Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2004 nr 192 poz. 1971
Wersja archiwalna od 2009-03-10 do 2011-08-18
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2004 nr 192 poz. 1971
Wersja archiwalna od 2009-03-10 do 2011-08-18
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 13 sierpnia 2004 r.

w sprawie zbieranych danych rynkowych

(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2009 r., Nr 29, poz. 185)   Pokaż wszystkie zmiany

Na podstawie art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 30 marca 2001 r. o rolniczych badaniach rynkowych (Dz. U. Nr 42, poz. 471, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 oraz z 2004 r. Nr 34, poz. 292) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.[Zakres regulacji] Rozporządzenie określa:

1) szczegółowy zakres zbieranych danych rynkowych;

2) sposób wyłaniania przedsiębiorców obowiązanych do przekazywania danych rynkowych;

3) formę i terminy przekazywania danych rynkowych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[Szczegółowy zakres zbieranych danych rynkowych] 1. Szczegółowy zakres zbieranych danych rynkowych obejmuje dane dotyczące:

1) poziomu ceny:

a) skupu,

b) zakupu,

c) sprzedaży,

d) giełdowej,

e) targowiskowej,

f) hurtowej,

g) producenta,

h) importera;

2) wielkości obrotu.

2. Dane rynkowe, o których mowa w ust. 1, dotyczą rynku:

1) wołowiny i cielęciny, wieprzowiny oraz zbóż – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b–e oraz w pkt 2;

2) drobiu – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a, c i d oraz w pkt 2;

3) jaj spożywczych – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a i c oraz w pkt 2;

4) baraniny – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b oraz w pkt 2;

5) [1] cukru, pasz oraz produktów rolnictwa ekologicznego – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. c oraz w pkt 2;

6) mleka – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a, c i d oraz w pkt 2;

7) owoców i warzyw – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. e–h oraz w pkt 2;

8) kwiatów – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. g i h oraz w pkt 2;

9) roślin oleistych – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b–d oraz w pkt 2;

10) wina – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. g oraz w pkt 2;

11) chmielu – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a oraz w pkt 2;

12) włókna lnianego i konopnego – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. c oraz w pkt 2.

3. Artykuły rolno-spożywcze wchodzące w zakres poszczególnych rynków, o których mowa w ust. 2, oraz szczegółowy zakres zbieranych danych rynkowych dla tych artykułów są określone w załączniku nr 1 [2] do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.[Cena skupu] Cena skupu, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. a, stanowi średnią cenę netto płaconą producentowi przez przedsiębiorcę w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w zł za:

1) 100 kg mleka surowego z podziałem na klasy;

2) tonę:

a) drobiu rzeźnego,

b) jaj spożywczych skupionych przez zakład przetwórstwa jaj;

3) 1 kg szyszek chmielu.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.[Cena zakupu] 1. Cena zakupu, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. b, stanowi średnią cenę netto płaconą dostawcy na bazie franco zakład w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w zł za tonę:

1) bydła rzeźnego o masie powyżej 300 kg:

a) w przypadku bydła rzeźnego zakupionego, dostarczonego do rzeźni i ubitego, którego tusze zostały sklasyfikowane według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej2) oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych – liczona jako średnia z trzech podklas dla każdej klasy uformowania tusz wołowych schłodzonych, określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części l w ust. 1 w pkt 1–5,

b) w przypadku bydła rzeźnego pochodzącego z własnego chowu – liczona jako średnia cena za tuszę bydła tej samej kategorii i klasy, zakupionego i ubitego w rzeźni w tym samym tygodniu;

2) świń rzeźnych dostarczonych do rzeźni i ubitych, o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg, która została sklasyfikowana według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej3) oraz w przepisach dotyczących ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych, z podaniem procentowej zawartości mięsa – liczona dla każdej klasy tusz wieprzowych schłodzonych, określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części II w ust.1;

3) poszczególnych gatunków zbóż;

4) nasion roślin oleistych;

5) owiec:

a) żywych,

b) rzeźnych dostarczonych do rzeźni i ubitych oraz rozliczanych według masy poubojowej tuszy, w podziale na kategorie wagowe,

c) rzeźnych dostarczonych do rzeźni i ubitych, których tusze zostały sklasyfikowane według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej4).

2. Cena zakupu bydła rzeźnego uwzględnia:

1) koszty transportu ponoszone przez rzeźnię – w przypadku własnego odbioru bydła rzeźnego od producenta;

2) dodatkowe płatności na rzecz dostawcy, wyrażone w zł, wyliczone jako średnia dopłata dokonana w ostatnim roku kalendarzowym do każdej zakupionej tony tusz wołowych schłodzonych, jeżeli spowoduje to wzrost ceny o ponad 1%.

3. Dla potrzeb ustalenia ceny zakupu tusze wołowe ciepłe waży się niezwłocznie po ich sklasyfikowaniu.

4. Masę tuszy wołowej koryguje się wskaźnikami określonymi w przepisach Unii Europejskiej5), jeżeli ważona jest tusza inna niż wzorcowa. Tuszę wołową wzorcową określają przepisy Unii Europejskiej2).

5. Masę tuszy wołowej schłodzonej wylicza się przez pomniejszenie masy tuszy ciepłej o 2%.

6. Dla ustalenia ceny zakupu tusz wieprzowych masę tuszy koryguje się wskaźnikami określonymi w przepisach Unii Europejskiej8), jeżeli ważona jest tusza wieprzowa ciepła inna niż wzorcowa. Tuszę wieprzową wzorcową określają przepisy Unii Europejskiej9).

7. (uchylony).

8. Ważenie tuszy wieprzowej ciepłej odbywa się po uboju, w czasie określonym w przepisach Unii Europejskiej9) oraz w przepisach w sprawie ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych.

9. Masę tuszy wieprzowej schłodzonej wylicza się w sposób określony w przepisach Unii Europejskiej6).

10. Metodę szacowania procentowej zawartości mięsa w tuszy wieprzowej określają przepisy Unii Europejskiej8).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.[Cena sprzedaży] Cena sprzedaży, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. c, stanowi średnią cenę netto otrzymaną przez producenta w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w zł za:

1) tonę:

a) półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, z uwzględnieniem kierunku sprzedaży,

b) półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach i przetworów mięsnych, z uwzględnieniem kierunku sprzedaży,

c) produktów drobiarskich,

d) olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych,

e) produktów przemiału ziarna zbóż,

f) pasz dla zwierząt

g) długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego, o parametrach określonych w przepisach Unii Europejskiej10);

2) [3] kg cukru wyprodukowanego w ramach kwoty produkcyjnej oraz poza tą kwotą, ze wskazaniem pojemności opakowań;

2a) [4] kg mięsa wołowego lub wieprzowego w elementach, będącego produktem rolnictwa ekologicznego;

2b) [5] kg lub sztukę owoców lub warzyw, będących produktami rolnictwa ekologicznego;

3) 100 kg produktów mleczarskich;

4) [6] 100 sztuk jaj:

a) spożywczych według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej12),

b) będących produktami rolnictwa ekologicznego;

5) [7] litr mleka będącego produktem rolnictwa ekologicznego.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.[Cena giełdowa] Cena giełdowa, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. d, stanowi średnią ważoną cenę netto, otrzymaną podczas transakcji sprzedaży w danym dniu na krajowych giełdach towarowych w okresie zbierania danych rynkowych, uwzględniającą parametry jakościowe, bazę ceny, liczbę transakcji oraz pochodzenie i przeznaczenie towaru, wyrażoną w zł za tonę:

1) półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach;

2) półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczów wieprzowych;

3) zbóż i produktów przemiału ziarna zbóż;

4) produktów mleczarskich;

5) mięsa drobiowego;

6) nasion roślin oleistych, olejów i śrut uzyskiwanych z nasion roślin oleistych;

7) [8] (uchylony).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.[Cena targowiskowa] Cena targowiskowa, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. e, stanowi średnią cenę otrzymaną w wyniku sprzedaży na targowiskach w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w zł za:

1) kg lub sztukę bydła żywego;

2) sztukę prosięcia;

3) dt lub kg warzyw;

4) tonę poszczególnych gatunków zbóż.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 8.[Cena hurtowa] Cena hurtowa, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. f, stanowi średnią ważoną cenę netto wyrażoną w zł za kg, sztukę lub pęczek, otrzymaną przez hurtowego sprzedawcę w okresie zbierania danych rynkowych za owoce lub warzywa klasy jakości l określonej w przepisach Unii Europejskiej dotyczących wymagań jakości handlowej owoców i warzyw świeżych oraz w Polskich Normach, w miejscach obrotu hurtowego, notowaną oddzielnie dla produktów pochodzenia krajowego i oddzielnie dla produktów pochodzących z importu.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 9.[Cena producenta] Cena producenta, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. g, stanowi średnią cenę netto otrzymaną przez producenta w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w zł za:

1) 1 kg lub sztukę owoców albo warzyw klasy jakości l, a w przypadku pomidorów również klasy jakości II, określonych w przepisach Unii Europejskiej dotyczących wymagań jakości handlowej owoców i warzyw świeżych oraz w Polskich Normach, z wyjątkiem owoców i warzyw przeznaczonych do przetwórstwa;

2) 100 sztuk kwiatów świeżych ciętych;

3) 100 litrów wina.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 10.[Cena importera] Cena importera, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. h, stanowi średnią cenę netto otrzymaną przez importera w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w zł za:

1) 100 sztuk kwiatów świeżych ciętych;

2) 100 kg owoców i warzyw świeżych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 11.[Wielkość obrotu] Wielkość obrotu, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, stanowi:

1) w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny:

a) ilość sztuk ubitego bydła rzeźnego oraz odpowiadająca jej ilość ton masy poubojowej schłodzonej skorygowanej wskaźnikami określonymi w przepisach Unii Europejskiej11) do wzorca tuszy wołowej – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) ilość ton sprzedanych półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) ilość ton półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d) ilość sztuk w podaży oraz procent sprzedaży bydła żywego – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;

2) w odniesieniu do rynku wieprzowiny:

a) ilość sztuk ubitych świń rzeźnych oraz ilość ton masy poubojowej ciepłej ubitych świń rzeźnych – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) ilość ton sprzedanych półtusz, mięsa wieprzowego oraz przetworów mięsnych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) ilość ton półtusz, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczy wieprzowych, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d) ilość sztuk w podaży oraz procent sprzedaży prosiąt – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;

3) w odniesieniu do rynku owoców i warzyw – masa lub ilość sprzedanych owoców i warzyw poszczególnych gatunków i odmian wyrażona w kg, tonach lub sztukach;

4) w odniesieniu do rynku zbóż – ilość ton:

a) poszczególnych gatunków zbóż zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) produktów przemiału ziarna zbóż sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) poszczególnych gatunków zbóż oraz produktów przemiału ziarna zbóż, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d) w podaży oraz procent sprzedaży poszczególnych gatunków zbóż – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;

5) w odniesieniu do rynku mleka – ilość kg:

a) produktów mleczarskich – w przypadku ustalania ceny sprzedaży i giełdowej,

b) mleka surowego z podziałem na klasy – w przypadku ustalania ceny skupu;

6) w odniesieniu do rynku drobiu – ilość ton:

a) zakupionego drobiu rzeźnego – w przypadku ustalania ceny skupu,

b) sprzedanych produktów drobiarskich – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) mięsa drobiowego będącego przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej;

7) w odniesieniu do rynku jaj spożywczych:

a) ilość ton jaj spożywczych zakupionych przez zakład pakujący jaja – w przypadku ustalania ceny skupu,

b) ilość sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez zakład pakujący jaja na terenie kraju – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

8) w odniesieniu do rynku roślin oleistych – ilość ton:

a) zakupionych lub sprzedanych nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) nasion roślin oleistych, olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

c) sprzedanych olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

9) w odniesieniu do rynku baraniny – ilość sztuk skupionych owiec rzeźnych oraz ilość ton tusz owiec rzeźnych;

10) w odniesieniu do rynku kwiatów – ilość sztuk sprzedanych kwiatów świeżych;

11) [9] w odniesieniu do rynku cukru – liczba ton sprzedanego cukru wyprodukowanego w ramach kwoty produkcyjnej oraz poza tą kwotą, wraz ze wskazaniem pojemności opakowań;

12) w odniesieniu do rynku pasz – ilość ton sprzedanych pasz;

13) w odniesieniu do rynku wina – ilość litrów sprzedanego wina;

14) w odniesieniu do rynku chmielu – ilość kg szyszek chmielu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta chmielu lub grupy producentów chmielu – w przypadku ustalania ceny skupu;

15) w odniesieniu do rynku włókien lnianych i konopnych – ilość ton długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego, sprzedanego przez przedsiębiorcę, który przetwarza słomę lnianą lub konopną na włókno;

16) [10] w odniesieniu do rynku produktów rolnictwa ekologicznego – liczba:

a) kg sprzedanego mięsa wołowego lub wieprzowego w elementach,

b) litrów sprzedanego mleka,

c) sztuk sprzedanych jaj,

d) kg lub sztuk sprzedanych owoców lub warzyw.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 12.[Przekazywanie danych rynkowych] 1. Dane rynkowe w zakresie rynków:

1) wołowiny i cielęciny – przekazują:

a) przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu i uboju bydła w kraju oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 20 000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg,

b) przedsiębiorcy, którzy zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionego bydła oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój powyżej 10 000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg;

2) wieprzowiny – przekazują:

a) przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu i uboju świń rzeźnych w kraju oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 100 000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg,

b) przedsiębiorcy, którzy zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionych świń rzeźnych oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój powyżej 20 000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg;

3) [11] baraniny – przekazują przedsiębiorcy działający na tym rynku;

4) chmielu – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują obrotu chmielem lub przygotowują chmiel lub wytwarzają produkty chmielowe;

5) włókien lnianych i konopnych – przekazują przedsiębiorcy, którzy przetwarzają słomę lnianą lub konopną na włókno;

6) [12] cukru – przekazują producenci cukru.

2. Przedsiębiorcy wskazani przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych zgodnie z ustawą z dnia 30 marca 2001 r. o rolniczych badaniach rynkowych przekazują dane rynkowe w zakresie rynków:

1) wołowiny i cielęciny, jeżeli:

a) dokonują zakupu i uboju bydła w kraju oraz klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili poniżej 20 000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg,

b) zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionego bydła i dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój poniżej 10 000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg,

c) produkują tusze, półtusze, ćwierci wołowe lub mięso wołowe w elementach,

d) prowadzą giełdy rolno-towarowe,

e) sprzedają na targowiskach;

2) wieprzowiny, jeżeli:

a) dokonują zakupu i uboju świń rzeźnych w kraju oraz klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej3) i w przepisach dotyczących ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili poniżej 100 000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg,

b) zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionych świń rzeźnych i dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej3) i w przepisach dotyczących ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój poniżej 20 000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg,

c) produkują tusze, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe w elementach lub przetwory z wieprzowiny,

d) prowadzą giełdy rolno-towarowe,

e) sprzedają na targowiskach;

3) owoców i warzyw, jeżeli:

a) sprzedają na rynkach hurtowych lub targowiskach,

b) są zrzeszeni w grupach producentów lub spółdzielniach ogrodniczych,

c) prowadzą zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego,

d) prowadzą przedsiębiorstwa przemysłu chłodniczego;

4) zbóż, jeżeli:

a) w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca zakupili łącznie co najmniej 1 000 ton ziarna zbóż,

b) produkują mąki, otręby lub śruty z ziarna zbóż,

c) prowadzą giełdy rolno-towarowe,

d) sprzedają na targowiskach;

5) mleka, jeżeli:

a) skupują od producentów mleko surowe,

b) produkują przetwory mleczarskie,

c) prowadzą giełdy rolno-towarowe;

6) drobiu, jeżeli:

a) skupują drób rzeźny i dokonują uboju w kraju oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 100 000 sztuk brojlerów kurzych lub 20 000 sztuk brojlerów indyczych,

b) prowadzą giełdy rolno-towarowe;

7) jaj spożywczych, jeżeli:

a) skupują jaja spożywcze w celu ich przetwarzania,

b) w ostatnim roku kalendarzowym pakowali tygodniowo przeciętnie powyżej 100 000 jaj pochodzących z ferm, w których produkcja odbywa się w systemie klatkowym;

8) roślin oleistych, jeżeli:

a) dokonują zakupu nasion roślin oleistych,

b) prowadzą giełdy rolno-towarowe;

9) kwiatów, jeżeli prowadzą sprzedaż na Wielkopolskiej Gildii Rolno-Ogrodniczej S.A. w Poznaniu i na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym S.A. w Broniszach;

10) pasz, jeżeli produkują powyżej 10 000 ton pasz rocznie;

11) wina, jeżeli produkują wino stołowe;

12) [13] produktów rolnictwa ekologicznego, jeżeli przedsiębiorcy posiadają ważny certyfikat zgodności wydany przez upoważnione jednostki certyfikujące, zgodnie z przepisami o rolnictwie ekologicznym.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 13.[Okresy zbierania danych rynkowych] 1. Okresy zbierania danych rynkowych wynoszą:

1) dobę – dla cen: giełdowej, importera owoców i warzyw wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części III w ust. 4, targowiskowej, producenta i hurtowej oraz wielkości obrotów odpowiadających tym cenom;

2) tydzień liczony od poniedziałku do niedzieli – dla cen: skupu, zakupu i sprzedaży oraz wielkości obrotów odpowiadających tym cenom;

3) dwa tygodnie liczone od poniedziałku do piątku następnego tygodnia – w odniesieniu do rynku kwiatów, rynku wina oraz dla ceny importera owoców i warzyw wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części III w ust. 2;

4) [14] miesiąc kalendarzowy – w odniesieniu do rynku cukru, rynku pasz, rynku chmielu, rynku włókna lnianego i konopnego, rynku produktów rolnictwa ekologicznego oraz rynku mleka dla ceny skupu.

2. Dane rynkowe są przekazywane:

1) do godziny 1200 we wtorek, po upływie okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 i 2 – w odniesieniu do cen: skupu, zakupu i sprzedaży oraz wielkości obrotów odpowiadających tym cenom;

2) do godziny 1000 w poniedziałek, w postaci danych zbiorczych za każdy dzień handlowy za okres od poniedziałku do niedzieli – w odniesieniu do cen: giełdowej, producenta, targowiskowej i hurtowej oraz obrotów odpowiadających tym cenom;

3) do godziny 1000 codziennie za poprzedni dzień dla rynku owoców i warzyw wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części III w ust. 4 – w odniesieniu do ceny importera;

4) do godziny 1500 w piątek ostatniego dnia okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, dla rynku kwiatów;

5) do godz. 1200 w poniedziałek, po upływie okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, dla owoców i warzyw wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części III w ust. 2 oraz dla rynku wina.

6) [15] do 20. dnia miesiąca, po upływie okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 4, dla rynku cukru, rynku chmielu, rynku włókna lnianego i konopnego, rynku produktów rolnictwa ekologicznego oraz w odniesieniu do ceny skupu – dla rynku mleka;

7) w pierwszy wtorek miesiąca, po upływie okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 4, dla rynku pasz.

3. Jeżeli termin przekazywania danych przypada na dzień wolny od pracy, dane te przesyła się w następujący po tym dniu dzień roboczy.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 14.[Sposoby przekazywania danych rynkowych] Dane rynkowe są przekazywane w formie elektronicznej lub faksem.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 15.[Przepisy uchylone] Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu zbieranych danych rynkowych (Dz. U. Nr 86, poz. 781).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 16.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

2) Rozporządzenie 81/1208/EWG z dnia 28 kwietnia 1981 r. ustalające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz dorosłego bydła (Dz. Urz. WE L 123 z 07.05.1981).

3) Rozporządzenie 84/3220/EWG z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych (Dz. Urz. WE L 301 z 20.11.1984).

4) Rozporządzenie 93/461/EWG z dnia 26 lutego 1993 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali stosowanej przy klasyfikacji tusz owczych (Dz. Urz. WE L 49 z 27.02.1993) oraz rozporządzenie 2002/315/WE (Dz. Urz. WE L 50 z 21.02.2002) z dnia 20 lutego 2002 r. w sprawie przeglądu cen świeżych i schłodzonych tusz baranich na reprezentatywnych rynkach Wspólnoty.

5) Rozporządzenia:

– 82/563/EWG z dnia 10 marca 1982 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia 1208/81 ustanawiającego rynkowe ceny dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wołowych (Dz. Urz. WE L 067 z 11.03.1982),

– 85/3402/EWG z dnia 2 grudnia 1985 r. zmieniające rozporządzenie 563/82 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia 1208/81 ustanawiającego rynkowe ceny dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wołowych (Dz. Urz. WE L 322 z 03.12.1985),

– 93/2090/EWG z dnia 27 lipca 1993 r. zmieniające rozporządzenie 563/82 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia 1208/81 ustanawiającego rynkowe ceny dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wołowych (Dz. Urz. WE L 190 z 30.07.1993).

6) Rozporządzenie 85/2967/EWG z dnia 24 października 1985 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych (Dz. Urz. WE L 285 z 25.10.1985).

7) Rozporządzenie 90/1907/EWG z dnia 26 czerwca 1990 r. w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do jaj (Dz. Urz. WE L 173 z 06.07.1990).

8) Decyzja Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005 r., str. 62, z późn. zm.).

9) Rozporządzenie Rady nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych (Dz. Urz. EWG L 301 z 20.11.1984 r., str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 6, str. 126).

10) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 245/2001 z dnia 5 lutego 2001 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1673/2000 w sprawie wspólnej organizacji rynków lnu i konopi uprawianych na włókno (Dz. Urz. WE L 35 z 6.02.2001, str. 18, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 31, str. 3, z późn. zm.).

11) Rozporządzenie Komisji EWG nr 563/82 z dnia 10 marca 1982 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia EWG nr 1208/81 ustanawiającego rynkowe ceny dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wołowych (Dz. Urz. WE L 67 z 11.03.1982; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 5, str. 118).

12) Rozporządzenie (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku) (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.).

Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 13 sierpnia 2004 r. (poz. 1971)

Załącznik nr 1

ARTYKUŁY ROLNO-SPOŻYWCZE WCHODZĄCE W ZAKRES POSZCZEGÓLNYCH RYNKÓW ORAZ SZCZEGÓŁOWY ZAKRES ZBIERANYCH DANYCH RYNKOWYCH DLA TYCH ARTYKUŁÓW

I. Rynek wołowiny i cielęciny

1. Bydło rzeźne, dla którego jest ustalana cena zakupu:

1) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii A – w klasach: U2, U3, R2, R3, O2, O3;

2) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii B – w klasie R3;

3) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii C – w klasach: U2, U3, U4, R3, R4, O3, O4;

4) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii D – w klasach: R2, R3, R4, O2, O3, O4, P2, P3;

5) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii E – w klasach: U2, U3, R2, R3, R4, O2, O3, O4.

2. Półtusze, ćwierci wołowe i mięso wołowe, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) ćwierci wołowe przednie z buhajków (kat. A);

2) ćwierci wołowe przednie z krów (kat. D);

3) ćwierci wołowe tylne z buhajków (kat. A);

4) ćwierci wołowe tylne z krów (kat. D);

5) ćwierci wołowe kompensowane z buhajków (kat. A);

6) ćwierci wołowe kompensowane z krów (kat. D);

7) mięso wołowe rostbef z kością;

8) mięso wołowe z udźca bez kości.

3. Tusze, półtusze, ćwierci wołowe, mięso wołowe, dla których jest ustalana cena giełdowa.

4. Bydło żywe gospodarskie, dla którego jest ustalana cena targowiskowa:

1) cielęta;

2) młode bydło opasowe (do 1 roku);

3) krowy wybrakowane;

4) jałówki cielne;

5) krowy mleczne.

II. Rynek wieprzowiny

1. Tusze ciepłe o masie od 60 do 120 kg, sklasyfikowane w klasach jakości handlowej S, E, U, R, O i P, dla których jest ustalana cena zakupu.

2. Półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe i przetwory mięsne, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) półtusze wieprzowe;

2) mięso wieprzowe z kością – schab środkowy;

3) szynka wieprzowa gotowana;

4) kiełbasa toruńska.

3. Półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe i tłuszcze wieprzowe, dla których jest ustalana cena giełdowa:

1) półtusze wieprzowe;

2) mięso wieprzowe;

3) tłuszcze wieprzowe.

4. Prosięta o masie około 20 kg, dla których jest ustalana cena targowiskowa.

III. Rynek owoców i warzyw

1. Owoce i warzywa, dla których jest ustalana cena producenta:

1) jabłka pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji odmian: Golden delicious, Braeburn, grupa Jonagolda, Idared, Granny smith, Red delicious, Boskoop, Paulared, Jerseymac, Delikates, Lobo, Mclntosh, Cortland, Szampion, Ligol, Gloster, Gala, Elstar, Cox orange;

2) jabłka przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 31 maja;

3) gruszki pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji odmian: Faworytka (Klapsa), Konferencja, Williams, Abbe Fetel, Lukasówka – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;

4) śliwki pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji odmian: Węgierka Dąbrowicka, Brzoskwiniowa, Węgierka Zwykła, Renkloda Althana, Renkloda Ulena, Stanley, Cacańska Lepotica, Cacańska Rana, Ruth Gersfetter, President (kaliber 45 mm), Reine-Claude, Questche, Golden Japan – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 listopada;

5) śliwki przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 30 listopada;

6) wiśnie przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 września;

7) czereśnie przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 września;

8) truskawki pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 kwietnia do dnia 30 listopada;

9) truskawki odszypułkowane, przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;

10) truskawki z szypułką, przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;

11) maliny pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 października;

12) maliny przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 października;

13) morele przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 15 lipca do dnia 15 września;

14) porzeczki czarne przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;

15) porzeczki czerwone przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;

16) agrest przeznaczony do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;

17) aronia przeznaczona do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 31 października;

18) brokuły „w różach” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 maja do dnia 31 grudnia;

19) brokuły „różyczkowane”, przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;

20) pomidory „spod osłon” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

21) pomidory „gruntowe” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;

22) pomidory przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;

23) kalafiory „w różach” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 maja do dnia 31 grudnia;

24) kalafiory „różyczkowane”, przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;

25) cebula pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 czerwca;

26) cebula biała obierana, przeznaczona do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 marca;

27) kapusta biała „w główkach”, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 września do dnia 31 czerwca;

28) kapusta biała przeznaczona do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 września do dnia 31 grudnia;

29) marchew myta, pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 maja;

30) marchew przeznaczona do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 maja;

31) ogórki „długie spod osłon” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 marca do dnia 31grudnia;

32) ogórki „krótkie spod osłon” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 marca do dnia 31 grudnia;

33) ogórki „gruntowe” przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;

34) ogórki „gruntowe” o długości 6–9 cm oraz 10–12 cm, przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;

35) pietruszka pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;

36) seler pakowany, przeznaczony do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;

37) pory pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;

38) fasola zielona przeznaczona do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;

39) groszek zielony, przeznaczony do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;

40) fasolka zielona, pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji;

41) sałata pakowana;

42) pieczarki;

43) szparagi białe, fioletowe i zielone.

2. Owoce i warzywa, dla których jest ustalana cena hurtowa oraz cena importera notowana w cyklu dwutygodniowym:

1) arbuzy;

2) banany w opakowaniu zbiorczym (karton);

3) brzoskwinie w opakowaniu zbiorczym, układane w warstwy (skrzynka, karton);

4) cytryny w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;

5) czereśnie w opakowaniu zbiorczym (skrzynka);

6) grejpfruty w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;

7) gruszki w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton) odmian: Bonkreta Williamsa, Faworytka (Klapsa), Konferencja, Lukasówka;

8) jabłka w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton) lub jednostkowym (woreczek) odmian: Antonówka, Close, Cortland, Delikates, Elstar, Gloster, Gala, Golden Delicious, Granny Smith, Idared, James Grive, Jerseymac, grupa Jonagolda, Red Delicious, Lobo, Malinowa Oberlandzka, Mclntosh, Melrose. Papierówka (Oliwka Inflancka), Paulared, Spartan, Szampion, Vista Bella;

9) kiwi w opakowaniu zbiorczym (paletka) lub jednostkowym (koszyczek);

10) klementynki w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;

11) maliny w opakowaniu jednostkowym;

12) mandarynki w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;

13) nektaryny w opakowaniu zbiorczym, układane w warstwy (skrzynka, karton);

14) pomarańcze w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;

15) śliwki w opakowaniu zbiorczym (skrzynka) odmian: Węgierka Dąbrowicka, Brzoskwiniowa, Węgierka Zwykła, Renkloda Althana, Renkloda Ulena, Stanley, Cacańska Lepotica, Cacańska Rana, Ruth Gersfetter, President;

16) truskawki w opakowaniu jednostkowym;

17) winogrona w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

18) wiśnie w opakowaniu zbiorczym (skrzynka);

19) botwinka – pęczek, niezależnie od opakowania zbiorczego;

20) buraki ćwikłowe w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);

21) cebula biała w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);

22) groch;

23) fasola;

24) kalafiory;

25) kapusta biała głowiasta wczesna;

26) kapusta biała głowiasta późna;

27) kapusta brukselska;

28) kasztany;

29) marchew wczesna – pęczek;

30) marchew w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);

31) oberżyna;

32) ogórki „gruntowe” w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

33) ogórki „spod osłon długie” w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

34) ogórki „spod osłon krótkie” w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

35) papryka czerwona w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

36) papryka żółta w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

37) papryka zielona w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

38) pieczarki w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

39) pietruszka wczesna – pęczek;

40) pietruszka w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);

41) pomidory „gruntowe” w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

42) pomidory „spod osłon” w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);

43) pory wczesne – pęczek;

44) pory w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);

45) rzodkiewka – pęczek, niezależnie od opakowania zbiorczego;

46) sałata niepakowana;

47) sałata pakowana w folię;

48) selery korzeniowe w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);

49) szparagi;

50) ziemniaki jadalne wczesne w opakowaniu zbiorczym (worek);

51) ziemniaki jadalne wczesne „myte” w opakowaniu jednostkowym;

52) ziemniaki jadalne odmian: Aster, Bryza, Ibis, Irga, Irys, Janka, w opakowaniu zbiorczym (worek);

53) ziemniaki jadalne „myte” odmian: Aster, Bryza, Ibis, Irga, Irys, Janka, w opakowaniu jednostkowym.

3. Warzywa, dla których jest ustalana cena targowiskowa:

1) cebula biała – cała, zdrowa (bez objawów gnicia), bez uszkodzeń mrozowych, wystarczająco zasuszona, wolna od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego, bez obcych zapachów i smaków, kształt typowy dla odmiany, twarda i ścisła, bez objawów wyrośnięcia, bez pustego i twardego szczypioru, bez korzeni, dopuszczalne małe plamy i powierzchniowe pęknięcia zewnętrznych łusek;

2) ziemniaki jadalne – całe, zdrowe, czyste, niezazieleniałe, bez uszkodzeń mechanicznych, bez uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, nienadmarznięte, suche, kształt typowy dla odmiany.

4. Owoce i warzywa, dla których jest ustalana cena importera w cyklu dobowym:

1) pomidory – w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

2) ogórki – w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

3) karczochy – w okresie od dnia 1 listopada do dnia 31 grudnia;

4) cukinia – w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

5) pomarańcze – w okresie od dnia 1 grudnia do dnia 31 grudnia;

6) klementynki – w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

7) mandarynki – w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;

8) cytryny – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 grudnia;

9) winogrona – od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;

10) jabłka – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;

11) gruszki – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;

12) morele – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 lipca;

13) wiśnie – w okresie od dnia 1 maja do dnia 31 sierpnia;

14) brzoskwinie – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 30 września;

15) nektaryny – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 30 września;

16) śliwki – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 30 września.

IV. Rynek zbóż

1. Zboża, których ziarno powinno być zdrowe, czyste, dojrzałe, dobrze wykształcone, o swoistej barwie, bez obcych zapachów lub zapachów wskazujących na zepsucie, wolne od żywych owadów (Insecta) i roztoczy (Acarina), dla których jest ustalana cena zakupu, cena giełdowa i cena targowiskowa:

1) jęczmień;

2) kukurydza;

3) owies;

4) pszenica;

5) pszenżyto;

6) żyto.

2. Produkty przemiału ziarna zbóż, dla których jest ustalana cena sprzedaży i cena giełdowa:

1) mąka pszenna;

2) mąka żytnia;

3) otręby pszenne;

4) otręby żytnie;

5) śruta pszenna;

6) śruta żytnia.

V. Rynek mleka

1. Mleko surowe, dla którego jest ustalana cena skupu:

1) klasa ekstra;

2) klasa I.

2. Przetwory mleczarskie, dla których jest ustalana cena sprzedaży i cena giełdowa:

1) masło ekstra – o minimalnej zawartości tłuszczu mlecznego 82 % masy i maksymalnej zawartości wody 16 % masy:

a) w blokach 25 kg,

b) konfekcjonowane;

2) mleko odtłuszczone w proszku klasa I, produkowane bezpośrednio i wyłącznie z mleka odtłuszczonego metodą rozpyłową;

3) mleko pełne w proszku, produkowane bezpośrednio i wyłącznie z mleka pełnego metodą rozpyłową.

3. Przetwory mleczarskie, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) mleko spożywcze pasteryzowane w folii i kartonie:

a) odtłuszczone o zawartości tłuszczu do 0,5 %,

b) częściowo odtłuszczone o zawartości tłuszczu 1,5–1,8 %,

c) o zawartości tłuszczu 2 %,

d) o zawartości tłuszczu 3,2 %,

e) pełne o zawartości tłuszczu co najmniej 3,5 %;

2) mleko spożywcze UHT w kartonie:

a) odtłuszczone o zawartości tłuszczu do 0,5 %,

b) częściowo odtłuszczone o zawartości tłuszczu 1,5–1,8 %,

c) o zawartości tłuszczu 2 %,

d) o zawartości tłuszczu 3,2 %,

e) pełne o zawartości tłuszczu co najmniej 3,5 %;

3) jogurt naturalny;

4) kefir;

5) śmietanka i śmietana spożywcza pasteryzowana:

a) o zawartości tłuszczu 10–29 %,

b) o zawartości tłuszczu powyżej 29 %;

6) mleko zagęszczone:

a) słodzone,

b) niesłodzone;

7) ser dojrzewający typu Edamski o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 42 %;

8) ser dojrzewający typu Gouda o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 45 %;

9) ser dojrzewający typu Ementaler o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 45 %;

10) ser dojrzewający typu Cheddar o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 45 %;

11) ser dojrzewający Podlaski, Zamojski, Morski;

12) ser dojrzewający typu Parmezan;

13) ser dojrzewający typu Radamer;

14) sery pleśniowe o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 45 %;

15) sery i twarogi świeże bez dodatków smakowych:

a) serek wiejski granulowany o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 40 %,

b) twaróg o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 40 %;

16) ser typu Mozzarella o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 30 %;

17) ser typu Feta;

18) bezwodny tłuszcz mleczny o minimalnej zawartości tłuszczu 99,3 %;

19) serwatka w proszku o maksymalnej zawartości tłuszczu 1,5 %;

20) laktoza;

21) kazeina i kazeiniany;

22) maślanka w proszku;

23) maślanka naturalna.

VI. Rynek drobiu

1. Drób rzeźny, dla którego jest ustalana cena skupu:

1) kurczęta typu brojler;

2) indory;

3) indyczki;

4) kaczki typu brojler;

5) gęsi typu brojler;

6) gęsi tuczone;

7) kury nieśne ze stad reprodukcyjnych;

8) kury nieśne ze stad towarowych;

9) kury mięsne ze stad reprodukcyjnych;

10) kury mięsne ze stad towarowych.

2. Produkty drobiarskie, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) drób świeży, schłodzony i mrożony:

a) tuszki kurcząt patroszonych bez podrobów (65 %) w klasie A,

b) tuszki indyków patroszonych (73 %);

2) drób w kawałkach i podroby świeże lub schłodzone:

a) z kurczaka:

– filety,

– połówki,

– ćwiartki,

– całe skrzydła,

– piersi i ich kawałki,

– nogi i ich kawałki,

– wątroby,

b) z indyka:

– filety,

– całe skrzydła,

– piersi i ich kawałki,

– podudzia i ich kawałki,

– wątroby.

3. Gatunki drobiu, dla których mięsa (świeżego, schłodzonego, mrożonego) i jadalnych podrobów jest ustalana cena giełdowa:

1) Gallus domesticus;

2) kaczki;

3) gęsi;

4) indyki i perliczki.

VII. Rynek jaj spożywczych

1. Jaja spożywcze do przetwórstwa spożywczego, dla których jest ustalana cena skupu.

2. Jaja spożywcze klasy A, kategorie wagowe XL, L, M i S, dla których jest ustalana cena sprzedaży.

VIII. Rynek roślin oleistych

1. Nasiona rzepaku o wilgotności 7 % (+/- 0,5 %) oraz o zawartości kwasu erukowego do 2,0 %, oleju minimum 40 % i zanieczyszczeń do 2,0 %, dla których jest ustalana cena zakupu i cena giełdowa.

2. Oleje i śruty uzyskane z nasion roślin oleistych, dla których jest ustalana cena sprzedaży i cena giełdowa:

1) olej rzepakowy rafinowany o zawartości kwasu erukowego do 5,0 %, substancji lotnych do 0,5 % i zanieczyszczeń do 0,02 % oraz o liczbie nadtlenkowej do 5 %;

2) śruta rzepakowa o zawartości tłuszczu do 2,5 % (+/-0,5 %), wody do 12 % (+/-0,5 %), białka do 33 % oraz zanieczyszczeń mineralnych do 2 %.

IX. Rynek baraniny

1. Owce żywe, dla których jest ustalana cena skupu:

1) jagnięta poniżej 12 miesięcy z podziałem na kategorie wagowe:

a) do 12 kg,

b) 12–16 kg,

c) 17–23 kg,

d) 24–30 kg,

e) 31–35 kg,

f) 36–40 kg,

g) powyżej 40 kg;

2) pozostałe owce.

2. Owce rzeźne, dla których jest ustalana cena skupu:

1) tusze jagniąt poniżej 12 miesięcy i poniżej 13 kg z podziałem na kategorie:

a) masa poniżej 7 kg,

b) masa 7,1–10 kg,

c) masa 10,1–11,9 kg,

d) masa 12–13 kg;

2) według klasyfikacji EUROP:

a) tusze jagniąt poniżej 12 miesięcy i o masie powyżej 13 kg,

b) tusze jagniąt powyżej 12 miesięcy.

X. Rynek kwiatów

Kwiaty świeże cięte dobrej jakości i posiadające cechy charakterystyczne dla gatunku i odmiany (odmiana uprawna): wszystkie części kwiatu ciętego, całe, świeże, wolne od chorób i szkodników oraz od spowodowanych przez nie uszkodzeń, wolne od pozostałości pestycydów i innych obcych substancji wpływających na ich wygląd, bez uszkodzeń mechanicznych, wolne od wad rozwoju; pakowane oddzielnie w jednolite partie i opakowania, odpowiednio oznakowane, pędy w zależności od gatunku i odmiany (odmiana uprawna) wystarczająco sztywne i silne, aby utrzymać kwiat; o kodach długości określonych w przepisach Unii Europejskiej1):

1) dla których jest ustalana cena producenta:

a) goździki jednokwiatowe – wszystkie odmiany,

b) goździki wielokwiatowe – wszystkie odmiany,

c) róże drobnokwiatowe – odmiany Sacha, Frisco, Trixx,

d) róże wielkokwiatowe – odmiany Red Berlin, Star Light, Prophyta;

2) dla których jest ustalana cena importera (z wyszczególnieniem kraju pochodzenia):

a) goździki jednokwiatowe – wszystkie odmiany,

b) goździki wielokwiatowe – wszystkie odmiany,

c) róże drobnokwiatowe – wszystkie odmiany,

d) róże wielkokwiatowe – wszystkie odmiany.

XI. Rynek cukru

Cukier, dla którego jest ustalana cena sprzedaży:

1) cukier wyprodukowany w ramach kwoty produkcyjnej;

2) cukier wyprodukowany poza kwotą produkcyjną.

XII. Rynek pasz

1. Mieszanki paszowe, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) dla bydła:

a) pasze mlekozastępcze,

b) dla krów mlecznych;

2) dla trzody:

a) pasze mlekozastępcze,

b) starter,

c) grower,

d) finisher;

3) dla drobiu:

a) dla brojlerów:

– starter,

– grower,

– finisher,

b) dla niosek na I okres nieśności;

4) dla indyków:

a) prestarter,

b) starter,

c) grower,

d) finisher.

2. Koncentraty, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) dla krów mlecznych;

2) dla trzody chlewnej:

a) starter,

b) grower,

c) finisher,

d) dla loch;

3) dla drobiu:

a) dla brojlerów:

– starter,

– grower,

– finisher,

b) dla niosek;

4) dla indyków:

a) grower,

b) finisher.

3. Premiksy w przeliczeniu na 1 %, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) dla krów mlecznych;

2) dla brojlerów:

a) starter,

b) grower,

c) finisher;

3) dla niosek w I okresie nieśności;

4) dla indyków:

a) starter,

b) grower,

c) finisher.

XIII. Rynek wina

Wina, dla których jest ustalana cena producenta:

1) wino stołowe czerwone;

2) wino stołowe białe.

XIV. Rynek chmielu

Szyszki chmielu w okresie od dnia 1 września do dnia 31 marca, dla których jest ustalana cena skupu:

1) szyszki chmielu aromatycznego według odmian, ze wskazaniem ich pochodzenia z rejonów uprawy, w podziale na skup zrealizowany na podstawie umów kontraktacji i skup poza kontraktacją;

2) szyszki chmielu goryczkowego według odmian, ze wskazaniem ich pochodzenia z rejonów uprawy, w podziale na skup zrealizowany na podstawie umów kontraktacji i skup poza kontraktacją.

XV. Rynek włókna lnianego i konopnego

Długie włókno lniane, krótkie włókno lniane lub włókno konopne, dla których jest ustalana cena sprzedaży.

XVI. Rynek produktów rolnictwa ekologicznego

Produkty rolnictwa ekologicznego, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) mięso wołowe w elementach;

2) mięso wieprzowe w elementach;

3) mleko krowie, owcze i kozie;

4) jaja;

5) owoce lub warzywa, z podziałem na poszczególne gatunki.

1) Rozporządzenie 68/316/EWG z dnia 12 marca 1968 r. ustalające kody jakości świeżych kwiatów ciętych i świeżych liści ozdobnych (Dz. Urz. WE L 071 z 21.03.1968).

Załącznik nr 2

(uchylony).

[1] § 2 ust. 2 pkt 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.

[2] Załącznik nr 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 7 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.

[3] § 5 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.

[4] § 5 pkt 2a dodany przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.

[5] § 5 pkt 2b dodany przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.

[6] § 5 pkt 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.

[7] § 5 pkt 5 dodany przez § 1 pkt 2 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.

[8] § 6 pkt 7 uchylony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.

[9] § 11 pkt 11 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.

[10] § 11 pkt 16 dodany przez § 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.

[11] § 12 ust. 1 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.

[12] § 12 ust. 1 pkt 6 dodany przez § 1 pkt 5 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.

[13] § 12 ust. 2 pkt 12 dodany przez § 1 pkt 5 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.

[14] § 13 ust. 1 pkt 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.

[15] § 13 ust. 2 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00