Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2005-06-23 do 2007-07-19
Wersja archiwalna od 2005-06-23 do 2007-07-19
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 14 czerwca 2005 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni2)
Na podstawie art. 9 ust. 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. z 2005 r. Nr 31, poz. 265) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 16 kwietnia 2004 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni (Dz. U. Nr 85, poz. 801 oraz z 2005 r. Nr 48, poz. 460) wprowadza się następujące zmiany:
1) w załączniku nr 1 do rozporządzenia w tabeli:
a) poz. 16 otrzymuje brzmienie:
„16. AZOKSYSTROBINA | 1,0 | owoce cytrusowe |
metylo (E)-2-{2-[6-(2-cyjanofenoksy) | 0,05 | owoce ziarnkowe, owoce pestkowe |
pirimidyno-4-yloksy]fenyl}-3-me- | 2,0 | banany |
toksyakrylan | 2,0 | winogrona, truskawki |
| 3,0 | jeżyny, maliny |
| 0,05 | pozostałe owoce |
| 2,0 | pomidory, papryka, oberżyna, cebula dymka |
| 1,0 | ogórki i inne dyniowate z jadalną skórką |
| 0,5 | melony i inne dyniowate z niejadalną skórką, kalafior, brokuły |
| 0,2 | marchew, chrzan, pietruszka, pasternak, salsefia |
| 0,3 | seler - korzeń |
| 0,1 | brukselka |
| 0,3 | kapusta głowiasta |
| 5,0 | jarmuż, kapusta pekińska i podobne |
| 0,2 | kalarepa, cykoria |
| 3,0 | sałata i podobne, w tym endywia |
| 1,0 | fasola w strąku |
| 0,2 | fasola łuskana |
| 0,5 | groch w strąku |
| 0,2 | groch łuskany |
| 0,05 | pozostałe warzywa strączkowe |
| 5,0 | seler liściowy |
| 1,0 | karczochy |
| 0,1 | por |
| 0,1 | warzywa strączkowe suszone |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 0,5 | nasiona rzepaku, nasiona soi |
| 0,05 | pozostałe nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,1 | orzechy |
| 0,1 | herbata |
| 20,0 | chmiel |
| 3,0 | zioła |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
b) poz. 107 otrzymuje brzmienie:
„107. DITIOKARBAMINIANY | 5,0 | owoce cytrusowe |
(GRUPA MANEBU): MANEB, | 3,0 | owoce ziarnkowe |
ZINEB, METIRAM, MANKOZEB, | 2,0 | brzoskwinie (w tym nektarynki i inne odmiany), morele |
PROPINEB (suma wyrażona jako | 1,0 | wiśnie i czereśnie, śliwki |
CS2) | 0,05 | pozostałe owoce pestkowe |
| 2,0 | winogrona, truskawki |
| 5,0 | porzeczki, agrest, oliwki |
| 0,05 | pozostałe owoce |
| 0,2 | marchew, seler, salsefia |
| 2,0 | rzodkiewka |
| 0,5 | czosnek, cebula, cebula szalotka |
| 1,0 | cebula dymka |
| 3,0 | pomidory |
| 2,0 | pozostałe warzywa owocowe |
| 0,5 | ogórki |
| 2,0 | korniszony, cukinia |
| 0,5 | warzywa dyniowate z niejadalną skórką |
| 1,0 | brokuły, kalafior, warzywa kapustne - głowiaste |
| 2,0 | jarmuż |
| 0,1 | kalarepa |
| 5,0 | sałata i podobne, w tym endywia |
| 0,05 | szpinak i podobne |
| 0,3 | rukiew wodna |
| 0,2 | cykoria |
| 1,0 | groch w strąku, fasola w strąku |
| 0,1 | groch łuskany, fasola łuskana |
| 0,5 | seler liściowy |
| 3,0 | por |
| 0,5 | nasiona rzepaku |
| 0,1 | pozostałe nasiona roślin oleistych |
| 0,1 | ziemniaki |
| 5,0 | zioła |
| 0,1 | herbata |
| 0,1 | orzechy |
| 25,0 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
c) poz. 124 otrzymuje brzmienie:
„124. FENHEKSAMID | 0,05 | owoce cytrusowe |
2',3'-dichloro-4'-hydroksy-1-mety- | 0,05 | owoce ziarnkowe |
locykloheksanokarboksanilid | 5,0 | morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie w tym |
|
| nektarynki i podobne odmiany, winogrona, truskawki, porzeczki, czarne jagody, żurawiny, agrest i inne odmiany |
| 1,0 | śliwki |
| 10,0 | kiwi, jeżyny, maliny i inne odmiany |
| 0,05 | pozostałe owoce |
| 1,0 | pomidory, oberżyna, ogórki i inne dyniowate z jadalną skórką |
| 2,0 | papryka |
| 30,0 | sałata |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 0,1 | nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | orzechy |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,1 | chmiel |
| 0,1 | herbata |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
d) poz. 128 otrzymuje brzmienie:
„128. FENPROPIMORF | 0,05 | owoce cytrusowe |
(+)-cis-4-[3-(4-tert-butylofenylo)-2- | 0,05 | owoce ziarnkowe |
metylopropylo]-2,6-dimetylomorfolina | 0,05 | owoce pestkowe |
| 1,0 | truskawki, maliny, jeżyny, jagody, porzeczki, agrest i inne odmiany |
| 2,0 | banany |
| 0,05 | pozostałe owoce |
| 0,5 | brukselka, por |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 0,05 | nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | orzechy |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,1 | herbata |
| 10,0 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
e) poz. 165 otrzymuje brzmienie:
„165. HYDRAZYD KWASU | 1,0 | owoce cytrusowe |
MALEINOWEGO | 1,0 | owoce |
hydrazyd kwasu maleinowego | 10,0 | cebula |
| 30,0 | marchew, pasternak |
| 1,0 | pozostałe warzywa |
| 1,0 | ziemniaki wczesne |
| 50,0 | ziemniaki późne (przeznaczone do przechowywania) |
| 1,0 | herbata |
| 1,0 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
f) poz. 170 otrzymuje brzmienie:
„170. IPROWALIKARB | 0,05 | owoce cytrusowe |
izopropylo-2-metylo-1-[(1-p-tolyle- | 0,05 | owoce ziarnkowe, owoce pestkowe |
tyl)karbamoilo]-(S)-propylokarba- | 2,0 | winogrona |
minian | 0,05 | pozostałe owoce |
| 1,0 | pomidory, sałata i podobne, w tym endywia |
| 0,1 | ogórek, korniszon, cukinia, cebula |
| 0,2 | melony, arbuzy |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 0,05 | orzechy |
| 0,1 | nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,1 | herbata |
| 0,1 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
g) poz. 202 otrzymuje brzmienie:
„202. METALAKSYL | 0,5 | owoce cytrusowe |
(w tym inne mieszaniny izomerów | 1,0 | owoce ziarnkowe |
metalaksylu z uwzględnieniem | 2,0 | winogrona stołowe |
metalaksylu-M) (suma izomerów) | 1,0 | winogrona winne |
(+)-N-(2-metoksyacetylo)-N-(2,6- | 0,5 | truskawki |
ksylilo)-DL-alaninian metylu | 0,05 | pozostałe owoce |
| 0,1 | marchew, pasternak |
| 0,2 | pomidory, cebula dymka |
| 0,5 | czosnek, cebula, cebula szalotka, papryka, ogórki |
| 0,2 | melony, arbuzy |
| 0,1 | brokuły, kalafior i inne odmiany |
| 1,0 | kapusta głowiasta |
| 0,2 | jarmuż, por |
| 2,0 | sałata |
| 1,0 | endywia, zioła |
| 0,3 | cykoria |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 0,05 | orzechy |
| 0,1 | nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,1 | herbata |
| 10,0 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
h) poz. 212 otrzymuje brzmienie:
„212. METOMYL | 0,5 | grejpfruty, pomarańcze, pomelo |
(suma metomylu i tiodikarbu | 1,0 | cytryny, limonki, mandarynki (w tym klementynki i inne |
wyrażona jako metomyl) |
| odmiany) |
S-metylo-N-(metylokarbamoiloksy) | 0,05 | pozostałe owoce cytrusowe |
tioacetamid | 0,2 | owoce ziarnkowe |
| 0,2 | morele, brzoskwinie (w tym nektarynki i inne odmiany) |
| 0,1 | wiśnie i czereśnie |
| 0,5 | śliwki |
| 0,05 | pozostałe owoce pestkowe |
| 1,0 | winogrona winne |
| 0,05 | truskawki, winogrona stołowe |
| 0,05 | pozostałe owoce |
| 0,5 | rzodkiewka |
| 0,05 | pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste, warzywa cebulowe |
| 0,5 | pomidory, oberżyna |
| 0,05 | pozostałe warzywa owocowe |
| 0,2 | brokuły |
| 2,0 | sałata, szpinak, zioła |
| 0,05 | pozostałe warzywa liściowe i łodygowe |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 0,1 | orzeszki ziemne, nasiona soi, nasiona bawełny |
| 0,05 | pozostałe nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | orzechy |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,1 | herbata |
| 10,0 | chmiel |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
i) poz. 219 otrzymuje brzmienie:
„219. MYCHLOBUTANIL | 3,0 | owoce cytrusowe |
(alfa-(3-hydroksybutylo)-alfa- | 0,5 | owoce ziarnkowe |
(4-chlorofenylo)-1H-1,2,4-triazol-1- | 0,3 | morele |
propanonitryl | 1,0 | wiśnie i czereśnie |
(RH9090) wyrażony jako mychlo- | 0,5 | brzoskwinie (w tym nektarynki i inne odmiany), śliwki |
butanil) | 0,02 | pozostałe owoce pestkowe |
2-(4-chlorofenylo)-2-(1H-1,2,4-tria- | 1,0 | winogrona, truskawki, jeżyny, maliny, porzeczki, agrest |
zol-1-ylometylo) heksylokarbonitryl | 2,0 | banany |
| 0,02 | pozostałe owoce |
| 0,2 | marchew, chrzan, pasternak, pietruszka - korzeń |
| 0,3 | pomidory, oberżyna |
| 0,5 | papryka, karczochy |
| 0,1 | ogórki i inne dyniowate z jadalną skórką |
| 0,2 | melony i inne dyniowate z niejadalną skórką |
| 5,0 | roszponka |
| 0,02 | pozostałe warzywa |
| 0,05 | nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | orzechy |
| 0,02 | ziemniaki |
| 2,0 | chmiel |
| 0,05 | herbata |
| 0,02 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
j) poz. 233 otrzymuje brzmienie
„233. PENKONAZOL | 0,05 | owoce cytrusowe |
(RS)-1-[2-(2,4-dichlorofenylo) | 0,2 | owoce ziarnkowe |
pentylo]-1H-1,2,4-triazol | 0,1 | morela, brzoskwinie (w tym nektarynki i inne odmiany) |
| 0,05 | pozostałe owoce pestkowe |
| 0,2 | winogrona |
| 0,05 | truskawki |
| 0,5 | porzeczki |
| 0,05 | pozostałe owoce |
| 0,1 | melony, arbuzy i inne dyniowate z niejadalną skórką |
| 0,2 | karczochy |
| 0,05 | pozostałe warzywa |
| 0,05 | nasiona roślin oleistych |
| 0,05 | orzechy |
| 0,05 | ziemniaki |
| 0,5 | chmiel |
| 0,1 | herbata |
| 0,05 | pozostałe środki spożywcze pochodzenia roślinnego” |
2) w załączniku nr 2 do rozporządzenia w części A w tabeli:
a) poz. 56 otrzymuje brzmienie:
„56. 2.4-D | 0,05 ziarno zbóż” |
kwas 2,4-dichlorofenoksyoctowy |
|
b) poz. 74 otrzymuje brzmienie:
„74. DINOTERB | 0,05 ziarno zbóż” |
4,6-dinitro-2-tert-butylofenol |
|
c) poz. 149 otrzymuje brzmienie:
„149. MONOLINURON | 0,05 ziarno zbóż” |
d) poz. 174 otrzymuje brzmienie:
„174. PYRAZOFOS | 0,05 ziarno zbóż” |
e) poz. 187 otrzymuje brzmienie:
„187. TIFENSULFURON METYLOWY | 0,05 ziarno zbóż” |
f) po poz. 193 dodaje się poz. 193a w brzmieniu:
„193a. TRIASULFURON | 0,05 ziarno zbóż” |
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 23 czerwca 2005 r., z wyjątkiem § 1 pkt 2 lit. a, e i f, które wchodzą w życie z dniem 16 grudnia 2006 r.
Minister Zdrowia: M. Balicki
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 134, poz. 1439).
2) Niniejszym rozporządzeniem wdraża się postanowienia dyrektywy 2004/115/WE z dnia 15 grudnia 2004 r. zmieniającej dyrektywę Rady 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych pestycydów (Dz. Urz. UE L 374 z 22.12.2004, str. 64).