Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2005-01-01 do 2008-07-25
Wersja archiwalna od 2005-01-01 do 2008-07-25
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 17 grudnia 2004 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie zakresu i metod prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt oraz sposobu oznakowania i identyfikacji zwierząt do celów hodowlanych1)
Na podstawie art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 20 sierpnia 1997 r. o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich (Dz. U. z 2002 r. Nr 207, poz. 1762 oraz z 2004 r. Nr 91, poz. 866) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 5 maja 1999 r. w sprawie zakresu i metod prowadzenia oceny wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt oraz sposobu oznakowania i identyfikacji zwierząt do celów hodowlanych (Dz. U. Nr 47, poz. 470 oraz z 2002 r. Nr 169, poz. 1389) wprowadza się następujące zmiany:
1) § 1-6 otrzymują brzmienie:
„§ 1. Ocena wartości użytkowej bydła typu użytkowego mlecznego i mięsno-mlecznego jest prowadzona zgodnie z przepisami Unii Europejskiej2) i obejmuje:
1) użytkowość mleczną,
2) użytkowość rozpłodową,
3) ocenę typu i budowy,
4) ocenę cech funkcjonalnych, w tym:
a) zawartości komórek somatycznych,
b) szybkości oddawania mleka,
c) zachowanie się zwierzęcia w czasie doju,
d) długowieczność zwierzęcia.
§ 2. 1. Oceną użytkowości mlecznej bydła typu użytkowego mlecznego i mięsno-mlecznego obejmuje się wszystkie zwierzęta utrzymywane w stadzie, stosując dla wszystkich ocenianych zwierząt taką samą metodę oceny.
2. Ocena użytkowości mlecznej bydła typu użytkowego mlecznego i mięsno-mlecznego obejmuje:
1) określenie wydajności mlecznej w laktacji, na podstawie wyników przeprowadzonych próbnych udojów,
2) ustalenie zawartości suchej masy mleka oraz zawartości tłuszczu, białka i laktozy, w łącznej próbie mleka, pobranej z każdego doju, w próbnym udoju,
3) obliczenie wydajności tłuszczu, białka i laktozy w laktacji, na podstawie określonej wydajności mlecznej oraz ustalonej w kolejnych próbnych udojach zawartości tłuszczu, białka i laktozy,
4) określenie liczby komórek somatycznych,
5) określenie zawartości mocznika.
§ 3. 1. Próbny udój jest przeprowadzany przez prowadzącego ocenę, którego przedstawiciel jest obecny podczas doju, identyfikuje zwierzęta, pobiera próby mleka i dokonuje zapisów w dokumentacji hodowlanej (metoda „A").
2. Próbny udój jest przeprowadzany:
1) co najmniej 11 razy w roku i polega na ustaleniu ilości udojonego mleka w czasie 24 godzin oraz pobraniu łącznej próby mleka, składającej się z prób pobranych z każdego doju przeprowadzonego w tym czasie (metoda „A4") lub
2) co najmniej 6 razy w roku i polega na ustaleniu ilości udojonego mleka w czasie 24 godzin oraz pobraniu łącznej próby mleka, składającej się z prób pobranych z każdego doju przeprowadzonego w tym czasie (metoda „A8").
3. Próbny udój, o którym mowa w ust. 2 pkt 1, może polegać na ustaleniu ilości mleka pochodzącego z jednego doju, przemiennie rannego lub wieczornego, i pobraniu próby mleka z tego doju, pod warunkiem prowadzenia dwóch dojów w czasie 24 godzin (metoda „AT4").
§ 4. 1. Na wniosek posiadacza zwierzęcia i za zgodą prowadzącego ocenę mogą być stosowane inne niż wymienione w § 3 ust. 1 i 2 metody prowadzenia próbnego udoju, polegające na tym, że dokumentacja hodowlana oraz próbny udój, obejmujący ustalenie ilości mleka i pobieranie łącznej próby mleka, składającej się z prób pobranych z każdego doju przeprowadzanego w ramach próbnego udoju, jest prowadzony:
1) przez posiadacza zwierzęcia, przy czym prawidłowość dokonywanych przez niego czynności jest okresowo kontrolowana przez prowadzącego ocenę (metoda „B") albo
2) przez posiadacza zwierzęcia i przedstawiciela prowadzącego ocenę, którzy wspólnie wykonują czynności związane z próbnym udojem (metoda „C")
- zgodnie z jedną z częstotliwości przeprowadzania próbnych udojów, które są określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
2. Próbne udoje, o których mowa w ust. 1, mogą polegać na ustaleniu ilości mleka pochodzącego z jednego doju, przemiennie rannego lub wieczornego, i pobraniu próby mleka z tego doju, pod warunkiem prowadzenia dwóch dojów w czasie 24 godzin (metoda „BT" lub „CT").
§ 5. 1. Ilość udojonego mleka w próbnym udoju jest ustalana dla każdej krowy oddzielnie w każdym doju.
2. Nie ustala się ilości udojonego mleka i nie pobiera się prób mleka z udojów przeprowadzonych w czasie czterech dni od dnia rozpoczęcia laktacji.
§ 6. Ocena użytkowości rozpłodowej bydła typu użytkowego mlecznego i mięsno-mlecznego polega na określeniu dla każdej samicy w stadzie:
1) okresów międzyciążowych,
2) okresów międzywycieleniowych,
3) rodzaju porodu, poprzez zakwalifikowanie go do jednej z następujących kategorii:
a) poród łatwy, odbyty siłami natury, bez pomocy człowieka,
b) poród z pomocą człowieka lub środków mechanicznych,
c) poród skomplikowany, z koniecznością interwencji lekarza weterynarii,
d) poród bardzo ciężki, powodujący uszkodzenie krowy lub cielęcia, cesarskie cięcie lub embriotomia,
e) poronienie,
4) żywotności urodzonego cielęcia, poprzez zakwalifikowanie go do jednej z następujących kategorii:
a) cielę żywe, bez wad budowy,
b) cielę martwe przy urodzeniu lub padłe w czasie 24 godzin od urodzenia,
c) cielę żywe z wadami budowy,
d) cielę potworkowate."
2) uchyla się § 8-9;
3) § 11 otrzymuje brzmienie:
„§ 11. 1. Ocena użytkowości rozpłodowej bydła typu użytkowego mięsnego polega na określeniu dla każdej samicy w stadzie:
1) okresów międzywycieleniowych,
2) rodzaju porodu, poprzez zakwalifikowanie go do jednej z następujących kategorii:
a) poród łatwy, odbyty siłami natury, bez pomocy człowieka,
b) poród z pomocą człowieka lub środków mechanicznych,
c) poród skomplikowany, z koniecznością interwencji lekarza weterynarii,
d) poród bardzo ciężki, powodujący uszkodzenie krowy lub cielęcia, cesarskie cięcie lub embriotomia,
3) żywotności urodzonego cielęcia poprzez zakwalifikowanie go do jednej z następujących kategorii:
a) ciele żywe, bez wad budowy,
b) ciele martwe przy urodzeniu lub padłe w czasie 24 godzin od urodzenia,
c) ciele żywe, z wadami budowy,
d) potworkowatość cielęcia.
2. Ocenę użytkowości rozpłodowej bydła typu użytkowego mięsnego, w zakresie określonym w ust. 1 pkt 1, prowadzi się na podstawie następujących danych, ustalanych dla każdej samicy w stadzie:
1) daty pokrycia lub sztucznego unasienniania, lub czasu przebywania buhaja w stadzie, w przypadku krycia haremowego,
2) nazwy i numeru identyfikacyjnego buhaja użytego do krycia lub buhaja, którego nasienie zostało użyte do sztucznego zapłodnienia,
3) daty pozyskiwania i liczby uzyskanych komórek jajowych lub zarodków,
4) daty przeniesienia zarodka, danych o genetycznych rodzicach oraz płci zarodka, jeśli była oznaczona,
5) daty wycielenia lub poronienia,
6) liczby wycieleń od początku okresu rozpłodowego,
7) numerów identyfikacyjnych i nazw urodzonych cieląt,
8) płci i liczby urodzonych cieląt."
4) w § 12 ust. 4 otrzymuje brzmienie:
„4. Określanie tempa przyrostu masy ciała polega na:
1) ustaleniu masy zwierzęcia w następujących okresach jego życia:
a) od dnia urodzenia do 5. dnia po urodzeniu oraz w okresie od 180. do 240. dnia życia,
b) od 13. do 15. miesiąca życia - dla buhajów,
c) w wieku pierwszego wycielenia - dla krów,
2) obliczeniu masy ciała zwierzęcia na:
a) dzień urodzenia,
b) 210. dzień życia - dla jałowic i buhajków,
c) 420. dzień życia - dla buhajów,
3) wyliczeniu średnich dobowych przyrostów masy ciała zwierzęcia w okresach:
a) od dnia urodzenia do 210. dnia życia - dla jałowic i buhajków,
b) od 210. do 420. dnia życia - dla buhajów."
5) rozdział 2 otrzymuje brzmienie:
„Rozdział 2
Zakres i metody prowadzenia oceny wartości hodowlanej bydła
§ 15. 1. Ocena wartości hodowlanej bydła jest prowadzona zgodnie z przepisami Unii Europejskiej3) dla ras: czarno-białej, czerwono-białej, polskiej czerwonej oraz simentalskiej i obejmuje ocenę:
1) cech użytkowości mlecznej,
2) typu i budowy,
3) cech funkcjonalnych.
2. Ocena wartości hodowlanej bydła jest prowadzona z uwzględnieniem płci i wieku ocenianych zwierząt.
§ 16. Wartość hodowlana w zakresie cech użytkowości mlecznej jest szacowana dla wydajności mlecznej, wydajności tłuszczu i białka oraz procentowej zawartości tłuszczu i białka, na podstawie wyników oceny wartości użytkowej:
1) własnej zwierzęcia albo
2) krewnych zwierzęcia, dla których jest prowadzona ocena wartości użytkowej, albo
3) własnej zwierzęcia i jego krewnych, dla których jest prowadzona ocena wartości użytkowej.
§ 17. Wartość hodowlana w zakresie typu i budowy oraz cech funkcjonalnych jest szacowana na podstawie wyników oceny typu i budowy oraz oceny cech funkcjonalnych, prowadzonej w ramach oceny wartości użytkowej:
1) własnej zwierzęcia albo
2) krewnych zwierzęcia, dla których jest prowadzona ocena wartości użytkowej, albo
3) własnej zwierzęcia i jego krewnych, dla których jest prowadzona ocena wartości użytkowej."
6) § 18 otrzymuje brzmienie:
„§ 18. Bydło poddawane ocenie wartości użytkowej powinno być oznakowane zgodnie z przepisami o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt."
7) uchyla się § 19;
8) rozdział 4 otrzymuje brzmienie:
„Rozdział 4
Zakres i metody prowadzenia oceny wartości użytkowej świń
§ 22. Ocena wartości użytkowej świń jest prowadzona zgodnie z przepisami Unii Europejskiej4) i obejmuje użytkowość:
1) rozpłodową loch,
2) tuczną i rzeźną dokonywaną za życia zwierzęcia lub po uboju.
§ 23. 1. Ocena użytkowości rozpłodowej lochy jest prowadzona w chlewni, w której jest ona utrzymywana, i obejmuje ustalanie:
1) daty urodzenia miotu,
2) liczby prosiąt żywo urodzonych w miocie w pierwszym dniu po jego urodzeniu,
3) liczby prosiąt martwo urodzonych w miocie,
4) liczby i płci prosiąt w miocie oraz liczby sutków każdego prosięcia w tym miocie, w 21. dniu po ich urodzeniu.
2. Ocenę użytkowości rozpłodowej lochy prowadzi się od dnia urodzenia przez nią pierwszego miotu.
§ 24. 1. Ocenie użytkowości tucznej i rzeźnej dokonywanej za życia podlegają knurki i loszki od 150. do 210. dnia życia.
2. Ocena, o której mowa w ust. 1, obejmuje ustalenie:
1) wieku i płci zwierzęcia,
2) tempa wzrostu określanego za pomocą przyrostu dziennego standaryzowanego na 180. dzień życia,
3) umięśnienia, wyrażanego procentową zawartością mięsa.
§ 25. 1. Ocena użytkowości tucznej i rzeźnej świń dokonywana po uboju polega na ocenie:
1) rodzeństwa (kojarzenia) na podstawie wyników oceny po uboju rodzeństwa pochodzącego od tych samych rodziców,
2) ojca na podstawie wyników oceny jego potomstwa po uboju
- utrzymywanych w specjalnie wyodrębnionym obiekcie (stacji kontroli).
2. W ocenie użytkowości tucznej i rzeźnej świń po uboju uwzględnia się:
1) wiek, płeć i masę ciała zwierząt przyjmowanych do oceny,
2) okres adaptacyjny zwierząt przed rozpoczęciem tuczu kontrolnego,
3) długość okresu tuczu.
3. Ocena użytkowości tucznej i rzeźnej świń po uboju obejmuje ustalenie:
1) tempa wzrostu zwierząt i zużycia paszy w okresie tuczu kontrolnego,
2) jakości tuszy,
3) jakości mięsa w tuszy."
9) § 27 otrzymuje brzmienie:
„§ 27. Ocena wartości hodowlanej świń jest prowadzona zgodnie z przepisami Unii Europejskiej4), na podstawie wyników oceny wartości użytkowej:
1) własnej zwierzęcia albo
2) krewnych zwierzęcia, dla których jest prowadzona ocena wartości użytkowej, albo
3) własnej zwierzęcia i jego krewnych, dla których jest prowadzona ocena wartości użytkowej."
10) w § 29:
a) uchyla się ust. 2 i 3,
b) ust. 4 otrzymuje brzmienie:
„4. W przypadku znakowania świń za pomocą kolczyka, numer stada i indywidualny numer zwierzęcia w stadzie umieszcza się w sposób trwały na kolczyku, zakładanym na prawe ucho zwierzęcia."
11) w § 31 w ust. 5 pkt 10 otrzymuje brzmienie:
„10) królików, liczących co najmniej 20 sztuk samic stada podstawowego, przy czym co najmniej 10 sztuk samic stada podstawowego dla każdej rasy i odmiany."
12) w § 34:
a) ust. 5 i 6 otrzymują brzmienie:
„5. Jakość okrywy włosowej ocenia się według gatunków skór:
1) Saga Royal (SR) - skóry bardzo czyste, klarowne, bez odcieni obcych, bez uszkodzeń, o bardzo gęstym podszyciu, włosy pokrywowe krótkie, sprężyste, równo kryjące podszycie, prawidłowo uformowane na standardowym prawidle,
2) Saga (S) - skóry o cechach, o których mowa w pkt 1, z tym że mogą to być skóry z lekkim, równomiernie rozmieszczonym nalotem barwy brązowo-beżowej lub żółtej, lekko wełniste, o krótszej okrywie włosowej, jeżeli jest ona bardzo gęsta,
3) Gatunek IA(1A):
a) skóry lisów i jenotów o cechach, o których mowa w pkt 1 albo pkt 2, oraz posiadające jedną z wymienionych wad:
- słabą okrywę na brzuchu,
- szorstki włos,
- posrebrzenie włosa,
- nierównomierne rozłożenie włosów pokrywowych (łaciatość),
b) skóry norek i tchórzy o cechach, o których mowa w pkt 1 albo pkt 2, oraz posiadające jedną z wymienionych wad:
- słabą okrywę na brzuchu,
- szorstki włos,
- posrebrzenie włosa,
- nierównomierne rozłożenie włosów pokrywowych (łaciatość),
- białe kępki włosów w podszyciu,
- metalik,
- szare podszycie,
4) Gatunek l (1) - skóry dojrzałe, pełnowartościowe, bez uszkodzeń, o okrywie włosowej rzadszej, przy czym dopuszcza się lekkie przerzedzenia na bokach i szyi, średnio wełniste, a ponadto:
a) bardzo czyste, klarowne, bez odcieni obcych lub
b) z lekkim równomiernie rozmieszczonym nalotem barwy brązowo-beżowej lub żółtej, lub
c) nieczyste, z dużym nalotem odcieni barwy beżowej, brązowej lub żółtej,
5) Gatunek lB (1B) - skóry o podszyciu rzadszym niż skóry, o których mowa w pkt 3, przy czym dopuszcza się rzadsze podszycie na bokach i brzuchu, o okrywie włosowej nie w pełni wyrośniętej, bardzo wełniste oraz:
a) bardzo czyste, klarowne, bez odcieni obcych lub
b) z lekkim, równomiernie rozmieszczonym nalotem barwy brązowo-beżowej lub żółtej, lub
c) nieczyste, z dużym nalotem odcieni barwy beżowej, brązowej lub żółtej,
6) Gatunek II (2) - skóry ze zbyt wczesnego uboju, z niewykształconą okrywą włosową,
7) Gatunek III (3) - skóry niskiej jakości z powodu uszkodzeń mechanicznych.
6. Czystość okrywy włosowej ocenia się według stopnia nasilenia odcieni barwnych i stopnia zanieczyszczeń mechanicznych, zgodnie z następującymi oznaczeniami:
1) „R+" - skóry bardzo czyste bez odcieni obcych,
2) „R" - skóry czyste bez odcieni obcych,
3) „R-" - skóry ogólnie mniej czyste bez odcieni obcych,
4) „OC" - skóry ogólnie mniej czyste z nalotem innej barwy,
5) „O-" - skóry z zanieczyszczeniami.",
b) po ust. 6 dodaje się ust. 7 w brzmieniu:
„7. Oceny skór dokonuje się od dnia 1 grudnia do dnia 30 września roku następnego."
13) rozdział 9 otrzymuje brzmienie:
„Rozdział 9
Zakres i metody prowadzenia oceny wartości użytkowej drobiu
§ 39. Ocena wartości użytkowej drobiu jest prowadzona dla:
1) rodów drobiu i indywidualnie dla poszczególnych ptaków w obrębie tego rodu,
2) stad reprodukcyjnych i towarowych drobiu.
§ 40. Ocena wartości użytkowej drobiu jest prowadzona z uwzględnieniem specyfiki gatunku i typu użytkowego, przez ocenę:
1) terenową rodów drobiu, stad reprodukcyjnych i towarowych drobiu,
2) testową stad rodzicielskich i towarowych drobiu.
§ 41. Ocena terenowa rodów drobiu, stad reprodukcyjnych i towarowych drobiu polega na corocznym określeniu poziomu ich użytkowości na fermach drobiu.
§ 42. 1. Ocena terenowa rodów drobiu obejmuje:
1) ustalenie procentowego wskaźnika:
a) przeżywalności ptaków w czasie wychowu,
b) zapłodnienia jaj,
c) wylęgowości jaj,
d) przeżywalności ptaków w czasie produkcji,
2) ustalenie liczby jaj zniesionych w czasie produkcji,
3) określenie masy:
a) ciała ptaka w czasie wychowu,
b) jaja zniesionego w szczycie nieśności.
2. W przypadku rodów kaczek i gęsi ocena, o której mowa w ust. 1, obejmuje ponadto ustalenie:
1) długości mostka, mierzonej wzdłuż całej długości grzebienia mostka,
2) grubości mięśnia piersiowego, mierzonej po lewej stronie ciała.
3. Liczba jaj zniesionych w czasie produkcji jest ustalana dla:
1) kur - od 21. do 64. tygodnia życia,
2) kaczek - od 25. do 56. tygodnia życia,
3) gęsi - od 29. tygodnia życia i przez trzy następne lata ich użytkowania,
4) strusi - od 78. tygodnia życia i przez dwanaście następnych lat ich użytkowania.
4. Masa ciała ptaka w czasie wychowu jest określana dla:
1) kur - w 18. tygodniu życia,
2) kaczek - w 3. i 7. tygodniu życia,
3) gęsi - w 8. i 11. tygodniu życia,
4) strusi - w 13., 26. i 52. tygodniu życia.
5. Masa jaja zniesionego w szczycie nieśności jest określana dla:
1) kur - od 33. do 35. tygodnia życia,
2) kaczek - przez 2 tygodnie, przy co najmniej 80 % nieśności,
3) gęsi - przez 3 tygodnie, od 47. tygodnia życia,
4) strusi - przez 9 tygodni, co najmniej od 130. tygodnia życia.
6. Długość mostka jest ustalana dla:
1) kaczek - w 7. tygodniu życia,
2) gęsi - w 11. tygodniu życia.
7. Grubość mięśnia piersiowego jest ustalana w punkcie położonym 4 cm od początku grzebienia mostka, wzdłuż jego długości i 1,5 cm w bok, dla:
1) kaczek - w 7. tygodniu życia,
2) gęsi - w 11. tygodniu życia.
§ 43. 1. Ocena terenowa stad reprodukcyjnych drobiu obejmuje ustalenie:
1) procentowego wskaźnika:
a) przeżywalności ptaków w czasie wychowu,
b) nieśności,
c) zapłodnienia jaj,
d) wylęgowości jaj,
e) przeżywalności ptaków w czasie produkcji,
2) wskaźnika dojrzałości płciowej stada, z wyłączeniem strusi, określonego liczbą dni życia ptaków, od dnia ich wylężenia do dnia osiągnięcia przez stado 50 % nieśności, a w przypadku stad gęsi - osiągnięcia przez stado 10 % nieśności,
3) długości użytkowania stada, określanego liczbą dni produkcji nieśnej,
4) liczby jaj zniesionych w czasie produkcji.
2. Długość użytkowania stada jest ustalana dla:
1) kur nieśnych - od 21. tygodnia życia,
2) kur mięsnych - od 25. tygodnia życia,
3) indyków - od 31. tygodnia życia,
4) kaczek - od 25. tygodnia życia,
5) gęsi jednorocznych - od 29. tygodnia życia i przez trzy następne lata ich użytkowania,
6) strusi dwuletnich - od 78. tygodnia życia i przez dwanaście następnych lat ich użytkowania.
§ 44. 1. Ocena terenowa stad towarowych mięsnego typu użytkowego drobiu obejmuje ustalenie:
1) procentowego wskaźnika przeżywalności ptaków w czasie tuczu,
2) średniej masy ciała ptaków na koniec tuczu,
3) zużycia paszy w czasie tuczu, w przeliczeniu na ptaka i na kilogram masy jego ciała,
4) liczby dni tuczu,
5) wskaźnika efektywności produkcji określonego przez:
a) wydajność żywca drobiowego w przeliczeniu na jednostkę powierzchni produkcyjnej lub
b) europejskiego wskaźnika wydajności, obliczanego według wzoru określonego w załączniku nr 6 do rozporządzenia.
2. Do oceny terenowej stad towarowych nieśnego typu użytkowego drobiu stosuje się § 43 ust. 1 pkt 1 lit. a), b) i e), pkt 3 i 4 oraz ust. 2 pkt 1.
§ 45. 1. Ocena testowa stad rodzicielskich i towarowych drobiu jest prowadzona w specjalnie wyodrębnionym obiekcie, w takich samych warunkach utrzymania i żywienia ptaków.
2. Do oceny pobiera się losowo próby testowe jaj wylęgowych lub piskląt.
3. Próby testowe pobiera się ze stad:
1) kur - od 9. do12. miesiąca życia,
2) indyków - od 8. do 12. miesiąca życia,
3) kaczek - od 12. miesiąca życia, co najmniej przy 30 % nieśności stada,
4) gęsi - od pierwszego do czwartego roku użytkowania stada, od 5. do 12. tygodnia nieśności stada,
5) strusi - od pierwszego do czwartego roku użytkowania stada, od 6. do 16. tygodnia nieśności stada.
§ 46. 1. Ocena testowa stad rodzicielskich drobiu obejmuje:
1) ustalenie:
a) procentowego wskaźnika:
- przeżywalności ptaków w czasie wychowu,
- przeżywalności ptaków w czasie produkcji,
- zapłodnienia jaj,
- wylęgowości jaj,
b) zużycia paszy przez ptaka w czasie:
- jego wychowu,
- produkcji jaj, w przeliczeniu na dzień produkcji i zniesione jajo,
c) wskaźnika dojrzałości płciowej stada, określonego liczbą dni życia ptaków, od dnia ich wylężenia do dnia osiągnięcia przez stado 50 % nieśności, a w przypadku:
- stada gęsi - osiągnięcia przez stado 10 % nieśności,
- stada strusi - osiągnięcia przez stado 20 % nieśności,
d) liczby jaj zniesionych w poszczególnych tygodniach nieśności,
e) parametrów jakości jaj, w tym wytrzymałości skorupy oraz kształtu i masy jaja,
2) określenie średniej masy ciała ptaka.
2. Liczba jaj zniesionych w poszczególnych tygodniach nieśności jest ustalana dla:
1) kur nieśnych - od 21. tygodnia życia,
2) kur mięsnych - od 25. tygodnia życia,
3) indyków - od 31. tygodnia życia,
4) kaczek - od 25. tygodnia życia,
5) gęsi jednorocznych - od 29. tygodnia życia i przez trzy następne lata ich użytkowania,
6) strusi dwuletnich - od 78. tygodnia życia i przez trzy następne lata ich użytkowania.
3. Średnia masa ciała jest określana dla:
1) kur nieśnych - w 8., 20. i 72. tygodniu życia,
2) kur mięsnych - w 8., 24. i 64. tygodniu życia,
3) indyków - w 4., 8., 12., 16., 20., 24., 30. i 50. tygodniu życia,
4) kaczek - w 3., 7., 24. i 64. tygodniu życia,
5) gęsi - w 8., 11., 28. i 58. tygodniu życia,
6) strusi - w 13., 26., 52. i 78. tygodniu życia.
§ 47. 1. Ocena testowa stad towarowych mięsnego typu użytkowego drobiu obejmuje ustalenie:
1) procentowego wskaźnika przeżywalności ptaków w czasie tuczu,
2) średniej masy ciała ptaków w czasie tuczu,
3) zużycia paszy w czasie tuczu, w przeliczeniu na ptaka i na kilogram jego masy ciała,
4) liczby dni tuczu,
5) wskaźnika efektywności produkcji określonego przez:
a) wydajność żywca drobiowego w przeliczeniu na jednostkę powierzchni produkcyjnej lub
b) europejskiego wskaźnika wydajności, obliczanego według wzoru określonego w załączniku nr 6 do rozporządzenia,
6) procentowego udziału mięśni piersiowych i nóg w tuszce.
2. Do testowej oceny stad towarowych kur nieśnych stosuje się § 46 ust. 1 pkt 1 lit. a) tiret pierwsze i drugie, lit. b)-e), pkt 2, ust. 2 pkt 1 i ust. 3 pkt 1."
14) w § 58 wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:
„Ocena wartości użytkowej owiec jest prowadzona zgodnie z przepisami Unii Europejskiej5) i obejmuje:"
15) w § 59 w pkt 1 lit. d otrzymuje brzmienie:
d) liczby jagniąt odchowanych do 30. dnia życia dla polskiej owcy górskiej, a w pozostałych rasach, odmianach i liniach hodowlanych owiec - do 56. dnia życia,"
16) § 60 otrzymuje brzmienie:
„§ 60. Ocena użytkowości mięsnej owiec obejmuje:
1) ustalanie masy ciała zwierząt, polegające na:
a) trzykrotnym ważeniu jagniąt co 21 dni, poczynając od 21. dnia od urodzenia pierwszego jagnięcia w stadzie - w przypadku ras, odmian i linii hodowlanych mięsnych; pierwszego ważenia jagnięcia dokonuje się po ukończeniu przez nie co najmniej 7. dnia życia,
b) jednorazowym ważeniu jagniąt, nie wcześniej niż w 49. dniu życia i nie później niż w 63. dniu życia, w stadzie - w przypadku ras i linii hodowlanych innych niż wymienione w lit. a),
2) ustalanie masy ciała zwierzęcia na:
a) 10., 30. i 56. dzień życia jagnięcia - w przypadku ras, odmian i linii hodowlanych mięsnych,
b) 56. dzień życia - w przypadku ras i linii hodowlanych innych, niż wymienione w lit. a),
3) ustalanie średnich dobowych przyrostów masy ciała jagniąt w przedziale wiekowym od 10. do 30. dnia życia i od 30. do 56. dnia życia - w przypadku ras, odmian i linii hodowlanych mięsnych,
4) ustalanie masy miotu maciorki w 56. dniu po urodzeniu jagniąt."
17) w § 62:
a) w ust. 1 pkt 3 otrzymuje brzmienie:
„3) wyniku jednorazowego pomiaru ilości mleka w czasie udoju porannego, między dniem 15 maja a dniem 30 czerwca dla polskiej owcy górskiej, a dla pozostałych ras użytkowanych mlecznie - między 50. a 80. dniem po wykocie (próbny udój)."
b) ust. 3 otrzymuje brzmienie:
„3. Ocena użytkowości mlecznej owiec, o której mowa w ust. 1, powinna być prowadzona co najmniej w okresie pierwszej laktacji."
18) w § 64 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„1. Ocena wartości hodowlanej owiec jest prowadzona zgodnie z przepisami Unii Europejskiej5) i obejmuje ocenę rozpłodową i mięsną."
19) uchyla się § 65;
20) § 66 otrzymuje brzmienie:
„§ 66. Owce poddawane ocenie wartości użytkowej powinny być oznakowane zgodnie z przepisami o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt."
21) uchyla się § 67 i 68;
22) § 71 otrzymuje brzmienie:
„§ 71. Ocena wartości użytkowej kóz jest prowadzona zgodnie z przepisami Unii Europejskiej5) i obejmuje użytkowość mleczną i rozpłodową."
23) rozdział 18 otrzymuje brzmienie:
„Rozdział 18
Zasady i metody prowadzenia oceny wartości hodowlanej kóz
§ 74. 1. Ocena wartości hodowlanej kozłów jest prowadzona zgodnie z przepisami Unii Europejskiej5) na podstawie:
1) pochodzenia,
2) wyników oceny użytkowości mlecznej matki.
2. Ocena wartości hodowlanej kóz jest prowadzona zgodnie z przepisami Unii Europejskiej5) na podstawie:
1) pochodzenia,
2) wyników oceny użytkowości mlecznej:
a) własnej zwierzęcia albo
b) własnej zwierzęcia i jego krewnych, dla których jest prowadzona ocena wartości użytkowej,
3) wyników oceny własnej użytkowości rozpłodowej zwierzęcia."
24) § 76 otrzymuje brzmienie:
„§ 76. Kozy poddawane ocenie wartości użytkowej powinny być oznakowane zgodnie z przepisami o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt."
25) uchyla się § 77 i 78;
26) w § 81 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„1. Ocena wartości użytkowej koni jest prowadzona z uwzględnieniem rasy, płci i wieku zwierzęcia poddawanego ocenie, zgodnie z krajowymi programami hodowlanymi, określonymi dla danej rasy koni, przez związki hodowców lub inne podmioty prowadzące księgi koni."
27) uchyla się § 82;
28) w § 83 po pkt 2 dodaje się pkt 2a w brzmieniu:
„2a) stacjonarną próbę zaprzęgową,"
29) § 84 i 85 otrzymują brzmienie:
„§ 84. 1. Stacjonarna próba wierzchowa obejmuje ocenę cech wierzchowych i jest prowadzona dla ogierów lub klaczy w specjalnie do tego przeznaczonym obiekcie, w takich samych warunkach ich utrzymania.
2. Stacjonarna próba zaprzęgowo-wierzchowa obejmuje ocenę cech zaprzęgowych oraz wierzchowych i jest prowadzona dla ogierów lub klaczy w specjalnie do tego przeznaczonym obiekcie, w takich samych warunkach ich utrzymania.
3. Stacjonarna próba zaprzęgowa obejmuje ocenę cech zaprzęgowych i jest prowadzona dla ogierów lub klaczy w specjalnie do tego przeznaczonym obiekcie, w takich samych warunkach ich utrzymania.
§ 85. 1. Polowa próba zaprzęgowa obejmuje ocenę charakteru oraz cech zaprzęgowych i jest prowadzona w warunkach terenowych.
2. Polowa próba wierzchowa obejmuje ocenę charakteru oraz cech wierzchowych i jest prowadzona w warunkach terenowych."
30) rozdział 22 otrzymuje brzmienie:
„Rozdział 22
Sposób oznakowania i identyfikacji koni
§ 90. Konia identyfikuje się przez porównanie jego maści, odmian i znaków szczególnych oraz wieku określanego na podstawie wyglądu zębów, ze słownym i graficznym opisem jego maści, odmian i znaków szczególnych, zawartym w paszporcie konia, oraz z wiekiem wynikającym z tego dokumentu.
§ 90a. Koń może być oznakowany, zgodnie z krajowym programem hodowlanym określonym dla danej rasy konia, przez związek hodowców lub inny podmiot prowadzący księgę koni, przy użyciu elektronicznego nośnika informacji (chip)."
31) załącznik nr 1 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 1 do niniejszego rozporządzenia;
32) uchyla się załączniki nr 3-5, 5a, 8-10 do rozporządzenia;
33) załącznik nr 11 do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 2 do niniejszego rozporządzenia.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2005 r.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak
|
1) Przepisy niniejszego rozporządzenia wykonują postanowienia:
1) decyzji Komisji 86/130/EWG z dnia 11 marca 1986 r. ustanawiającej metody monitorowania osiągnięć i metody oceny wartości genetycznej zwierząt hodowlanych czystorasowych z gatunku bydła (Dz. Urz. WE L 101 z 17.04.1986 r.);
2) decyzji Komisji 94/515/WE z dnia 27 lipca 1994 r. zmieniającej decyzję 86/130/EWG ustanawiającą metody monitorowania osiągnięć i metody oceny wartości genetycznej zwierząt hodowlanych czystorasowych z gatunku bydła (Dz. Urz. WE L 207 z 10.08.1994 r.);
3) decyzji Komisji 96/463/WE z dnia 23 lipca 1996 r. wyznaczającej organ referencyjny odpowiedzialny za współpracę w zakresie ujednolicania metod badania i oceny wyników w odniesieniu do czystorasowych zwierząt hodowlanych z gatunku bydła (Dz. Urz. WE L 192, z 2.08.1996 r.);
4) decyzji Komisji 89/507/EWG z dnia 18 lipca 1989 r. ustanawiającej metody monitoringu osiągnięć i oceny wartości genetycznej świń hodowlanych czystorasowych i mieszańców (Dz. Urz. WE L 247 z 23.08.1989 r.);
5) decyzji Komisji 90/256/EWG z dnia 10 maja 1990 r. ustanawiającej metody monitoringu wydajności i oceny wartości genetycznej owiec i kóz hodowlanych czystorasowych (Dz. Urz. WE L 145 z 8.06.1990 r.).
2) Decyzji Komisji 86/130/EWG z dnia 11 marca 1986 r. ustanawiającej metody monitorowania osiągnięć i metody oceny wartości genetycznej zwierząt hodowlanych czystorasowych z gatunku bydła (Dz. Urz. WE L 101, z 17.04.1986 r.) i decyzji Komisji 94/515/WE z dnia 27 lipca 1994 r. zmieniającej decyzję 86/130/EWG ustanawiającą metody monitorowania osiągnięć i metody oceny wartości genetycznej zwierząt hodowlanych czystorasowych z gatunku bydła (Dz. Urz. WE L 207 z 10.08.1994 r.).
3) Decyzji Komisji 86/130/EWG z dnia 11 marca 1986 r. ustanawiającej metody monitorowania osiągnięć i metody oceny wartości genetycznej zwierząt hodowlanych czystorasowych z gatunku bydła (Dz. Urz. WE L 101 z 17.04.1986 r.), decyzji Komisji 94/515/WE z dnia 27 lipca 1994 r. zmieniającej decyzje 86/130/EWG ustanawiającą metody monitorowania osiągnięć i metody oceny wartości genetycznej zwierząt hodowlanych czystorasowych z gatunku bydła (Dz. Urz. WE L 207 z 10.08.1994 r.) i decyzji Komisji 96/463/WE z dnia 23 lipca 1996 r. wyznaczającej organ referencyjny odpowiedzialny za współpracę w zakresie ujednolicania metod badania i oceny wyników w odniesieniu do czystorasowych zwierząt hodowlanych z gatunku bydła (Dz. Urz. WE L 192 z 2.08.1996 r.).
4) Decyzji Komisji 89/507/EWG z dnia 18 lipca 1989 r. ustanawiającej metody monitoringu osiągnięć i oceny wartości genetycznej świń hodowlanych czystorasowych i mieszańców (Dz. Urz. WE L 247 z 23.08.1989 r.).
5) Decyzji Komisji 90/256/EWG z dnia 10 maja 1990 r. ustanawiającej metody monitoringu wydajności i oceny wartości genetycznej owiec i kóz hodowlanych czystorasowych (Dz. Urz. WE L 145, z 8.06.1990 r.).
Dane dotyczące ogłoszenia aktów prawa Unii Europejskiej, zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu, dotyczą ogłoszenia tych aktów w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - wydanie specjalne.
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 17 grudnia 2004 r. (poz. 2811)
Załącznik nr 1
CZĘSTOTLIWOŚĆ PRZEPROWADZANIA PRÓBNYCH UDOJÓW W RAMACH OCENY UŻYTKOWOŚCI MLECZNEJ BYDŁA TYPU UŻYTKOWEGO MLECZNEGO l MIĘSNO-MLECZNEGO
Załącznik nr 2
WZÓR SZACOWANIA WARTOŚCI STADA ZWIERZĄT FUTERKOWYCH