ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1215/2004
z dnia 30 czerwca 2004 r.
modyfikujące elementy opisu oznaczenia znajdującego się w Załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1107/96 w sprawie rejestracji nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych (Scotch Beef)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2081/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia dla produktów rolnych i środków spożywczych(1), w szczególności jego art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z art. 9 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92, władze Zjednoczonego Królestwa złożyły wniosek o modyfikacje opisu i metody otrzymywania produktu w odniesieniu do oznaczenia „Scotch Beef”, wpisanego jako chronione oznaczenie geograficzne na mocy rozporządzenia Komisji (WE) nr 1107/96 z dnia 12 czerwca 1996 r. w sprawie rejestracji nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych z tytułu procedury przewidzianej w art. 17 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2081/92(2).
(2) W wyniku analizy wniosku o zmiany stwierdzono, że chodzi o znaczne poprawki.
(3) Zgodnie z procedurą przewidzianą art. 9 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92 i w odniesieniu do znacznych poprawek, procedura określona w art. 6 ma zastosowanie mutatis mutandis.
(4) Stwierdzono, że chodzi w tym przypadku o zmiany zgodne z rozporządzeniem (EWG) nr 2081/92. W następstwie opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej(3) omawianych zmian Komisja nie otrzymała żadnego oświadczenia wyrażającego sprzeciw w rozumieniu art. 7 wymienionego rozporządzenia.
(5) W konsekwencji, zmiany te powinny zostać zarejestrowane i opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zmiany znajdujące się w załączniku I do niniejszego rozporządzenia wpisuje się i publikuje zgodnie z art. 6 ust. 4 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92.
Pełne zestawienie, zawierające główne elementy opisu, znajduje się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po dniu jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 30 czerwca 2004 r.
W imieniu Komisji | |
Franz FISCHLER | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. L 208 z 24.7.1992, str. 1. Rozporządzenie zmienione ostatnio rozporządzeniem (WE) nr 806/2003 (Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1).
(2) Dz.U. L 148 z 21.6.1996, str. 1. Rozporządzenie zmienione ostatnio rozporządzeniem (WE) nr 526/2004 (Dz.U. L 85 z 23.3.2004, str. 3.)
(3) Dz.U. C 99 z 25.4.2003, str. 2 (Scotch Beef).
ZAŁĄCZNIK I
Rozporządzenie Rady (EWG) nr 2081/92
ZMIANA OPISU CHRONIONEGO OZNACZENIA GEOGRAFICZNEGO (art. 9)
Nr KE: UK/0274/25. 1.1994
1. Zarejestrowane oznaczenie: C.O.G. Scotch Beef
2. Wnioskowane zmiany:
Pozycje dokumentu specyfikacji:
Nazwisko | ||
x | Opis | |
Obszar geograficzny | ||
Dowód pochodzenia | ||
x | Metoda otrzymywania | |
Związek | ||
Oznakowanie | ||
Wymóg krajowy |
3. Zmiana(–y)
Opis
W celu lepszego odzwierciedlenia aktualnej praktyki, uwzględnienia obaw konsumentów dotyczących zwiększenia przejrzystości etykietowania oraz poprawy jakości Scotch Beef, obecnie obowiązujący opis:
„Produkt pochodzi z bydła hodowanego w ostatniej, trwającej minimalnie trzy miesiące, fazie na określonym obszarze oraz na tym obszarze ubitego i rozebranego” .
modyfikuje się, jak następuje:
„Produkt pochodzi z bydła narodzonego i hodowanego w ciągu całego cyklu życia na określonym obszarze geograficznym oraz na tym obszarze ubitego i rozebranego. Zwierzęta urodzą się i zostaną ubite zgodnie z systemami gwarantującymi jakość, odpowiadającą europejskiej normie EN 45011 (Przewodnik ISO 65) i których standardy, ocena i jej częstotliwość są zgodne z normami ustalonymi przez składającego wniosek.”
Metoda otrzymywania
Modyfikacja przedstawionego powyżej opisu zakłada konieczność wprowadzenia zmian w odniesieniu do szczegółów dotyczących metody otrzymywania. Ponadto, w momencie składania wstępnego wniosku, Scotch Beef prawie nigdy wcześniej nie był sprzedawany w formie zamrożonej. Chociaż praktyka ta nie jest jeszcze rozpowszechniona, wnioskodawca wnosi o usunięcie sformułowania „Produkt może być sprzedawany wyłącznie jako świeży lub zamrożony”, aby umożliwić sprzedaż Scotch Beef w stanie zamrożonym, jeśli przetwórca sobie tego życzy.
W związku z powyższym aktualny opis:
„Bydło hodowane jest w Szkocji w ostatniej fazie, której minimalna długość wynosi trzy miesiące. Są one ubijane i rozbierane zgodnie z opisem. Produkt może być sprzedawany wyłącznie jako świeży lub zamrożony.”
modyfikuje się, jak następuje:
„Bydło narodziło się i było hodowane przez cały cykl życia na określonym obszarze geograficznym. Zwierzęta urodzą się i zostaną ubite zgodnie z systemami gwarantującymi jakość, odpowiadającą europejskiej normie EN 45011 (Przewodnik ISO 65) i których standardy, ocena i jej częstotliwość są zgodne z normami ustalonymi przez składającego wniosek. Są one ubijane i rozebrane na tym obszarze zgodnie z opisem.”.
ZAŁĄCZNIK II
PEŁNE ZESTAWIENIE
ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 2081/92
„ SCOTCH BEEF”
Nr KE: UK/0274/25.01.1994
CNP ( ) COG(X)
Niniejsze zestawienie to podsumowanie sporządzone dla celów informacji. W celu uzyskania kompletnych informacji, w szczególności przeznaczonych dla producentów danych produktów objętych PDO lub PGI, należy sięgnąć po integralną wersję opisu bądź to na poziomie krajowym, bądź zwrócić się z prośbą o nią do właściwych służb Komisji Europejskiej(4).
1. Właściwy Departament w Państwie Członkowskim:
Nazwa: Department of Environment, Food and Rural Affairs Food Chain Marketing and Competitiveness Division
Adres: | Room 338 Nobel House 17 Smith Square London, SW1P 3JR United Kingdom |
Tel.: | (44-207) 238 66 87 |
Fax: | (44-207) 238 57 28 |
E-mail: | rlf.feedbackdefra.gsi.gov.uk |
2. Wnioskodawca:
2.1. Nazwa: Quality Meat Scotland
2.2. Adres: Rural Centre
West Mains
Ingliston
Newbridge
Midlothian-EH28 8NZ
United Kingdom
Tel.: (44-131) 472 40 40
Fax: (44-131) 47240 38
E-mail: infoqmscotland.co.uk
2.3. Skład: producenci (8 969), przetwórcy (32), inni (310)
3. Typ produktu: klasa 1.1 – świeże mięso
4. Opis dokumentu specyfikacji:
(Podsumowanie warunków określonych w art. 4 ust. 2)
4.1. Nazwa: „Scotch Beef
4.2. Opis:
„ Produkt pochodzi z bydła narodzonego i hodowanego w ciągu całego cyklu życia na określonym obszarze geograficznym oraz na tym obszarze ubitego i rozebranego. Zwierzęta urodzą się i zostaną ubite zgodnie z systemami gwarantującymi jakość, odpowiadającą europejskiej normie EN45011 (Przewodnik ISO 65) i których standardy, ocena i jej częstotliwość są zgodne z normami ustalonymi przez składającego wniosek.”
4.3. Obszar geograficzny:
Określony obszar to Szkocja kontynentalna, włącznie z wyspami wzdłuż zachodniego wybrzeża, Orkady i Szetlandy.
4.4. Dowód pochodzenia:
Od XIX wieku, Scotch Beef znany jest ze swoich wyjątkowych wartości, które zawdzięcza stosowanym tradycyjnym systemom żywienia. Zdobył sobie wielką renomę na rynkach mięsnych w Zjednoczonym Królestwie i poza jego granicami.
4.5. Metoda otrzymywania:
„Bydło narodziło się i było hodowane przez cały cykl życia na określonym obszarze geograficznym. Zwierzęta urodzą się i zostaną ubite zgodnie z systemami gwarantującymi jakość, odpowiadającą europejskiej normie EN45011 (Przewodnik ISO 65) i których standardy, ocena i jej częstotliwość są zgodne z normami ustalonymi przez składającego wniosek. Są one ubijane i rozebrane na tym obszarze zgodnie z opisem.
4.6. Związek:
Jakość i szczególne cechy Scotch Beef wynikają z ekstensywnego wypasania na charakterystycznych preriach Szkocji.
4.7. Struktura kontroli:
Nazwa: | Scottish Food Quality Certification Adres: Royal Highland Centre 10th Avenue Ingliston Edinburgh, EH28 8NF United Kingdom |
Tel.: | (44-131) 335 6615 |
Fax: | (44-131) 335 6601 |
E-mail: | enquiriessfqc.co.uk |
4.8. Oznakowanie: COG
4.9. Wymogi krajowe: –
(4) Komisja Europejska – Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa – Departament ds. polityki jakości produktów rolnych – B – 1049 Bruksela
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00