history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2023-11-20    (Dz.U.2023.2513 tekst jednolity)

§ 2. [Rodzaje miodu] Rozróżnia się:

1) główne rodzaje miodu:

a) w zależności od pochodzenia:

– kwiatowy lub nektarowy – otrzymany z nektaru roślinnego,

– spadziowy – uzyskany głównie z wydalin owadów wysysających (Hemiptera) żywe części roślin lub wydzielin żywych części roślin,

b) w zależności od sposobu pozyskiwania lub konfekcjonowania:

– sekcyjny – zgromadzony przez pszczoły w komórkach świeżo zbudowanego plastra bez czerwiu lub w komórkach świeżo zbudowanych na węzie wytworzonej wyłącznie z wosku pszczelego i sprzedawany w plastrach zasklepionych lub częściach takich plastrów,

– z plastrami – zawierający jedną lub więcej części plastra,

– odsączony – uzyskany przez odsączenie odkrytych plastrów bez czerwiu,

– odwirowany – otrzymany przez odwirowanie odkrytych plastrów bez czerwiu,

– wytłoczony – uzyskany przez wyciskanie plastrów bez czerwiu, nawet z zastosowaniem umiarkowanego podgrzewania nieprzekraczającego 45°C,

– przefiltrowany – uzyskany przez usunięcie obcych substancji organicznych lub nieorganicznych, w tym usunięcie znaczącej ilości pyłku;

2) miód nektarowo-spadziowy, który jest miodem wytwarzanym przez pszczoły z wydalin owadów ssących soki żywych roślin lub wydzielin żywych części roślin z nektarem roślin.

Wersja obowiązująca od 2023-11-20    (Dz.U.2023.2513 tekst jednolity)

§ 2. [Rodzaje miodu] Rozróżnia się:

1) główne rodzaje miodu:

a) w zależności od pochodzenia:

– kwiatowy lub nektarowy – otrzymany z nektaru roślinnego,

– spadziowy – uzyskany głównie z wydalin owadów wysysających (Hemiptera) żywe części roślin lub wydzielin żywych części roślin,

b) w zależności od sposobu pozyskiwania lub konfekcjonowania:

– sekcyjny – zgromadzony przez pszczoły w komórkach świeżo zbudowanego plastra bez czerwiu lub w komórkach świeżo zbudowanych na węzie wytworzonej wyłącznie z wosku pszczelego i sprzedawany w plastrach zasklepionych lub częściach takich plastrów,

– z plastrami – zawierający jedną lub więcej części plastra,

– odsączony – uzyskany przez odsączenie odkrytych plastrów bez czerwiu,

– odwirowany – otrzymany przez odwirowanie odkrytych plastrów bez czerwiu,

– wytłoczony – uzyskany przez wyciskanie plastrów bez czerwiu, nawet z zastosowaniem umiarkowanego podgrzewania nieprzekraczającego 45°C,

– przefiltrowany – uzyskany przez usunięcie obcych substancji organicznych lub nieorganicznych, w tym usunięcie znaczącej ilości pyłku;

2) miód nektarowo-spadziowy, który jest miodem wytwarzanym przez pszczoły z wydalin owadów ssących soki żywych roślin lub wydzielin żywych części roślin z nektarem roślin.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2015-07-04 do 2023-11-19

§ 2. [Rodzaje miodu] Rozróżnia się:

1) [3] główne rodzaje miodu:

a) w zależności od pochodzenia:

– kwiatowy lub nektarowy – otrzymany z nektaru roślinnego,

– spadziowy – uzyskany głównie z wydalin owadów wysysających (Hemiptera) żywe części roślin lub wydzielin żywych części roślin;

b) w zależności od sposobu pozyskiwania lub konfekcjonowania:

– sekcyjny – zgromadzony przez pszczoły w komórkach świeżo zbudowanego plastra bez czerwiu lub w komórkach świeżo zbudowanych na węzie wytworzonej wyłącznie z wosku pszczelego i sprzedawany w plastrach zasklepionych lub częściach takich plastrów,

– z plastrami – zawierający jedną lub więcej części plastra,

– odsączony – uzyskany przez odsączenie odkrytych plastrów bez czerwiu,

– odwirowany – otrzymany przez odwirowanie odkrytych plastrów bez czerwiu,

– wytłoczony – uzyskany przez wyciskanie plastrów bez czerwiu, nawet z zastosowaniem umiarkowanego podgrzewania nieprzekraczającego 45°C,

– przefiltrowany – uzyskany przez usunięcie obcych substancji organicznych lub nieorganicznych, w tym usunięcie znaczącej ilości pyłku;

2) miód nektarowo-spadziowy, który jest miodem wytwarzanym przez pszczoły z wydalin owadów ssących soki żywych roślin lub wydzielin żywych części roślin z nektarem roślin.

[3] § 2 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 maja 2015 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz.U. poz. 850). Zmiana weszła w życie 4 lipca 2015 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2010-09-23 do 2015-07-03

[Rodzaje miodu] [3] Rozróżnia się:

1) główne rodzaje miodu, które są określone w ust. 1 części VIII załącznika III do rozporządzenia nr 1234/2007;

2) miód nektarowo-spadziowy, który jest miodem wytwarzanym przez pszczoły z wydalin owadów ssących soki żywych roślin lub wydzielin żywych części roślin z nektarem roślin.

[3] § 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 sierpnia 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz.U. Nr 165, poz. 1120). Zmiana weszła w życie 23 września 2010 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-11-08 do 2010-09-22

Rozróżnia się następujące rodzaje miodu w zależności od:

1) pochodzenia:

a) miód nektarowy (N) – będący miodem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru roślin, wydzielanego z nektarników kwiatowych lub pozakwiatowych,

b) miód spadziowy (S) – będący miodem wytwarzanym przez pszczoły głównie z wydalin owadów ssących soki żywych części roślin lub wydzielin żywych części roślin,

c) miód nektarowo-spadziowy (NS) – będący miodem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru roślin i z wydalin owadów ssących soki żywych części roślin lub wydzielin żywych części roślin;

2) przeznaczenia:

a) miód przeznaczony do spożycia,

b) miód piekarniczy (przemysłowy) – przeznaczony wyłącznie do wykorzystania w przemyśle lub przetwórstwie rolno-spożywczym;

3) sposobu pozyskiwania lub prezentacji:

a) miód sekcyjny – zgromadzony w zasklepionych komórkach świeżo zbudowanych bezczerwiowych plastrów lub częściach plastra,

b) miód z plastrami – zawierający jeden lub więcej kawałków miodu, o którym mowa w lit. a,

c) miód odsączony – uzyskany przez odsączenie odsklepionych, bezczerwiowych plastrów,

d) miód odwirowany – uzyskany przez odwirowanie odsklepionych, bezczerwiowych plastrów,

e) miód wytłoczony – otrzymany w wyniku prasowania bezczerwiowych plastrów, przy zastosowaniu podgrzewania w temperaturze nieprzekraczającej 45 °C albo bez podgrzewania,

f) miód przefiltrowany – oczyszczony z obcych substancji organicznych i nieorganicznych przez filtrację prowadzącą do usunięcia z niego znacznej ilości pyłku kwiatowego.