Wersja obowiązująca od 2024-07-05 (Dz.U.2024.998 tekst jednolity)
[Stosowanie mechanicznych procesów ekstrakcji lub substancji pomagających] Podczas wytwarzania wyrobów, o których mowa w § 1, można stosować mechaniczne procesy ekstrakcji lub stosować następujące substancje pomagające:
1) enzymy pektolityczne spełniające wymagania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie enzymów spożywczych, zmieniającego dyrektywę Rady 83/417/EWG, rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999, dyrektywę 2000/13/WE, dyrektywę Rady 2001/112/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 258/97 (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 7), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1332/2008”;
2) enzymy proteolityczne spełniające wymagania rozporządzenia nr 1332/2008;
3) enzymy amylolityczne spełniające wymagania rozporządzenia nr 1332/2008;
4) żelatynę spożywczą;
5) taniny;
6) bentonit jako glinkę adsorpcyjną;
7) żel krzemionkowy (forma koloidalna);
8) węgiel drzewny;
9) chemicznie obojętne środki wspomagające filtrowanie i strącanie, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającym dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. UE L 338 z 13.11.2004, str. 4, z późn. zm.), w tym:
a) perlit,
b) płukaną ziemię okrzemkową (diatomit płukany),
c) celulozę,
d) nierozpuszczalny poliamid,
e) poliwinylopolipyrolidon,
f) polistyren;
10) azot;
11) białka roślinne uzyskane z pszenicy, grochu i ziemniaków używane do klarowania.
Wersja obowiązująca od 2024-07-05 (Dz.U.2024.998 tekst jednolity)
[Stosowanie mechanicznych procesów ekstrakcji lub substancji pomagających] Podczas wytwarzania wyrobów, o których mowa w § 1, można stosować mechaniczne procesy ekstrakcji lub stosować następujące substancje pomagające:
1) enzymy pektolityczne spełniające wymagania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie enzymów spożywczych, zmieniającego dyrektywę Rady 83/417/EWG, rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999, dyrektywę 2000/13/WE, dyrektywę Rady 2001/112/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 258/97 (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 7), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1332/2008”;
2) enzymy proteolityczne spełniające wymagania rozporządzenia nr 1332/2008;
3) enzymy amylolityczne spełniające wymagania rozporządzenia nr 1332/2008;
4) żelatynę spożywczą;
5) taniny;
6) bentonit jako glinkę adsorpcyjną;
7) żel krzemionkowy (forma koloidalna);
8) węgiel drzewny;
9) chemicznie obojętne środki wspomagające filtrowanie i strącanie, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającym dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. UE L 338 z 13.11.2004, str. 4, z późn. zm.), w tym:
a) perlit,
b) płukaną ziemię okrzemkową (diatomit płukany),
c) celulozę,
d) nierozpuszczalny poliamid,
e) poliwinylopolipyrolidon,
f) polistyren;
10) azot;
11) białka roślinne uzyskane z pszenicy, grochu i ziemniaków używane do klarowania.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2015-06-27 do 2024-07-04
[Stosowanie mechanicznych procesów ekstrakcji lub substancji pomagających] Podczas wytwarzania wyrobów, o których mowa w § 1, można stosować mechaniczne procesy ekstrakcji lub stosować następujące substancje pomagające:
1) enzymy pektolityczne spełniające wymagania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie enzymów spożywczych, zmieniającego dyrektywę Rady 83/417/EWG, rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999, dyrektywę 2000/13/WE, dyrektywę Rady 2001/112/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 258/97 (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 7), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1332/2008”;
2) enzymy proteolityczne spełniające wymagania rozporządzenia nr 1332/2008;
3) enzymy amylolityczne spełniające wymagania rozporządzenia nr 1332/2008;
4) żelatynę spożywczą;
5) taniny;
6) bentonit jako glinkę adsorpcyjną;
7) żel krzemionkowy (forma koloidalna);
8) węgiel drzewny;
9) chemicznie obojętne środki wspomagające filtrowanie i strącanie, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającym dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. UE L 338 z 13.11.2004, str. 4, z późn. zm.), w tym:
a) perlit,
b) płukaną ziemię okrzemkową (diatomit płukany),
c) celulozę,
d) nierozpuszczalny poliamid,
e) poliwinylopolipyrolidon,
f) polistyren;
10) azot;
11) [1] białka roślinne uzyskane z pszenicy, grochu i ziemniaków używane do klarowania.
[1] § 2 pkt 11 dodany przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 maja 2015 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. poz. 798). Zmiana weszła w życie 27 czerwca 2015 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2014-04-17 do 2015-06-26 (Dz.U.2014.494 tekst jednolity)
[Stosowanie mechanicznych procesów ekstrakcji lub substancji pomagających ] Podczas wytwarzania wyrobów, o których mowa w § 1, można stosować mechaniczne procesy ekstrakcji lub stosować następujące substancje pomagające:
1) enzymy pektolityczne spełniające wymagania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie enzymów spożywczych, zmieniającego dyrektywę Rady 83/417/EWG, rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999, dyrektywę 2000/13/WE, dyrektywę Rady 2001/112/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 258/97 (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 7), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1332/2008”;
2) enzymy proteolityczne spełniające wymagania rozporządzenia nr 1332/2008;
3) enzymy amylolityczne spełniające wymagania rozporządzenia nr 1332/2008;
4) żelatynę spożywczą;
5) taniny;
6) bentonit jako glinkę adsorpcyjną;
7) żel krzemionkowy (forma koloidalna);
8) węgiel drzewny;
9) chemicznie obojętne środki wspomagające filtrowanie i strącanie, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającym dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. UE L 338 z 13.11.2004, str. 4, z późn. zm.), w tym:
a) perlit,
b) płukaną ziemię okrzemkową (diatomit płukany),
c) celulozę,
d) nierozpuszczalny poliamid,
e) poliwinylopolipyrolidon,
f) polistyren;
10) azot.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2013-03-23 do 2014-04-16
[Stosowanie mechanicznych procesów ekstrakcji lub stosowanie substancji pomagających] Podczas wytwarzania wyrobów, o których mowa w § 1, można stosować mechaniczne procesy ekstrakcji lub stosować następujące substancje pomagające:
1) enzymy pektolityczne spełniające wymagania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie enzymów spożywczych, zmieniającego dyrektywę Rady 83/417/EWG, rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999, dyrektywę 2000/13/WE, dyrektywę Rady 2001/112/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 258/97 (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 7), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1332/2008”;
2) enzymy proteolityczne spełniające wymagania rozporządzenia nr 1332/2008;
3) enzymy amylolityczne spełniające wymagania rozporządzenia nr 1332/2008;
4) żelatynę spożywczą;
5) taniny;
6) [2] bentonit jako glinkę adsorpcyjną;
7) [3] żel krzemionkowy (forma koloidalna);
8) węgiel drzewny;
9) [4] chemicznie obojętne środki wspomagające filtrowanie i strącanie, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającym dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. UE L 338 z 13.11.2004, str. 4, z późn. zm.), w tym:
a) perlit,
b) płukaną ziemię okrzemkową (diatomit płukany),
c) celulozę,
d) nierozpuszczalny poliamid,
e) poliwinylopolipyrolidon,
f) polistyren;
10) [5] azot.
[2] § 2 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. poz. 327). Zmiana weszła w życie 23 marca 2013 r.
[3] § 2 pkt 7 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. poz. 327). Zmiana weszła w życie 23 marca 2013 r.
[4] § 2 pkt 9 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. poz. 327). Zmiana weszła w życie 23 marca 2013 r.
[5] § 2 pkt 10 dodany przez § 1 pkt 2 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 lutego 2013 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. poz. 327). Zmiana weszła w życie 23 marca 2013 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2009-08-04 do 2013-03-22
[Stosowanie mechanicznych procesów ekstrakcji lub stosowanie substancji pomagających] Podczas wytwarzania wyrobów, o których mowa w § 1, można stosować mechaniczne procesy ekstrakcji lub stosować następujące substancje pomagające:
1) [2] enzymy pektolityczne spełniające wymagania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie enzymów spożywczych, zmieniającego dyrektywę Rady 83/417/EWG, rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999, dyrektywę 2000/13/WE, dyrektywę Rady 2001/112/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 258/97 (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 7), zwanego dalej „rozporządzeniem nr 1332/2008”;
2) [3] enzymy proteolityczne spełniające wymagania rozporządzenia nr 1332/2008;
3) [4] enzymy amylolityczne spełniające wymagania rozporządzenia nr 1332/2008;
4) żelatynę spożywczą;
5) taniny;
6) bentonit;
7) żel krzemionkowy;
8) węgiel drzewny;
9) chemicznie obojętne środki wspomagające filtrowanie i strącanie, w tym:
a) perlit,
b) płukaną ziemię okrzemkową,
c) celulozę,
d) nierozpuszczalny poliamid,
e) poliwinylopolipyrolidon,
f) polistyren.
[2] § 2 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 lipca 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. Nr 114, poz. 953). Zmiana weszła w życie 4 sierpnia 2009 r.
[3] § 2 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 lipca 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. Nr 114, poz. 953). Zmiana weszła w życie 4 sierpnia 2009 r.
[4] § 2 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 lipca 2009 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz.U. Nr 114, poz. 953). Zmiana weszła w życie 4 sierpnia 2009 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-07-12 do 2009-08-03
Podczas wytwarzania wyrobów, o których mowa w § 1, można stosować mechaniczne procesy ekstrakcji lub stosować następujące substancje pomagające:
1) enzymy pektolityczne;
2) enzymy proteolityczne;
3) enzymy amylolityczne;
4) żelatynę spożywczą;
5) taniny;
6) bentonit;
7) żel krzemionkowy;
8) węgiel drzewny;
9) chemicznie obojętne środki wspomagające filtrowanie i strącanie, w tym:
a) perlit,
b) płukaną ziemię okrzemkową,
c) celulozę,
d) nierozpuszczalny poliamid,
e) poliwinylopolipyrolidon,
f) polistyren.