Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2009-03-10 do 2011-08-18
Wersja archiwalna od 2009-03-10 do 2011-08-18
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 13 sierpnia 2004 r.
w sprawie zbieranych danych rynkowych
(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2009 r., Nr 29, poz. 185) Pokaż wszystkie zmiany
Na podstawie art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 30 marca 2001 r. o rolniczych badaniach rynkowych (Dz. U. Nr 42, poz. 471, z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 oraz z 2004 r. Nr 34, poz. 292) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Zakres regulacji] Rozporządzenie określa:
1) szczegółowy zakres zbieranych danych rynkowych;
2) sposób wyłaniania przedsiębiorców obowiązanych do przekazywania danych rynkowych;
3) formę i terminy przekazywania danych rynkowych.
§ 2.[Szczegółowy zakres zbieranych danych rynkowych] 1. Szczegółowy zakres zbieranych danych rynkowych obejmuje dane dotyczące:
1) poziomu ceny:
a) skupu,
b) zakupu,
c) sprzedaży,
d) giełdowej,
e) targowiskowej,
f) hurtowej,
g) producenta,
h) importera;
2) wielkości obrotu.
2. Dane rynkowe, o których mowa w ust. 1, dotyczą rynku:
1) wołowiny i cielęciny, wieprzowiny oraz zbóż – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b–e oraz w pkt 2;
2) drobiu – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a, c i d oraz w pkt 2;
3) jaj spożywczych – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a i c oraz w pkt 2;
4) baraniny – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b oraz w pkt 2;
5) [1] cukru, pasz oraz produktów rolnictwa ekologicznego – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. c oraz w pkt 2;
6) mleka – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a, c i d oraz w pkt 2;
7) owoców i warzyw – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. e–h oraz w pkt 2;
8) kwiatów – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. g i h oraz w pkt 2;
9) roślin oleistych – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b–d oraz w pkt 2;
10) wina – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. g oraz w pkt 2;
11) chmielu – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a oraz w pkt 2;
12) włókna lnianego i konopnego – w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. c oraz w pkt 2.
3. Artykuły rolno-spożywcze wchodzące w zakres poszczególnych rynków, o których mowa w ust. 2, oraz szczegółowy zakres zbieranych danych rynkowych dla tych artykułów są określone w załączniku nr 1 [2] do rozporządzenia.
§ 3.[Cena skupu] Cena skupu, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. a, stanowi średnią cenę netto płaconą producentowi przez przedsiębiorcę w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w zł za:
1) 100 kg mleka surowego z podziałem na klasy;
2) tonę:
a) drobiu rzeźnego,
b) jaj spożywczych skupionych przez zakład przetwórstwa jaj;
3) 1 kg szyszek chmielu.
§ 4.[Cena zakupu] 1. Cena zakupu, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. b, stanowi średnią cenę netto płaconą dostawcy na bazie franco zakład w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w zł za tonę:
1) bydła rzeźnego o masie powyżej 300 kg:
a) w przypadku bydła rzeźnego zakupionego, dostarczonego do rzeźni i ubitego, którego tusze zostały sklasyfikowane według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej2) oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych – liczona jako średnia z trzech podklas dla każdej klasy uformowania tusz wołowych schłodzonych, określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części l w ust. 1 w pkt 1–5,
b) w przypadku bydła rzeźnego pochodzącego z własnego chowu – liczona jako średnia cena za tuszę bydła tej samej kategorii i klasy, zakupionego i ubitego w rzeźni w tym samym tygodniu;
2) świń rzeźnych dostarczonych do rzeźni i ubitych, o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg, która została sklasyfikowana według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej3) oraz w przepisach dotyczących ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych, z podaniem procentowej zawartości mięsa – liczona dla każdej klasy tusz wieprzowych schłodzonych, określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części II w ust.1;
3) poszczególnych gatunków zbóż;
4) nasion roślin oleistych;
5) owiec:
a) żywych,
b) rzeźnych dostarczonych do rzeźni i ubitych oraz rozliczanych według masy poubojowej tuszy, w podziale na kategorie wagowe,
c) rzeźnych dostarczonych do rzeźni i ubitych, których tusze zostały sklasyfikowane według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej4).
2. Cena zakupu bydła rzeźnego uwzględnia:
1) koszty transportu ponoszone przez rzeźnię – w przypadku własnego odbioru bydła rzeźnego od producenta;
2) dodatkowe płatności na rzecz dostawcy, wyrażone w zł, wyliczone jako średnia dopłata dokonana w ostatnim roku kalendarzowym do każdej zakupionej tony tusz wołowych schłodzonych, jeżeli spowoduje to wzrost ceny o ponad 1%.
3. Dla potrzeb ustalenia ceny zakupu tusze wołowe ciepłe waży się niezwłocznie po ich sklasyfikowaniu.
4. Masę tuszy wołowej koryguje się wskaźnikami określonymi w przepisach Unii Europejskiej5), jeżeli ważona jest tusza inna niż wzorcowa. Tuszę wołową wzorcową określają przepisy Unii Europejskiej2).
5. Masę tuszy wołowej schłodzonej wylicza się przez pomniejszenie masy tuszy ciepłej o 2%.
6. Dla ustalenia ceny zakupu tusz wieprzowych masę tuszy koryguje się wskaźnikami określonymi w przepisach Unii Europejskiej8), jeżeli ważona jest tusza wieprzowa ciepła inna niż wzorcowa. Tuszę wieprzową wzorcową określają przepisy Unii Europejskiej9).
7. (uchylony).
8. Ważenie tuszy wieprzowej ciepłej odbywa się po uboju, w czasie określonym w przepisach Unii Europejskiej9) oraz w przepisach w sprawie ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych.
9. Masę tuszy wieprzowej schłodzonej wylicza się w sposób określony w przepisach Unii Europejskiej6).
10. Metodę szacowania procentowej zawartości mięsa w tuszy wieprzowej określają przepisy Unii Europejskiej8).
§ 5.[Cena sprzedaży] Cena sprzedaży, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. c, stanowi średnią cenę netto otrzymaną przez producenta w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w zł za:
1) tonę:
a) półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, z uwzględnieniem kierunku sprzedaży,
b) półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach i przetworów mięsnych, z uwzględnieniem kierunku sprzedaży,
c) produktów drobiarskich,
d) olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych,
e) produktów przemiału ziarna zbóż,
f) pasz dla zwierząt
g) długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego, o parametrach określonych w przepisach Unii Europejskiej10);
2) [3] kg cukru wyprodukowanego w ramach kwoty produkcyjnej oraz poza tą kwotą, ze wskazaniem pojemności opakowań;
2a) [4] kg mięsa wołowego lub wieprzowego w elementach, będącego produktem rolnictwa ekologicznego;
2b) [5] kg lub sztukę owoców lub warzyw, będących produktami rolnictwa ekologicznego;
3) 100 kg produktów mleczarskich;
4) [6] 100 sztuk jaj:
a) spożywczych według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej12),
b) będących produktami rolnictwa ekologicznego;
5) [7] litr mleka będącego produktem rolnictwa ekologicznego.
§ 6.[Cena giełdowa] Cena giełdowa, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. d, stanowi średnią ważoną cenę netto, otrzymaną podczas transakcji sprzedaży w danym dniu na krajowych giełdach towarowych w okresie zbierania danych rynkowych, uwzględniającą parametry jakościowe, bazę ceny, liczbę transakcji oraz pochodzenie i przeznaczenie towaru, wyrażoną w zł za tonę:
1) półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach;
2) półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczów wieprzowych;
3) zbóż i produktów przemiału ziarna zbóż;
4) produktów mleczarskich;
5) mięsa drobiowego;
6) nasion roślin oleistych, olejów i śrut uzyskiwanych z nasion roślin oleistych;
7) [8] (uchylony).
§ 7.[Cena targowiskowa] Cena targowiskowa, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. e, stanowi średnią cenę otrzymaną w wyniku sprzedaży na targowiskach w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w zł za:
1) kg lub sztukę bydła żywego;
2) sztukę prosięcia;
3) dt lub kg warzyw;
4) tonę poszczególnych gatunków zbóż.
§ 8.[Cena hurtowa] Cena hurtowa, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. f, stanowi średnią ważoną cenę netto wyrażoną w zł za kg, sztukę lub pęczek, otrzymaną przez hurtowego sprzedawcę w okresie zbierania danych rynkowych za owoce lub warzywa klasy jakości l określonej w przepisach Unii Europejskiej dotyczących wymagań jakości handlowej owoców i warzyw świeżych oraz w Polskich Normach, w miejscach obrotu hurtowego, notowaną oddzielnie dla produktów pochodzenia krajowego i oddzielnie dla produktów pochodzących z importu.
§ 9.[Cena producenta] Cena producenta, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. g, stanowi średnią cenę netto otrzymaną przez producenta w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w zł za:
1) 1 kg lub sztukę owoców albo warzyw klasy jakości l, a w przypadku pomidorów również klasy jakości II, określonych w przepisach Unii Europejskiej dotyczących wymagań jakości handlowej owoców i warzyw świeżych oraz w Polskich Normach, z wyjątkiem owoców i warzyw przeznaczonych do przetwórstwa;
2) 100 sztuk kwiatów świeżych ciętych;
3) 100 litrów wina.
§ 10.[Cena importera] Cena importera, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. h, stanowi średnią cenę netto otrzymaną przez importera w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w zł za:
1) 100 sztuk kwiatów świeżych ciętych;
2) 100 kg owoców i warzyw świeżych.
§ 11.[Wielkość obrotu] Wielkość obrotu, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, stanowi:
1) w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny:
a) ilość sztuk ubitego bydła rzeźnego oraz odpowiadająca jej ilość ton masy poubojowej schłodzonej skorygowanej wskaźnikami określonymi w przepisach Unii Europejskiej11) do wzorca tuszy wołowej – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) ilość ton sprzedanych półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) ilość ton półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d) ilość sztuk w podaży oraz procent sprzedaży bydła żywego – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
2) w odniesieniu do rynku wieprzowiny:
a) ilość sztuk ubitych świń rzeźnych oraz ilość ton masy poubojowej ciepłej ubitych świń rzeźnych – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) ilość ton sprzedanych półtusz, mięsa wieprzowego oraz przetworów mięsnych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) ilość ton półtusz, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczy wieprzowych, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d) ilość sztuk w podaży oraz procent sprzedaży prosiąt – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
3) w odniesieniu do rynku owoców i warzyw – masa lub ilość sprzedanych owoców i warzyw poszczególnych gatunków i odmian wyrażona w kg, tonach lub sztukach;
4) w odniesieniu do rynku zbóż – ilość ton:
a) poszczególnych gatunków zbóż zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) produktów przemiału ziarna zbóż sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) poszczególnych gatunków zbóż oraz produktów przemiału ziarna zbóż, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
d) w podaży oraz procent sprzedaży poszczególnych gatunków zbóż – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;
5) w odniesieniu do rynku mleka – ilość kg:
a) produktów mleczarskich – w przypadku ustalania ceny sprzedaży i giełdowej,
b) mleka surowego z podziałem na klasy – w przypadku ustalania ceny skupu;
6) w odniesieniu do rynku drobiu – ilość ton:
a) zakupionego drobiu rzeźnego – w przypadku ustalania ceny skupu,
b) sprzedanych produktów drobiarskich – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,
c) mięsa drobiowego będącego przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej;
7) w odniesieniu do rynku jaj spożywczych:
a) ilość ton jaj spożywczych zakupionych przez zakład pakujący jaja – w przypadku ustalania ceny skupu,
b) ilość sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez zakład pakujący jaja na terenie kraju – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
8) w odniesieniu do rynku roślin oleistych – ilość ton:
a) zakupionych lub sprzedanych nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny zakupu,
b) nasion roślin oleistych, olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,
c) sprzedanych olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;
9) w odniesieniu do rynku baraniny – ilość sztuk skupionych owiec rzeźnych oraz ilość ton tusz owiec rzeźnych;
10) w odniesieniu do rynku kwiatów – ilość sztuk sprzedanych kwiatów świeżych;
11) [9] w odniesieniu do rynku cukru – liczba ton sprzedanego cukru wyprodukowanego w ramach kwoty produkcyjnej oraz poza tą kwotą, wraz ze wskazaniem pojemności opakowań;
12) w odniesieniu do rynku pasz – ilość ton sprzedanych pasz;
13) w odniesieniu do rynku wina – ilość litrów sprzedanego wina;
14) w odniesieniu do rynku chmielu – ilość kg szyszek chmielu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta chmielu lub grupy producentów chmielu – w przypadku ustalania ceny skupu;
15) w odniesieniu do rynku włókien lnianych i konopnych – ilość ton długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego, sprzedanego przez przedsiębiorcę, który przetwarza słomę lnianą lub konopną na włókno;
16) [10] w odniesieniu do rynku produktów rolnictwa ekologicznego – liczba:
a) kg sprzedanego mięsa wołowego lub wieprzowego w elementach,
b) litrów sprzedanego mleka,
c) sztuk sprzedanych jaj,
d) kg lub sztuk sprzedanych owoców lub warzyw.
§ 12.[Przekazywanie danych rynkowych] 1. Dane rynkowe w zakresie rynków:
1) wołowiny i cielęciny – przekazują:
a) przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu i uboju bydła w kraju oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 20 000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg,
b) przedsiębiorcy, którzy zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionego bydła oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój powyżej 10 000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg;
2) wieprzowiny – przekazują:
a) przedsiębiorcy, którzy dokonują zakupu i uboju świń rzeźnych w kraju oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 100 000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg,
b) przedsiębiorcy, którzy zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionych świń rzeźnych oraz którzy w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój powyżej 20 000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg;
3) [11] baraniny – przekazują przedsiębiorcy działający na tym rynku;
4) chmielu – przekazują przedsiębiorcy, którzy dokonują obrotu chmielem lub przygotowują chmiel lub wytwarzają produkty chmielowe;
5) włókien lnianych i konopnych – przekazują przedsiębiorcy, którzy przetwarzają słomę lnianą lub konopną na włókno;
6) [12] cukru – przekazują producenci cukru.
2. Przedsiębiorcy wskazani przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych zgodnie z ustawą z dnia 30 marca 2001 r. o rolniczych badaniach rynkowych przekazują dane rynkowe w zakresie rynków:
1) wołowiny i cielęciny, jeżeli:
a) dokonują zakupu i uboju bydła w kraju oraz klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili poniżej 20 000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg,
b) zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionego bydła i dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój poniżej 10 000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg,
c) produkują tusze, półtusze, ćwierci wołowe lub mięso wołowe w elementach,
d) prowadzą giełdy rolno-towarowe,
e) sprzedają na targowiskach;
2) wieprzowiny, jeżeli:
a) dokonują zakupu i uboju świń rzeźnych w kraju oraz klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej3) i w przepisach dotyczących ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili poniżej 100 000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg,
b) zlecają rzeźniom w kraju ubój zakupionych świń rzeźnych i dokonują klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w przepisach Unii Europejskiej3) i w przepisach dotyczących ustalania jakości handlowej tusz wieprzowych oraz w ostatnim roku kalendarzowym zlecili ubój poniżej 20 000 sztuk świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg,
c) produkują tusze, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe w elementach lub przetwory z wieprzowiny,
d) prowadzą giełdy rolno-towarowe,
e) sprzedają na targowiskach;
3) owoców i warzyw, jeżeli:
a) sprzedają na rynkach hurtowych lub targowiskach,
b) są zrzeszeni w grupach producentów lub spółdzielniach ogrodniczych,
c) prowadzą zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego,
d) prowadzą przedsiębiorstwa przemysłu chłodniczego;
4) zbóż, jeżeli:
a) w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca zakupili łącznie co najmniej 1 000 ton ziarna zbóż,
b) produkują mąki, otręby lub śruty z ziarna zbóż,
c) prowadzą giełdy rolno-towarowe,
d) sprzedają na targowiskach;
5) mleka, jeżeli:
a) skupują od producentów mleko surowe,
b) produkują przetwory mleczarskie,
c) prowadzą giełdy rolno-towarowe;
6) drobiu, jeżeli:
a) skupują drób rzeźny i dokonują uboju w kraju oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 100 000 sztuk brojlerów kurzych lub 20 000 sztuk brojlerów indyczych,
b) prowadzą giełdy rolno-towarowe;
7) jaj spożywczych, jeżeli:
a) skupują jaja spożywcze w celu ich przetwarzania,
b) w ostatnim roku kalendarzowym pakowali tygodniowo przeciętnie powyżej 100 000 jaj pochodzących z ferm, w których produkcja odbywa się w systemie klatkowym;
8) roślin oleistych, jeżeli:
a) dokonują zakupu nasion roślin oleistych,
b) prowadzą giełdy rolno-towarowe;
9) kwiatów, jeżeli prowadzą sprzedaż na Wielkopolskiej Gildii Rolno-Ogrodniczej S.A. w Poznaniu i na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym S.A. w Broniszach;
10) pasz, jeżeli produkują powyżej 10 000 ton pasz rocznie;
11) wina, jeżeli produkują wino stołowe;
12) [13] produktów rolnictwa ekologicznego, jeżeli przedsiębiorcy posiadają ważny certyfikat zgodności wydany przez upoważnione jednostki certyfikujące, zgodnie z przepisami o rolnictwie ekologicznym.
§ 13.[Okresy zbierania danych rynkowych] 1. Okresy zbierania danych rynkowych wynoszą:
1) dobę – dla cen: giełdowej, importera owoców i warzyw wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części III w ust. 4, targowiskowej, producenta i hurtowej oraz wielkości obrotów odpowiadających tym cenom;
2) tydzień liczony od poniedziałku do niedzieli – dla cen: skupu, zakupu i sprzedaży oraz wielkości obrotów odpowiadających tym cenom;
3) dwa tygodnie liczone od poniedziałku do piątku następnego tygodnia – w odniesieniu do rynku kwiatów, rynku wina oraz dla ceny importera owoców i warzyw wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części III w ust. 2;
4) [14] miesiąc kalendarzowy – w odniesieniu do rynku cukru, rynku pasz, rynku chmielu, rynku włókna lnianego i konopnego, rynku produktów rolnictwa ekologicznego oraz rynku mleka dla ceny skupu.
2. Dane rynkowe są przekazywane:
1) do godziny 1200 we wtorek, po upływie okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 i 2 – w odniesieniu do cen: skupu, zakupu i sprzedaży oraz wielkości obrotów odpowiadających tym cenom;
2) do godziny 1000 w poniedziałek, w postaci danych zbiorczych za każdy dzień handlowy za okres od poniedziałku do niedzieli – w odniesieniu do cen: giełdowej, producenta, targowiskowej i hurtowej oraz obrotów odpowiadających tym cenom;
3) do godziny 1000 codziennie za poprzedni dzień dla rynku owoców i warzyw wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części III w ust. 4 – w odniesieniu do ceny importera;
4) do godziny 1500 w piątek ostatniego dnia okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, dla rynku kwiatów;
5) do godz. 1200 w poniedziałek, po upływie okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, dla owoców i warzyw wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia w części III w ust. 2 oraz dla rynku wina.
6) [15] do 20. dnia miesiąca, po upływie okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 4, dla rynku cukru, rynku chmielu, rynku włókna lnianego i konopnego, rynku produktów rolnictwa ekologicznego oraz w odniesieniu do ceny skupu – dla rynku mleka;
7) w pierwszy wtorek miesiąca, po upływie okresu, o którym mowa w ust. 1 pkt 4, dla rynku pasz.
3. Jeżeli termin przekazywania danych przypada na dzień wolny od pracy, dane te przesyła się w następujący po tym dniu dzień roboczy.
§ 14.[Sposoby przekazywania danych rynkowych] Dane rynkowe są przekazywane w formie elektronicznej lub faksem.
§ 15.[Przepisy uchylone] Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu zbieranych danych rynkowych (Dz. U. Nr 86, poz. 781).
§ 16.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).
2) Rozporządzenie 81/1208/EWG z dnia 28 kwietnia 1981 r. ustalające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz dorosłego bydła (Dz. Urz. WE L 123 z 07.05.1981).
3) Rozporządzenie 84/3220/EWG z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych (Dz. Urz. WE L 301 z 20.11.1984).
4) Rozporządzenie 93/461/EWG z dnia 26 lutego 1993 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali stosowanej przy klasyfikacji tusz owczych (Dz. Urz. WE L 49 z 27.02.1993) oraz rozporządzenie 2002/315/WE (Dz. Urz. WE L 50 z 21.02.2002) z dnia 20 lutego 2002 r. w sprawie przeglądu cen świeżych i schłodzonych tusz baranich na reprezentatywnych rynkach Wspólnoty.
5) Rozporządzenia:
– 82/563/EWG z dnia 10 marca 1982 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia 1208/81 ustanawiającego rynkowe ceny dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wołowych (Dz. Urz. WE L 067 z 11.03.1982),
– 85/3402/EWG z dnia 2 grudnia 1985 r. zmieniające rozporządzenie 563/82 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia 1208/81 ustanawiającego rynkowe ceny dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wołowych (Dz. Urz. WE L 322 z 03.12.1985),
– 93/2090/EWG z dnia 27 lipca 1993 r. zmieniające rozporządzenie 563/82 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia 1208/81 ustanawiającego rynkowe ceny dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wołowych (Dz. Urz. WE L 190 z 30.07.1993).
6) Rozporządzenie 85/2967/EWG z dnia 24 października 1985 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych (Dz. Urz. WE L 285 z 25.10.1985).
7) Rozporządzenie 90/1907/EWG z dnia 26 czerwca 1990 r. w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do jaj (Dz. Urz. WE L 173 z 06.07.1990).
8) Decyzja Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce (Dz. Urz. UE L 74 z 19.03.2005 r., str. 62, z późn. zm.).
9) Rozporządzenie Rady nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych (Dz. Urz. EWG L 301 z 20.11.1984 r., str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 6, str. 126).
10) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 245/2001 z dnia 5 lutego 2001 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1673/2000 w sprawie wspólnej organizacji rynków lnu i konopi uprawianych na włókno (Dz. Urz. WE L 35 z 6.02.2001, str. 18, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 31, str. 3, z późn. zm.).
11) Rozporządzenie Komisji EWG nr 563/82 z dnia 10 marca 1982 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia EWG nr 1208/81 ustanawiającego rynkowe ceny dorosłego bydła na podstawie wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wołowych (Dz. Urz. WE L 67 z 11.03.1982; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 5, str. 118).
12) Rozporządzenie (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku) (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 13 sierpnia 2004 r. (poz. 1971)
Załącznik nr 1
ARTYKUŁY ROLNO-SPOŻYWCZE WCHODZĄCE W ZAKRES POSZCZEGÓLNYCH RYNKÓW ORAZ SZCZEGÓŁOWY ZAKRES ZBIERANYCH DANYCH RYNKOWYCH DLA TYCH ARTYKUŁÓW
I. Rynek wołowiny i cielęciny
1. Bydło rzeźne, dla którego jest ustalana cena zakupu:
1) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii A – w klasach: U2, U3, R2, R3, O2, O3;
2) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii B – w klasie R3;
3) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii C – w klasach: U2, U3, U4, R3, R4, O3, O4;
4) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii D – w klasach: R2, R3, R4, O2, O3, O4, P2, P3;
5) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii E – w klasach: U2, U3, R2, R3, R4, O2, O3, O4.
2. Półtusze, ćwierci wołowe i mięso wołowe, dla których jest ustalana cena sprzedaży:
1) ćwierci wołowe przednie z buhajków (kat. A);
2) ćwierci wołowe przednie z krów (kat. D);
3) ćwierci wołowe tylne z buhajków (kat. A);
4) ćwierci wołowe tylne z krów (kat. D);
5) ćwierci wołowe kompensowane z buhajków (kat. A);
6) ćwierci wołowe kompensowane z krów (kat. D);
7) mięso wołowe rostbef z kością;
8) mięso wołowe z udźca bez kości.
3. Tusze, półtusze, ćwierci wołowe, mięso wołowe, dla których jest ustalana cena giełdowa.
4. Bydło żywe gospodarskie, dla którego jest ustalana cena targowiskowa:
1) cielęta;
2) młode bydło opasowe (do 1 roku);
3) krowy wybrakowane;
4) jałówki cielne;
5) krowy mleczne.
II. Rynek wieprzowiny
1. Tusze ciepłe o masie od 60 do 120 kg, sklasyfikowane w klasach jakości handlowej S, E, U, R, O i P, dla których jest ustalana cena zakupu.
2. Półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe i przetwory mięsne, dla których jest ustalana cena sprzedaży:
1) półtusze wieprzowe;
2) mięso wieprzowe z kością – schab środkowy;
3) szynka wieprzowa gotowana;
4) kiełbasa toruńska.
3. Półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe i tłuszcze wieprzowe, dla których jest ustalana cena giełdowa:
1) półtusze wieprzowe;
2) mięso wieprzowe;
3) tłuszcze wieprzowe.
4. Prosięta o masie około 20 kg, dla których jest ustalana cena targowiskowa.
III. Rynek owoców i warzyw
1. Owoce i warzywa, dla których jest ustalana cena producenta:
1) jabłka pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji odmian: Golden delicious, Braeburn, grupa Jonagolda, Idared, Granny smith, Red delicious, Boskoop, Paulared, Jerseymac, Delikates, Lobo, Mclntosh, Cortland, Szampion, Ligol, Gloster, Gala, Elstar, Cox orange;
2) jabłka przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 31 maja;
3) gruszki pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji odmian: Faworytka (Klapsa), Konferencja, Williams, Abbe Fetel, Lukasówka – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;
4) śliwki pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji odmian: Węgierka Dąbrowicka, Brzoskwiniowa, Węgierka Zwykła, Renkloda Althana, Renkloda Ulena, Stanley, Cacańska Lepotica, Cacańska Rana, Ruth Gersfetter, President (kaliber 45 mm), Reine-Claude, Questche, Golden Japan – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 listopada;
5) śliwki przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 30 listopada;
6) wiśnie przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 września;
7) czereśnie przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 września;
8) truskawki pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 kwietnia do dnia 30 listopada;
9) truskawki odszypułkowane, przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;
10) truskawki z szypułką, przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;
11) maliny pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 października;
12) maliny przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 października;
13) morele przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 15 lipca do dnia 15 września;
14) porzeczki czarne przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;
15) porzeczki czerwone przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;
16) agrest przeznaczony do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;
17) aronia przeznaczona do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 31 października;
18) brokuły „w różach” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 maja do dnia 31 grudnia;
19) brokuły „różyczkowane”, przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;
20) pomidory „spod osłon” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;
21) pomidory „gruntowe” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;
22) pomidory przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;
23) kalafiory „w różach” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 maja do dnia 31 grudnia;
24) kalafiory „różyczkowane”, przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;
25) cebula pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 czerwca;
26) cebula biała obierana, przeznaczona do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 marca;
27) kapusta biała „w główkach”, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 września do dnia 31 czerwca;
28) kapusta biała przeznaczona do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 września do dnia 31 grudnia;
29) marchew myta, pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 maja;
30) marchew przeznaczona do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 maja;
31) ogórki „długie spod osłon” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 marca do dnia 31grudnia;
32) ogórki „krótkie spod osłon” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 marca do dnia 31 grudnia;
33) ogórki „gruntowe” przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;
34) ogórki „gruntowe” o długości 6–9 cm oraz 10–12 cm, przeznaczone do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;
35) pietruszka pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;
36) seler pakowany, przeznaczony do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;
37) pory pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca;
38) fasola zielona przeznaczona do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października;
39) groszek zielony, przeznaczony do przetwórstwa – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia;
40) fasolka zielona, pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji;
41) sałata pakowana;
42) pieczarki;
43) szparagi białe, fioletowe i zielone.
2. Owoce i warzywa, dla których jest ustalana cena hurtowa oraz cena importera notowana w cyklu dwutygodniowym:
1) arbuzy;
2) banany w opakowaniu zbiorczym (karton);
3) brzoskwinie w opakowaniu zbiorczym, układane w warstwy (skrzynka, karton);
4) cytryny w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;
5) czereśnie w opakowaniu zbiorczym (skrzynka);
6) grejpfruty w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;
7) gruszki w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton) odmian: Bonkreta Williamsa, Faworytka (Klapsa), Konferencja, Lukasówka;
8) jabłka w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton) lub jednostkowym (woreczek) odmian: Antonówka, Close, Cortland, Delikates, Elstar, Gloster, Gala, Golden Delicious, Granny Smith, Idared, James Grive, Jerseymac, grupa Jonagolda, Red Delicious, Lobo, Malinowa Oberlandzka, Mclntosh, Melrose. Papierówka (Oliwka Inflancka), Paulared, Spartan, Szampion, Vista Bella;
9) kiwi w opakowaniu zbiorczym (paletka) lub jednostkowym (koszyczek);
10) klementynki w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;
11) maliny w opakowaniu jednostkowym;
12) mandarynki w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;
13) nektaryny w opakowaniu zbiorczym, układane w warstwy (skrzynka, karton);
14) pomarańcze w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym;
15) śliwki w opakowaniu zbiorczym (skrzynka) odmian: Węgierka Dąbrowicka, Brzoskwiniowa, Węgierka Zwykła, Renkloda Althana, Renkloda Ulena, Stanley, Cacańska Lepotica, Cacańska Rana, Ruth Gersfetter, President;
16) truskawki w opakowaniu jednostkowym;
17) winogrona w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);
18) wiśnie w opakowaniu zbiorczym (skrzynka);
19) botwinka – pęczek, niezależnie od opakowania zbiorczego;
20) buraki ćwikłowe w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);
21) cebula biała w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);
22) groch;
23) fasola;
24) kalafiory;
25) kapusta biała głowiasta wczesna;
26) kapusta biała głowiasta późna;
27) kapusta brukselska;
28) kasztany;
29) marchew wczesna – pęczek;
30) marchew w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);
31) oberżyna;
32) ogórki „gruntowe” w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);
33) ogórki „spod osłon długie” w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);
34) ogórki „spod osłon krótkie” w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);
35) papryka czerwona w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);
36) papryka żółta w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);
37) papryka zielona w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);
38) pieczarki w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);
39) pietruszka wczesna – pęczek;
40) pietruszka w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);
41) pomidory „gruntowe” w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);
42) pomidory „spod osłon” w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton);
43) pory wczesne – pęczek;
44) pory w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);
45) rzodkiewka – pęczek, niezależnie od opakowania zbiorczego;
46) sałata niepakowana;
47) sałata pakowana w folię;
48) selery korzeniowe w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek);
49) szparagi;
50) ziemniaki jadalne wczesne w opakowaniu zbiorczym (worek);
51) ziemniaki jadalne wczesne „myte” w opakowaniu jednostkowym;
52) ziemniaki jadalne odmian: Aster, Bryza, Ibis, Irga, Irys, Janka, w opakowaniu zbiorczym (worek);
53) ziemniaki jadalne „myte” odmian: Aster, Bryza, Ibis, Irga, Irys, Janka, w opakowaniu jednostkowym.
3. Warzywa, dla których jest ustalana cena targowiskowa:
1) cebula biała – cała, zdrowa (bez objawów gnicia), bez uszkodzeń mrozowych, wystarczająco zasuszona, wolna od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego, bez obcych zapachów i smaków, kształt typowy dla odmiany, twarda i ścisła, bez objawów wyrośnięcia, bez pustego i twardego szczypioru, bez korzeni, dopuszczalne małe plamy i powierzchniowe pęknięcia zewnętrznych łusek;
2) ziemniaki jadalne – całe, zdrowe, czyste, niezazieleniałe, bez uszkodzeń mechanicznych, bez uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, nienadmarznięte, suche, kształt typowy dla odmiany.
4. Owoce i warzywa, dla których jest ustalana cena importera w cyklu dobowym:
1) pomidory – w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;
2) ogórki – w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;
3) karczochy – w okresie od dnia 1 listopada do dnia 31 grudnia;
4) cukinia – w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;
5) pomarańcze – w okresie od dnia 1 grudnia do dnia 31 grudnia;
6) klementynki – w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;
7) mandarynki – w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia;
8) cytryny – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 grudnia;
9) winogrona – od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;
10) jabłka – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;
11) gruszki – w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia;
12) morele – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 lipca;
13) wiśnie – w okresie od dnia 1 maja do dnia 31 sierpnia;
14) brzoskwinie – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 30 września;
15) nektaryny – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 30 września;
16) śliwki – w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 30 września.
IV. Rynek zbóż
1. Zboża, których ziarno powinno być zdrowe, czyste, dojrzałe, dobrze wykształcone, o swoistej barwie, bez obcych zapachów lub zapachów wskazujących na zepsucie, wolne od żywych owadów (Insecta) i roztoczy (Acarina), dla których jest ustalana cena zakupu, cena giełdowa i cena targowiskowa:
1) jęczmień;
2) kukurydza;
3) owies;
4) pszenica;
5) pszenżyto;
6) żyto.
2. Produkty przemiału ziarna zbóż, dla których jest ustalana cena sprzedaży i cena giełdowa:
1) mąka pszenna;
2) mąka żytnia;
3) otręby pszenne;
4) otręby żytnie;
5) śruta pszenna;
6) śruta żytnia.
V. Rynek mleka
1. Mleko surowe, dla którego jest ustalana cena skupu:
1) klasa ekstra;
2) klasa I.
2. Przetwory mleczarskie, dla których jest ustalana cena sprzedaży i cena giełdowa:
1) masło ekstra – o minimalnej zawartości tłuszczu mlecznego 82 % masy i maksymalnej zawartości wody 16 % masy:
a) w blokach 25 kg,
b) konfekcjonowane;
2) mleko odtłuszczone w proszku klasa I, produkowane bezpośrednio i wyłącznie z mleka odtłuszczonego metodą rozpyłową;
3) mleko pełne w proszku, produkowane bezpośrednio i wyłącznie z mleka pełnego metodą rozpyłową.
3. Przetwory mleczarskie, dla których jest ustalana cena sprzedaży:
1) mleko spożywcze pasteryzowane w folii i kartonie:
a) odtłuszczone o zawartości tłuszczu do 0,5 %,
b) częściowo odtłuszczone o zawartości tłuszczu 1,5–1,8 %,
c) o zawartości tłuszczu 2 %,
d) o zawartości tłuszczu 3,2 %,
e) pełne o zawartości tłuszczu co najmniej 3,5 %;
2) mleko spożywcze UHT w kartonie:
a) odtłuszczone o zawartości tłuszczu do 0,5 %,
b) częściowo odtłuszczone o zawartości tłuszczu 1,5–1,8 %,
c) o zawartości tłuszczu 2 %,
d) o zawartości tłuszczu 3,2 %,
e) pełne o zawartości tłuszczu co najmniej 3,5 %;
3) jogurt naturalny;
4) kefir;
5) śmietanka i śmietana spożywcza pasteryzowana:
a) o zawartości tłuszczu 10–29 %,
b) o zawartości tłuszczu powyżej 29 %;
6) mleko zagęszczone:
a) słodzone,
b) niesłodzone;
7) ser dojrzewający typu Edamski o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 42 %;
8) ser dojrzewający typu Gouda o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 45 %;
9) ser dojrzewający typu Ementaler o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 45 %;
10) ser dojrzewający typu Cheddar o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 45 %;
11) ser dojrzewający Podlaski, Zamojski, Morski;
12) ser dojrzewający typu Parmezan;
13) ser dojrzewający typu Radamer;
14) sery pleśniowe o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 45 %;
15) sery i twarogi świeże bez dodatków smakowych:
a) serek wiejski granulowany o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 40 %,
b) twaróg o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 40 %;
16) ser typu Mozzarella o zawartości tłuszczu w suchej masie co najmniej 30 %;
17) ser typu Feta;
18) bezwodny tłuszcz mleczny o minimalnej zawartości tłuszczu 99,3 %;
19) serwatka w proszku o maksymalnej zawartości tłuszczu 1,5 %;
20) laktoza;
21) kazeina i kazeiniany;
22) maślanka w proszku;
23) maślanka naturalna.
VI. Rynek drobiu
1. Drób rzeźny, dla którego jest ustalana cena skupu:
1) kurczęta typu brojler;
2) indory;
3) indyczki;
4) kaczki typu brojler;
5) gęsi typu brojler;
6) gęsi tuczone;
7) kury nieśne ze stad reprodukcyjnych;
8) kury nieśne ze stad towarowych;
9) kury mięsne ze stad reprodukcyjnych;
10) kury mięsne ze stad towarowych.
2. Produkty drobiarskie, dla których jest ustalana cena sprzedaży:
1) drób świeży, schłodzony i mrożony:
a) tuszki kurcząt patroszonych bez podrobów (65 %) w klasie A,
b) tuszki indyków patroszonych (73 %);
2) drób w kawałkach i podroby świeże lub schłodzone:
a) z kurczaka:
– filety,
– połówki,
– ćwiartki,
– całe skrzydła,
– piersi i ich kawałki,
– nogi i ich kawałki,
– wątroby,
b) z indyka:
– filety,
– całe skrzydła,
– piersi i ich kawałki,
– podudzia i ich kawałki,
– wątroby.
3. Gatunki drobiu, dla których mięsa (świeżego, schłodzonego, mrożonego) i jadalnych podrobów jest ustalana cena giełdowa:
1) Gallus domesticus;
2) kaczki;
3) gęsi;
4) indyki i perliczki.
VII. Rynek jaj spożywczych
1. Jaja spożywcze do przetwórstwa spożywczego, dla których jest ustalana cena skupu.
2. Jaja spożywcze klasy A, kategorie wagowe XL, L, M i S, dla których jest ustalana cena sprzedaży.
VIII. Rynek roślin oleistych
1. Nasiona rzepaku o wilgotności 7 % (+/- 0,5 %) oraz o zawartości kwasu erukowego do 2,0 %, oleju minimum 40 % i zanieczyszczeń do 2,0 %, dla których jest ustalana cena zakupu i cena giełdowa.
2. Oleje i śruty uzyskane z nasion roślin oleistych, dla których jest ustalana cena sprzedaży i cena giełdowa:
1) olej rzepakowy rafinowany o zawartości kwasu erukowego do 5,0 %, substancji lotnych do 0,5 % i zanieczyszczeń do 0,02 % oraz o liczbie nadtlenkowej do 5 %;
2) śruta rzepakowa o zawartości tłuszczu do 2,5 % (+/-0,5 %), wody do 12 % (+/-0,5 %), białka do 33 % oraz zanieczyszczeń mineralnych do 2 %.
IX. Rynek baraniny
1. Owce żywe, dla których jest ustalana cena skupu:
1) jagnięta poniżej 12 miesięcy z podziałem na kategorie wagowe:
a) do 12 kg,
b) 12–16 kg,
c) 17–23 kg,
d) 24–30 kg,
e) 31–35 kg,
f) 36–40 kg,
g) powyżej 40 kg;
2) pozostałe owce.
2. Owce rzeźne, dla których jest ustalana cena skupu:
1) tusze jagniąt poniżej 12 miesięcy i poniżej 13 kg z podziałem na kategorie:
a) masa poniżej 7 kg,
b) masa 7,1–10 kg,
c) masa 10,1–11,9 kg,
d) masa 12–13 kg;
2) według klasyfikacji EUROP:
a) tusze jagniąt poniżej 12 miesięcy i o masie powyżej 13 kg,
b) tusze jagniąt powyżej 12 miesięcy.
X. Rynek kwiatów
Kwiaty świeże cięte dobrej jakości i posiadające cechy charakterystyczne dla gatunku i odmiany (odmiana uprawna): wszystkie części kwiatu ciętego, całe, świeże, wolne od chorób i szkodników oraz od spowodowanych przez nie uszkodzeń, wolne od pozostałości pestycydów i innych obcych substancji wpływających na ich wygląd, bez uszkodzeń mechanicznych, wolne od wad rozwoju; pakowane oddzielnie w jednolite partie i opakowania, odpowiednio oznakowane, pędy w zależności od gatunku i odmiany (odmiana uprawna) wystarczająco sztywne i silne, aby utrzymać kwiat; o kodach długości określonych w przepisach Unii Europejskiej1):
1) dla których jest ustalana cena producenta:
a) goździki jednokwiatowe – wszystkie odmiany,
b) goździki wielokwiatowe – wszystkie odmiany,
c) róże drobnokwiatowe – odmiany Sacha, Frisco, Trixx,
d) róże wielkokwiatowe – odmiany Red Berlin, Star Light, Prophyta;
2) dla których jest ustalana cena importera (z wyszczególnieniem kraju pochodzenia):
a) goździki jednokwiatowe – wszystkie odmiany,
b) goździki wielokwiatowe – wszystkie odmiany,
c) róże drobnokwiatowe – wszystkie odmiany,
d) róże wielkokwiatowe – wszystkie odmiany.
XI. Rynek cukru
Cukier, dla którego jest ustalana cena sprzedaży:
1) cukier wyprodukowany w ramach kwoty produkcyjnej;
2) cukier wyprodukowany poza kwotą produkcyjną.
XII. Rynek pasz
1. Mieszanki paszowe, dla których jest ustalana cena sprzedaży:
1) dla bydła:
a) pasze mlekozastępcze,
b) dla krów mlecznych;
2) dla trzody:
a) pasze mlekozastępcze,
b) starter,
c) grower,
d) finisher;
3) dla drobiu:
a) dla brojlerów:
– starter,
– grower,
– finisher,
b) dla niosek na I okres nieśności;
4) dla indyków:
a) prestarter,
b) starter,
c) grower,
d) finisher.
2. Koncentraty, dla których jest ustalana cena sprzedaży:
1) dla krów mlecznych;
2) dla trzody chlewnej:
a) starter,
b) grower,
c) finisher,
d) dla loch;
3) dla drobiu:
a) dla brojlerów:
– starter,
– grower,
– finisher,
b) dla niosek;
4) dla indyków:
a) grower,
b) finisher.
3. Premiksy w przeliczeniu na 1 %, dla których jest ustalana cena sprzedaży:
1) dla krów mlecznych;
2) dla brojlerów:
a) starter,
b) grower,
c) finisher;
3) dla niosek w I okresie nieśności;
4) dla indyków:
a) starter,
b) grower,
c) finisher.
XIII. Rynek wina
Wina, dla których jest ustalana cena producenta:
1) wino stołowe czerwone;
2) wino stołowe białe.
XIV. Rynek chmielu
Szyszki chmielu w okresie od dnia 1 września do dnia 31 marca, dla których jest ustalana cena skupu:
1) szyszki chmielu aromatycznego według odmian, ze wskazaniem ich pochodzenia z rejonów uprawy, w podziale na skup zrealizowany na podstawie umów kontraktacji i skup poza kontraktacją;
2) szyszki chmielu goryczkowego według odmian, ze wskazaniem ich pochodzenia z rejonów uprawy, w podziale na skup zrealizowany na podstawie umów kontraktacji i skup poza kontraktacją.
XV. Rynek włókna lnianego i konopnego
Długie włókno lniane, krótkie włókno lniane lub włókno konopne, dla których jest ustalana cena sprzedaży.
XVI. Rynek produktów rolnictwa ekologicznego
Produkty rolnictwa ekologicznego, dla których jest ustalana cena sprzedaży:
1) mięso wołowe w elementach;
2) mięso wieprzowe w elementach;
3) mleko krowie, owcze i kozie;
4) jaja;
5) owoce lub warzywa, z podziałem na poszczególne gatunki.
1) Rozporządzenie 68/316/EWG z dnia 12 marca 1968 r. ustalające kody jakości świeżych kwiatów ciętych i świeżych liści ozdobnych (Dz. Urz. WE L 071 z 21.03.1968).
Załącznik nr 2
(uchylony).
[1] § 2 ust. 2 pkt 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.
[2] Załącznik nr 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 7 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.
[3] § 5 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.
[4] § 5 pkt 2a dodany przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.
[5] § 5 pkt 2b dodany przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.
[6] § 5 pkt 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.
[7] § 5 pkt 5 dodany przez § 1 pkt 2 lit. d) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.
[8] § 6 pkt 7 uchylony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.
[9] § 11 pkt 11 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.
[10] § 11 pkt 16 dodany przez § 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.
[11] § 12 ust. 1 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.
[12] § 12 ust. 1 pkt 6 dodany przez § 1 pkt 5 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.
[13] § 12 ust. 2 pkt 12 dodany przez § 1 pkt 5 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.
[14] § 13 ust. 1 pkt 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.
[15] § 13 ust. 2 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 6 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 lutego 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. Nr 29, poz. 185). Zmiana weszła w życie 10 marca 2009 r.