history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2023-11-16    (Dz.U.2023.2498 tekst jednolity)

§ 13. [Przekazywanie danych rynkowych] 1. Dane rynkowe w odniesieniu do rynków:

1) wołowiny i cielęciny – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) dokonuje zakupu i uboju bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia oraz dokonuje klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych,

b) zleca rzeźniom ubój zakupionego bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia i dokonuje klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych,

c) kupuje lub sprzedaje tusze wołowe, półtusze wołowe, ćwierci wołowe, mięso wołowe w elementach lub mięso wołowe przetworzone,

d) kupuje cielęta lub młode bydło opasowe w celu ich dalszej sprzedaży lub własnego chowu,

e) sprzedaje cielęta lub młode bydło opasowe;

2) wieprzowiny – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) dokonuje zakupu i uboju świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów oraz dokonuje klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 i w przepisach dotyczących szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych,

b) zleca rzeźniom ubój zakupionych świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów oraz dokonuje klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 i w przepisach dotyczących szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych,

c) kupuje tusze wieprzowe, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe w elementach lub mięso wieprzowe przetworzone,

d) sprzedaje tusze wieprzowe, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe w elementach lub mięso wieprzowe przetworzone;

3) zbóż – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca zakupił łącznie co najmniej 1000 ton ziarna zbóż,

b) produkuje, kupuje lub sprzedaje mąkę, otręby lub śruty z ziarna zbóż;

4) drobiu – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) skupuje drób rzeźny i dokonuje jego uboju oraz w ostatnim roku kalendarzowym poddał ubojowi powyżej 100 000 sztuk brojlerów kurzych lub 20 000 sztuk brojlerów indyczych lub 500 brojlerów kaczych lub 500 brojlerów gęsich,

b) kupuje produkty drobiarskie,

c) sprzedaje produkty drobiarskie,

d) kupuje jaja lęgowe brojlerów kurzych,

e) sprzedaje jaja lęgowe brojlerów kurzych,

f) sprzedaje pisklęta brojlerów kurzych;

5) mleka i produktów mlecznych – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) skupuje od producentów mleko surowe,

b) sprzedaje lub kupuje produkty mleczne;

6) preparatów mlekopodobnych – przekazuje przedsiębiorca, który sprzedaje lub kupuje preparaty mlekopodobne;

7) jaj spożywczych – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) skupuje jaja spożywcze w celu ich przetwarzania,

b) w ostatnim roku kalendarzowym pakował tygodniowo przeciętnie powyżej 100 000 sztuk jaj,

c) kupuje lub sprzedaje jaja spożywcze;

8) cukru białego – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) produkuje cukier biały, syropy cukrowe lub melasę,

b) kupuje cukier biały, syropy cukrowe lub melasę,

c) sprzedaje cukier biały, syropy cukrowe lub melasę,

d) kupuje buraki cukrowe;

9) produktów rolnictwa ekologicznego – przekazuje przedsiębiorca, który posiada ważny certyfikat zgodności wydany – zgodnie z przepisami o rolnictwie ekologicznym – przez upoważnione jednostki certyfikujące;

10) baraniny – przekazuje przedsiębiorca, który dokonuje zakupu owiec;

11) włókna lnianego i konopnego – przekazuje przedsiębiorca, który przetwarza słomę lnianą lub konopną na włókno;

12) roślin wysokobiałkowych – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) kupuje nasiona roślin wysokobiałkowych i produktów powstałych z ich przetworzenia,

b) sprzedaje nasiona roślin wysokobiałkowych i produktów powstałych z ich przetworzenia;

13) owoców i warzyw – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) dokonuje zakupu lub sprzedaży owoców i warzyw, który w szczególności:

– jest zrzeszony w organizacji producentów lub spółdzielni ogrodniczej,

– prowadzi zakład przetwórstwa owocowo–warzywnego,

– prowadzi przedsiębiorstwo przemysłu chłodniczego,

– prowadzi sprzedaż detaliczną,

b) sprzedaje na rynkach hurtowych lub targowiskach;

14) roślin oleistych – przekazuje przedsiębiorca, który dokonuje zakupu nasion roślin oleistych, sprzedaży lub zakupu produktów powstałych z przetworzenia nasion roślin oleistych;

15) chmielu – przekazuje przedsiębiorca, który dokonuje zakupu chmielu, przygotowania chmielu lub wytwarzania produktów chmielowych;

16) tytoniu – przekazuje przedsiębiorca, który dokonuje zakupu liści tytoniu (wysuszonych nieprzetworzonych) od producenta lub grupy producentów tytoniu;

17) pasz – przekazuje przedsiębiorca, który produkuje powyżej 10 000 ton pasz rocznie;

18) kwiatów – przekazuje przedsiębiorca, który prowadzi ich sprzedaż w miejscach obrotu hurtowego.

2. Dane rynkowe, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, w zakresie wielkości skupu bezpośrednio od producenta artykułów rolno-spożywczych wymienionych w załączniku do rozporządzenia w sekcji III ust. 1, w sekcji XIII ust. 1 oraz w sekcji XIV ust. 1 przekazuje przedsiębiorca, który dokonuje tego skupu.

Wersja obowiązująca od 2023-11-16    (Dz.U.2023.2498 tekst jednolity)

§ 13. [Przekazywanie danych rynkowych] 1. Dane rynkowe w odniesieniu do rynków:

1) wołowiny i cielęciny – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) dokonuje zakupu i uboju bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia oraz dokonuje klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych,

b) zleca rzeźniom ubój zakupionego bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia i dokonuje klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych,

c) kupuje lub sprzedaje tusze wołowe, półtusze wołowe, ćwierci wołowe, mięso wołowe w elementach lub mięso wołowe przetworzone,

d) kupuje cielęta lub młode bydło opasowe w celu ich dalszej sprzedaży lub własnego chowu,

e) sprzedaje cielęta lub młode bydło opasowe;

2) wieprzowiny – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) dokonuje zakupu i uboju świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów oraz dokonuje klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 i w przepisach dotyczących szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych,

b) zleca rzeźniom ubój zakupionych świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów oraz dokonuje klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 i w przepisach dotyczących szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych,

c) kupuje tusze wieprzowe, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe w elementach lub mięso wieprzowe przetworzone,

d) sprzedaje tusze wieprzowe, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe w elementach lub mięso wieprzowe przetworzone;

3) zbóż – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca zakupił łącznie co najmniej 1000 ton ziarna zbóż,

b) produkuje, kupuje lub sprzedaje mąkę, otręby lub śruty z ziarna zbóż;

4) drobiu – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) skupuje drób rzeźny i dokonuje jego uboju oraz w ostatnim roku kalendarzowym poddał ubojowi powyżej 100 000 sztuk brojlerów kurzych lub 20 000 sztuk brojlerów indyczych lub 500 brojlerów kaczych lub 500 brojlerów gęsich,

b) kupuje produkty drobiarskie,

c) sprzedaje produkty drobiarskie,

d) kupuje jaja lęgowe brojlerów kurzych,

e) sprzedaje jaja lęgowe brojlerów kurzych,

f) sprzedaje pisklęta brojlerów kurzych;

5) mleka i produktów mlecznych – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) skupuje od producentów mleko surowe,

b) sprzedaje lub kupuje produkty mleczne;

6) preparatów mlekopodobnych – przekazuje przedsiębiorca, który sprzedaje lub kupuje preparaty mlekopodobne;

7) jaj spożywczych – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) skupuje jaja spożywcze w celu ich przetwarzania,

b) w ostatnim roku kalendarzowym pakował tygodniowo przeciętnie powyżej 100 000 sztuk jaj,

c) kupuje lub sprzedaje jaja spożywcze;

8) cukru białego – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) produkuje cukier biały, syropy cukrowe lub melasę,

b) kupuje cukier biały, syropy cukrowe lub melasę,

c) sprzedaje cukier biały, syropy cukrowe lub melasę,

d) kupuje buraki cukrowe;

9) produktów rolnictwa ekologicznego – przekazuje przedsiębiorca, który posiada ważny certyfikat zgodności wydany – zgodnie z przepisami o rolnictwie ekologicznym – przez upoważnione jednostki certyfikujące;

10) baraniny – przekazuje przedsiębiorca, który dokonuje zakupu owiec;

11) włókna lnianego i konopnego – przekazuje przedsiębiorca, który przetwarza słomę lnianą lub konopną na włókno;

12) roślin wysokobiałkowych – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) kupuje nasiona roślin wysokobiałkowych i produktów powstałych z ich przetworzenia,

b) sprzedaje nasiona roślin wysokobiałkowych i produktów powstałych z ich przetworzenia;

13) owoców i warzyw – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) dokonuje zakupu lub sprzedaży owoców i warzyw, który w szczególności:

– jest zrzeszony w organizacji producentów lub spółdzielni ogrodniczej,

– prowadzi zakład przetwórstwa owocowo–warzywnego,

– prowadzi przedsiębiorstwo przemysłu chłodniczego,

– prowadzi sprzedaż detaliczną,

b) sprzedaje na rynkach hurtowych lub targowiskach;

14) roślin oleistych – przekazuje przedsiębiorca, który dokonuje zakupu nasion roślin oleistych, sprzedaży lub zakupu produktów powstałych z przetworzenia nasion roślin oleistych;

15) chmielu – przekazuje przedsiębiorca, który dokonuje zakupu chmielu, przygotowania chmielu lub wytwarzania produktów chmielowych;

16) tytoniu – przekazuje przedsiębiorca, który dokonuje zakupu liści tytoniu (wysuszonych nieprzetworzonych) od producenta lub grupy producentów tytoniu;

17) pasz – przekazuje przedsiębiorca, który produkuje powyżej 10 000 ton pasz rocznie;

18) kwiatów – przekazuje przedsiębiorca, który prowadzi ich sprzedaż w miejscach obrotu hurtowego.

2. Dane rynkowe, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, w zakresie wielkości skupu bezpośrednio od producenta artykułów rolno-spożywczych wymienionych w załączniku do rozporządzenia w sekcji III ust. 1, w sekcji XIII ust. 1 oraz w sekcji XIV ust. 1 przekazuje przedsiębiorca, który dokonuje tego skupu.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2023-05-13 do 2023-11-15

§ 13. [Przekazywanie danych rynkowych]  1. Dane rynkowe w odniesieniu do rynków:

1) wołowiny i cielęciny – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) dokonuje zakupu i uboju bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia oraz dokonuje klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych,

b) zleca rzeźniom ubój zakupionego bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia i dokonuje klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych,

c) kupuje lub sprzedaje tusze wołowe, półtusze wołowe, ćwierci wołowe, mięso wołowe w elementach lub mięso wołowe przetworzone,

d) kupuje cielęta lub młode bydło opasowe w celu ich dalszej sprzedaży lub własnego chowu,

e) sprzedaje cielęta lub młode bydło opasowe;

2) wieprzowiny – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) dokonuje zakupu i uboju świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów oraz dokonuje klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 i w przepisach dotyczących szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych,

b) zleca rzeźniom ubój zakupionych świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów oraz dokonuje klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 i w przepisach dotyczących szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych,

c) kupuje tusze wieprzowe, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe w elementach lub mięso wieprzowe przetworzone,

d) sprzedaje tusze wieprzowe, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe w elementach lub mięso wieprzowe przetworzone;

3) zbóż – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca zakupił łącznie co najmniej 1000 ton ziarna zbóż,

b) produkuje, kupuje lub sprzedaje mąkę, otręby lub śruty z ziarna zbóż;

4) drobiu – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) skupuje drób rzeźny i dokonuje jego uboju oraz w ostatnim roku kalendarzowym poddał ubojowi powyżej 100 000 sztuk brojlerów kurzych lub 20 000 sztuk brojlerów indyczych lub 500 brojlerów kaczych lub 500 brojlerów gęsich,

b) kupuje produkty drobiarskie,

c) sprzedaje produkty drobiarskie,

d) kupuje jaja lęgowe brojlerów kurzych,

e) sprzedaje jaja lęgowe brojlerów kurzych,

f) sprzedaje pisklęta brojlerów kurzych;

5) mleka i produktów mlecznych – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) skupuje od producentów mleko surowe,

b) sprzedaje lub kupuje produkty mleczne;

6) preparatów mlekopodobnych – przekazuje przedsiębiorca, który sprzedaje lub kupuje preparaty mlekopodobne;

7) jaj spożywczych – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) skupuje jaja spożywcze w celu ich przetwarzania,

b) w ostatnim roku kalendarzowym pakował tygodniowo przeciętnie powyżej 100 000 sztuk jaj,

c) kupuje lub sprzedaje jaja spożywcze;

8) cukru białego – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) produkuje cukier biały, syropy cukrowe lub melasę,

b) kupuje cukier biały, syropy cukrowe lub melasę,

c) sprzedaje cukier biały, syropy cukrowe lub melasę,

d) kupuje buraki cukrowe;

9) produktów rolnictwa ekologicznego – przekazuje przedsiębiorca, który posiada ważny certyfikat zgodności wydany – zgodnie z przepisami o rolnictwie ekologicznym – przez upoważnione jednostki certyfikujące;

10) baraniny – przekazuje przedsiębiorca, który dokonuje zakupu owiec;

11) włókna lnianego i konopnego – przekazuje przedsiębiorca, który przetwarza słomę lnianą lub konopną na włókno;

12) roślin wysokobiałkowych – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) kupuje nasiona roślin wysokobiałkowych i produktów powstałych z ich przetworzenia,

b) sprzedaje nasiona roślin wysokobiałkowych i produktów powstałych z ich przetworzenia;

13) owoców i warzyw – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) dokonuje zakupu lub sprzedaży owoców i warzyw, który w szczególności:

– jest zrzeszony w organizacji producentów lub spółdzielni ogrodniczej,

– prowadzi zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego,

– prowadzi przedsiębiorstwo przemysłu chłodniczego,

– prowadzi sprzedaż detaliczną,

b) sprzedaje na rynkach hurtowych lub targowiskach;

14) roślin oleistych – przekazuje przedsiębiorca, który dokonuje zakupu nasion roślin oleistych, sprzedaży lub zakupu produktów powstałych z przetworzenia nasion roślin oleistych;

15) chmielu – przekazuje przedsiębiorca, który dokonuje zakupu chmielu, przygotowania chmielu lub wytwarzania produktów chmielowych;

16) tytoniu – przekazuje przedsiębiorca, który dokonuje zakupu liści tytoniu (wysuszonych nieprzetworzonych) od producenta lub grupy producentów tytoniu;

17) pasz – przekazuje przedsiębiorca, który produkuje powyżej 10 000 ton pasz rocznie;

18) kwiatów – przekazuje przedsiębiorca, który prowadzi ich sprzedaż w miejscach obrotu hurtowego.

2. [4] Dane rynkowe, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, w zakresie wielkości skupu bezpośrednio od producenta artykułów rolno-spożywczych wymienionych w załączniku do rozporządzenia w sekcji III ust. 1, w sekcji XIII ust. 1 oraz w sekcji XIV ust. 1 przekazuje przedsiębiorca, który dokonuje tego skupu.

[4] § 13 ust. 2 dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 marca 2023 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 906). Zmiana weszła w życie 13 maja 2023 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2021-04-22 do 2023-05-12

§ 13. [Przekazywanie danych rynkowych] Dane rynkowe w odniesieniu do rynków:

1) wołowiny i cielęciny – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) dokonuje zakupu i uboju bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia oraz dokonuje klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych,

b) zleca rzeźniom ubój zakupionego bydła rzeźnego w wieku od 8. miesiąca życia i dokonuje klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 oraz w przepisach dotyczących szczegółowego sposobu oznaczania klasy jakości handlowej tusz wołowych,

c) kupuje lub sprzedaje tusze wołowe, półtusze wołowe, ćwierci wołowe, mięso wołowe w elementach lub mięso wołowe przetworzone,

d) kupuje cielęta lub młode bydło opasowe w celu ich dalszej sprzedaży lub własnego chowu,

e) sprzedaje cielęta lub młode bydło opasowe;

2) wieprzowiny – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) dokonuje zakupu i uboju świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów oraz dokonuje klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 i w przepisach dotyczących szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych,

b) zleca rzeźniom ubój zakupionych świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kilogramów oraz dokonuje klasyfikacji tusz według klas jakości handlowej określonych w rozporządzeniu nr 1308/2013 i w przepisach dotyczących szczegółowych warunków ustalania klasy jakości handlowej tusz wieprzowych,

c) kupuje tusze wieprzowe, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe w elementach lub mięso wieprzowe przetworzone,

d) sprzedaje tusze wieprzowe, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe w elementach lub mięso wieprzowe przetworzone;

3) zbóż – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca zakupił łącznie co najmniej 1000 ton ziarna zbóż,

b) produkuje, kupuje lub sprzedaje mąkę, otręby lub śruty z ziarna zbóż;

4) drobiu – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) skupuje drób rzeźny i dokonuje jego uboju oraz w ostatnim roku kalendarzowym poddał ubojowi powyżej 100 000 sztuk brojlerów kurzych lub 20 000 sztuk brojlerów indyczych lub 500 brojlerów kaczych lub 500 brojlerów gęsich,

b) kupuje produkty drobiarskie,

c) sprzedaje produkty drobiarskie,

d) kupuje jaja lęgowe brojlerów kurzych,

e) sprzedaje jaja lęgowe brojlerów kurzych,

f) sprzedaje pisklęta brojlerów kurzych;

5) mleka i produktów mlecznych – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) skupuje od producentów mleko surowe,

b) sprzedaje lub kupuje produkty mleczne;

6) preparatów mlekopodobnych – przekazuje przedsiębiorca, który sprzedaje lub kupuje preparaty mlekopodobne;

7) jaj spożywczych – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) skupuje jaja spożywcze w celu ich przetwarzania,

b) w ostatnim roku kalendarzowym pakował tygodniowo przeciętnie powyżej 100 000 sztuk jaj,

c) kupuje lub sprzedaje jaja spożywcze;

8) cukru białego – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) produkuje cukier biały, syropy cukrowe lub melasę,

b) kupuje cukier biały, syropy cukrowe lub melasę,

c) sprzedaje cukier biały, syropy cukrowe lub melasę,

d) kupuje buraki cukrowe;

9) produktów rolnictwa ekologicznego – przekazuje przedsiębiorca, który posiada ważny certyfikat zgodności wydany – zgodnie z przepisami o rolnictwie ekologicznym – przez upoważnione jednostki certyfikujące;

10) baraniny – przekazuje przedsiębiorca, który dokonuje zakupu owiec;

11) włókna lnianego i konopnego – przekazuje przedsiębiorca, który przetwarza słomę lnianą lub konopną na włókno;

12) roślin wysokobiałkowych – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) kupuje nasiona roślin wysokobiałkowych i produktów powstałych z ich przetworzenia,

b) sprzedaje nasiona roślin wysokobiałkowych i produktów powstałych z ich przetworzenia;

13) owoców i warzyw – przekazuje przedsiębiorca, który:

a) dokonuje zakupu lub sprzedaży owoców i warzyw, który w szczególności:

– jest zrzeszony w organizacji producentów lub spółdzielni ogrodniczej,

– prowadzi zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego,

– prowadzi przedsiębiorstwo przemysłu chłodniczego,

– prowadzi sprzedaż detaliczną,

b) sprzedaje na rynkach hurtowych lub targowiskach;

14) roślin oleistych – przekazuje przedsiębiorca, który dokonuje zakupu nasion roślin oleistych, sprzedaży lub zakupu produktów powstałych z przetworzenia nasion roślin oleistych;

15) chmielu – przekazuje przedsiębiorca, który dokonuje zakupu chmielu, przygotowania chmielu lub wytwarzania produktów chmielowych;

16) tytoniu – przekazuje przedsiębiorca, który dokonuje zakupu liści tytoniu (wysuszonych nieprzetworzonych) od producenta lub grupy producentów tytoniu;

17) pasz – przekazuje przedsiębiorca, który produkuje powyżej 10 000 ton pasz rocznie;

18) kwiatów – przekazuje przedsiębiorca, który prowadzi ich sprzedaż w miejscach obrotu hurtowego.