Wersja obowiązująca od 2023.11.20     (Dz.U.2023.2513 tekst jednolity)

§ 5. [Wymagania w zakresie jakości handlowej] Miód spełnia wymagania w zakresie jakości handlowej, jeżeli:

1) nie zawiera:

a) składników żywności, w tym dozwolonych substancji dodatkowych, obcych jego składowi,

b) innych organicznych lub nieorganicznych substancji obcych jego składowi,

c) oznak fermentacji;

2) nie posiada zapachu i smaku nietypowego dla danej odmiany miodu;

3) nie ma sztucznie zmienionej kwasowości;

4) jego naturalne enzymy nie zostały częściowo lub całkowicie zniszczone przez ogrzewanie;

5) pyłek kwiatowy lub inny specyficzny komponent miodu nie został z niego usunięty, z wyjątkiem miodu przefiltrowanego, chyba że było to nieuniknione w procesie usuwania obcych substancji organicznych lub nieorganicznych.

Wersja obowiązująca od 2023.11.20     (Dz.U.2023.2513 tekst jednolity)

§ 5. [Wymagania w zakresie jakości handlowej] Miód spełnia wymagania w zakresie jakości handlowej, jeżeli:

1) nie zawiera:

a) składników żywności, w tym dozwolonych substancji dodatkowych, obcych jego składowi,

b) innych organicznych lub nieorganicznych substancji obcych jego składowi,

c) oznak fermentacji;

2) nie posiada zapachu i smaku nietypowego dla danej odmiany miodu;

3) nie ma sztucznie zmienionej kwasowości;

4) jego naturalne enzymy nie zostały częściowo lub całkowicie zniszczone przez ogrzewanie;

5) pyłek kwiatowy lub inny specyficzny komponent miodu nie został z niego usunięty, z wyjątkiem miodu przefiltrowanego, chyba że było to nieuniknione w procesie usuwania obcych substancji organicznych lub nieorganicznych.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2015.06.24 do 2023.11.19

§ 5. [Wymagania w zakresie jakości handlowej] Miód spełnia wymagania w zakresie jakości handlowej, jeżeli:

1) nie zawiera:

a) składników żywności, w tym dozwolonych substancji dodatkowych, obcych jego składowi,

b) innych organicznych lub nieorganicznych substancji obcych jego składowi,

c) oznak fermentacji;

2) nie posiada zapachu i smaku nietypowego dla danej odmiany miodu;

3) nie ma sztucznie zmienionej kwasowości;

4) jego naturalne enzymy nie zostały częściowo lub całkowicie zniszczone przez ogrzewanie;

5) [1] pyłek kwiatowy lub inny specyficzny komponent miodu nie został z niego usunięty, z wyjątkiem miodu przefiltrowanego, chyba że było to nieuniknione w procesie usuwania obcych substancji organicznych lub nieorganicznych.

[1] § 5 pkt 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 maja 2015 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz.U. poz. 850). Zmiana weszła w życie 24 czerwca 2015 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004.03.27 do 2015.06.23

Miód spełnia wymagania w zakresie jakości handlowej, jeżeli:

1) nie zawiera:

a) [2] składników żywności, w tym dozwolonych substancji dodatkowych, obcych jego składowi,

b) innych organicznych lub nieorganicznych substancji obcych jego składowi,

c) oznak fermentacji;

2) nie posiada zapachu i smaku nietypowego dla danej odmiany miodu;

3) nie ma sztucznie zmienionej kwasowości;

4) jego naturalne enzymy nie zostały częściowo lub całkowicie zniszczone przez ogrzewanie;

5) pyłek kwiatowy lub inny specyficzny składnik miodu nie został z niego usunięty, z wyjątkiem miodu przefiltrowanego, chyba że było to nieuniknione w procesie usuwania obcych substancji organicznych lub nieorganicznych.

[2] § 5 pkt 1 lit. a) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 lutego 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz.U. Nr 40, poz. 370). Zmiana weszła w życie 27 marca 2004 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2003.11.08 do 2004.03.26

Miód spełnia wymagania w zakresie jakości handlowej, jeżeli:

1) nie zawiera:

a) składników żywności, w tym dozwolonych substancji dodatkowych,

b) innych organicznych lub nieorganicznych substancji obcych jego składowi,

c) oznak fermentacji;

2) nie posiada zapachu i smaku nietypowego dla danej odmiany miodu;

3) nie ma sztucznie zmienionej kwasowości;

4) jego naturalne enzymy nie zostały częściowo lub całkowicie zniszczone przez ogrzewanie;

5) pyłek kwiatowy lub inny specyficzny składnik miodu nie został z niego usunięty, z wyjątkiem miodu przefiltrowanego, chyba że było to nieuniknione w procesie usuwania obcych substancji organicznych lub nieorganicznych.