Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2003 nr 37 poz. 326
Wersja archiwalna od 2003-03-19 do 2004-05-28
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2003 nr 37 poz. 326
Wersja archiwalna od 2003-03-19 do 2004-05-28
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 13 stycznia 2003 r.

w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności

Na podstawie art. 9 ust. 4a ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.W procesie produkcji żywności zawartość zanieczyszczeń utrzymuje się na najniższym poziomie możliwym do uzyskania przy zastosowaniu zasad dobrej praktyki produkcyjnej na wszystkich etapach produkcji, szczególnie w przypadku środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Zawartości zanieczyszczeń w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu żywności, przeznaczonych do obrotu lub do produkcji innych środków spożywczych, nie mogą przekraczać:

1) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń metalami szkodliwymi dla zdrowia, określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;

2) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń azotanami i azotynami, określonych w załączniku nr 2 do rozporządzenia;

3) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń w napojach alkoholowych, określonych w załączniku nr 3 do rozporządzenia;

4) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń substancjami naturalnie występującymi, określonych w załączniku nr 4 do rozporządzenia;

5) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń 3-monochloropropan-1,2-diolem (3-MCPD), określonych w załączniku nr 5 do rozporządzenia;

6) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń osłonek białkowych jadalnych, określonych w załączniku nr 6 do rozporządzenia;

7) maksymalnych poziomów zanieczyszczeń mikrobiologicznych, określonych w załączniku nr 7 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.W przypadkach nieokreślonych w § 2, maksymalne poziomy zanieczyszczeń dla produktów suszonych lub w inny sposób przetworzonych ustala się na podstawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń określonych dla produktów podstawowych, przy uwzględnieniu zmian składu związanych z przetwarzaniem.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.W przypadku żywności wyprodukowanej z użyciem dwóch lub więcej środków spożywczych, maksymalny poziom zanieczyszczeń ustala się na podstawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń dla poszczególnych środków spożywczych, po uwzględnieniu ich proporcji.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.W przypadku zanieczyszczenia aflatoksynami i ochratoksyną A jest niedozwolone:

1) mieszanie produktów, w których dopuszczalny poziom zanieczyszczeń mieści się w granicach tolerancji, z tymi, w których te granice są przekroczone;

2) mieszanie produktów, które powinny być poddane sortowaniu lub innym fizycznym zabiegom uzdatniającym, z produktami przeznaczonymi do bezpośredniego spożycia lub jako składnik środków spożywczych;

3) używanie jako składnika innych środków spożywczych produktów, w których dopuszczalny poziom zanieczyszczeń jest przekroczony;

4) dokonywanie chemicznej detoksykacji produktów.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.Maksymalne poziomy zanieczyszczeń:

1) rtęcią, z wyjątkiem ryb i przetworów - określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia,

2) arsenem - określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia,

3) cyną - określone w „Objaśnieniach" do załącznika nr 1 do rozporządzenia,

4) ołowiem i kadmem - określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia:

a) w ust. 1 „Dietetyczne środki spożywcze dla dorosłych",

b) w ust. 2 „Produkty pochodzenia roślinnego" lp. 9-19, „Produkty pochodzenia zwierzęcego" lp. 8-11, „Pozostałe" lp. 2-10,

c) w ust. 3 „Substancje dodatkowe",

5) azotanami i azotynami - określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia:

a) w ust. 2 „Produkty ogólnego przeznaczenia",

b) w ust. 3 „Warzywa i ziemniaki (świeże i mrożone)" grupy 3-7,

6) osłonek białkowych jadalnych - określone w załączniku nr 6 do rozporządzenia,

7) w napojach alkoholowych - określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia Ip. 1 lit. j-m, Ip. 2 i Ip. 3 lit. b,

8) mikrobiologicznych - określone w załączniku nr 7 do rozporządzenia w ust. 2 pkt 2-6 oraz w ust. 3-6 i 8-17

- obowiązują do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.Maksymalnych poziomów zanieczyszczeń w środkach spożywczych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci, określonych w załączniku nr 1 do rozporządzenia w ust. 1 lp. 1 (kadm), w ust. 1 lp. 2-7 (ołów i kadm) oraz w załączniku nr 2 do rozporządzenia w ust. 1, nie stosuje się do wprowadzanych do obrotu w Rzeczypospolitej Polskiej środków spożywczych znajdujących się w obrocie na terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej innego niż Rzeczpospolita Polska.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 8.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z tym że § 7 stosuje się z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.2)

Minister Zdrowia: M. Łapiński

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).

2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz. U. z 2001 r. Nr 9, poz. 72, Nr 15, poz. 165, Nr 40, poz. 464 i Nr 73, poz. 780), które utraciło moc w dniu 31 grudnia 2002 r. na podstawie art. 59 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362).

Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 13 stycznia 2003 r. (poz. 326)

Załącznik nr 1

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń metalami szkodliwymi dla zdrowia

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

Załącznik nr 2

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń azotanami i azotynami

infoRgrafika

infoRgrafika

Załącznik nr 3

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń w napojach alkoholowych

infoRgrafika

Załącznik nr 4

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń substancjami naturalnie występującymi

infoRgrafika

infoRgrafika

Załącznik nr 5

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń 3-monochloropropan-1,2-diodem (3-MCPD)

infoRgrafika

Załącznik nr 6

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń osłonek białkowych jadalnych

infoRgrafika

Załącznik nr 7

Maksymalne poziomy zanieczyszczeń mikrobiologicznych

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00