Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2005-11-25 do 2007-08-01
Wersja archiwalna od 2005-11-25 do 2007-08-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 16 listopada 2005 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych2)
Na podstawie art. 15 pkt 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577) oraz art. 24 ust. 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265 i Nr 178, poz. 1480) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 220, poz. 1856, z późn. zm.3)) w załączniku nr 6 w tabeli wiersz 4 otrzymuje brzmienie:
Ryby | - żelatyna rybna stosowana jako nośnik witamin, karotenoidów i aromatów |
- żelatyna rybna albo karuk stosowane jako środki klarujące do piwa, cidrów (cydrów) i win |
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 25 listopada 2005 r.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: K. Jurgiel
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 października 2005 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 220, poz. 1892).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy Komisji 2005/63/WE z dnia 3 października 2005 r. zawierającej sprostowanie dyrektywy 2005/26W/E w sprawie listy składników żywności lub substancji wstępnie wyłączonych z załącznika IIIa do dyrektywy 2000/13/WE (Dz. Urz. UE L 258 z 4.10.2005, str. 3).
3) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 58, poz. 563, Nr 162, poz. 1703 i Nr 257, poz. 2577 oraz z 2005 Nr 180, poz. 1499 i Nr 210, poz. 1751.