81 230,01 | 14,62 16,47 16,76 | 796,01 10,70 | 186,85 114,84 | 393,37 6 024,74 | 6 360,62 1 002,82 |
1.40 | Czosnek 0703 20 00 | 125,76 434,23 1 150,56 | 73,13 82,40 83,83 | 3 981,85 53,54 | 934,66 574,46 | 1 967,74 30 137,41 | 31 817,58 5 016,36 |
1.50 | Pory ex 0703 90 00 | 45,21 156,10 413,62 | 26,29 29,62 30,14 | 1 431,44 19,25 | 336,00 206,51 | 707,38 10 834,12 | 11 438,13 1 803,34 |
1.60 | Kalafior 0704 10 00 | – | – | – | – | – | – |
1.80 | Kapusta biała i czerwona 0704 90 10 | 41,98 144,95 384,07 | 24,41 27,51 27,98 | 1 329,17 17,87 | 312,00 0916 | 656,84 10 060,09 | 10 620,94 1 674,50 |
1.90 | Brokuły lub kalarepa (Brassica oleracea. var. italica) ex 0704 90 90 | 61,43 212,11 562,01 | 35,7 40,25 40,95 | 1 945,00 26,15 | 456,55 280,61 | 961,17 14 721,09 | 15 541,79 2 450,32 |
1.100 | Kapusta pekińska ex 0704 90 90 | 75,36 260,20 689,45 | 43,82 49,3 50,23 | 2 386,05 32,08 | 560,08 344,24 | 1 179,1 18 059,27 | 19 066,08 3 005,96 |
1.110 | Sałata głowiasta 0705 11 00 | – | – | – | – | – | – |
1.130 | Marchew ex 0706 10 00 | 26,74 92,33 244,64 | 15,55 17,52 17,82 | 846,64 11,38 | 198,73 122,15 | 418,39 6 407,97 | 6 765,22 1 066,61 |
1.140 | Rzodkiewka ex 0706 90 90 | 44,01 151,96 402,64 | 25,59 28,84 29,34 | 1 393,44 18,74 | 327,08 201,03 | 688,61 10 546,56 | 11 134,53 1 755,47 |
1.160 | Groch (Pisum sativum) 0708 10 00 | 374,31 1 292,42 3 424,48 | 217,66 245,2 249,51 | 11 851,39 159,34 | 2 781,87 1 709,81 | 5 856,67 89 699,53 | 94 700,30 14 930,46 |
1.170 1.170.1 | Fasola – Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.) ex 0708 20 00 | 119,93 414,11 1 097,26 | 69,74 78,58 79,95 | 3 797,38 51,06 | 891,36 547,85 | 1 876,57 28 741,20 | 30 343,53 4 783,96 |
1.170.2 | – Fasola (Phaseolus ssp., vulgaris var. Compressus Savi) ex 0708 20 00 | 126,14 435,54 1 154,03 | 73,35 82,6 84,08 | 3 993,84 53,70 | 937,47 576,19 | 1 973,66 30 228,19 | 31 913,42 5 031,47 |
1.180 | Bób ex 0708 90 00 | – | – | – | – | – | – |
1.190 | Karczochy 0709 10 00 | – | – | – | – | – | – |
1.200 1.200.1 | Szparagi – zielone ex 0709 20 00 | 375,21 1 295,54 3 432,76 | 218,19 245,84 250,12 | 11 880,05 159,73 | 2 788,60 1 713,94 | 5 870,83 89 916,45 | 94 929,32 14 966,56 |
1.200.2 | – pozostałe ex 0709 20 00 | 281,45 971,79 2 574,93 | 163,66 184,41 187,61 | 8 911,27 119,81 | 2 091,74 1 285,64 | 4 403,74 67 446,68 | 71 206,85 11 226,48 |
1.210 | Oberżyny (bakłażany) 0709 30 00 | 89,80 310,07 821,59 | 52,22 58,84 59,86 | 2 843,36 38,23 | 667,42 410,21 | 1405,12 21 520,51 | 22 720,29 3 582,08 |
1.220 | Seler naciowy (Apium graveolens L., var. dulce) ex 0709 40 00 | 90,50 312,50 828,01 | 52,63 59,30 60,33 | 2 865,57 38,53 | 672,63 413,42 | 1 416,10 21 688,62 | 22 897,76 3 610,06 |
1.230 | Pieprznik jadalny 0709 59 10 | 806,38 2 784,27 7 377,41 | 468,91 528,34 37,53 | 25 531,60 343,28 | 5 993,02 3 683,46 | 12 617,11 193 240,90 | 204 014,14 32 164,89 |
1.240 | Papryka słodka 0709 60 10 | 136,93 472,78 1 252,72 | 79,62 89,71 91,28 | 4 335,39 58,29 | 1 017,64 625,47 | 2 142,45 32 813,23 | 34 642,58 5 461,75 |
1.250 | Koper 0709 90 50 | – | – | – | – | – | – |
1.270 | Słodkie ziemniaki, całe, świeże (przeznaczone do spożycia przez ludzi 0714 20 10 | 88,42 305,28 808,90 | 51,41 57,93 58,94 | 2 799,43 7,64 | 657,11 403,88 | 1 383,41 21 188,03 | 22 369,27 3 526,74 |
2.10 | Kasztany (Castanea spp.), świeże ex 0802 40 00 | – | – | – | – | – | – |
2.30 | Ananas, świeży ex 0804 30 00 | 83,47 288,21 763,67 | 48,5 54,69 55,64 | 2 642,91 35,53 | 620,37 381,29 | 1 306,06 20 003,37 | 21 118,57 3 329,56 |
2.40 | Awokado, świeże ex 0804 40 00 | 148,80 513,77 1 361,32 | 86,53 97,49 99,19 | 4 711,24 63,34 | 1 105,87 679,69 | 2 328,1 35 657,95 | 37 645,89 5 935,25 |
2.50 | Guawa, mango, świeże ex 0804 50 | – | – | – | – | – | – |
2.60 2.60.1 | Słodkie pomarańcze, świeże: – Krwiste i półkrwiste 0805 10 10 | 48,60 167,81 444,63 | 28,26 31,8 32,40 | 1 538,77 20,69 | 361,20 222,00 | 760,42 11 646,50 | 12 295,80 1 938,56 |
2.60.2 | – Nawele, Naweliny, Nawelaty, Salustiany, Vernasy, Valencjany, Maltańskie, Szamutiasy, Ovalisy, Trovita i Hamliny 0805 10 30 | 56,97 196,69 521,16 | 33,13 37,32 37,97 | 1 803,63 24,25 | 423,36 260,21 | 891,31 13 651,09 | 14 412,15 2 272,22 |
2.60.3 | – Pozostałe 0805 10 50 | 48,60 167,81 444,63 | 28,26 31,84 32,40 | 1 538,77 20,69 | 361,20 222,00 | 760,42 11 646,50 | 12 295,80 1 938,56 |
2.70 | Mandarynki (łącznie z tangerinami i satsumas), świeże, klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże | ||||||
2.70.1 | – Klementynki ex 0805 20 10 | 75,89 262,04 694,33 | 44,13 49,73 50,59 | 2 402,93 32,31 | 564,04 346,67 | 1 187,47 18 187,02 | 19 200,95 3 027,22 |
2.70.2 | – Monrealesy i satsumas ex 0805 20 30 | 52,75 182,15 482,64 | 30,68 34,56 35,17 | 1 670,32 22,46 | 392,07 240,98 | 825,43 12 642,14 | 13 346,94 2 104,28 |
2.70.3 | – Mandarynki i wilkingi ex 0805 20 50 | 24,73 85,39 226,25 | 14,3 16,20 16,49 | 783,00 10,53 | 183,79 112,96 | 386,94 5 926,30 | 6 256,69 986,43 |
2.70.4 | – Tangeryny i pozostałe ex 0805 20 70 ex 0805 20 90 | 80,60 278,30 737,39 | 46,87 52,81 53,73 | 2 551,96 34,31 | 599,02 368,17 | 1261,12 19 314,98 | 20 391,80 3 214,97 |
2.85 | Limy (Citrus aurantifolia), świeże 0805 50 90 | 90,28 311,71 825,93 | 52,50 59,15 60,18 | 2 858,35 38,43 | 670,94 412,38 | 1412,53 21 634,00 | 22 840,11 3 600,97 |
2.90 2.90.1 | Grejpfruty, świeże – białe ex 0805 40 00 | 55,91 193,03 511,48 | 32,51 36,63 37,27 | 1 770,11 23,80 | 415,50 255,38 | 874,7 13 397,43 | 14 144,34 2 230,00 |
2.90.2 | – różow ex 0805 40 00 | 65,29 225,43 597,31 | 37,97 42,78 43,52 | 2 067,15 27,79 | 485,22 298,23 | 1021,54 15 645,64 | 16 517,89 2 604,21 |
2.100 | Winogrona stołowe 0806 10 10 | 156,68 541,00 1433,47 | 91,11 102,66 104,45 | 4 960,93 66,70 | 1 164,47 715,72 | 2 451,57 37 547,73 | 39 641,03 6 249,81 |
2.110 | Arbuzy 080 711 00 | 42,35 146,23 387,45 | 24,63 27,75 28,23 | 1 340,88 18,03 | 314,74 193,45 | 662,63 10 148,73 | 10 714,52 1 689,25 |
2.120 2.120.1 | Melony (inne niż arbuzy) – Amarillo, cuper, honey dew (w tym cantalene), onteniente, piel de sapo (w tym verde liso), rochet, tendral, futuro ex 0807 19 00 | 47,12 162,70 431,09 | 27,40 30,87 31,41 | 1491,91 20,06 | 350,20 215,24 | 737,27 11 291,84 | 11 921,36 1 879,52 |
2.120.2 | – Pozostałe ex 0807 19 00 | 88,90 306,95 813,33 | 51,70 58,25 59,26 | 2 814,76 37,84 | 660,71 406,09 | 1 390,99 21 304,04 | 22 491,75 3 04,0435 |
2.140 | Gruszki | ||||||
2.140.1 | – Gruszki – Nashi (Pyrus pyrifolia), Pears – Ya (Pyrus bretscheideri) ex 0808 20 50 | – | – | – | – | – | – |
2.140.2 | – Pozostałe ex 0808 20 50 | – | – | – | – | – | – |
2.150 | Morele 0809 10 00 | – | – | – | – | – | – |
2.160 | Wiśnie i czereśnie 0809 20 95 0809 20 05 | – | – | – | – | – | – |
2.170 | Brzoskwinie 0809 30 90 | – | – | – | – | – | – |
2.180 | Nektaryny ex0809 30 10 | – | – | – | – | – | – |
2.190 | Śliwki 0809 40 05 | – | – | – | – | – | – |
2.200 | Truskawki i poziomki 0810 10 00 | 112,40 388,09 1028,33 | 65,36 73,64 74,93 | 3 558,81 47,85 | 835,36 513,43 | 1 758,68 26 935,54 | 28 437,20 4 483,41 |
2.205 | Maliny 0810 20 10 | 304,95 1052,93 2 789,93 | 177,33 199,80 203,28 | 9 655,33 199,80 12 | 2 266,39 1 392,98 | 4 771,43 73 078,22 | 77 152,35 12 163,85 |
2.210 | Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus 0810 40 30 | 1 605,61 5 543,85 14 689,40 | 933,66 1 052,00 1 070,30 | 50 836,82 683,51 | 11 932,89 7 334,27 | 25 122,34 384 768,38 | 406 219,33 64 044,57 |
2.220 | Owoce kiwi (Actinidia chinensis Planch.) 0810 50 00 | 105,19 363,20 962,35 | 61,17 68,92 70,12 | 3 330,49 44,78 | 781,76 480,49 | 1 645,85 25 207,44 | 26 612,77 4 195,77 |
2.230 | Granaty ex 0810 90 95 | 253,43 875,04 2 318,58 | 147,37 166,05 168,94 | 8 024,10 107,89 | 1 883,49 1 157,64 | 3 965,32 60 731,97 | 64 117,79 10 108,82 |
2.240 | Khakis (w tym owoce sharon) ex 0810 90 95 | 285,47 985,68 2 611,73 | 166,00 187,04 190,30 | 9 038, 64 121,53 | 2 121,63 1 304,01 | 4 466,68 68 410,70 | 72 224,62 11 386,94 |
2.250 | Liczi (śliwki chińskie) ex 0810 90 | – | – | – | – | – | – |