Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2010-02-13 do 2011-01-19
Wersja archiwalna od 2010-02-13 do 2011-01-19
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 12 października 2007 r.
w sprawie specyfikacji i kryteriów czystości substancji dodatkowych2)
(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2010 r., Nr 23, poz. 120)
Na podstawie art. 10 pkt 5 i 6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225) zarządza się, co następuje:
§ 1.[1] Rozporządzenie określa specyfikacje i kryteria czystości substancji dodatkowych oraz wymagania dotyczące pobierania próbek i metod analitycznych stosowanych w trakcie urzędowych kontroli żywności do oznaczania parametrów właściwych dla substancji dodatkowych.
§ 2.Specyfikacje i kryteria czystości substancji dodatkowych określa załącznik nr 1 [2] do rozporządzenia.
§ 3.Wymagania dotyczące pobierania próbek i metod analitycznych stosowanych w trakcie urzędowej kontroli żywności do oznaczania parametrów właściwych dla substancji dodatkowych określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
§ 4.Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie specyfikacji, kryteriów czystości, wymagań dotyczących pobierania próbek i metod analitycznych stosowanych w trakcie urzędowej kontroli żywności do oznaczania parametrów właściwych dla poszczególnych dozwolonych substancji dodatkowych, poszczególnych substancji pomagających w przetwarzaniu oraz zawartości zanieczyszczeń (Dz. U. z 2003 r. Nr 59, poz. 530, z 2004 r. Nr 94, poz. 934 oraz z 2005 r. Nr 58, poz. 511).
§ 5.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 131, poz. 924).
2) Rozporządzenie wdraża postanowienia:
1) dyrektywy Komisji 2008/60/WE z dnia 17 czerwca 2008 r. ustanawiającej szczególne kryteria czystości dotyczące substancji słodzących stosowanych w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 158 z 18.06.2008, str. 17);
2) dyrektywy Komisji 2008/84/WE z dnia 27 sierpnia 2008 r. ustanawiającej szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz. Urz. UE L 253 z 20.09.2008, str. 1);
3) dyrektywy Komisji 2008/128/WE z dnia 22 grudnia 2008 r. ustanawiającej szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 6 z 10.01.2009, str. 20);
4) dyrektywy Komisji 2009/10/WE z dnia 13 lutego 2009 r. zmieniającej dyrektywę 2008/84/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz. Urz. UE L 44 z 14.02.2009, str. 62).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 12 października 2007 r. (poz. 1441)
Załącznik nr 1
SPECYFIKACJA I KRYTERIA CZYSTOŚCI SUBSTANCJI DODATKOWYCH
Załącznik 2
WYMAGANIA DOTYCZĄCE POBIERANIA PRÓBEK I METOD ANALITYCZNYCH STOSOWANYCH W TRAKTACIE URZĘDOWEJ KONTROLI ŻYWNOŚCI DO OZNACZANIA PARAMETRÓW WŁAŚCIWYCH DLA SUBSTANCJI DODATKOWYCH
[1] Odnośnik nr 2 do rozporządzenia w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 3 lutego 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie specyfikacji i kryteriów czystości substancji dodatkowych (Dz.U. Nr 23, poz. 120). Zmiana weszła w życie 13 lutego 2010 r.
[2] Załącznik nr 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 3 lutego 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie specyfikacji i kryteriów czystości substancji dodatkowych (Dz.U. Nr 23, poz. 120). Zmiana weszła w życie 13 lutego 2010 r.