Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2001-08-02 do 2003-01-01
Wersja archiwalna od 2001-08-02 do 2003-01-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA
z dnia 28 czerwca 2001 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach
Na podstawie art. 4 ust. 4 i 5 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192, z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456, z 1997 r. Nr 43, poz. 272, Nr 60, poz. 369 i Nr 88, poz. 554, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 oraz z 2000 r. Nr 120, poz. 1268) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz. U. z 2001 r. Nr 9, poz. 72, Nr 15, poz. 165 i Nr 40, poz. 464), po § 5 dodaje się § 5a w brzmieniu:
„§ 5a. Do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej dopuszcza się stosowanie do suchych makaronów barwników określonych w załączniku nr 2 do rozporządzenia «Wykaz dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych dozwolonych, dodawanych do środków spożywczych i używek, według ich funkcji technologicznych»:
1) w tabeli l. «Barwniki Organiczne Naturalne» pod lp. 2-14,
2) w tabeli II. «Barwniki Identyczne z Naturalnymi» pod Ip. 2."
§ 2.[1] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Zdrowia: w z. T. Grottel
[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 2 sierpnia 2001 r.