ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 14 marca 2008 r.
w sprawie szczegółowych warunków, jakie powinni spełniać skupujący owoce miękkie i przetwórcy owoców miękkich
(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2011 r., Nr 115, poz. 669)
Na podstawie art. 16a ust. 2 ustawy z dnia 26 stycznia 2007 r. o płatnościach w ramach systemów wsparcia bezpośredniego (Dz. U. Nr 35, poz. 217 i Nr 99, poz. 666 oraz z 2008 r. Nr 44, poz. 262) zarządza się, co następuje:
§ 1.1. Skupujący owoce miękkie ubiegający się o uzyskanie zatwierdzenia powinien:
1) [1] zapewnić prowadzenie:
a) dokumentacji magazynowej oraz księgowej, związanej z przyjmowaniem oraz wydawaniem owoców miękkich przetwórcy owoców miękkich, w zakresie, o którym mowa w art. 33 ust. 1 lit. a rozporządzenia Komisji (WE) nr 1121/2009 z dnia 29 października 2009 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 73/2009 w odniesieniu do systemów wsparcia dla rolników, ustanowionych w jego tytułach IV i V (Dz. Urz. UE L 316 z 02.12.2009, str. 27), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1121/2009”,
b) ewidencji umów, o których mowa w art. 32 rozporządzenia nr 1121/2009;
2) posiadać:
a) powierzchnię magazynową do skupu owoców miękkich lub środki transportu służące do skupu i przewozu owoców miękkich,
b) [2] pomieszczenie do prowadzenia ewidencji i przechowywania umów, o których mowa w art. 32 rozporządzenia nr 1121/2009, oraz prowadzenia dokumentacji, o której mowa w pkt 1 lit. a.
2. Zatwierdzony skupujący owoce miękkie powinien:
1) [3] przekazywać kopie umów, o których mowa w art. 32 ust. 1 rozporządzenia nr 1121/2009, wnioskującym o płatność do owoców miękkich;
2) prowadzić:
a) dokumentację, o której mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a,
b) ewidencję umów, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b;
3) spełniać warunki, o których mowa w ust. 1 pkt 2.
§ 2.1. [4] Przetwórca owoców miękkich ubiegający się o uzyskanie zatwierdzenia powinien:
1) zapewnić, w zakresie, o którym mowa w art. 33 ust. 1 lit. a rozporządzenia nr 1121/2009, prowadzenie:
a) dokumentacji magazynowej, produkcyjnej oraz księgowej, związanej z przyjmowaniem oraz przetwarzaniem owoców miękkich,
b) ewidencji umów, o których mowa w art. 32 rozporządzenia nr 1121/2009;
2) posiadać pomieszczenie do prowadzenia ewidencji i przechowywania umów, o których mowa w art. 32 rozporządzenia nr 1121/2009, oraz prowadzenia dokumentacji, o której mowa w pkt 1 lit. a;
3) posiadać, w zakresie, o którym mowa w art. 33 ust. 1 lit. b rozporządzenia nr 1121/2009:
a) obiekty, w których będą przetwarzane owoce miękkie,
b) urządzenia konieczne do przetwarzania owoców miękkich, umożliwiające prowadzenie pierwszego procesu przetwórstwa tych owoców, z zamiarem pozyskania produktów, o których mowa w załączniku I część X rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych („rozporządzenia o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1234/2007”.
2. Zatwierdzony przetwórca owoców miękkich powinien:
1) prowadzić:
a) [5] pierwszy proces przetwarzania owoców miękkich z zamiarem pozyskania jednego lub większej liczby produktów, o których mowa w załączniku I część X rozporządzenia nr 1234/2007, lub przetwarzanie umożliwiające bezpośrednie pozyskanie jednego lub większej liczby tych produktów,
b) [6] ewidencję umów sprzedaży półproduktów pozyskanych w wyniku pierwszego procesu przetwarzania owoców miękkich, zawierającą informacje o produkcie lub produktach, o których mowa w załączniku I część X rozporządzenia nr 1234/2007, pozyskanych ze sprzedanych przez przetwórcę półproduktów - w przypadku gdy przetwórca dokonuje sprzedaży półproduktów uzyskanych w wyniku pierwszego procesu przetwarzania owoców miękkich,
c) dokumentację i ewidencję, o których mowa w ust. 1 pkt 1;
2) spełniać warunki, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3.
§ 3.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 15 marca 2008 r.
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
[1] § 1 ust. 1 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 maja 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków, jakie powinni spełniać skupujący owoce miękkie i przetwórcy owoców miękkich (Dz.U. Nr 115, poz. 669). Zmiana weszła w życie 22 czerwca 2011 r.
[2] § 1 ust. 1 pkt 2 lit. b) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 maja 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków, jakie powinni spełniać skupujący owoce miękkie i przetwórcy owoców miękkich (Dz.U. Nr 115, poz. 669). Zmiana weszła w życie 22 czerwca 2011 r.
[3] § 1 ust. 2 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 maja 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków, jakie powinni spełniać skupujący owoce miękkie i przetwórcy owoców miękkich (Dz.U. Nr 115, poz. 669). Zmiana weszła w życie 22 czerwca 2011 r.
[4] § 2 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 maja 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków, jakie powinni spełniać skupujący owoce miękkie i przetwórcy owoców miękkich (Dz.U. Nr 115, poz. 669). Zmiana weszła w życie 22 czerwca 2011 r.
[5] § 2 ust. 2 pkt 1 lit. a) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 maja 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków, jakie powinni spełniać skupujący owoce miękkie i przetwórcy owoców miękkich (Dz.U. Nr 115, poz. 669). Zmiana weszła w życie 22 czerwca 2011 r.
[6] § 2 ust. 2 pkt 1 lit. b) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 maja 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków, jakie powinni spełniać skupujący owoce miękkie i przetwórcy owoców miękkich (Dz.U. Nr 115, poz. 669). Zmiana weszła w życie 22 czerwca 2011 r.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00