Wersja obowiązująca od 2024-07-05 (Dz.U.2024.998 tekst jednolity)
[Dozwolone procesy technologiczne] Niezależnie od czynności i substancji, o których mowa w § 2, podczas wytwarzania:
1) soków owocowych zagęszczonych – można stosować procesy technologiczne oparte na metodach fizycznych, w tym dyfuzję jadalnej części owoców, z wyłączeniem winogron, pod warunkiem że w ten sposób otrzymane soki owocowe spełniają wymagania określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia dla soku owocowego lub soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego;
2) soków, o których mowa w § 1 pkt 1–4 i 6, otrzymywanych z owoców cytrusowych – można stosować chemicznie obojętne środki wspomagające adsorpcję, spełniające wymagania określone w przepisach o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w celu zmniejszenia zawartości limonoidów i narynginy, bez znaczącego oddziaływania na zawartość glikozydów limonoidów, kwasów, cukrów, w tym oligosacharydów i składników mineralnych;
3) soków owocowych otrzymanych z winogron:
a) w przypadku użycia winogron poddanych sulfitacji dwutlenkiem siarki – można stosować desulfitację metodami fizycznymi, przy czym zawartość całkowitej ilości dwutlenku siarki w końcowym wyrobie nie może być większa niż 10 mg na litr,
b) można przywracać sole kwasu winowego.
Wersja obowiązująca od 2024-07-05 (Dz.U.2024.998 tekst jednolity)
[Dozwolone procesy technologiczne] Niezależnie od czynności i substancji, o których mowa w § 2, podczas wytwarzania:
1) soków owocowych zagęszczonych – można stosować procesy technologiczne oparte na metodach fizycznych, w tym dyfuzję jadalnej części owoców, z wyłączeniem winogron, pod warunkiem że w ten sposób otrzymane soki owocowe spełniają wymagania określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia dla soku owocowego lub soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego;
2) soków, o których mowa w § 1 pkt 1–4 i 6, otrzymywanych z owoców cytrusowych – można stosować chemicznie obojętne środki wspomagające adsorpcję, spełniające wymagania określone w przepisach o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w celu zmniejszenia zawartości limonoidów i narynginy, bez znaczącego oddziaływania na zawartość glikozydów limonoidów, kwasów, cukrów, w tym oligosacharydów i składników mineralnych;
3) soków owocowych otrzymanych z winogron:
a) w przypadku użycia winogron poddanych sulfitacji dwutlenkiem siarki – można stosować desulfitację metodami fizycznymi, przy czym zawartość całkowitej ilości dwutlenku siarki w końcowym wyrobie nie może być większa niż 10 mg na litr,
b) można przywracać sole kwasu winowego.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2014-04-17 do 2024-07-04 (Dz.U.2014.494 tekst jednolity)
[Dozwolone procesy technologiczne ] Niezależnie od czynności i substancji, o których mowa w § 2, podczas wytwarzania:
1) soków owocowych zagęszczonych – można stosować procesy technologiczne oparte na metodach fizycznych, w tym dyfuzję jadalnej części owoców, z wyłączeniem winogron, pod warunkiem że w ten sposób otrzymane soki owocowe spełniają wymagania określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia dla soku owocowego lub soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego;
2) soków, o których mowa w § 1 pkt 1–4 i 6, otrzymywanych z owoców cytrusowych – można stosować chemicznie obojętne środki wspomagające adsorpcję, spełniające wymagania określone w przepisach o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w celu zmniejszenia zawartości limonoidów i narynginy, bez znaczącego oddziaływania na zawartość glikozydów limonoidów, kwasów, cukrów, w tym oligosacharydów i składników mineralnych;
3) soków owocowych otrzymanych z winogron:
a) w przypadku użycia winogron poddanych sulfitacji dwutlenkiem siarki – można stosować desulfitację metodami fizycznymi, przy czym zawartość całkowitej ilości dwutlenku siarki w końcowym wyrobie nie może być większa niż 10 mg na litr,
b) można przywracać sole kwasu winowego.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2013-03-23 do 2014-04-16
[Dozwolone procesy technologiczne] Niezależnie od czynności i substancji, o których mowa w § 2, podczas wytwarzania:
1) [6] soków owocowych zagęszczonych – można stosować procesy technologiczne oparte na metodach fizycznych, w tym dyfuzję jadalnej części owoców, z wyłączeniem winogron, pod warunkiem że w ten sposób otrzymane soki owocowe spełniają wymagania określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia dla soku owocowego lub soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku owocowego;
2) [7] soków, o których mowa w § 1 pkt 1–4 i 6, otrzymywanych z owoców cytrusowych – można stosować chemicznie obojętne środki wspomagające adsorpcję, spełniające wymagania określone w przepisach o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w celu zmniejszenia zawartości limonoidów i narynginy, bez znaczącego oddziaływania na zawartość glikozydów limonoidów, kwasów, cukrów, w tym oligosacharydów i składników mineralnych;
3) soków owocowych otrzymanych z winogron:
a) w przypadku użycia winogron poddanych sulfitacji dwutlenkiem siarki – można stosować desulfitację metodami fizycznymi, przy czym zawartość całkowitej ilości dwutlenku siarki w końcowym wyrobie nie może być większa niż 10 mg na litr,
b) można przywracać sole kwasu winowego.
[6] § 3 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. poz. 327). Zmiana weszła w życie 23 marca 2013 r.
[7] § 3 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. poz. 327). Zmiana weszła w życie 23 marca 2013 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-07-12 do 2013-03-22
Niezależnie od czynności i substancji, o których mowa w § 2, podczas wytwarzania:
1) soków owocowych zagęszczonych (koncentratów owocowych) – można stosować procesy technologiczne oparte na metodach fizycznych, w tym dyfuzję jadalnej części owoców, z wyłączeniem winogron;
2) soków, o których mowa w § 1 pkt 1–4, otrzymywanych z owoców cytrusowych – można stosować chemicznie obojętne środki wspomagające adsorpcję, spełniające wymagania określone w przepisach o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w celu zmniejszenia zawartości limonoidów i narynginy, bez znaczącego oddziaływania na zawartość glikozydów limonoidów, kwasów, cukrów i składników mineralnych;
3) soków owocowych otrzymanych z winogron:
a) w przypadku użycia winogron poddanych sulfitacji dwutlenkiem siarki – można stosować desulfitację metodami fizycznymi, przy czym zawartość całkowitej ilości dwutlenku siarki w końcowym wyrobie nie może być większa niż 10 mg na litr,
b) można przywracać sole kwasu winowego.