Wersja obowiązująca od 2023-11-20 (Dz.U.2023.2513 tekst jednolity)
[Rodzaje miodu] Rozróżnia się:
1) główne rodzaje miodu:
a) w zależności od pochodzenia:
– kwiatowy lub nektarowy – otrzymany z nektaru roślinnego,
– spadziowy – uzyskany głównie z wydalin owadów wysysających (Hemiptera) żywe części roślin lub wydzielin żywych części roślin,
b) w zależności od sposobu pozyskiwania lub konfekcjonowania:
– sekcyjny – zgromadzony przez pszczoły w komórkach świeżo zbudowanego plastra bez czerwiu lub w komórkach świeżo zbudowanych na węzie wytworzonej wyłącznie z wosku pszczelego i sprzedawany w plastrach zasklepionych lub częściach takich plastrów,
– z plastrami – zawierający jedną lub więcej części plastra,
– odsączony – uzyskany przez odsączenie odkrytych plastrów bez czerwiu,
– odwirowany – otrzymany przez odwirowanie odkrytych plastrów bez czerwiu,
– wytłoczony – uzyskany przez wyciskanie plastrów bez czerwiu, nawet z zastosowaniem umiarkowanego podgrzewania nieprzekraczającego 45°C,
– przefiltrowany – uzyskany przez usunięcie obcych substancji organicznych lub nieorganicznych, w tym usunięcie znaczącej ilości pyłku;
2) miód nektarowo-spadziowy, który jest miodem wytwarzanym przez pszczoły z wydalin owadów ssących soki żywych roślin lub wydzielin żywych części roślin z nektarem roślin.
Wersja obowiązująca od 2023-11-20 (Dz.U.2023.2513 tekst jednolity)
[Rodzaje miodu] Rozróżnia się:
1) główne rodzaje miodu:
a) w zależności od pochodzenia:
– kwiatowy lub nektarowy – otrzymany z nektaru roślinnego,
– spadziowy – uzyskany głównie z wydalin owadów wysysających (Hemiptera) żywe części roślin lub wydzielin żywych części roślin,
b) w zależności od sposobu pozyskiwania lub konfekcjonowania:
– sekcyjny – zgromadzony przez pszczoły w komórkach świeżo zbudowanego plastra bez czerwiu lub w komórkach świeżo zbudowanych na węzie wytworzonej wyłącznie z wosku pszczelego i sprzedawany w plastrach zasklepionych lub częściach takich plastrów,
– z plastrami – zawierający jedną lub więcej części plastra,
– odsączony – uzyskany przez odsączenie odkrytych plastrów bez czerwiu,
– odwirowany – otrzymany przez odwirowanie odkrytych plastrów bez czerwiu,
– wytłoczony – uzyskany przez wyciskanie plastrów bez czerwiu, nawet z zastosowaniem umiarkowanego podgrzewania nieprzekraczającego 45°C,
– przefiltrowany – uzyskany przez usunięcie obcych substancji organicznych lub nieorganicznych, w tym usunięcie znaczącej ilości pyłku;
2) miód nektarowo-spadziowy, który jest miodem wytwarzanym przez pszczoły z wydalin owadów ssących soki żywych roślin lub wydzielin żywych części roślin z nektarem roślin.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2015-07-04 do 2023-11-19
[Rodzaje miodu] Rozróżnia się:
1) [3] główne rodzaje miodu:
a) w zależności od pochodzenia:
– kwiatowy lub nektarowy – otrzymany z nektaru roślinnego,
– spadziowy – uzyskany głównie z wydalin owadów wysysających (Hemiptera) żywe części roślin lub wydzielin żywych części roślin;
b) w zależności od sposobu pozyskiwania lub konfekcjonowania:
– sekcyjny – zgromadzony przez pszczoły w komórkach świeżo zbudowanego plastra bez czerwiu lub w komórkach świeżo zbudowanych na węzie wytworzonej wyłącznie z wosku pszczelego i sprzedawany w plastrach zasklepionych lub częściach takich plastrów,
– z plastrami – zawierający jedną lub więcej części plastra,
– odsączony – uzyskany przez odsączenie odkrytych plastrów bez czerwiu,
– odwirowany – otrzymany przez odwirowanie odkrytych plastrów bez czerwiu,
– wytłoczony – uzyskany przez wyciskanie plastrów bez czerwiu, nawet z zastosowaniem umiarkowanego podgrzewania nieprzekraczającego 45°C,
– przefiltrowany – uzyskany przez usunięcie obcych substancji organicznych lub nieorganicznych, w tym usunięcie znaczącej ilości pyłku;
2) miód nektarowo-spadziowy, który jest miodem wytwarzanym przez pszczoły z wydalin owadów ssących soki żywych roślin lub wydzielin żywych części roślin z nektarem roślin.
[3] § 2 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 maja 2015 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz.U. poz. 850). Zmiana weszła w życie 4 lipca 2015 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2010-09-23 do 2015-07-03
[Rodzaje miodu] [3] Rozróżnia się:
1) główne rodzaje miodu, które są określone w ust. 1 części VIII załącznika III do rozporządzenia nr 1234/2007;
2) miód nektarowo-spadziowy, który jest miodem wytwarzanym przez pszczoły z wydalin owadów ssących soki żywych roślin lub wydzielin żywych części roślin z nektarem roślin.
[3] § 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 sierpnia 2010 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz.U. Nr 165, poz. 1120). Zmiana weszła w życie 23 września 2010 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-11-08 do 2010-09-22
Rozróżnia się następujące rodzaje miodu w zależności od:
1) pochodzenia:
a) miód nektarowy (N) – będący miodem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru roślin, wydzielanego z nektarników kwiatowych lub pozakwiatowych,
b) miód spadziowy (S) – będący miodem wytwarzanym przez pszczoły głównie z wydalin owadów ssących soki żywych części roślin lub wydzielin żywych części roślin,
c) miód nektarowo-spadziowy (NS) – będący miodem wytwarzanym przez pszczoły z nektaru roślin i z wydalin owadów ssących soki żywych części roślin lub wydzielin żywych części roślin;
2) przeznaczenia:
a) miód przeznaczony do spożycia,
b) miód piekarniczy (przemysłowy) – przeznaczony wyłącznie do wykorzystania w przemyśle lub przetwórstwie rolno-spożywczym;
3) sposobu pozyskiwania lub prezentacji:
a) miód sekcyjny – zgromadzony w zasklepionych komórkach świeżo zbudowanych bezczerwiowych plastrów lub częściach plastra,
b) miód z plastrami – zawierający jeden lub więcej kawałków miodu, o którym mowa w lit. a,
c) miód odsączony – uzyskany przez odsączenie odsklepionych, bezczerwiowych plastrów,
d) miód odwirowany – uzyskany przez odwirowanie odsklepionych, bezczerwiowych plastrów,
e) miód wytłoczony – otrzymany w wyniku prasowania bezczerwiowych plastrów, przy zastosowaniu podgrzewania w temperaturze nieprzekraczającej 45 °C albo bez podgrzewania,
f) miód przefiltrowany – oczyszczony z obcych substancji organicznych i nieorganicznych przez filtrację prowadzącą do usunięcia z niego znacznej ilości pyłku kwiatowego.