Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Ustaw rok 2003 nr 194 poz. 1899
Wersja aktualna od 2004-05-20
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2003 nr 194 poz. 1899
Wersja aktualna od 2004-05-20
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI

z dnia 22 października 2003 r.

w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu koncentratów spożywczych

Na podstawie art. 23715 § 2 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (Dz. U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.[Zakres regulacji] Rozporządzenie określa wymagania bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu koncentratów spożywczych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[Maszyny i inne urządzenia techniczne wyposażone w ochronną izolację cieplną lub osłony termoizolacyjne] Maszyny i inne urządzenia techniczne, przy których obsłudze istnieje zagrożenie poparzeniem, wyposaża się w ochronną izolację cieplną lub osłony termoizolacyjne.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.[Pomieszczenia wyposażone w wentylację mechaniczną] Pomieszczenia, w których wykonuje się prace związane z przesiewaniem, mieleniem i przesypywaniem produktów sproszkowanych, wyposaża się w wentylację mechaniczną.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.[Manometry zainstalowane na urządzeniach ciśnieniowych i zbiornikach] 1. Urządzenia ciśnieniowe i zbiorniki, niezależnie od kontroli dokonywanej przez pracowników dozoru technicznego, kontroluje się pod względem dopuszczalnego, maksymalnego ciśnienia roboczego, wskazywanego przez manometry zainstalowane na tych urządzeniach i zbiornikach.

2. Na manometrach zainstalowanych na zbiornikach i urządzeniach ciśnieniowych oznacza się dopuszczalne, maksymalne ciśnienie robocze tych zbiorników i urządzeń ciśnieniowych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.[Urządzenia do awaryjnego zatrzymywania mieszarek, maszyn dozujących i agregatów kostkujących] Mieszarki, maszyny dozujące i agregaty kostkujące wyposaża się w urządzenia do awaryjnego ich zatrzymywania, umieszczone w widocznych i łatwo dostępnych miejscach.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.[Mieszarki przeznaczone do mieszania surowców sypkich] 1. Zasypywanie surowców sypkich do mieszarek i ich opróżnianie odbywa się mechanicznie.

2. Mieszarki przeznaczone do mieszania surowców sypkich wyposaża się w pyłoszczelne zamknięcia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.[Przygotowanie substancji zapachowych] 1. Przygotowanie substancji zapachowych, wykorzystywanych w procesach technologicznych, odbywa się w oddzielnym, przystosowanym do tego celu, pomieszczeniu.

2. Zbiorniki-mieszadła wyposaża się w szczelne zamknięcia zabezpieczające przed parowaniem substancji zapachowych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 8.[Kontrola zawartości tlenu oraz stężenia pyłów i substancji w powietrzu] 1. W pomieszczeniach, w których w trakcie procesu technologicznego dochodzi do wydzielania się:

1) pyłów i par substancji, wymienionych w wykazie wartości najwyższych dopuszczalnych stężeń chemicznych i pyłowych czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy, określonych w odrębnych przepisach,

2) substancji palnych

– kontroluje się zawartość tlenu oraz stężenie tych pyłów i substancji w powietrzu.

2. Niezależnie od kontroli, o której mowa w ust. 1, pomieszczenia te wyposaża się w system wentylacji awaryjnej, uruchamiany z zewnątrz i od wewnątrz tych pomieszczeń, o wydajności zapewniającej co najmniej 10-krotną wymianę powietrza w ciągu godziny.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 9.[Leje zasypowe surowców do urządzeń linii produkcyjnych] Leje zasypowe surowców do urządzeń linii produkcyjnych zabezpiecza się sitami oraz wyposaża w urządzenia pyłossące i wychwytujące zanieczyszczenia metaliczne.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 10.[Ręczny załadunek surowców do urządzeń rozdrabniających] 1. W przypadku ręcznego załadunku surowców do urządzeń rozdrabniających urządzenia te wyposaża się w osłony zabezpieczające pracowników przed urazami.

2. Przesuwanie surowców w urządzeniach rozdrabniających odbywa się za pomocą specjalnych popychaczy.

3. Niedopuszczalne jest zgarnianie ręką surowca z tarczy przepustowej urządzenia rozdrabniającego.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 11.[Pomieszczenia, w których w procesie technologicznym wydzielają się, osiadają i kumulują się pyły] Pomieszczenia, w których w trakcie procesu technologicznego wydzielają się, osiadają i kumulują się pyły, oczyszcza się systematycznie metodą podciśnieniową oraz wyposaża się w sygnalizację alarmową, uruchamianą w przypadku powstania zagrożenia wybuchem tych pyłów.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 12.[Pomieszczenia działów produkcji suchej] 1. W działach produkcji suchej urządzenia, których działanie powoduje powstawanie pyłów, lub w przypadku gdy dochodzi do wytwarzania ładunków elektrostatycznych w tych działach, urządzenia te powinny być:

1) szczelne;

2) wyposażone w połączenia wyrównawcze i uziemienia.

2. Pomieszczenia działów produkcji suchej, w których znajdują się urządzenia, o których mowa w ust. 1, systematycznie oczyszcza się.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 13.[Przenośniki ślimakowe oraz mieszarki] Przenośniki ślimakowe albo mieszarki wyposaża się w urządzenia powodujące niezwłoczne ich unieruchomienie w przypadku zdjęcia osłony przenośnika ślimakowego lub otwarcia pokrywy mieszadła mieszarki.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 14.[Urządzenia czyszczące i rozdrabniające] Urządzenia czyszczące i rozdrabniające zabezpiecza się przed możliwością powstania iskry lub wybuchu na skutek dostania się metalowych przedmiotów do tych urządzeń.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 15.[Cysterny i zbiorniki z cieczami żrącymi] Cysterny i zbiorniki z cieczami żrącymi opróżnia się mechanicznie.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 16.[Wilgotność powietrza w pomieszczeniach produkcyjnych] W pomieszczeniach produkcyjnych wilgotność powietrza nie może przekraczać 75% wilgotności względnej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 17.[Komora chłodnicza] Komorę chłodniczą, w której jest utrzymywana temperatura poniżej 50 C (278 K), wyposaża się w:

1) instalację sygnalizacyjną z napisem: „Uwaga – człowiek w komorze", wskazującą na obecność w niej pracowników;

2) drzwi otwierane od wewnątrz i z zewnątrz.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 18.[Oświetlenie awaryjne] Pomieszczenia produkcyjne i magazynowe wyposaża się w oświetlenie awaryjne z niezależnym źródłem zasilania, włączające się automatycznie w przypadku wyłączenia dopływu energii elektrycznej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 19.[Warniki do prażenia kaszy, grochu lub fasoli] Warniki do prażenia kaszy, grochu lub fasoli wyposaża się w izolację cieplną.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 20.[Topienie tłuszczu] 1. Kotły do topienia tłuszczów wyposaża się w mechaniczne mieszadła.

2. Topienie tłuszczu odbywa się przy zamkniętej pokrywie kotła warzelnego.

3. Transport roztopionego tłuszczu odbywa się w naczyniach szczelnie przykrytych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 21.[Proces blanszowania] 1. Pary powstające w trakcie procesu blanszowania, gotowania lub mycia usuwa się na zewnątrz budynku.

2. Doprowadzanie gorącej wody do blanszowania odbywa się przewodami odpornymi na działanie wysokiej temperatury.

3. Urządzenie do blanszowania parą powinno być w czasie pracy szczelnie zamknięte.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 22.[Suche siarkowanie owoców i warzyw] 1. Suche siarkowanie owoców i warzyw przeprowadza się w szczelnych komorach pod stałą kontrolą pracowników.

2. Komory, o których mowa w ust. 1, wyposaża się w wyciągi odprowadzające gazy na zewnątrz budynku.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 23.[Odpylanie instalacji i silników elektrycznych lub innych maszyn w działach produkcyjnych] Odpylania instalacji i silników elektrycznych lub innych maszyn w działach produkcyjnych dokonuje się za pomocą urządzeń pyłossących.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 24.[Przepompowywanie kwasu solnego z cystern do pojemników magazynowych] Przepompowywanie kwasu solnego z cystern do pojemników magazynowych odbywa się mechanicznie.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 25.[Transport kwasu solnego] 1. Transport kwasu solnego z pojemników magazynowych do działów produkcji hydrolizatów białkowych odbywa się mechanicznie, szczelnymi przewodami, wykonanymi z tworzyw odpornych na działanie kwasu solnego i par chlorowodoru.

2. Dozowanie kwasu solnego przeprowadza się za pomocą mierników zabezpieczonych podwójną ścianką.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 26.[Leje zasypowe do sypkich surowców białkowych] Leje zasypowe do sypkich surowców białkowych wyposaża się w sita i elektromagnesy.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 27.[Wieża absorpcyjna] Pary wydobywające się w czasie procesu hydrolizy surowców białkowych lub w czasie neutralizacji kwaśnego hydrolizatu białkowego odprowadza się do wieży absorpcyjnej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 28.[Naprawa lub przegląd autoklawy] Przed przystąpieniem do naprawy lub przeglądu autoklawy, neutralizatory, odbarwiacze i zbiorniki leżakowe do hydrolizatu białkowego przewietrza się, studzi oraz myje.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 29.[Kosz zasypowy urządzenia do rozdrabniania mięsa i warzyw] 1. Kosz zasypowy urządzenia do rozdrabniania mięsa i warzyw, przy ręcznym podawaniu tych produktów, wyposaża się w pierścień ochronny uniemożliwiający pracownikowi włożenie ręki do wnętrza urządzenia.

2. Przemieszczania mięsa i innych surowców dokonuje się za pomocą popychacza.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 30.[Kuter, krajalnica, kostkownica i mieszarka] 1. Kuter, krajalnica, kostkownica i mieszarka w czasie pracy powinny mieć zamknięte pokrywy.

2. Niedopuszczalny jest ręczny wyładunek masy rozdrabnianej oraz sprawdzanie konsystencji masy w czasie pracy kutra lub mieszarki.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 31.[Załadunek koszy z mięsem] 1. Załadunek koszy z mięsem odbywa się mechanicznie.

2. Niedopuszczalne jest przebywanie pracowników w strefie zagrożenia w czasie podnoszenia lub opuszczania kosza, o którym mowa w ust. 1.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 32.[Transport gorących wywarów lub zalewy do konserw] Transport gorących wywarów lub zalewy do konserw odbywa się mechanicznie, a w przypadku braku takiej możliwości – przy użyciu zamkniętych pojemników.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 33.[Zakaz uruchamiania zamykarki z otwartymi osłonami głowicy] Niedopuszczalne jest uruchamianie zamykarki z otwartymi osłonami głowicy.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 34.[Wprowadzenie albo wyprowadzenie kosza w autoklawie pionowym] W autoklawie pionowym wprowadzenie albo wyprowadzenie kosza odbywa się za pomocą elektrowciągu.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 35.[Otwieranie autoklawu] Otwieranie autoklawu odbywa się po uprzednim wyrównaniu ciśnienia w autoklawie z ciśnieniem zewnętrznym.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 36.[Otwieranie autoklawu typu leżącego] Otwieranie autoklawu typu leżącego, po zakończonym procesie sterylizacji, odbywa się po uprzednim obniżeniu zawartości wody w tym urządzeniu do poziomu bezpiecznego dla pracowników.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 37.[Pomieszczenia produkcyjne, magazynowe lub laboratoryjne, w których powstaje stłuczka szklana] W pomieszczeniach produkcyjnych, magazynowych lub laboratoryjnych, w których powstaje stłuczka szklana, umieszcza się pojemniki do jej gromadzenia, wykonane z materiału nieażurowego.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 38.[Mieszanie komponentów do produkcji kawy] Mieszanie komponentów do produkcji kawy, przy ich chłodzeniu, odbywa się mechanicznie.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 39.[Usuwanie z walców mielących mieszaniny surowców przeznaczonych do produkcji] Usuwanie z walców mielących mieszaniny surowców przeznaczonych do produkcji odbywa się mechanicznie.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 40.[Kontrola działania elementów dozujących oraz wentylatorów suszarni rozpyłowej] Sprawność działania elementów dozujących oraz wentylatorów suszarni rozpyłowej kontroluje się w sposób ciągły.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 41.[Urządzenia do napełniania, zamykania i etykietowania opakowań szklanych] 1. Urządzenia do napełniania, zamykania i etykietowania opakowań szklanych wyposaża się w osłony zabezpieczające pracowników przed rozpryskiem szkła.

2. Urządzenia, o których mowa w ust. 1, wyposaża się w urządzenia do awaryjnego ich zatrzymania.

3. Niedopuszczalne jest usuwanie opakowań szklanych z okna ekranu kontrolnego w czasie ruchu przenośnika.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 42.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia.2)

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: W. Olejniczak

1) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 113, poz. 717, z 1999 r. Nr 99, poz. 1152, z 2000 r. Nr 19, poz. 239, Nr 43, poz. 489, Nr 107, poz. 1127 i Nr 120, poz. 1268, z 2001 r. Nr 11, poz. 84, Nr 28, poz. 301, Nr 52, poz. 538, Nr 99, poz. 1075, Nr 111, poz. 1194, Nr 123, poz. 1354, Nr 128, poz. 1405 i Nr 154, poz. 1805, z 2002 r. Nr 74, poz. 676, Nr 135, poz. 1146, Nr 196, poz. 1660, Nr 199, poz. 1673 i Nr 200, poz. 1679 oraz z 2003 r. Nr 166, poz. 1608.

2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 12 grudnia 1968 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu koncentratów spożywczych (Dz. U. Nr 48, poz. 346), które traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia na podstawie art. 26 ustawy z dnia 2 lutego 1996 r. o zmianie ustawy – Kodeks pracy oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz. U. Nr 24, poz. 110, z 1997 r. Nr 104, poz. 661 oraz z 1998 r. Nr 66, poz. 431).

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00