Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2004 nr 232 str. 21
Wersja aktualna od 2004-07-21
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2004 nr 232 str. 21
Wersja aktualna od 2004-07-21
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1215/2004

z dnia 30 czerwca 2004 r.

modyfikujące elementy opisu oznaczenia znajdującego się w Załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1107/96 w sprawie rejestracji nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych (Scotch Beef)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2081/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia dla produktów rolnych i środków spożywczych(1), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 9 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92, władze Zjednoczonego Królestwa złożyły wniosek o modyfikacje opisu i metody otrzymywania produktu w odniesieniu do oznaczenia „Scotch Beef”, wpisanego jako chronione oznaczenie geograficzne na mocy rozporządzenia Komisji (WE) nr 1107/96 z dnia 12 czerwca 1996 r. w sprawie rejestracji nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych z tytułu procedury przewidzianej w art. 17 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2081/92(2).

(2) W wyniku analizy wniosku o zmiany stwierdzono, że chodzi o znaczne poprawki.

(3) Zgodnie z procedurą przewidzianą art. 9 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92 i w odniesieniu do znacznych poprawek, procedura określona w art. 6 ma zastosowanie mutatis mutandis.

(4) Stwierdzono, że chodzi w tym przypadku o zmiany zgodne z rozporządzeniem (EWG) nr 2081/92. W następstwie opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej(3) omawianych zmian Komisja nie otrzymała żadnego oświadczenia wyrażającego sprzeciw w rozumieniu art. 7 wymienionego rozporządzenia.

(5) W konsekwencji, zmiany te powinny zostać zarejestrowane i opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.



PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Zmiany znajdujące się w załączniku I do niniejszego rozporządzenia wpisuje się i publikuje zgodnie z art. 6 ust. 4 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92.

Pełne zestawienie, zawierające główne elementy opisu, znajduje się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po dniu jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.


Sporządzono w Brukseli, dnia 30 czerwca 2004 r.

W imieniu Komisji

Franz FISCHLER

Członek Komisji



(1) Dz.U. L 208 z 24.7.1992, str. 1. Rozporządzenie zmienione ostatnio rozporządzeniem (WE) nr 806/2003 (Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1).

(2) Dz.U. L 148 z 21.6.1996, str. 1. Rozporządzenie zmienione ostatnio rozporządzeniem (WE) nr 526/2004 (Dz.U. L 85 z 23.3.2004, str. 3.)

(3) Dz.U. C 99 z 25.4.2003, str. 2 (Scotch Beef).

ZAŁĄCZNIK I

Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2081/92

ZMIANA OPISU CHRONIONEGO OZNACZENIA GEOGRAFICZNEGO (art. 9)

Nr KE: UK/0274/25. 1.1994

1. Zarejestrowane oznaczenie: C.O.G. Scotch Beef

2. Wnioskowane zmiany:

Pozycje dokumentu specyfikacji:

Nazwisko

x

Opis

Obszar geograficzny

Dowód pochodzenia

x

Metoda otrzymywania

Związek

Oznakowanie

Wymóg krajowy

3. Zmiana(–y)

Opis

W celu lepszego odzwierciedlenia aktualnej praktyki, uwzględnienia obaw konsumentów dotyczących zwiększenia przejrzystości etykietowania oraz poprawy jakości Scotch Beef, obecnie obowiązujący opis:

„Produkt pochodzi z bydła hodowanego w ostatniej, trwającej minimalnie trzy miesiące, fazie na określonym obszarze oraz na tym obszarze ubitego i rozebranego” .

modyfikuje się, jak następuje:

„Produkt pochodzi z bydła narodzonego i hodowanego w ciągu całego cyklu życia na określonym obszarze geograficznym oraz na tym obszarze ubitego i rozebranego. Zwierzęta urodzą się i zostaną ubite zgodnie z systemami gwarantującymi jakość, odpowiadającą europejskiej normie EN 45011 (Przewodnik ISO 65) i których standardy, ocena i jej częstotliwość są zgodne z normami ustalonymi przez składającego wniosek.”

Metoda otrzymywania

Modyfikacja przedstawionego powyżej opisu zakłada konieczność wprowadzenia zmian w odniesieniu do szczegółów dotyczących metody otrzymywania. Ponadto, w momencie składania wstępnego wniosku, Scotch Beef prawie nigdy wcześniej nie był sprzedawany w formie zamrożonej. Chociaż praktyka ta nie jest jeszcze rozpowszechniona, wnioskodawca wnosi o usunięcie sformułowania „Produkt może być sprzedawany wyłącznie jako świeży lub zamrożony”, aby umożliwić sprzedaż Scotch Beef w stanie zamrożonym, jeśli przetwórca sobie tego życzy.

W związku z powyższym aktualny opis:

„Bydło hodowane jest w Szkocji w ostatniej fazie, której minimalna długość wynosi trzy miesiące. Są one ubijane i rozbierane zgodnie z opisem. Produkt może być sprzedawany wyłącznie jako świeży lub zamrożony.”

modyfikuje się, jak następuje:

„Bydło narodziło się i było hodowane przez cały cykl życia na określonym obszarze geograficznym. Zwierzęta urodzą się i zostaną ubite zgodnie z systemami gwarantującymi jakość, odpowiadającą europejskiej normie EN 45011 (Przewodnik ISO 65) i których standardy, ocena i jej częstotliwość są zgodne z normami ustalonymi przez składającego wniosek. Są one ubijane i rozebrane na tym obszarze zgodnie z opisem.”.

ZAŁĄCZNIK II

PEŁNE ZESTAWIENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 2081/92

„ SCOTCH BEEF”

Nr KE: UK/0274/25.01.1994

CNP ( ) COG(X)

Niniejsze zestawienie to podsumowanie sporządzone dla celów informacji. W celu uzyskania kompletnych informacji, w szczególności przeznaczonych dla producentów danych produktów objętych PDO lub PGI, należy sięgnąć po integralną wersję opisu bądź to na poziomie krajowym, bądź zwrócić się z prośbą o nią do właściwych służb Komisji Europejskiej(4).

1. Właściwy Departament w Państwie Członkowskim:

Nazwa: Department of Environment, Food and Rural Affairs Food Chain Marketing and Competitiveness Division

Adres:

Room 338

Nobel House

17 Smith Square

London, SW1P 3JR

United Kingdom

Tel.:

(44-207) 238 66 87

Fax:

(44-207) 238 57 28

E-mail:

rlf.feedbackdefra.gsi.gov.uk


2. Wnioskodawca:

2.1. Nazwa: Quality Meat Scotland

2.2. Adres: Rural Centre

West Mains

Ingliston

Newbridge

Midlothian-EH28 8NZ

United Kingdom

Tel.: (44-131) 472 40 40

Fax: (44-131) 47240 38

E-mail: infoqmscotland.co.uk

2.3. Skład: producenci (8 969), przetwórcy (32), inni (310)

3. Typ produktu: klasa 1.1 – świeże mięso

4. Opis dokumentu specyfikacji:

(Podsumowanie warunków określonych w art. 4 ust. 2)

4.1. Nazwa: „Scotch Beef

4.2. Opis:

„ Produkt pochodzi z bydła narodzonego i hodowanego w ciągu całego cyklu życia na określonym obszarze geograficznym oraz na tym obszarze ubitego i rozebranego. Zwierzęta urodzą się i zostaną ubite zgodnie z systemami gwarantującymi jakość, odpowiadającą europejskiej normie EN45011 (Przewodnik ISO 65) i których standardy, ocena i jej częstotliwość są zgodne z normami ustalonymi przez składającego wniosek.”

4.3. Obszar geograficzny:

Określony obszar to Szkocja kontynentalna, włącznie z wyspami wzdłuż zachodniego wybrzeża, Orkady i Szetlandy.

4.4. Dowód pochodzenia:

Od XIX wieku, Scotch Beef znany jest ze swoich wyjątkowych wartości, które zawdzięcza stosowanym tradycyjnym systemom żywienia. Zdobył sobie wielką renomę na rynkach mięsnych w Zjednoczonym Królestwie i poza jego granicami.

4.5. Metoda otrzymywania:

„Bydło narodziło się i było hodowane przez cały cykl życia na określonym obszarze geograficznym. Zwierzęta urodzą się i zostaną ubite zgodnie z systemami gwarantującymi jakość, odpowiadającą europejskiej normie EN45011 (Przewodnik ISO 65) i których standardy, ocena i jej częstotliwość są zgodne z normami ustalonymi przez składającego wniosek. Są one ubijane i rozebrane na tym obszarze zgodnie z opisem.

4.6. Związek:

Jakość i szczególne cechy Scotch Beef wynikają z ekstensywnego wypasania na charakterystycznych preriach Szkocji.

4.7. Struktura kontroli:

Nazwa:

Scottish Food Quality Certification

Adres: Royal Highland Centre

10th Avenue

Ingliston

Edinburgh, EH28 8NF

United Kingdom

Tel.:

(44-131) 335 6615

Fax:

(44-131) 335 6601

E-mail:

enquiriessfqc.co.uk

4.8. Oznakowanie: COG

4.9. Wymogi krajowe:


(4) Komisja Europejska – Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa – Departament ds. polityki jakości produktów rolnych – B – 1049 Bruksela

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00