Wersja obowiązująca od 2005-04-28
[2] 1. Do zadań Zespołu należą sprawy dotyczące zapewnienia bezpieczeństwa żywności i środków żywienia zwierząt, zdrowia zwierząt.
2. Zadania Zespołu obejmują w szczególności:
1) przygotowywanie propozycji dotyczących polityki w zakresie bezpieczeństwa żywności w celu kompleksowej ochrony zdrowia konsumentów;
2) uzgadnianie stanowiska Rządu Rzeczypospolitej Polskiej do projektów aktów prawnych Unii Europejskiej, komunikatów oraz Zielonych i Białych Ksiąg z zakresu prawa żywnościowego;
3) udział w przygotowywaniu wkładu do instrukcji dla przedstawicieli Rzeczypospolitej Polskiej na posiedzenia: Komitetu Stałych Przedstawicieli (COREPER), Rady do spraw Rolnictwa i Rybołówstwa, Rady do spraw Zatrudnienia, Polityki Socjalnej, Zdrowia i Spraw Konsumenckich oraz innych organów Unii Europejskiej;
4) uzgadnianie dokumentów z zakresu bezpieczeństwa żywności wynikających z członkostwa Rzeczypospolitej Polskiej w Unii Europejskiej;
5) wskazywanie niespójności w obszarze prawa żywnościowego oraz przedstawienie propozycji zakresu niezbędnych zmian;
6) uzgadnianie kierunków funkcjonowania i koordynacji organów urzędowej kontroli żywności w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności, środków żywienia zwierząt, zdrowia zwierząt.
[2] § 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 zarządzenia Ministra Zdrowia z dnia 19 kwietnia 2005 r. zmieniającego zarządzenie w sprawie powołania Zespołu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności (Dz.U.M.Z. Nr 6, poz. 19). Zmiana weszła w życie 28 kwietnia 2005 r.
Wersja obowiązująca od 2005-04-28
[2] 1. Do zadań Zespołu należą sprawy dotyczące zapewnienia bezpieczeństwa żywności i środków żywienia zwierząt, zdrowia zwierząt.
2. Zadania Zespołu obejmują w szczególności:
1) przygotowywanie propozycji dotyczących polityki w zakresie bezpieczeństwa żywności w celu kompleksowej ochrony zdrowia konsumentów;
2) uzgadnianie stanowiska Rządu Rzeczypospolitej Polskiej do projektów aktów prawnych Unii Europejskiej, komunikatów oraz Zielonych i Białych Ksiąg z zakresu prawa żywnościowego;
3) udział w przygotowywaniu wkładu do instrukcji dla przedstawicieli Rzeczypospolitej Polskiej na posiedzenia: Komitetu Stałych Przedstawicieli (COREPER), Rady do spraw Rolnictwa i Rybołówstwa, Rady do spraw Zatrudnienia, Polityki Socjalnej, Zdrowia i Spraw Konsumenckich oraz innych organów Unii Europejskiej;
4) uzgadnianie dokumentów z zakresu bezpieczeństwa żywności wynikających z członkostwa Rzeczypospolitej Polskiej w Unii Europejskiej;
5) wskazywanie niespójności w obszarze prawa żywnościowego oraz przedstawienie propozycji zakresu niezbędnych zmian;
6) uzgadnianie kierunków funkcjonowania i koordynacji organów urzędowej kontroli żywności w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności, środków żywienia zwierząt, zdrowia zwierząt.
[2] § 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 zarządzenia Ministra Zdrowia z dnia 19 kwietnia 2005 r. zmieniającego zarządzenie w sprawie powołania Zespołu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności (Dz.U.M.Z. Nr 6, poz. 19). Zmiana weszła w życie 28 kwietnia 2005 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2002-09-12 do 2005-04-27
Do zadań Zespołu należą sprawy dotyczące:
1) zapewnienia bezpieczeństwa żywności, środków żywienia zwierząt, zdrowia zwierząt i roślin;
2) systemu wczesnego ostrzegania o pojawiających się na rynku produktach żywnościowych stanowiących zagrożenie dla zdrowia konsumenta;
3) funkcjonowania sieci szybkiej wymiany informacji pomiędzy organizacjami rządowymi i pozarządowymi realizującymi zadania w tym zakresie.
2. Zadania Zespołu obejmują w szczególności:
1) określanie polityki i strategii w zakresie bezpieczeństwa żywności w celu kompleksowej ochrony zdrowia konsumentów;
2) przygotowywanie propozycji regulacji prawnych i zmian instytucjonalnych pozwalających na sprawne wdrażanie zadań wynikających ze Strategii Bezpieczeństwa Żywności;
3) ocenę stanu realizacji zadań wynikających ze Strategii Bezpieczeństwa Żywności na podstawie materiałów i informacji przedkładanych przez członków Zespołu;
4) opracowywanie kierunków funkcjonowania i koordynacji służb urzędowej kontroli żywności po uzyskaniu przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej;
5) wytyczanie dalszych zadań w zakresie realizacji Strategii Bezpieczeństwa Żywności wynikających z oceny dotychczasowego stanu realizacji Strategii oraz określanie terminów ich wykonania;
6) przedkładanie przez przewodniczącego Zespołu Ministrowi Zdrowia jako koordynatorowi Strategii Bezpieczeństwa Żywności kompleksowych analiz i ocen stanu bezpieczeństwa żywności, z uwzględnieniem prawa żywnościowego i ustaw kompetencyjnych obowiązujących w obszarze bezpieczeństwa żywności, w celu przedstawienia ich Parlamentowi, Radzie Ministrów oraz Zespołowi Przygotowawczemu do Członkostwa Komitetu Integracji Europejskiej, a po akcesji również Komisji Europejskiej;
7) wskazywanie niespójności w obszarze prawa żywnościowego i ustaw kompetencyjnych obowiązujących w obszarze bezpieczeństwa żywności oraz przedstawienie propozycji zakresu niezbędnych zmian;
8) dokonywanie analiz kosztów proponowanych zmian legislacyjnych i instytucjonalnych związanych z wdrażaniem zadań wynikających ze Strategii Bezpieczeństwa Żywności.