Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2009-03-27 do 2011-06-25
Wersja archiwalna od 2009-03-27 do 2011-06-25
archiwalny
USTAWA
z dnia 22 stycznia 2004 r.
o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina1)
(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2009 r., Nr 38, poz. 298) Pokaż wszystkie zmiany
Rozdział 1
Przepisy ogólne
Art. 1.[Zakres regulacji] 1. Ustawa reguluje zasady wyrobu fermentowanych napojów winiarskich oraz obrotu wyrobami winiarskimi, a także zasady wykonywania działalności gospodarczej w zakresie wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich oraz organizację rynku wina.
2. Przepisów ustawy nie stosuje się do wyrobów winiarskich wytworzonych domowym sposobem na własny użytek i nieprzeznaczonych do obrotu.
3. Ustawa nie narusza przepisów o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
4. Zasady informowania o wyrobach winiarskich i ich oznakowania określają odrębne przepisy.
Art. 2. [Definicje] Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) aromatyzacja – używanie przy wytwarzaniu fermentowanych napojów winiarskich jednego lub więcej, dozwolonych na podstawie przepisów o bezpieczeństwie żywności i żywienia, ziół aromatycznych, przypraw korzennych lub naturalnych i identycznych z naturalnymi substancji aromatycznych;
2) barwienie – używanie przy wytwarzaniu fermentowanych napojów winiarskich jednego lub więcej, dozwolonych na podstawie przepisów o bezpieczeństwie żywności i żywienia, barwników lub cukru palonego;
3) cukier palony – produkt uzyskany wyłącznie w wyniku kontrolowanego ogrzewania sacharozy bez zasad, kwasów mineralnych lub innych dodatków chemicznych;
4) nastaw na fermentowane napoje winiarskie inne niż „Polskie Wino/Polish Wine” – mieszaninę sporządzoną przy użyciu co najmniej jednego z następujących składników: owoców, moszczu owocowego (soku surowego), soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego, miodu pszczelego, z ewentualnym dodatkiem wody, sacharozy w postaci cukru półbiałego, cukru białego, rafinowanego cukru białego, cukru płynnego, inwertowanego cukru płynnego, glukozy, syropu glukozowego, fruktozy, syropu fruktozowego oraz drożdży, pożywek i kwasów spożywczych;
5) nastaw na „Polskie Wino/Polish Wine” – mieszaninę sporządzoną przy użyciu co najmniej jednego z następujących składników: winogron, moszczu gronowego, zagęszczonego moszczu gronowego, soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego, z ewentualnym dodatkiem wody, sacharozy w postaci cukru półbiałego, cukru białego, rafinowanego cukru białego, cukru płynnego, inwertowanego cukru płynnego, glukozy, syropu glukozowego, fruktozy, syropu fruktozowego oraz drożdży, pożywek i kwasów spożywczych;
6) osad winiarski – pozostałości osadzające się w naczyniach z fermentowanymi napojami winiarskimi po zakończeniu fermentacji alkoholowej, podczas składowania, po zakończeniu procesu technologicznego, po filtracji lub odwirowaniu, jak również pozostałości osadzające się w naczyniach z moszczami podczas składowania, po zakończeniu procesu technologicznego, po filtracji lub odwirowaniu;
7) rzeczywiste stężenie alkoholu w % objętościowych – liczbę jednostek objętości czystego alkoholu zawartą, w temperaturze 20 °C, w 100 jednostkach objętości produktu w tej samej temperaturze;
8) dokwaszanie – czynność technologiczną stosowaną w celu zmiany kwasowości fermentowanego napoju winiarskiego;
9) woda technologicznie niezbędna – wodę niezbędną do korekty składu fermentowanych napojów winiarskich lub wodę niezbędną do przygotowania dozwolonych substancji dodatkowych oraz drożdży suszonych;
10) destylat owocowy – produkt wytworzony w wyniku destylacji przefermentowanego moszczu owocowego, owoców lub wina owocowego;
11) dozwolona substancja dodatkowa lub dozwolona substancja aromatyczna – substancje określone na podstawie przepisów o bezpieczeństwie żywności i żywienia;
12) rozlew – rozlewanie wyrobu winiarskiego do opakowań jednostkowych.
Art. 3. [Wyroby winiarskie] Wyrobami winiarskimi w rozumieniu ustawy są:
1) fermentowane napoje winiarskie, w tym:
a) wina owocowe będące napojami o rzeczywistym stężeniu alkoholu od 9 % do 18 % objętościowych, otrzymanymi w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na fermentowane napoje winiarskie inne niż „Polskie Wino/Polish Wine”, ewentualnie dosłodzonymi jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6, oraz z ewentualnym dodatkiem alkoholu,
b) wina owocowe aromatyzowane będące napojami o rzeczywistym stężeniu alkoholu od 9 % do 18 % objętościowych, zawierającymi co najmniej 75 % wina owocowego, poddanymi aromatyzacji dozwolonymi substancjami aromatycznymi, ewentualnie dosłodzonymi jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6, oraz z ewentualnym dodatkiem alkoholu,
c) „Polskie Wino/Polish Wine” będące napojem o rzeczywistym stężeniu alkoholu od 9 % do 18% objętościowych, otrzymanym w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na „Polskie Wino/Polish Wine”, ewentualnie dosłodzonym jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6, oraz z ewentualnym dodatkiem alkoholu,
d) „Polskie Wino aromatyzowane/Polish Wine aromatized” będące napojem o rzeczywistym stężeniu alkoholu od 9 % do 18 % objętościowych, zawierającym co najmniej 75 % „Polskiego Wina/Polish Wine”, poddanym aromatyzacji dozwolonymi substancjami aromatycznymi, ewentualnie dosłodzonym jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6, oraz z ewentualnym dodatkiem alkoholu,
e) napoje winopochodne owocowe lub miodowe będące napojami o rzeczywistym stężeniu alkoholu od 4,5 % do 15 % objętościowych, zawierającymi co najmniej 50 % win owocowych (fermentowane napoje winopochodne owocowe) lub zawierającymi co najmniej 50 % miodu pitnego (fermentowane napoje winopochodne miodowe), ewentualnie dosłodzonymi jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6, oraz ewentualnie poddanymi aromatyzacji dozwolonymi substancjami aromatycznymi (fermentowane napoje winopochodne owocowe aromatyzowane lub fermentowane napoje winopochodne miodowe aromatyzowane),
f) napoje winopodobne owocowe lub miodowe będące napojami o rzeczywistym stężeniu alkoholu od 9 % do 15 % objętościowych, różniącymi się od win owocowych i miodów pitnych mniejszym udziałem soków lub miodu w nastawie, otrzymanymi w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na fermentowane napoje winiarskie inne niż „Polskie Wino/Polish Wine”, ewentualnie dosłodzonymi jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6, oraz ewentualnie poddanymi aromatyzacji dozwolonymi substancjami aromatycznymi (fermentowane napoje winopodobne owocowe aromatyzowane lub fermentowane napoje winopodobne miodowe aromatyzowane),
g) miody pitne będące napojami o rzeczywistym stężeniu alkoholu od 9 % do 18 % objętościowych, otrzymanymi w wyniku fermentacji alkoholowej wodnego roztworu miodu pszczelego (brzeczki miodowej), z ewentualnym dodatkiem ziół aromatycznych lub przypraw korzennych,
h) napoje niskoalkoholowe będące napojami o rzeczywistym stężeniu alkoholu od 0,5 % do 8,5 % objętościowych, otrzymanymi metodą całkowitej lub częściowej fermentacji alkoholowej nastawu na fermentowane napoje winiarskie inne niż „Polskie Wino/Polish Wine” lub z win owocowych w wyniku częściowego usunięcia alkoholu wyłącznie metodami fizycznymi, ewentualnie dosłodzonymi jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6, oraz ewentualnie poddanymi aromatyzacji dozwolonymi substancjami aromatycznymi (napoje niskoalkoholowe aromatyzowane);
2) [1] wyroby określone w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 1601/91 z dnia 10 czerwca 1991 r. ustanawiającym ogólne zasady definicji, opisu i prezentacji win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych i aromatyzowanych koktajli winopodobnych (Dz. Urz. WE L 149 z 14.06.1991, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t.11, str. 286), zwanym dalej „rozporządzeniem nr 1601/1991”, oraz w rozporządzeniu Rady (WE) nr 479/2008 z dnia 29 kwietnia 2008 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina, zmieniającym rozporządzenia (WE) nr 1493/1999, (WE) nr 1782/2003, (WE) nr 1290/2005 i (WE) nr 3/2008 oraz uchylającym rozporządzenia (EWG) nr 2392/86 i (WE) nr 1493/1999 (Dz. Urz. UE L 148 z 06.06.2008, str. 1), zwanym dalej „rozporządzeniem nr 479/2008”.
Art. 4. [Delegacja] Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia, szczególne rodzaje fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowe wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne dla tych napojów, mając na uwadze zapewnienie właściwej jakości handlowej poszczególnych fermentowanych napojów winiarskich.
Rozdział 2
Wyrób fermentowanych napojów winiarskich oraz obrót wyrobami winiarskimi
Art. 5.[Składniki dodawane przy wyrobie fermentowanych napojów winiarskich] 1. Przy wyrobie fermentowanych napojów winiarskich jest dozwolone dodanie:
1) alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2) destylatu owocowego.
2. Przepis ust. 1 nie dotyczy miodów pitnych, z zastrzeżeniem art. 11 ust. 2.
Art. 6. [Słodzenie fermentowanych napojów winiarskich] 1. Do dosłodzenia fermentowanych napojów winiarskich mogą być stosowane:
1) sacharoza w postaci cukru półbiałego, cukru białego, rafinowanego cukru białego, glukoza, fruktoza, cukier palony lub miód pszczeli – do wina owocowego, napojów winopodobnych owocowych lub miodowych, aromatyzowanych napojów winopodobnych owocowych lub miodowych, napojów niskoalkoholowych i aromatyzowanych napojów niskoalkoholowych;
2) sacharoza w postaci cukru półbiałego, cukru białego, rafinowanego cukru białego, glukoza, fruktoza, cukier palony, moszcz gronowy, zagęszczony moszcz gronowy, rektyfikowany zagęszczony moszcz gronowy, sok winogronowy lub zagęszczony sok winogronowy – do „Polskiego Wina/Polish Wine”;
3) sacharoza w postaci cukru półbiałego, cukru białego, rafinowanego cukru białego, glukoza, fruktoza, syrop glukozowy, syrop fruktozowy, cukier płynny, inwertowany cukier płynny, cukier palony, miód pszczeli, moszcz gronowy, zagęszczony moszcz gronowy, rektyfikowany zagęszczony moszcz gronowy, sok winogronowy lub zagęszczony sok winogronowy – do wina owocowego aromatyzowanego, „Polskiego Wina aromatyzowanego/Polish Wine aromatized”, aromatyzowanych napojów winopochodnych owocowych lub miodowych.
2. Do słodzenia fermentowanych napojów winiarskich mogą być również stosowane inne substancje słodzące dozwolone na podstawie przepisów o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
3. Miody pitne mogą być dosładzane wyłącznie miodem pszczelim lub sacharozą.
Art. 7. [Woda użyta do wyrobu fermentowanych napojów winiarskich] 1. Przy wyrobie fermentowanych napojów winiarskich jest dopuszczalne:
1) dodanie wody technologicznie niezbędnej do korekty składu tych napojów, pod warunkiem że dodatek wody nie zmieni charakteru napoju;
2) użycie wody technologicznie niezbędnej do przygotowania dozwolonych substancji dodatkowych dodawanych po zakończeniu fermentacji alkoholowej.
2. Woda, o której mowa w ust. 1, musi spełniać wymagania, jakim powinna odpowiadać woda przeznaczona do spożycia przez ludzi, określone w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków.
3. Do „Polskiego Wina/Polish Wine”, win owocowych i miodów pitnych, napojów niskoalkoholowych oraz napojów winopodobnych owocowych i miodowych woda technologicznie niezbędna do korekty składu tych napojów nie może być dodana po zakończeniu fermentacji alkoholowej.
Art. 8. [Procentowy udział soku lub moszczu przy wyrobie win oraz napojów niskoalkoholowych] 1. Udział soku owocowego lub moszczu owocowego w nastawach na fermentowane napoje winiarskie inne niż „Polskie Wino/Polish Wine” stosowanych do wyrobu win owocowych oraz napojów niskoalkoholowych w przeliczeniu na soki surowe nie może być mniejszy niż:
1) 40 % objętościowych w przypadku jednorodnych nastawów porzeczkowych lub agrestowych;
2) 60 % objętościowych w przypadku jednorodnych nastawów jabłkowych lub truskawkowych;
3) 20 % objętościowych w przypadku soków z owoców aronii, róży, głogu, tarniny, rokitnika, berberysu, bzu czarnego lub borówki czernicy;
4) 50 % objętościowych w przypadku pozostałych jednorodnych nastawów owocowych.
2. Udział soku winogronowego lub moszczu winogronowego w nastawie na „Polskie Wino/Polish Wine” w przeliczeniu na sok surowy nie może być mniejszy niż 75 % objętościowych.
3. Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio do nastawów mieszanych, z uwzględnieniem proporcjonalnego udziału poszczególnych soków.
Art. 9. [Procentowy udział soku lub moszczu przy wyrobie napojów winopodobnych] 1. Udział soku owocowego w nastawach na fermentowane napoje winiarskie inne niż „Polskie Wino/Polish Wine” stosowanego w wyrobie napojów winopodobnych owocowych w przeliczeniu na soki surowe nie może być mniejszy niż:
1) 20 % objętościowych w przypadku jednorodnych nastawów porzeczkowych lub agrestowych;
2) 30 % objętościowych w przypadku jednorodnych nastawów jabłkowych lub truskawkowych;
3) 15 % objętościowych w przypadku soków z owoców aronii, róży, głogu, tarniny, rokitnika, berberysu, bzu czarnego lub borówki czernicy;
4) 25 % objętościowych w przypadku pozostałych jednorodnych nastawów owocowych.
2. Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio do nastawów mieszanych, z uwzględnieniem proporcjonalnego udziału poszczególnych soków.
Art. 10. [Wyrób napojów winopodobnych z brzeczki miodowej] Przy wyrobie napojów winopodobnych z brzeczki miodowej udział miodu pszczelego nie może być niższy niż 150 kilogramów miodu na 1000 litrów brzeczki miodowej.
Art. 11. [Wyrób miodu pitnego] 1. Przy wyrobie miodu pitnego dopuszcza się zastąpienie najwyżej 20 % wagowo miodu pszczelego sacharozą, przyjmując, że 1 kilogram miodu pszczelego odpowiada 0,7 kilograma sacharozy.
2. W ramach dozwolonego dodatku sacharozy, o którym mowa w ust. 1, można dodać do półtoraka i dwójniaka alkohol etylowy rolniczy, przy czym 1 litr alkoholu etylowego rolniczego 100 % odpowiada 1,7 kilograma sacharozy.
Art. 12. [Substancje niedozwolone przy wyrobie fermentowanych napojów winiarskich] Do fermentowanych napojów winiarskich nie można dodawać pozostałości odwarowej, stanowiącej odpad w produkcji destylatów, a także jej koncentratów i produktów fermentacji.
Art. 13. [Substancje dozwolone przy wyrobie fermentowanych napojów winiarskich] 1. Przy wyrobie fermentowanych napojów winiarskich dopuszcza się:
1) dosładzanie;
2) dokwaszanie spożywczym kwasem organicznym;
3) dodanie barwników lub karmelu;
4) dodanie cukru palonego;
5) dodanie soku owocowego lub zagęszczonego soku owocowego;
6) dodanie alkoholu;
7) dodanie wody technologicznie niezbędnej.
2. Przy wyrobie fermentowanych napojów winiarskich poddanych aromatyzacji dopuszcza się:
1) dokonywanie czynności, o których mowa w ust. 1;
2) dodanie dozwolonych, naturalnych lub identycznych z naturalnymi, substancji aromatycznych.
3. Przepisy:
1) ust. 1 pkt 3 i ust. 2 pkt 2 nie dotyczą miodu pitnego;
2) ust. 1 pkt 5 nie dotyczą „Polskiego Wina/Polish Wine”.
4. Do barwienia miodu pitnego można stosować wyłącznie cukier palony.
5. Miód pitny można doaromatyzować wyłącznie alkoholowym wyciągiem z ziół aromatycznych i przypraw korzennych.
Art. 14. [Obrót wyrobami winiarskimi] 1. Zasady obrotu hurtowego i sprzedaży detalicznej wyrobów winiarskich określają odrębne przepisy, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3.
2. Do obrotu mogą być wprowadzane tylko wyroby winiarskie:
1) [2] spełniające wymagania określone w ustawie, rozporządzeniu nr 1601/1991 lub rozporządzeniu nr 479/2008;
2) dopuszczone do obrotu na terytorium innych państw członkowskich Unii Europejskiej oraz państw Europejskiego Obszaru Gospodarczego, które nie należą do Unii Europejskiej, w zakresie, w jakim korzystają ze swobody przepływu towarów na podstawie umów zawartych ze Wspólnotą Europejską.
3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się do:
1) wyrobów winiarskich, o których mowa w art. 3 pkt 1, wyrobionych z przeznaczeniem wyłącznie na eksport, jeżeli odmienne wymagania wynikają z umów międzynarodowych albo zostały odmiennie określone przez odbiorcę tych wyrobów;
2) [3] wyrobów winiarskich, o których mowa w art. 3 pkt 2, wyrobionych z przeznaczeniem wyłącznie na eksport, jeżeli wynika to z rozporządzenia nr 1601/1991 lub rozporządzenia nr 479/2008.
Art. 15. [Delegacja] Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowy sposób wyrobu fermentowanych napojów winiarskich, metody analiz fermentowanych napojów winiarskich do celów urzędowej kontroli pod względem jakości handlowej, mając na uwadze zapewnienie jednolitych standardów w zakresie jakości handlowej oraz metod wyrobu i analizy fermentowanych napojów winiarskich.
Rozdział 3
Wykonywanie działalności gospodarczej w zakresie wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich
Art. 16.[Zakres działalności gospodarczej przy produkcji wyrobów winiarskich] 1. Działalność gospodarcza w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich jest działalnością regulowaną w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. Nr 173, poz. 1807) i wymaga uzyskania wpisu do rejestru przedsiębiorców wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich, zwanego dalej „rejestrem”.
2. Działalność gospodarcza w zakresie wyrobu wyrobów winiarskich może również obejmować rozlew wyrobionych wyrobów winiarskich.
3. Wymóg uzyskania wpisu do rejestru nie dotyczy podmiotów, które wyrabiają wyłącznie wino gronowe uzyskane z winogron pochodzących z upraw własnych.
Art. 17. [Wyrób, rozlew wyrobów winiarskich oraz produkcja wina gronowego w składzie podatkowym] 1. Przedsiębiorca wykonujący działalność gospodarczą w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich oraz podmiot, o którym mowa w art. 16 ust. 3, z zastrzeżeniem art. 17a ust. 1, jest obowiązany spełniać następujące warunki: [4]
1) wdrożyć system wewnętrznej kontroli wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich, obejmujący w szczególności określenie:
a) częstotliwości i sposobu pobierania próbek do badań jakościowych,
b) metody badań,
c) sposobu postępowania z wyrobami winiarskimi nieodpowiadającymi wymaganiom jakościowym;
2) dysponować planem zakładu obejmującym w szczególności pomieszczenia produkcyjne, magazynowe, socjalne i sanitarne, z zaznaczeniem:
a) linii technologicznych,
b) dróg przemieszczania surowców i produktów gotowych,
c) stanowisk pracy;
3) wyznaczyć osobę odpowiedzialną za kontrolę jakości wyrobów winiarskich;
4) dysponować obiektami budowlanymi wyposażonymi w:
a) zbiorniki do magazynowania i przechowywania wyrobów winiarskich, których całkowita pojemność technologiczna wynosi co najmniej 50 % miesięcznej wielkości wyrobu wyrobów winiarskich gronowych lub 75 % miesięcznej wielkości wyrobu fermentowanych napojów winiarskich, a w przypadku rozlewu wyrobów winiarskich pojemność technologiczna zbiorników powinna wynosić co najmniej 25 % miesięcznej wielkości rozlewu,
b) urządzenia filtracyjne zapewniające uzyskanie wymaganej klarowności wyrobu,
c) urządzenia do przygotowania opakowań jednostkowych, w szczególności urządzenia do ich mycia i dezynfekcji,
d) urządzenia do napełniania opakowań jednostkowych,
e) urządzenia laboratoryjne umożliwiające przeprowadzenie analiz fizykochemicznych wyrabianych i rozlewanych wyrobów;
5) zapewnić, aby obiekty budowlane i urządzenia techniczne przeznaczone do wykonywania działalności gospodarczej w tym zakresie spełniały wymagania określone w przepisach o ochronie przeciwpożarowej, sanitarnych i o ochronie środowiska.
2. Działalność gospodarczą w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich może wykonywać przedsiębiorca:
1) posiadający tytuł prawny do obiektów budowlanych, w których ma być wykonywana działalność;
2) niekarany za przestępstwa przeciwko mieniu i wiarygodności dokumentów, a w przypadku przedsiębiorcy będącego osobą prawną – którego członek zarządu nie był karany za przestępstwa przeciwko mieniu i wiarygodności dokumentów.
3. Warunki, o których mowa w ust. 1 pkt 4 lit. c i d, nie dotyczą przedsiębiorców występujących o wpis do rejestru w zakresie wyrobu wyrobów winiarskich bez możliwości ich rozlewu.
Art. 17a.[Wyrób wina gronowego wyłączony z obowiązku produkcji w składzie podatkowym] 1. Podmiot, o którym mowa w art. 16 ust. 3, który na podstawie art. 47 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz. U. z 2009 r. Nr 3, poz. 11) nie podlega obowiązkowi produkcji wina gronowego w składzie podatkowym, jest obowiązany spełniać następujące warunki: [5]
1) opracować w formie pisemnej oraz wdrożyć system kontroli wewnętrznej wyrobu i rozlewu wina gronowego, obejmujący określenie:
a) częstotliwości i sposobu pobierania próbek jakościowych,
b) metod badań,
c) sposobu postępowania z winami gronowymi nieodpowiadającymi wymaganiom jakościowym,
d) zabezpieczania i usuwania odpadów powstających podczas produkcji;
2) wyznaczyć osobę odpowiedzialną za kontrolę jakości wyrabianego i rozlewanego wina gronowego.
2. Wyrób i rozlew wina gronowego uzyskanego z winogron pochodzących z upraw własnych z przeznaczeniem do obrotu może wykonywać podmiot, o którym mowa w ust. 1:
1) posiadający tytuł prawny do obiektów budowlanych, w których jest prowadzony wyrób wina lub moszczu gronowego;
2) niekarany za przestępstwa przeciwko mieniu i wiarygodności dokumentów, a w przypadku podmiotu będącego osobą prawną - którego członek zarządu nie był karany za przestępstwa przeciwko mieniu i wiarygodności dokumentów.
Art. 18. [Organ prowadzący rejestr] Organem prowadzącym rejestr jest minister właściwy do spraw rynków rolnych, zwany dalej „organem prowadzącym rejestr”.
Art. 19. [Wniosek przedsiębiorcy o wpis do rejestru] 1. Wpisu do rejestru dokonuje się na wniosek przedsiębiorcy.
2. Wniosek o wpis do rejestru zawiera następujące dane:
1) firmę przedsiębiorcy, jego siedzibę i adres albo adres zamieszkania;
2) numer w rejestrze przedsiębiorców albo ewidencji działalności gospodarczej;
3) numer identyfikacji podatkowej (NIP), o ile przedsiębiorca taki numer posiada;
4) określenie rodzaju działalności gospodarczej, która będzie wykonywana;
5) wskazanie miejsca lub miejsc wykonywania działalności gospodarczej;
6) oświadczenie, że przedsiębiorca w dniu złożenia wniosku:
a) nie zalega z należnościami wobec Skarbu Państwa oraz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego,
b) posiada pozytywną opinię techniczno-technologiczną w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich, wydaną przez właściwego, ze względu na planowane miejsce wykonywania działalności gospodarczej, wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, potwierdzającą spełnienie przez przedsiębiorcę warunków, o których mowa w art. 17 ust. 1 pkt 4,
c) posiada zaświadczenie o niekaralności za przestępstwa, o których mowa w art. 17 ust. 2 pkt 2,
d) posiada zaświadczenia komendanta powiatowego (miejskiego) Państwowej Straży Pożarnej, państwowego powiatowego inspektora sanitarnego oraz wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska stwierdzające, że obiekty budowlane i urządzenia techniczne przeznaczone do wykonywania działalności gospodarczej objętej wnioskiem spełniają wymagania określone w przepisach o ochronie przeciwpożarowej, sanitarnych i o ochronie środowiska.
3. Wraz z wnioskiem przedsiębiorca składa oświadczenie następującej treści: „Oświadczam, że:
1) dane zawarte we wniosku o wpis do rejestru przedsiębiorców wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich są kompletne i zgodne z prawdą;
2) znane mi są i spełniam warunki wykonywania działalności gospodarczej w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich, określone w ustawie z dnia 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina.”.
4. Oświadczenie zawiera również:
1) firmę przedsiębiorcy, jego siedzibę i adres;
2) oznaczenie miejsca i datę złożenia oświadczenia;
3) podpis osoby uprawnionej do reprezentowania przedsiębiorcy, ze wskazaniem imienia i nazwiska oraz pełnionej funkcji.
Art. 20. [Dane podlegające wpisowi do rejestru] 1. Wpisowi do rejestru podlegają następujące dane:
1) firma przedsiębiorcy, jego siedziba i adres;
2) numer w rejestrze przedsiębiorców albo ewidencji działalności gospodarczej;
3) numer identyfikacji podatkowej (NIP);
4) określenie rodzaju działalności gospodarczej objętej wpisem;
5) określenie miejsca lub miejsc prowadzenia działalności gospodarczej;
6) data dokonania wpisu.
2. Rejestr może być prowadzony w systemie informatycznym.
3. Rejestr jest jawny.
4. Organ prowadzący rejestr wydaje z urzędu zaświadczenie o dokonaniu wpisu do rejestru lub zaświadczenie o zmianie wpisu w rejestrze.
Art. 21. [Decyzja o zakazie wykonywania działalności] Organ prowadzący rejestr wydaje decyzję o zakazie wykonywania przez przedsiębiorcę działalności w przypadkach określonych w przepisach ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej oraz w przypadku cofnięcia przez właściwego dla podatnika naczelnika urzędu celnego, ze względu na naruszenie przepisów prawa, w trybie i na zasadach określonych w przepisach odrębnych, zezwolenia na prowadzenie składu podatkowego.
Art. 22. [Zakończenie lub zawieszenie działalności] 1. W przypadku zakończenia lub zawieszenia działalności gospodarczej w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich przedsiębiorca jest obowiązany zawiadomić o tym organ prowadzący rejestr w terminie 14 dni od dnia zakończenia lub zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej.
2. W sprawach dotyczących wykonywania działalności w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich, nieuregulowanych w ustawie, stosuje się przepisy ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej.
Art. 23. [Odmiany winorośli do wyrobu wina gronowego przeznaczonego do obrotu] [6] 1. Do wyrobu wina gronowego przeznaczonego do obrotu używa się wyłącznie winogron zebranych z krzewów odmian winorośli sklasyfikowanych jako odmiany winorośli przeznaczone do wyrobu wina gronowego, co najmniej w jednym z państw członkowskich Unii Europejskiej, które na podstawie art. 24 rozporządzenia nr 479/2008 dokonało takiej klasyfikacji odmian winorośli.
2. W przypadku przekroczenia wielkości produkcji wina, o której mowa w art. 24 ust. 2 rozporządzenia nr 479/2008, minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia, odmiany winorośli przeznaczone do uprawy w celu pozyskiwania winogron do wyrobu win gronowych, uwzględniając odmiany winorośli, które mogą być sklasyfikowane zgodnie z wymaganiami określonymi w art. 24 rozporządzenia nr 479/2008.
Art. 24. [Kontrola upraw winorośli] 1. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, zwana dalej „Inspekcją”, jest uprawniona do kontroli upraw winorośli, z których winogrona przeznaczane są do wyrobu wina gronowego.
2. Kontrola, o której mowa w ust. 1, dotyczy zgodności odmian uprawianych winorośli z przepisami, o których mowa w art. 23.
3. [7] Wyniki kontroli, o której mowa w ust. 1, Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa przekazuje ministrowi właściwemu do spraw rynków rolnych w terminie do dnia 15 października każdego roku.
Art. 25. [Decyzja o usunięciu winorośli] 1. [8] W razie stwierdzenia prowadzenia uprawy odmian winorośli innych niż określone w art. 23 ust. 1, przeznaczonej do pozyskiwania winogron do wyrobu wina gronowego przeznaczonego do obrotu, wojewódzki inspektor ochrony roślin i nasiennictwa, właściwy ze względu na miejsce prowadzenia uprawy winorośli, wydaje decyzję w sprawie usunięcia tych odmian winorośli z powierzchni uprawy.
2. Podmiot, który otrzymał decyzję, o której mowa w ust. 1, jest obowiązany do jej wykonania w terminie 30 dni od dnia otrzymania decyzji.
Rozdział 4
Organizacja rynku wina
Art. 26.[Podmiot przyjmujący zgłoszenie działalności w zakresie produkcji wyrobów winiarskich] 1. [9] Wyrób wina gronowego lub moszczu gronowego z winogron pozyskiwanych z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przeznaczonych do obrotu, wymaga zgłoszenia Prezesowi Agencji Rynku Rolnego, zwanemu dalej „Prezesem Agencji”, przez podmiot dokonujący tych czynności.
2. [10] Zgłoszenia, o którym mowa w ust. 1, dokonuje się w formie pisemnej na każdy rok winiarski, w rozumieniu ust. 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia nr 479/2008, zwany dalej „rokiem gospodarczym” w którym będzie prowadzony wyrób wina gronowego lub moszczu gronowego, objętych tym zgłoszeniem – nie później niż do dnia rozpoczęcia roku gospodarczego.
3. Zgłoszenie zawiera:
1) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres zgłaszającego, a w przypadku gdy zgłaszający nie posiada uprawy winorośli przeznaczonej do pozyskiwania winogron do wyrobu wina gronowego lub moszczu gronowego przeznaczonego do obrotu, również imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres właściciela uprawy winorośli;
2) określenie miejsca wyrobu wina gronowego lub moszczu gronowego;
3) informację o lokalizacji uprawy winorośli przeznaczonej do pozyskiwania winogron do wyrobu wina gronowego przeznaczonego do obrotu, zawierającą wskazanie:
a) województwa, powiatu i gminy,
b) nazwy oraz numeru obrębu ewidencyjnego,
c) numeru arkusza mapy i numeru działki ewidencyjnej.
4. Zgłoszenia dokonuje się na formularzu opracowanym i udostępnianym przez Agencję Rynku Rolnego, zwaną dalej „Agencją”.
5. [11] Prezes Agencji prowadzi ewidencję podmiotów, które dokonały zgłoszenia, o którym mowa w ust. 1, oraz kontroluje spełnianie wymagań, o których mowa w art. 17a ust. 2, w trybie i na zasadach określonych dla czynności sprawdzających w ustawie z dnia 11 marca 2004 r. o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych (Dz. U. z 2007 r. Nr 231, poz. 1702, z 2008 r. Nr 227, poz. 1505 oraz z 2009 r. Nr 19, poz. 100).
6. Ewidencja jest prowadzona w systemie informatycznym lub w formie papierowej i zawiera informacje, o których mowa w ust. 3.
7. [12] Prezes Agencji:
1) skreśla z ewidencji podmiot wyrabiający wino gronowe lub moszcz gronowy, o których mowa w ust. 1:
a) w przypadku niedokonania przez podmiot zgłoszenia na następny rok gospodarczy lub
b) w razie stwierdzenia w wyniku przeprowadzonej kontroli, o której mowa w ust. 5, że podmiot nie spełnia wymagań, o których mowa w art. 17a ust. 2, oraz
2) przekazuje wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę tego podmiotu:
a) informację o dokonanym skreśleniu,
b) kopie wszystkich deklaracji, o których mowa w art. 27a ust. 1, złożonych przez podmiot, o którym mowa w pkt 1, w ostatnich dwóch latach gospodarczych.
8. [13] W przypadku skreślenia z ewidencji podmiotu, o którym mowa w ust. 1, podmiot ten może wprowadzać do obrotu wino gronowe lub moszcz gronowy ujęte w deklaracjach produkcji i zapasów, o których mowa w art. 2, art. 4 i art. 6 rozporządzenia nr 1282/2001 z dnia 28 czerwca 2001 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1493/1999 w odniesieniu do zbierania informacji w celu identyfikacji produktów winiarskich i monitorowania rynku wina oraz zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1623/2000 (Dz. Urz. WE L 176 z 29.06.2001, str. 14; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 474), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1282/2001”, złożonych przed dniem skreślenia z ewidencji – do wyczerpania zapasów ujętych w tych deklaracjach.
Art. 26a.[Podmioty otrzymujące informacje zawarte w zgłoszeniu] Prezes Agencji przekazuje informacje, o których mowa w art. 26 ust. 3:
1) pkt 1 i 2 – wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę podmiotu wyrabiającego wino gronowe lub moszcz gronowy przeznaczone do obrotu, w terminie do dnia 15 sierpnia każdego roku;
2) pkt 1 i 3 – wojewódzkiemu inspektorowi ochrony roślin i nasiennictwa właściwemu ze względu na miejsce prowadzenia uprawy winorośli, w terminie do dnia 15 sierpnia każdego roku.
Art. 26b.[Obrót winem z upraw winorośli na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej] [14] Wino gronowe z winogron pozyskiwanych z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej może być wprowadzone do obrotu, jeżeli zostało wyrobione w miejscu wskazanym w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 26 ust. 1, z winogron pozyskanych wyłącznie z uprawy winorośli znajdującej się w miejscu wskazanym w tym zgłoszeniu.
Art. 27. [Informacje przekazywane Prezesowi Agencji] 1. Podmioty, które wykonują działalność, o której mowa w art. 16, dokonujące wyrobu lub rozlewu wina gronowego lub wyrobu moszczu gronowego przeznaczonego do obrotu składają Prezesowi Agencji informacje o: [15]
1) szacunkowej ilości winogron zebranych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które zostaną wykorzystane do wyrobu wina gronowego, z podziałem na winogrona białe i czerwone wraz z podaniem nazw odmian winorośli oraz powierzchni uprawy winorośli;
2) szacunkowej ilości i rodzajach win gronowych, które zostaną wyrobione z winogron, o których mowa w pkt 1, z podziałem na wina białe i czerwone;
3) ilości i rodzajach wprowadzonych do obrotu win gronowych w poprzednim roku gospodarczym, wyrobionych z winogron, moszczy gronowych lub win gronowych przywiezionych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej z innych państw członkowskich Unii Europejskiej, z podziałem na wina białe i czerwone oraz wskazaniem kraju ich pochodzenia.
2. Informacje, o których mowa w ust. 1:
1) pkt 1 i 2 – przekazuje się w terminie do dnia 15 sierpnia, a następnie do dnia 30 października każdego roku;
2) pkt 3 – przekazuje się w terminie do dnia 31 sierpnia każdego roku.
3. [16] Podmioty, które wykonują działalność gospodarczą, o której mowa w art. 16 ust. 1 i 2, oraz podmioty prowadzące handel hurtowy winem gronowym lub moszczem gronowym składają Prezesowi Agencji, w terminie do dnia 31 sierpnia każdego roku, deklarację zapasów, o której mowa w art. 6 rozporządzenia nr 1282/2001.
4. Informacje, o których mowa w ust. 1 i 3, przekazuje się na formularzu opracowanym i udostępnianym przez Agencję.
Art. 27a. [Deklaracje składane Prezesowi Agencji] 1. Podmioty, które dokonały zgłoszenia określonego w art. 26 ust. 1, składają Prezesowi Agencji deklaracje:
1) zbiorów, produkcji i zapasów, o których mowa w art. 2, art. 4 i art. 6 rozporządzenia nr 1282/2001;
2) [17] o ilości usuniętych produktów ubocznych powstałych przy wyrobie wina gronowego w terminie do dnia 15 sierpnia za poprzedni rok gospodarczy.
2. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia, wzory formularzy deklaracji, o których mowa w art. 2, art. 4 i art. 6 rozporządzenia nr 1282/2001 oraz w ust. 1 pkt 2, mając na względzie ujednolicenie informacji zawartych w poszczególnych deklaracjach oraz zapewnienie prawidłowego monitorowania rynku wina.
Art. 27b. [Obowiązki Prezesa Agencji] 1. Prezes Agencji:
1) [18] niezwłocznie informuje wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, właściwego ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę podmiotu wyrabiającego wino gronowe lub moszcz gronowy przeznaczone do obrotu, o stwierdzonych, na podstawie złożonych deklaracji, o których mowa w art. 27a ust. 1, przypadkach nieusunięcia produktów ubocznych powstałych przy wyrobie wina gronowego;
2) opracowuje i przekazuje ministrowi właściwemu do spraw rynków rolnych zbiorcze zestawienie informacji, o których mowa w art. 26 ust. 3 oraz w art. 27 ust. 1, zawierające: [19]
a) liczbę podmiotów wyrabiających wino gronowe lub moszcz gronowy przeznaczone do obrotu oraz łączną wielkość deklarowanych przez te podmioty upraw własnych winorośli,
b) liczbę podmiotów, o których mowa w lit. a, deklarujących nieposiadanie uprawy własnej winorośli,
c) informacje uzyskane na podstawie deklaracji, o których mowa w art. 2, art. 4 i art. 6 rozporządzenia nr 1282/2001
– nie później niż 7. dnia roboczego przed upływem terminów określonych w art. 16 rozporządzenia nr 1282/2001, dotyczących przekazania tych informacji właściwym organom Unii Europejskiej.
2. Minister właściwy do spraw rynków rolnych przekazuje Komisji Europejskiej informacje, o których mowa w art. 16 rozporządzenia nr 1282/2001.
Art. 28. [20] (uchylony).
Art. 28a. [21] (uchylony).
Art. 28b. [Zabieg wzbogacania winogron] [22] 1. Dopuszcza się przeprowadzenie zabiegu wzbogacania winogron zebranych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej z krzewów odmian winorośli, o których mowa w art. 23 ust. 1, oraz uzyskanego z tych winogron moszczu gronowego lub wina, przy zachowaniu wymagań określonych w art. 28b oraz w lit. A ust. 2 i lit. B załącznika nr V do rozporządzenia nr 479/2008.
2. Podmiot wyrabiający wino gronowe lub moszcz gronowy przeznaczone do obrotu zgłasza wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę tego podmiotu, zamiar przeprowadzenia zabiegu wzbogacania, odkwaszania i słodzenia zgodnie z zasadami określonymi w art. 29, art. 30 i art. 35 rozporządzenia Komisji (WE) nr 423/2008 z dnia 8 maja 2008 r. ustanawiającego niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 1493/1999 oraz wspólnotowy kodeks praktyk i procesów enologicznych (Dz. Urz. UE L 127 z 15.05.2008, str. 13), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 423/2008”.
3. Zgłoszenia zamiaru przeprowadzenia zabiegu wzbogacania dokonuje się nie później niż na 2 dni robocze przed planowanym terminem rozpoczęcia tego zabiegu.
4. W przypadku niemożności przeprowadzenia zabiegu wzbogacania w planowanym terminie na skutek zaistnienia okoliczności, o których mowa w art. 29 ust. 4 rozporządzenia nr 423/2008, podmiot, o którym mowa w ust. 2, zgłasza ten fakt wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę tego podmiotu, nie później niż w ostatnim dniu roboczym poprzedzającym planowany termin rozpoczęcia zabiegu wzbogacania.
5. Zgłoszeń dokonuje się na formularzach opracowanych i udostępnianych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
6. Minister właściwy do spraw rynków rolnych może występować do Komisji Europejskiej o zwiększenie limitu wzbogacania w przypadku oraz na zasadach określonych w lit. A ust. 3 załącznika nr V do rozporządzenia nr 479/2008.
Art. 28c. [Produkty uboczne] [23] 1. Podmioty, o których mowa w art. 26 ust. 1, wyrabiające powyżej 25 hektolitrów wina w roku gospodarczym, obowiązane do usunięcia produktów ubocznych na podstawie lit. D ust. 5 załącznika nr VI do rozporządzenia nr 479/2008 lub przepisów wydanych w trybie tego rozporządzenia, zgłaszają wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę tego podmiotu, zamiar usunięcia produktów ubocznych powstałych w wyniku wyrobu wina gronowego lub moszczu gronowego, ze wskazaniem miejsca składowania i terminu usunięcia tych produktów, nie później niż na 2 dni robocze przed planowanym terminem rozpoczęcia usuwania tych produktów.
2. Zgłoszenia, o którym mowa w ust. 1, dokonuje się na formularzu opracowanym i udostępnianym przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Art. 28d. [Kontrola Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych] [24] Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych dokonuje kontroli:
1) dokumentów towarzyszących przewozowi produktów winiarskich pod względem ich zgodności z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 555/2008 z dnia 27 czerwca 2008 r. ustanawiającym szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w sprawie wspólnej organizacji rynku wina w odniesieniu do programów wsparcia, handlu z krajami trzecimi, potencjału produkcyjnego oraz kontroli w sektorze wina (Dz. Urz. UE L 170 z 30.06.2008, str. 1);
2) dokumentów towarzyszących przewozowi produktów winiarskich oraz prowadzonych rejestrów w sektorze wina pod względem ich zgodności z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 884/2001 z dnia 24 kwietnia 2001 r. ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania dotyczące dokumentów towarzyszących przewozowi produktów winiarskich oraz rejestrów prowadzonych w sektorze wina (Dz. Urz. WE L 128 z 10.05.2001, str. 32; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 202), zwanym dalej „rozporządzeniem nr 884/2001”;
3) usunięcia produktów ubocznych powstałych przy wyrobie wina gronowego.
Art. 28e. [Delegacje] 1. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia:
1) [25] sposób i miejsce:
a) pobierania próbek winogron, moszczu gronowego i wina gronowego w trakcie fermentacji,
b) ustalania naturalnej zawartości alkoholu w winogronach, moszczu gronowym i winie gronowym w trakcie fermentacji
– mając na uwadze spełnienie wymagań określonych w rozporządzeniu nr 479/2008 lub przepisach wydanych w trybie tego rozporządzenia w zakresie przeprowadzania zabiegu wzbogacania winogron, moszczu gronowego i wina w trakcie fermentacji;
2) termin zamknięcia rejestru przychodu i rozchodu produktów objętych wspólną organizacją rynku wina, mając na uwadze wymaganie określone w art. 13 ust. 2 rozporządzenia nr 884/2001.
2. Minister właściwy do spraw rynków rolnych może określić, w drodze rozporządzenia, podmioty zwolnione z obowiązku prowadzenia rejestru przychodu i rozchodu produktów objętych wspólną organizacją rynku wina, mając na uwadze wymagania określone w art. 11 ust. 2 rozporządzenia nr 884/2001.
3. [26] Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia, minimalną zawartość alkoholu w wytłokach i osadzie drożdżowym, mając na uwadze zapobieganie nadmiernemu tłoczeniu winogron zgodnie z ograniczeniami wynikającymi z lit. D ust. 1 załącznika nr VI do rozporządzenia nr 479/2008 oraz przepisów wydanych w trybie tego rozporządzenia.
4. [27] Minister właściwy do spraw rynków rolnych może określić, w drodze rozporządzenia, sposób usuwania produktów ubocznych powstałych przy wyrobie wina gronowego, mając na uwadze zapobieganie nadmiernemu tłoczeniu winogron zgodnie z wymaganiami określonymi w lit. D ust. 5 załącznika nr VI do rozporządzenia nr 479/2008.
Art. 28f. [28] (uchylony).
Art. 28g. [29] (uchylony).
Rozdział 5
Przepisy karne
Art. 29.[Produkcja wyrobów winiarskich bez wpisu do rejestru] 1. Kto bez wymaganego wpisu do rejestru wyrabia lub rozlewa wyroby winiarskie
– podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
2. Kto dopuszcza się czynu określonego w ust. 1, jeżeli czyn ten dotyczy wyrobów winiarskich znacznej wartości
– podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Art. 30. [Brak kontroli wewnętrznej oraz zawieszenie lub zakończenie działalności] [30] Kto, będąc wpisanym do rejestru:
1) nie wdrożył systemu kontroli wewnętrznej, nie dysponuje planem zakładu lub nie wyznaczył osoby odpowiedzialnej za kontrolę jakości,
2) nie zawiadomił organu prowadzącego rejestr o zakończeniu lub zawieszeniu działalności gospodarczej określonej we wpisie w terminie określonym w art. 22 ust. 1
– podlega karze grzywny.
Art. 31. [Produkcja i obrót wyrobami winiarskimi niezgodnie z wymogami] [31] Kto:
1) wyrabia fermentowany napój winiarski niezgodnie z wymaganiami określonymi w art. 5–13,
2) wprowadza do obrotu wyrób winiarski niezgodnie z wymaganiami określonymi w art. 14
– podlega karze grzywny.
Art. 32. [Przepadek rzeczy] W przypadkach określonych w art. 29 sąd orzeka przepadek rzeczy stanowiących przedmiot przestępstwa albo służących lub przeznaczonych do jego popełnienia, choćby nie były własnością sprawcy.
Art. 33. [Naruszenie warunków prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie wyrobów winiarskich] [32] Kto:
1) będąc do tego obowiązanym, nie spełnia warunków określonych w art. 17a,
2) wyrabia przeznaczone do obrotu wino gronowe z winogron pozyskiwanych z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej z odmian winorośli innych niż określone w art. 23 ust. 1 lub wprowadza do obrotu takie wino,
3) uprawiając winorośl w celu pozyskiwania winogron do wyrobu wina gronowego przeznaczonego do obrotu, utrudnia przeprowadzenie kontroli, o której mowa w art. 24 ust. 1,
4) wyrabia wino gronowe lub moszcz gronowy z winogron pozyskiwanych z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przeznaczone do obrotu, w miejscach innych niż miejsca wyrobu wskazane w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 26 ust. 1,
5) wyrabia wino gronowe z winogron pozyskiwanych z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przeznaczone do obrotu, w miejscu innym niż miejsce położenia tych upraw wskazane w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 26 ust. 1,
6) wyrabiając wino gronowe lub moszcz gronowy z winogron pozyskiwanych z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przeznaczone do obrotu, nie dokonał zgłoszenia w wymaganym terminie określonym w art. 26 ust. 2,
7) będąc do tego obowiązanym, nie składa w terminie informacji lub deklaracji, o których mowa w art. 27 ust. 1 i 3 oraz art. 27a ust. 1, albo podaje te informacje niezgodnie ze stanem faktycznym,
8) utrudnia lub uniemożliwia przeprowadzenie kontroli, o których mowa w art. 28d pkt 1 i 2,
9) będąc do tego obowiązanym, nie prowadzi rejestru, o którym mowa w art. 11 rozporządzenia nr 884/2001, zgodnie z wymaganiami określonymi w art. 11–16 tego rozporządzenia, lub dokonuje w tym rejestrze wpisów niezgodnych ze stanem faktycznym,
10) nie wypełnia obowiązków, dotyczących wypełnienia i posiadania dokumentów towarzyszących przewozowi produktów winiarskich, określonych w art. 3-10 rozporządzenia nr 884/2001, lub dokonuje w tych dokumentach wpisów niezgodnych ze stanem faktycznym,
11) będąc do tego obowiązanym, nie zgłasza zamiaru przeprowadzenia zabiegów wzbogacania, słodzenia lub odkwaszania, o których mowa w art. 28b ust. 2,
12) będąc do tego obowiązanym, nie usuwa produktów ubocznych powstałych przy wyrobie wina gronowego, lub moszczu gronowego, lub usuwa je bez dokonania zgłoszenia, o którym mowa w art. 28c ust. 1,
13) przeprowadzając zabieg wzbogacania, wykonuje go niezgodnie z wymaganiami określonymi w lit. A ust. 2 i lit. B załącznika nr V rozporządzenia nr 479/2008
– podlega karze grzywny.
Art. 33a.[Odwołanie do przepisów o wykroczeniach] Postępowania w sprawach, o których mowa w art. 30, 31 i 33, toczą się w trybie przepisów o wykroczeniach.
Rozdział 6
Przepisy zmieniające, przejściowe i końcowe
Art. 34.[Ustawa o utworzeniu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa] W ustawie z dnia 29 grudnia 1993 r. o utworzeniu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (Dz. U. z 1994 r. Nr 1, poz. 2, z późn. zm.2)) w art. 3 po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:
„1a. Agencja, w razie objęcia Rzeczypospolitej Polskiej przepisami Unii Europejskiej dotyczącymi uprawy winorośli w ramach wspólnej organizacji rynku wina:
1) sporządza inwentaryzację potencjału produkcyjnego winorośli,
2) dokonuje, z uwzględnieniem potrzeb w zakresie eksperymentalnych upraw winorośli i w zakresie szkółek szczepów winorośli, podziału praw do sadzenia winorośli w ramach rozdzielania przydzielonej Rzeczypospolitej Polskiej powierzchni upraw winorośli,
3) prowadzi ewidencję upraw winorośli, zawierającą w szczególności dane dotyczące miejsca położenia i powierzchni upraw winorośli,
4) ustala i nadzoruje krajową i regionalne rezerwy praw do sadzenia winorośli,
5) przeprowadza restrukturyzację i przekształcanie upraw winorośli oraz opracowuje i przedkłada do akceptacji ministrowi właściwemu do spraw rynków rolnych plany tej restrukturyzacji i przekształcania upraw,
6) wypłaca środki finansowe za zaniechanie uprawy winorośli oraz za przeprowadzanie destylacji,
7) gromadzi i opracowuje informacje wymagane w zakresie sadzenia winorośli oraz wypłat środków finansowych za zaniechanie uprawy winorośli i przeprowadzanie destylacji oraz przedkłada te informacje ministrowi właściwemu do spraw rynków rolnych.”.
Art. 35. [Ustawa o rolniczych badaniach rynkowych] W ustawie z dnia 30 marca 2001 r. o rolniczych badaniach rynkowych (Dz. U. Nr 42, poz. 471 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145) w art. 3 dodaje się ust. 3 i 4 w brzmieniu:
„3. Minister właściwy do spraw rynków rolnych, w zakresie wyrobów winiarskich objętych wspólną organizacją rynku wina, rejestruje ceny czerwonych i białych win stołowych nieposiadających oznakowania zawierającego wskazanie ich geograficznego miejsca pochodzenia, jak również wielkość ich obrotu.
4. Informacje, o których mowa w ust. 3, minister właściwy do spraw rynków rolnych przekazuje Komisji Europejskiej, w terminach i trybie określonych w przepisach Unii Europejskiej w sprawie zbierania informacji celem identyfikacji wyrobów winiarskich i monitorowania rynku wina.”.
Art. 36. [Ważność zezwoleń na wyrób lub rozlew wyrobów winiarskich] Zezwolenia na wyrób lub rozlew wyrobów winiarskich wydane na podstawie ustawy, o której mowa w art. 38, stają się odpowiednio zezwoleniami na wyrób lub rozlew wyrobów winiarskich w rozumieniu art. 16 ust. 1 oraz zachowują ważność na czas, na który zostały wydane.
Art. 37. [Przepisy dotychczasowe] Dotychczasowe przepisy wykonawcze wydane na podstawie art. 4 pkt 1 i art. 29 pkt 1 lit. b i pkt 2 ustawy, o której mowa w art. 38, zachowują moc do czasu wydania przepisów wykonawczych na podstawie art. 4 i 15.
Art. 38. [Przepisy uchylone] Traci moc ustawa z dnia 25 lipca 2001 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami (Dz. U. Nr 128, poz. 1401 oraz z 2004 r. Nr 29, poz. 257).
Art. 39. [Wejście w życie] Ustawa wchodzi w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
|
1) Niniejszą ustawą zmienia się ustawy: ustawę z dnia 29 grudnia 1993 r. o utworzeniu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz ustawę z dnia 30 marca 2001 r. o rolniczych badaniach rynkowych.
2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 1994 r. Nr 80, poz. 369 i Nr 98, poz. 473, z 1997 r. Nr 41, poz. 255, Nr 79, poz. 484 i Nr 141, poz. 943, z 1998 r. Nr 106, poz. 668, z 2000 r. Nr 48, poz. 547 i 550 i Nr 88, poz. 983, z 2001 r. Nr 3, poz. 19, Nr 29, poz. 320, Nr 38, poz. 452, Nr 125, poz. 1363 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 i Nr 143, poz. 1197, z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 64, poz. 592, Nr 166, poz. 1611, Nr 171, poz. 1661 i Nr 199, poz. 1934 oraz z 2004 r. Nr 6, poz. 40.
Załącznik
(uchylony)
[1] Art. 3 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 1 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[2] Art. 14 ust. 2 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 2 lit. a) ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[3] Art. 14 ust. 3 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 2 lit. b) ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[4] Art. 17 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 3 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[5] Art. 17a ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 4 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[6] Art. 23 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 5 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
Załącznik uchylony przez art. 1 pkt 21 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[7] Art. 24 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 6 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[8] Art. 25 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 7 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[9] Art. 26 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 8 lit. a) ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[10] Art. 26 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 8 lit. a) ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[11] Art. 26 ust. 5 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 8 lit. b) ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[12] Art. 26 ust. 7 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 8 lit. c) ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[13] Art. 26 ust. 8 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 8 lit. c) ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[14] Art. 26b dodany przez art. 1 pkt 9 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[15] Art. 27 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 10 lit. a) ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[16] Art. 27 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 10 lit. b) ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[17] Art. 27a ust. 1 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 11 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[18] Art. 27b ust. 1 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 12 lit. a) ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[19] Art. 27b ust. 1 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 12 lit. b) ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[20] Art. 28 uchylony przez art. 1 pkt 13 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[21] Art. 28a uchylony przez art. 1 pkt 13 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[22] Art. 28b w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 14 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[23] Art. 28c w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 15 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[24] Art. 28d w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 16 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[25] Art. 28e ust. 1 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 17 lit. a) ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[26] Art. 28e ust. 3 dodany przez art. 1 pkt 17 lit. b) ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[27] Art. 28e ust. 4 dodany przez art. 1 pkt 17 lit. b) ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[28] Art. 28f uchylony przez art. 1 pkt 18 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[29] Art. 28g uchylony przez art. 1 pkt 18 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[30] Art. 30 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 19 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[31] Art. 31 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 19 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.
[32] Art. 33 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 20 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. Nr 38, poz. 298). Zmiana weszła w życie 27 marca 2009 r.