Wersja obowiązująca od 2023-11-20 (Dz.U.2023.2513 tekst jednolity)
[Odmiany miodu] Rozróżnia się następujące odmiany miodu:
1) nektarowego:
a) określany nazwą rośliny, której procentowa zawartość pyłku w miodzie występuje w znacznej przewadze,
b) wielokwiatowy – pochodzący z wielu roślin;
2) spadziowego:
a) ze spadzi liściastej,
b) ze spadzi iglastej.
Wersja obowiązująca od 2023-11-20 (Dz.U.2023.2513 tekst jednolity)
[Odmiany miodu] Rozróżnia się następujące odmiany miodu:
1) nektarowego:
a) określany nazwą rośliny, której procentowa zawartość pyłku w miodzie występuje w znacznej przewadze,
b) wielokwiatowy – pochodzący z wielu roślin;
2) spadziowego:
a) ze spadzi liściastej,
b) ze spadzi iglastej.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-03-27 do 2023-11-19
Rozróżnia się następujące odmiany miodu:
1) nektarowego:
a) [1] określany nazwą rośliny, której procentowa zawartość pyłku w miodzie występuje w znacznej przewadze,
b) wielokwiatowy – pochodzący z wielu roślin;
2) spadziowego:
a) ze spadzi liściastej,
b) ze spadzi iglastej.
[1] § 3 pkt 1 lit. a) w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 lutego 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz.U. Nr 40, poz. 370). Zmiana weszła w życie 27 marca 2004 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-11-08 do 2004-03-26
Rozróżnia się następujące odmiany miodu:
1) nektarowego:
a) pochodzący z określonej rośliny, określany nazwą tej rośliny,
b) wielokwiatowy – pochodzący z wielu roślin;
2) spadziowego:
a) ze spadzi liściastej,
b) ze spadzi iglastej.