ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 12 czerwca 2003 r.
w sprawie wykazu materiałów niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka
Na podstawie art. 9 ust. 10 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1.Materiał szczególnego ryzyka, zwany dalej „materiałem kategorii 1”, stanowią następujące niejadalne produkty zwierzęce:
1) wszystkie części ciała, łącznie ze skórami, zwierząt:
a) podejrzanych o zakażenie gąbczastymi przenośnymi encefalopatiami lub u których przenoszące się gąbczaste encefalopatie zostały stwierdzone przez urzędowego lekarza weterynarii,
b) zabitych z nakazu organu Inspekcji Weterynaryjnej w ramach zwalczania gąbczastych przenośnych encefalopatii,
c) domowych, egzotycznych oraz znajdujących się w cyrkach,
d) wykorzystywanych albo przeznaczonych do celów doświadczalnych i naukowych,
e) dzikich, podejrzanych o zakażenie chorobami przenoszącymi się na człowieka lub zwierzęta;
2) w przypadku przeżuwaczy poddanych ubojowi w rzeźni oraz cieląt, owiec i kóz poddanych ubojowi na własne potrzeby w gospodarstwie:
a) czaszka wraz z mózgiem i gałkami ocznymi bydła, owiec i kóz w wieku powyżej 12 miesięcy lub owiec i kóz, u których wyrżnął się stały siekacz,
b) migdałki bydła, owiec i kóz w wieku powyżej 12 miesięcy lub owiec i kóz, u których wyrżnął się stały siekacz,
c) kręgosłup wraz ze zwojami korzeni grzbietowych, bez kręgów ogonowych, wyrostków poprzecznych kręgów lędźwiowych i piersiowych oraz skrzydeł kości krzyżowej u bydła w wieku powyżej 12 miesięcy,
d) rdzeń kręgowy u bydła, owiec i kóz w wieku powyżej 12 miesięcy lub owiec i kóz, u których wyrżnął się stały siekacz,
e) jelita od dwunastnicy do prostnicy oraz krezka bydła, niezależnie od jego wieku,
f) śledziona owiec i kóz, niezależnie od ich wieku;
3) zwłoki przeżuwaczy, z których materiał, o którym mowa w pkt 2, nie został usunięty;
4) produkty:
a) otrzymane ze zwierząt, którym podawano substancje niedozwolone, takie jak substancje o działaniu hormonalnym, tyreostatycznym oraz beta-agonistycznym,
b) zawierające pozostałości zanieczyszczeń chemicznych, takich jak pestycydy fosforoorganiczne i polichlorowane bifenyle (PCB), pierwiastki toksyczne, mikotoksyny i barwniki
- jeżeli zostały przekroczone ich dopuszczalne poziomy;
5) materiał zwierzęcy, którego cząstki są większe niż 6 mm, z:
a) osadników i sit, zebrany z zakładów przetwarzających materiał kategorii 1 w związku z przetwarzaniem ścieków,
b) pomieszczeń produkcyjnych rzeźni, zbiornic zwłok zwierzęcych, zakładów przetwarzających materiał kategorii 1;
6) z instalacji oczyszczających ścieki w postaci tłuszczu i mieszanin olejów, mułu i materiału usuniętego ze studzienek ściekowych w pomieszczeniach, o których mowa w pkt 5 lit. b;
7) odpady kuchenne, pochodzące ze środków transportu międzynarodowego;
8) mieszaniny materiałów kategorii 1 z materiałem:
a) wysokiego ryzyka, zwanego dalej „materiałem kategorii 2”, lub
b) niskiego ryzyka, zwanego dalej „materiałem kategorii 3”.
§ 2.Materiał kategorii 2 stanowią następujące niejadalne produkty zwierzęce:
1) odchody i treść z przewodu pokarmowego ssaków i ptaków bezgrzebieniowych, wyizolowana lub niewyizolowana z przewodu pokarmowego;
2) materiał zwierzęcy, którego cząstki są większe niż 6 mm, z:
a) osadników i sit, zebrany z zakładów przetwarzających materiał kategorii 2 i 3 w związku z przetwarzaniem ścieków,
b) pomieszczeń produkcyjnych rzeźni, zbiornic, zakładów przetwarzających materiał kategorii 2 i 3;
3) materiał zwierzęcy z:
a) instalacji oczyszczających ścieki w zakładach przetwarzających materiał kategorii 2 i 3, w których osadza się tłuszcz i mieszaniny olejów, mułu i piasku,
b) studzienek ściekowych w pomieszczeniach, o których mowa w pkt 2 lit. b;
4) zawierające pozostałości substancji przeciwbakteryjnych, takich jak antybiotyki, sulfonamidy, chinolony oraz weterynaryjnych produktów leczniczych przeciwrobaczych, kokcydiostatyków, nitroimidazoli, karbaminianów i pyretroidów, neuroleptyków, niesterydowych produktów leczniczych przeciwzapalnych oraz innych substancji farmakologicznie czynnych, jeżeli zostały przekroczone ich dopuszczalne poziomy;
5) produkty pochodzenia zwierzęcego kategorii 2 lub 3 sprowadzone z innych państw, które nie spełniają warunków weterynaryjnych;
6) zwierzęta inne niż wymienione w § 1 pkt 1 lit. c-e, zabite:
a) w inny sposób niż ubój,
b) z nakazu organu Inspekcji Weterynaryjnej;
7) części zwierząt, o których mowa w pkt 6;
8) mieszaniny materiału kategorii 2 z materiałem kategorii 3 oraz materiał przeznaczony do przetworzenia w zakładach przetwarzających materiał kategorii 2;
9) inne niż materiał kategorii 1 i 3.
§ 3.Materiał kategorii 3 stanowią następujące niejadalne produkty zwierzęce:
1) części zwierząt poddanych ubojowi, które zostały uznane za zdatne do spożycia przez ludzi, ale nieprzeznaczone do wprowadzenia na rynek;
2) pochodzące z tusz zwierząt uznanych w badaniu poubojowym za zdatne do spożycia przez ludzi części tusz, które uznane zostały za niezdatne do spożycia, lecz nie noszą znamion chorób przenoszących się na człowieka lub zwierzęta;
3) skóry, kopyta, rogi, szczecina świn i pióra pochodzące od zwierząt poddanych ubojowi w rzeźni, które po badaniu przedubojowym i poubojowym zostały uznane za zdatne do spożycia przez ludzi;
4) krew pozyskana od zwierząt innych niż przeżuwacze, poddanych ubojowi w rzeźni, uznanych w badaniu poubojowym za zdatne do spożycia przez ludzi;
5) niejadalne produkty zwierzęce otrzymane przy wytwarzaniu produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi, w tym odtłuszczone kości i skwarki;
6) środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego lub produkty zawierające takie środki spożywcze, inne niż odpady kuchenne, które nie są przeznaczone do spożycia przez ludzi i nie stwarzają zagrożenia dla zdrowia ludzi lub zwierząt;
7) surowe mleko od zwierząt niewykazujących objawów klinicznych chorób przenoszących się poprzez mleko na człowieka lub zwierzęta;
8) ryby i inne zwierzęta morskie, z wyłączeniem ssaków morskich, złowione na otwartym morzu w celu wyprodukowania z nich mączki rybnej lub mączki z innych zwierząt morskich;
9) niejadalne produkty z ryb, powstające w trakcie obróbki i przetwarzania w zakładach wytwarzających przetwory rybne przeznaczone do spożycia przez ludzi;
10) skorupy, niejadalne produkty z zakładu wylęgowego oraz uszkodzone jaja, pochodzące od ptaków, które nie wykazywały objawów klinicznych chorób przenoszących się poprzez te produkty na człowieka lub zwierzęta;
11) krew, skóry, kopyta, pióra, wełna, rogi, włosy i futro, pochodzące od zwierząt niewykazujących objawów klinicznych chorób przenoszących się poprzez te niejadalne produkty na człowieka lub zwierzęta;
12) odpady kuchenne z innego źródła niż wymienione w § 1 pkt 7.
§ 4.Niejadalne produkty zwierzęce, o których mowa w § 2 pkt 1, do dnia 30 października 2003 r. stanowią materiał kategorii 3.
§ 5.Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2002 r. w sprawie określenia niektórych odpadów zwierzęcych uznanych za materiał szczególnego ryzyka (Dz. U. z 2003 r. Nr 8, poz. 98).
§ 6.Przepisy rozporządzenia stosuje się do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
§ 7.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: A. Tański
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00