Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2001 nr 9 poz. 72
Wersja archiwalna od 2001-08-02 do 2002-12-31
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2001 nr 9 poz. 72
Wersja archiwalna od 2001-08-02 do 2002-12-31
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

Od redakcji: Rozporządzenie zostało uchylone na podstawie art. 59 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. Nr 63, poz. 634) oraz zastąpione przez rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 stycznia 2003 r. w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności, składnikach żywności, dozwolonych więcej …

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA

z dnia 27 grudnia 2000 r.

w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach

(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2001 r., Nr 73, poz. 780)   Pokaż wszystkie zmiany

Na podstawie art. 4 ust. 4 i 5 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192, z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456, z 1997 r. Nr 43, poz. 272, Nr 60, poz. 369 i Nr 88, poz. 554, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 oraz z 2000 r. Nr 120, poz. 1268) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Rozporządzenie ustala:

1) wykaz substancji dodatkowych dozwolonych dodawanych do środków spożywczych i używek według numerycznego systemu oznaczeń Unii Europejskiej, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia, z wyłączeniem substancji dodatkowych dozwolonych podnoszących walory odżywcze środków spożywczych,

2) wykaz dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych dozwolonych, dodawanych do środków spożywczych i używek, według ich funkcji technologicznych, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia,

2a) wykaz substancji dodatkowych dozwolonych dodawanych do środków spożywczych podnoszących walory odżywcze środka spożywczego oraz ich dopuszczalne ilości, stanowiący załącznik nr 2a do rozporządzenia,

3) wykaz dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych dozwolonych, dodawanych do środków spożywczych przeznaczonych dla niemowląt i dzieci w wieku do 3 lat, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia,

4) wykaz dopuszczalnych ilości zanieczyszczeń w środkach spożywczych i używkach oraz w substancjach dodatkowych dozwolonych, stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.1. Substancje dodatkowe dozwolone, o których mowa w § 1 pkt 2 i 3, muszą być stosowane zgodnie z ich funkcją technologiczną oraz na warunkach i w dawkach ustalonych w załącznikach nr 2 i 3 do rozporządzenia.

2. Dawki substancji dodatkowych dozwolonych, o których mowa w § 1 pkt 2 i 3, stanowią maksymalne ilości dopuszczalne w gotowych do spożycia środkach spożywczych i używkach.

3. Substancje dodatkowe dozwolone, o których mowa w § 1 pkt 2 i 3, dla których nie ustalono dopuszczalnych dawek (wyrażono znakiem „–”), stosuje się zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną, czyli w dawce najniższej, niezbędnej do osiągnięcia zamierzonego efektu technologicznego.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.1. W produkcji jednego środka spożywczego dopuszczalne jest stosowanie mieszaniny substancji dodatkowych dozwolonych, o których mowa w § 1 pkt 2.

2. W przypadku stosowania kilku substancji konserwujących i przeciwutleniaczy w produkcji jednego środka spożywczego lub używki maksymalna dopuszczalna ilość każdej z tych substancji, ustalona dla danego produktu, stosowana pojedynczo, powinna być zmniejszona o taki procent, w jakim użyto drugiej substancji, z uwzględnieniem ust. 3.

3. Przepis ust. 2 nie ma zastosowania przy ustalaniu zawartości dwutlenku siarki oraz kwasu sorbowego w winach.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.Do produkcji środków spożywczych i używek wolno stosować:

1) barwiące części roślin jadalnych,

2) części jadalnych aromatycznych surowców roślinnych,

3) wyciągi z jadalnych aromatycznych surowców roślinnych,

4) destylaty z owoców jadalnych świeżych lub poddanych procesowi fermentacji,

5) kondensaty naturalnych substancji aromatycznych owocowych, uzyskanych ze świeżych jadalnych owoców, miazgi lub wytłoków.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.1. Zawartości zanieczyszczeń w środkach spożywczych i używkach oraz w substancjach dodatkowych dozwolonych nie mogą przekraczać ilości, o których mowa w § 1 pkt 4.

2. Zawartości zanieczyszczeń należy utrzymać na najniższym poziomie możliwym do uzyskania przy zastosowaniu zasad dobrej praktyki produkcyjnej na wszystkich etapach produkcji.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Opcje

Nowy fragment
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5a.[1] Do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej dopuszcza się stosowanie do suchych makaronów barwników określonych w załączniku nr 2 do rozporządzenia «Wykaz dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych dozwolonych, dodawanych do środków spożywczych i używek, według ich funkcji technologicznych»:

1) w tabeli l. „Barwniki Organiczne Naturalne” pod lp. 2–14,

2) w tabeli II. „Barwniki Identyczne z Naturalnymi” pod Ip. 2.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.(skreślony).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.(skreślony).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 8.Tracą moc:

1) zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 31 marca 1993 r. w sprawie wykazu substancji dodatkowych dozwolonych i zanieczyszczeń technicznych w środkach spożywczych i używkach (Monitor Polski Nr 22, poz. 233),

2) § 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 8 października 1993 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych pozostałości w środkach spożywczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin (Dz. U. Nr 104, poz. 476 i z 1997 r. Nr 43, poz. 273).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 9.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 90 dni od dnia ogłoszenia.

Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 27 grudnia 2000 r. (poz. 72)

Załącznik 1

WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH 1) DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH I UŻYWEK, WEDŁUG NUMERYCZNEGO SYSTEMU OZNACZEŃ UNII EUROPEJSKIEJ

Wyświetl załącznik

Załącznik 2

WYKAZ DOPUSZCZALNYCH ILOŚCI SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH, DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH I UŻYWEK, WEDŁUG ICH FUNKCJI TECHNOLOGICZNYCH

Wyświetl załącznik

Załącznik nr 2a

WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PODNOSZĄCYCH WALORY ODŻYWCZE ŚRODKA SPOŻYWCZEGO ORAZ ICH DOPUSZCZALNE ILOŚCI

Lp.

Substancja dodatkowa

Nazwa środka spożywczego

Maksymalna dopuszczalna ilość w 100 g produktu końcowego

1

Witamina A

Margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu (poniżej 50%)

900 µg
(3000 j.m.)*

Masło o obniżonej zawartości tłuszczu

900 µg
(3000 j.m.)*

Mieszaniny masła z olejem

900 µg
(3000 j.m.)*

2

Witamina D3

Margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu (poniżej 50%)

7,5 µg
(300 j.m.)**

Masło o obniżonej zawartości tłuszczu

7,5 µg
(300 j.m.)**

Mieszaniny masła z olejem

7,5 µg
(300 j.m.)**

3

Jodek potasu Jodan potasu

Sól spożywcza jodowana

2,3 mg***

* 1 µg retinolu = 3,33 j.m. witaminy A

** 1 µg cholekalcyferolu = 40 j.m. witaminy D3

*** w przeliczeniu na jod – wartość średnia

4

Witamina A

Oleje roślinne jadalne

900 µg
(3000 j.m.)

Mleko spożywcze o obniżonej zawartości tłuszczu*

40 µg
(133 j.m.)

Przetwory mleczne fermentowane o obniżonej zawartości tłuszczu*

40 µg
(133 j.m.)

Mleko odtłuszczone w proszku

1500 µg
(5000 j.m.)

5

Witamina D3

Mleko spożywcze o obniżonej zawartości tłuszczu*

0,5 µg
(20 j.m.)

Przetwory mleczne fermentowane o obniżonej zawartości tłuszczu*

0,5 µg
(20 j.m.)

Mleko odtłuszczone w proszku

12,5 µg
(500 j.m.)

6

Witamina E

Oleje roślinne jadalne

50 mg

Margaryny

30 mg

Zbożowe produkty śniadaniowe

8 mg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

5 mg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

5 mg

7

Witamina C

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

60 mg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

60 mg

Koncentraty napojów w proszku z udziałem suszu owocowego

100 mg

Koncentraty deserów z udziałem suszu owocowego

100 mg

Zaprawy do napojów z udziałem soku owocowego

100 mg

Zbożowe produkty śniadaniowe

50 mg

8

Tiamina
(witamina B1)

Mąka i inne przetwory zbożowe

0,7 mg

Zbożowe produkty śniadaniowe

1,4 mg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

0,4 mg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

0,4 mg

9

Ryboflawina (witamina B2)

Mąka i inne przetwory zbożowe

0,8 mg

Zbożowe produkty śniadaniowe

1,6 mg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

0,5 mg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

0,5 mg

10

Niacyna
(witamina PP)

Mąka i inne przetwory zbożowe

9 mg

Zbożowe produkty śniadaniowe

18 mg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

5 mg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

5 mg

11

Witamina B12

Mąka i inne przetwory zbożowe

0,5 µg

Zbożowe produkty śniadaniowe

1 µg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

0,3 µg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

0,3 µg

12

Pantotenian wapnia

Zbożowe produkty śniadaniowe

6 mg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

2 mg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

2 mg

13

Kwas foliowy

Mąka i inne przetwory zbożowe

100 µg

Zbożowe produkty śniadaniowe

200 µg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

100 µg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

100 µg

14

Witamina B6

Mąka i inne przetwory zbożowe

1,0 mg

Zbożowe produkty śniadaniowe

2,0 mg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

0,5 mg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

0,5 mg

15

Biotyna

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

0,05 µg

Napoje z dodatkiem soków owocowych

0,05 µg

16

Prowitamina A
(β-karoten)

Soki i nektary owocowe

2 mg

Soki warzywne

3 mg

Napoje z udziałem soków owocowych

2 mg

17

Węglan wapnia

Mąka i inne przetwory zbożowe

120 mg

Wyroby ciastkarskie

160 mg

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

90 mg

18

Mleczan wapnia

Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary

90 mg

19

Siarczan żelazawy

Mąka i inne przetwory zbożowe

3 mg

Zbożowe produkty śniadaniowe

14 mg

* Mleko o obniżonej zawartości tłuszczu oznacza mleko o zawartości 1,5% tłuszczu i poniżej.

Uwaga:

Proponowane ilości witamin i składników mineralnych odnoszą się do witamin, a nie do ich pochodnych (np. do tiaminy, a nie azotanu tiaminy), a w przypadku wapnia i żelaza dotyczą pierwiastków, a nie ich związków chemicznych.

Załącznik 3

WYKAZ DOPUSZCZALNYCH ILOŚCI SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH, DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PRZEZNACZONYCH DLA NIEMOWLĄT I DZIECI W WIEKU DO 3 LAT

Wyświetl załącznik

Załącznik 4

WYKAZ DOPUSZCZALNYCH ILOŚCI ZANIECZYSZCZEŃ W ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH I UŻYWKACH ORAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH

Wyświetl załącznik

[1] § 5a dodany przez § 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 28 czerwca 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz.U. Nr 73, poz. 780). Zmiana weszła w życie 2 sierpnia 2001 r.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00