Artykuł
Kody stosowane w JPK_V7
Faktury dokumentujące niektóre dostawy towarów i świadczenia usług oznaczane są w JPK_V7 za pomocą symboli GTU_01 - GTU_13. Dodatkowo przewidziano kody dla procedur i niektórych dokumentów.
Zasady prowadzenia ewidencji i wpisywania kodów zostały określone w rozporządzeniu Ministra Finansów, Inwestycji i Rozwoju z 15 października 2019 r. w sprawie szczegółowego zakresu danych zawartych w deklaracjach podatkowych i w ewidencji w zakresie podatku od towarów i usług (Dz.U. z 2019 r. poz. 1988 ze zm.), dalej rozporządzenie.
1. Towary i usługi oznaczane kodami GTU
Kody GTU dla towarów i usług dotyczą ewidencji sprzedaży będącej podstawą do ustalenia VAT należnego. Nie wpisują ich kupujący po stronie ewidencji zakupów. Kodami GTU oznaczamy tylko faktury, nie oznaczamy natomiast:
● raportów kasowych,
● dokumentów wewnętrznych.
Kodami GTU nie oznaczamy także transakcji, dla których VAT rozlicza nabywca (WNT, import, dostawa towarów, dla której podatnikiem jest nabywca). Oznaczeniu podlegają tzw. towary i usługi wrażliwe. Są to przede wszystkim wyroby akcyzowe, towary wymienione w załączniku nr 15 do ustawy o VAT, objęte obowiązkowym split payment.
Ustawodawca nie zastosował jednolitego sposobu klasyfikowania towarów i usług, które muszą mieć specjalne oznaczenia. Posługuje się klasyfikacją CN, PKWiU 2015, a także wersją opisową.
Wykaz towarów lub usług, które w ewidencji sprzedaży i JPK_V7 muszą być oznaczone kodem GTU
Lp. | Rodzaj towaru lub usługi określony w rozporządzeniu | Szczegółowy wykaz towarów lub usług | Numer kodu |
1 | 2 | 3 | 4 |
1. | Napoje alkoholowe o zawartości alkoholu powyżej 1,2%, piwo oraz napoje alkoholowe będące mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5% (CN 2203–2208) | Piwo otrzymywane ze słodu (CN 22 03 00) | GTU_01 |
Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi (CN 2204) | GTU_01 | ||
Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron aromatyzowane roślinami lub substancjami aromatycznymi (CN 2205) | GTU_01 | ||
– Pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr, perry i miód pitny, saké) |
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right