Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2001-05-07 do 2003-01-01
Wersja archiwalna od 2001-05-07 do 2003-01-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA
z dnia 27 kwietnia 2001 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach.
Na podstawie art. 4 ust. 4 i 5 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192, z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456, z 1997 r. Nr 43, poz. 272, Nr 60, poz. 369 i Nr 88, poz. 554, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i z 2000 r. Nr 120, poz. 1268) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz. U. z 2001 r. Nr 9, poz. 72 i Nr 15, poz. 165) wprowadza się następujące zmiany:
1) w § 1:
a) pkt 1 otrzymuje brzmienie:
„1) wykaz substancji dodatkowych dozwolonych dodawanych do środków spożywczych i używek według numerycznego systemu oznaczeń Unii Europejskiej, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia, z wyłączeniem substancji dodatkowych dozwolonych podnoszących walory odżywcze środków spożywczych,"
b) po pkt 2 dodaje się pkt 2a w brzmieniu:
„2a) wykaz substancji dodatkowych dozwolonych dodawanych do środków spożywczych podnoszących walory odżywcze środka spożywczego oraz ich dopuszczalne ilości, stanowiący załącznik nr 2a do rozporządzenia,";
2) skreśla się § 6;
3) skreśla się § 7;
4) w załączniku nr 2 do rozporządzenia:
a) w części 5 „Kwasy i regulatory kwasowości"
- lp. 15 otrzymuje brzmienie:
Lp. | Nazwa substancji | Nr | Środek spożywczy | Maksymalna dawka g/kg lub g/l | Uwagi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
„15 | Kwas fosforowy | E 338 | Aromatyzowane napoje bezalkoholowe | 0,7 | pojedynczo lub łącznie z E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451, E 452, wyrażone jako P205" |
Napoje dla sportowców | 0,5 |
b) w części 6 „Stabilizatory i emulgatory"
- na końcu lp. 11 dodaje się wyrazy:
Lp. | Nazwa substancji | Nr | Środek spożywczy | Maksymalna dawka g/kg lub g/l | Uwagi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
|
| „E 339 | Aromatyzowane napoje bezalkoholowe | 0,7 | pojedynczo lub łącznie z E 338, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451, E 452, wyrażone jako P205" |
Napoje dla sportowców | 0,5 |
- na końcu lp. 12 dodaje się wyrazy:
Lp. | Nazwa substancji | Nr | Środek spożywczy | Maksymalna dawka g/kg lub g/l | Uwagi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
|
| „E340 | Aromatyzowane napoje bezalkoholowe | 0,7 | pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 341, E 343, E 450, E 451 E 452, wyrażone jako P205" |
Napoje dla sportowców | 0,5 |
- na końcu lp. 13 dodaje się wyrazy:
Lp. | Nazwa substancji | Nr | Środek spożywczy | Maksymalna dawka g/kg lub g/l | Uwagi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
|
| „E341 | Aromatyzowane napoje bezalkoholowe | 0,7 | pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 343, E 450, E 451, E 452, wyrażone jako P205" |
Napoje dla sportowców | 0,5 |
- po lp. 13 dodaje się lp. 13a w brzmieniu:
Lp. | Nazwa substancji | Nr | Środek spożywczy | Maksymalna dawka g/kg lub g/l | Uwagi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
„13a | Fosforany magnezu | E 343 | Aromatyzowane napoje bezalkoholowe | 0,7 | pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 450, E 451, E 452, wyrażone jako P205" |
Napoje dla sportowców | 0,5 |
- na końcu lp. 39 dodaje się wyrazy:
Lp. | Nazwa substancji | Nr | Środek spożywczy | Maksymalna dawka g/kg lub g/l | Uwagi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
|
| „E450 | Aromatyzowane napoje bezalkoholowe | 0,7 | pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 451, E 452, wyrażone jakoP205" |
Napoje dla sportowców | 0,5 |
- na końcu lp. 40 dodaje się wyrazy:
Lp. | Nazwa substancji | Nr | Środek spożywczy | Maksymalna dawka g/kg lub g/l | Uwagi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
|
| „E451 | Aromatyzowane napoje bezalkoholowe | 0,7 | pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 452, wyrażone jakoP205" |
Napoje dla sportowców | 0,5 |
- na końcu lp. 41 dodaje się wyrazy:
Lp. | Nazwa substancji | Nr | Środek spożywczy | Maksymalna dawka g/kg lub g/l | Uwagi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
|
| „E452 | Aromatyzowane napoje bezalkoholowe | 0,7 | pojedynczo lub łącznie z E 338, E 339, E 340, E 341, E 343, E 450, E 451, wyrażone jako P205” |
Napoje dla sportowców | 0,5 |
5) dodaje się załącznik nr 2a do rozporządzenia w brzmieniu określonym w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 7 maja 2001 r.
Minister Zdrowia: G. Opala
Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 27 kwietnia 2001 r. (poz. 464)
WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PODNOSZĄCYCH WALORY ODŻYWCZE ŚRODKA SPOŻYWCZEGO ORAZ ICH DOPUSZCZALNE ILOŚCI
Lp. | Substancja dodatkowa | Nazwa środka spożywczego | Maksymalna dopuszczalna ilość w 100 g produktu końcowego |
1 | Witamina A | Margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu (poniżej 50%) | 900 µg |
Masło o obniżonej zawartości tłuszczu | 900 µg | ||
Mieszaniny masła z olejem | 900 µg | ||
2 | Witamina D3 | Margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu (poniżej 50%) | 7,5 µg |
Masło o obniżonej zawartości tłuszczu | 7,5 µg | ||
Mieszaniny masła z olejem | 7,5 µg | ||
3 | Jodek potasu Jodan potasu | Sól spożywcza jodowana | 2,3 mg*** |
* 1 µg retinolu = 3,33 j.m. witaminy A
** 1 µg cholekalcyferolu = 40 j.m. witaminy D3
*** w przeliczeniu na jod - wartość średnia
4 | Witamina A | Oleje roślinne jadalne | 900 µg |
Mleko spożywcze o obniżonej zawartości tłuszczu* | 40 µg | ||
Przetwory mleczne fermentowane o obniżonej zawartości tłuszczu* | 40 µg | ||
Mleko odtłuszczone w proszku | 1500 µg | ||
5 | Witamina D3 | Mleko spożywcze o obniżonej zawartości tłuszczu* | 0,5 µg |
Przetwory mleczne fermentowane o obniżonej zawartości tłuszczu* | 0,5 µg | ||
Mleko odtłuszczone w proszku | 12,5 µg |
6 | Witamina E | Oleje roślinne jadalne | 50 mg |
Margaryny | 30 mg | ||
Zbożowe produkty śniadaniowe | 8 mg | ||
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 5 mg | ||
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 5 mg | ||
7 | Witamina C | Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 60 mg |
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 60 mg | ||
Koncentraty napojów w proszku z udziałem suszu owocowego | 100 mg | ||
Koncentraty deserów z udziałem suszu owocowego | 100 mg | ||
Zaprawy do napojów z udziałem soku owocowego | 100 mg | ||
Zbożowe produkty śniadaniowe | 50 mg | ||
8 | Tiamina | Mąka i inne przetwory zbożowe | 0,7 mg |
Zbożowe produkty śniadaniowe | 1,4 mg | ||
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 0,4 mg | ||
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 0,4 mg | ||
9 | Ryboflawina (witamina B2) | Mąka i inne przetwory zbożowe | 0,8 mg |
Zbożowe produkty śniadaniowe | 1,6 mg | ||
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 0,5 mg | ||
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 0,5 mg | ||
10 | Niacyna | Mąka i inne przetwory zbożowe | 9 mg |
Zbożowe produkty śniadaniowe | 18 mg | ||
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 5 mg | ||
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 5 mg | ||
11 | Witamina B12 | Mąka i inne przetwory zbożowe | 0,5 µg |
Zbożowe produkty śniadaniowe | 1 µg | ||
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 0,3 µg | ||
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 0,3 µg | ||
12 | Pantotenian wapnia | Zbożowe produkty śniadaniowe | 6 mg |
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 2 mg | ||
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 2 mg |
13 | Kwas foliowy | Mąka i inne przetwory zbożowe | 100 µg |
Zbożowe produkty śniadaniowe | 200 µg | ||
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 100 µg | ||
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 100 µg | ||
14 | Witamina B6 | Mąka i inne przetwory zbożowe | 1,0 mg |
Zbożowe produkty śniadaniowe | 2,0 mg | ||
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 0,5 mg | ||
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 0,5 mg | ||
15 | Biotyna | Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 0,05 µg |
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 0,05 µg | ||
16 | Prowitamina A | Soki i nektary owocowe | 2 mg |
Soki warzywne | 3 mg | ||
Napoje z udziałem soków owocowych | 2 mg | ||
17 | Węglan wapnia | Mąka i inne przetwory zbożowe | 120 mg |
Wyroby ciastkarskie | 160 mg | ||
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 90 mg | ||
18 | Mleczan wapnia | Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 90 mg |
19 | Siarczan żelazawy | Mąka i inne przetwory zbożowe | 3 mg |
Zbożowe produkty śniadaniowe | 14 mg |
* Mleko o obniżonej zawartości tłuszczu oznacza mleko o zawartości 1,5% tłuszczu i poniżej.
Uwaga:
Proponowane ilości witamin i składników mineralnych odnoszą się do witamin, a nie do ich pochodnych (np. do tiaminy, a nie azotanu tiaminy), a w przypadku wapnia i żelaza dotyczą pierwiastków, a nie ich związków chemicznych.