Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2004-03-09
Wersja aktualna od 2004-03-09
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 428/2004
z dnia 4 marca 2004 r.
ustalające kwoty pomocy prolongowanej i pomocy zryczałtowanej w odniesieniu do produktów rybołówstwa na rok połowowy 2004
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury(1),
uwzględniając rozporządzenie Komisji (WE) nr 2814/2000 z dnia 21 grudnia 2000 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 w odniesieniu do przyznawania prolongowanej pomocy dla niektórych produktów rybołówstwa (2), a w szczególności jego art. 5,
uwzględniając rozporządzenie Komisji (WE) nr 939/2001 z dnia 14 maja 2001 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000 w zakresie przyznawania zryczałtowanej pomocy w odniesieniu do niektórych produktów rybołówstwa(3), a w szczególności jego art. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (WE) nr 104/2000 przewiduje, że pomoc może być przyznawana w odniesieniu do ilości niektórych świeżych produktów wycofanych z obrotu i przetworzonych w celu ich utrwalenia i składowanych albo konserwowanych.
(2) Celem tej pomocy jest przyznanie odpowiedniej zachęty organizacjom producentów do przetwarzania lub konserwowania produktów wycofanych z obrotu, tak aby można było uniknąć ich niszczenia.
(3) Poziom pomocy nie powinien być taki, aby zakłócał równowagę na rynku w odniesieniu do danych produktów lub zakłócał konkurencję.
(4) Poziom pomocy nie powinien przekraczać kosztów technicznych i finansowych związanych z czynnościami, które są niezbędne do utrwalania i składowania, rejestrowanych we Wspólnocie w trakcie roku połowowego poprzedzającego dany rok.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Produktów Rybołówstwa,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W odniesieniu do roku połowowego 2004, kwoty pomocy prolongowanej określonej w art. 23 rozporządzenia (WE) nr 104/2000 i kwoty pomocy zryczałtowanej określonej w art. 24 ust. 4 tego rozporządzenia są wymienione w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2004 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 4 marca 2004 r.
| W imieniu Komisji |
Franz FISCHLER | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. L 17 z 21.1.2000, str. 22.
(2) Dz.U. L 326 z 22.12.2000, str. 34.
(3) Dz.U. L 132 z 15.5.2001, str. 10.
ZAŁĄCZNIK
1. Kwoty pomocy prolongowanej w odniesieniu do produktów wymienionych w załączniku I (A) i (B) oraz w odniesieniu do soli (Solea spp.) wymienionej w załączniku I (C) do rozporządzenia (WE) nr 104/2000
Metody przetwarzania wymienione w art. 23 rozporządzenia (WE) nr 104/2000 | Pomoc (EUR/tona) |
1 | 2 |
I. Zamrażanie i składowanie całych produktów, wypatroszonych i z głową lub produktów porcjowanych - Sardynki z gatunku - inne gatunki |
330 270 |
II. Filetowanie, zamrażanie i składowanie | 350 |
III. Solenie i/lub suszenie oraz składowanie całych produktów, wypatroszonych i z głową, lub produktów porcjowanych lub filetowanych | 260 |
IV. Marynowanie i składowanie | 240 |
2. Kwoty pomocy prolongowanej w odniesieniu do innych produktów wymienionych w załączniku I (C) do rozporządzenia (WE) nr 104/2000
Metody przetwarzania i/lub konserwowania wymienione w art. 23 rozporządzenia (WE) nr 104/2000 | Produkty | Pomoc (EUR/tona) |
1 | 2 | 3 |
I. Zamrażanie i składowanie | Homarzec Ogony homarca | 300 225 |
II. Odgławianie, zamrażanie i składowanie | Homarzec | 280 |
III. Gotowanie, zamrażanie i składowanie | Homarzec Krab kieszeniec | 300 225 |
IV. Pasteryzacja i składowanie | Krab kieszeniec | 350 |
V. Sładowanie żywych produktów w stałych zbiornikach lub klatkach | Krab kieszeniec | 210 |
3. Kwota zryczałtowanej pomocy w odniesieniu do produktów wymienionych w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 104/2000
Metody przetwarzania | Pomoc (EUR/tona) |
1 | 2 |
I. Zamrażanie i składowanie całych produktów, wypatroszonych i z głową, lub produktów porcjowanych | 270 |
II. Filetowanie, zamrażanie i składowanie | 350 |