Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2003-03-19 do 2004-05-28
Wersja archiwalna od 2003-03-19 do 2004-05-28
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 13 stycznia 2003 r.
w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności
Na podstawie art. 9 ust. 4a ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
§ 1.W procesie produkcji żywności zawartość zanieczyszczeń utrzymuje się na najniższym poziomie możliwym do uzyskania przy zastosowaniu zasad dobrej praktyki produkcyjnej na wszystkich etapach produkcji, szczególnie w przypadku środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
§ 2.Zawartości zanieczyszczeń w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu żywności, przeznaczonych do obrotu lub do produkcji innych środków spożywczych, nie mogą przekraczać:
1) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń metalami szkodliwymi dla zdrowia, określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń azotanami i azotynami, określonych w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
3) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń w napojach alkoholowych, określonych w załączniku nr 3 do rozporządzenia;
4) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń substancjami naturalnie występującymi, określonych w załączniku nr 4 do rozporządzenia;
5) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń 3-monochloropropan-1,2-diolem (3-MCPD), określonych w załączniku nr 5 do rozporządzenia;
6) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń osłonek białkowych jadalnych, określonych w załączniku nr 6 do rozporządzenia;
7) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń mikrobiologicznych, określonych w załączniku nr 7 do rozporządzenia.
§ 3.W przypadkach nieokreślonych w § 2, maksymalne poziomy zanieczyszczeń dla produktów suszonych lub w inny sposób przetworzonych ustala się na podstawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń określonych dla produktów podstawowych, przy uwzględnieniu zmian składu związanych z przetwarzaniem.
§ 4.W przypadku żywności wyprodukowanej z użyciem dwóch lub więcej środków spożywczych, maksymalny poziom zanieczyszczeń ustala się na podstawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń dla poszczególnych środków spożywczych, po uwzględnieniu ich proporcji.
§ 5.W przypadku zanieczyszczenia aflatoksynami i ochratoksyną A jest niedozwolone:
1) mieszanie produktów, w których dopuszczalny poziom zanieczyszczeń mieści się w granicach tolerancji, z tymi, w których te granice są przekroczone;
2) mieszanie produktów, które powinny być poddane sortowaniu lub innym fizycznym zabiegom uzdatniającym, z produktami przeznaczonymi do bezpośredniego spożycia lub jako składnik środków spożywczych;
3) używanie jako składnika innych środków spożywczych produktów, w których dopuszczalny poziom zanieczyszczeń jest przekroczony;
4) dokonywanie chemicznej detoksykacji produktów.
§ 6.Maksymalne poziomy zanieczyszczeń:
1) rtęcią, z wyjątkiem ryb i przetworów - określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia,
2) arsenem - określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia,
3) cyną - określone w „Objaśnieniach" do załącznika nr 1 do rozporządzenia,
4) ołowiem i kadmem - określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a) w ust. 1 „Dietetyczne środki spożywcze dla dorosłych",
b) w ust. 2 „Produkty pochodzenia roślinnego" lp. 9-19, „Produkty pochodzenia zwierzęcego" lp. 8-11, „Pozostałe" lp. 2-10,
c) w ust. 3 „Substancje dodatkowe",
5) azotanami i azotynami - określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia:
a) w ust. 2 „Produkty ogólnego przeznaczenia",
b) w ust. 3 „Warzywa i ziemniaki (świeże i mrożone)" grupy 3-7,
6) osłonek białkowych jadalnych - określone w załączniku nr 6 do rozporządzenia,
7) w napojach alkoholowych - określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia Ip. 1 lit. j-m, Ip. 2 i Ip. 3 lit. b,
8) mikrobiologicznych - określone w załączniku nr 7 do rozporządzenia w ust. 2 pkt 2-6 oraz w ust. 3-6 i 8-17
- obowiązują do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
§ 7.Maksymalnych poziomów zanieczyszczeń w środkach spożywczych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci, określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia w ust. 1 lp. 1 (kadm), w ust. 1 lp. 2-7 (ołów i kadm) oraz w załączniku nr 2 do rozporządzenia w ust. 1, nie stosuje się do wprowadzanych do obrotu w Rzeczypospolitej Polskiej środków spożywczych znajdujących się w obrocie na terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej innego niż Rzeczpospolita Polska.
§ 8.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z tym że § 7 stosuje się z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.2)
Minister Zdrowia: M. Łapiński
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).
2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz. U. z 2001 r. Nr 9, poz. 72, Nr 15, poz. 165, Nr 40, poz. 464 i Nr 73, poz. 780), które utraciło moc w dniu 31 grudnia 2002 r. na podstawie art. 59 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 13 stycznia 2003 r. (poz. 326)
Załącznik nr 1
Maksymalne poziomy zanieczyszczeń metalami szkodliwymi dla zdrowia
Załącznik nr 2
Maksymalne poziomy zanieczyszczeń azotanami i azotynami
Załącznik nr 3
Maksymalne poziomy zanieczyszczeń w napojach alkoholowych
Załącznik nr 4
Maksymalne poziomy zanieczyszczeń substancjami naturalnie występującymi
Załącznik nr 5
Maksymalne poziomy zanieczyszczeń 3-monochloropropan-1,2-diodem (3-MCPD)
Załącznik nr 6
Maksymalne poziomy zanieczyszczeń osłonek białkowych jadalnych
Załącznik nr 7
Maksymalne poziomy zanieczyszczeń mikrobiologicznych