Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2016-09-01 do 2017-08-31
Wersja archiwalna od 2016-09-01 do 2017-08-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 30 maja 2016 r.
w sprawie maksymalnych cen mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do placówek oświatowych w roku szkolnym 2016/2017
Na podstawie art. 45b ust. 3 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. z 2016 r. poz. 155) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Maksymalne ceny mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do placówek oświatowych w roku szkolnym 2016/2017] Ustala się maksymalne ceny mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do placówek oświatowych w roku szkolnym 2016/2017, w ramach programu „Mleko w szkole”, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.
§ 2.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 września 2016 r.
Prezes Rady Ministrów: B. Szydło
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 30 maja 2016 r. (poz. 742)
MAKSYMALNE CENY MLEKA I PRZETWORÓW MLECZNYCH DOSTARCZANYCH DO PLACÓWEK OŚWIATOWYCH W ROKU SZKOLNYM 2016/2017, W RAMACH PROGRAMU „MLEKO W SZKOLE”
Tabela nr 1
Maksymalne ceny mleka, mleka z dodatkami smakowymi i jogurtu1)
| W opakowaniach o pojemności większej niż 0,25 litra | W opakowaniach o pojemności nie mniejszej niż 0,23 litra i nie większej niż 0,25 litra | W opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,23 litra, ale nie mniejszej niż 0,20 litra | W opakowaniach o pojemności mniejszej niż 0,20 litra |
Mleko o zawartości co najmniej 1% tłuszczu, poddane obróbce cieplnej | 1,28 zł/litr | 2,36 zł/litr | 2,40 zł/litr | – |
Mleko o zawartości co najmniej 1% tłuszczu, poddane obróbce cieplnej, z dodatkami smakowymi | – | 3,24 zł/litr | 3,45 zł/litr | – |
Jogurty z mleka o zawartości co najmniej 1% tłuszczu bez dodatków smakowych lub z dodatkami smakowymi | 3,76 zł/litr | 3,76 zł/litr | 3,76 zł/litr | 3,76 zł/litr |
Tabela nr 2
Maksymalne ceny serów dojrzewających, serów topionych, twarożków i twarogów2)
Twarogi i twarożki o zawartości co najmniej 40% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych | 6,43 zł/kg |
Sery topione o zawartości co najmniej 40% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych | 6,79 zł/kg |
Sery, inne niż topione, o zawartości co najmniej 45% tłuszczu w suchej masie, bez dodatków smakowych | 9,64 zł/kg |
1) W celu przeliczenia litrów mleka lub przetworów mlecznych na kilogramy należy pomnożyć ilość przez 1,030.
2) Do przeliczenia kilogramów na ekwiwalent mleka należy zastosować współczynniki określone w art. 5 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 657/2008 z dnia 10 lipca 2008 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do pomocy wspólnotowej na rzecz dostarczania mleka i niektórych przetworów mlecznych dla uczniów w instytucjach oświatowych (Dz. Urz. UE L 183 z 11.07.2008, str. 17, Dz. Urz. UE L 171 z 01.07.2009, str. 48, Dz. Urz. UE L 271 z 16.10.2009, str. 10, Dz. Urz. UE L 264 z 08.10.2011, str. 25 oraz Dz. Urz. UE L 211 z 07.08.2013, str. 1).