Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna
Wersja aktualna
obowiązujący
Alerty
DYREKTYWA RADY
z dnia 6 kwietnia 1976 r.
wprowadzająca piątą zmianę do dyrektywy Rady z dnia 23 października 1962 r. dotyczącą zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w odniesieniu do barwników mogących mieć zastosowanie w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi
(76/399/EWG)
RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 100,
uwzględniając wniosek Komisji,
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(1),
uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno - Społecznego(2),
a także mając na uwadze, co następuje:
dyrektywa Rady z dnia 23 października 1962 r. dotycząca zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w odniesieniu do barwników mogących mieć zastosowanie w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(3), ostatnio zmieniona dyrektywą 70/358/EWG(4), ustanawia wspólny wykaz barwników;
od chwili przyjęcia tej dyrektywy, dokonano znacznego postępu w zakresie metod analizy toksykologicznej dodatków do żywności, w szczególności w ocenie i interpretowaniu informacji o charakterze biologicznym i chemicznym;
z uwagi na obecne wymogi odnośnie bezpieczeństwa barwników, stosowanie niektórych nie powinno być dłużej dopuszczalne w środkach spożywczych;
należy nadać moc obowiązującą powyższemu wymogowi zakazu na warunkach zapewniających ochronę zdrowia powszechnego, unikając w miarę możliwości zakłóceń o charakterze technologicznym i ekonomicznym,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Artykuł 1
1. W załącznikach I i III do dyrektywy z dnia 23 października 1962 r. wprowadza się następujące zmiany:
Od dnia 1 stycznia 1997 r. skreśla się następujące barwniki:
E 103 Chryzoina S,
E 105 Żółcień Jaune solide,
E 111 Oranż GGN,
E 121 Orselina,
E 125 Szkarłat GN,
E 126 Ponceau 6 R,
E 130 Błękit antrachinowy (błękit indantrenowy RS),
E 152 Czerń 7984,
E 181 Wypalony czarnoziem.
2. Obrót środkami spożywczymi zawierającymi jeden lub więcej barwników wymienionych w ust. 1 jest zabroniony od dnia 1 stycznia 1978 r.
Artykuł 2
Państwa Członkowskie, które upoważnione są do wydawania zakazu do dnia 31 grudnia 1975 r. stosowania w środkach spożywczych jednego lub więcej barwników wymienionych w art. 1 ust. 1, mogą utrzymać taki zakaz po upływie tego terminu.
Artykuł 3
Państwa Członkowskie podejmą wszelkie niezbędne środki w celu wprowadzenia w życie niniejszej dyrektywy w terminach określonych w art. 1 i niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.
Artykuł 4
Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.
Sporządzono w Luksemburgu, dnia 6 kwietnia 1976 r.
W imieniu Rady | |
J. HAMILIUS | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 79 z 5.4.1976, str. 46.
(2) Dz.U. C 50 z 4.3.1976, str. 8.
(3) Dz.U. 115 z 11.11.1962, str. 2645/62.