history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2023-11-16    (Dz.U.2023.2498 tekst jednolity)

§ 11. [Wielkość obrotu] 1. Wielkość obrotu, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, stanowi:

1) w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny – liczba:

a) sztuk poddanego ubojowi bydła rzeźnego oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej schłodzonej skorygowanej wskaźnikami określonymi w załączniku do rozporządzenia 2017/1184 do wzorca tuszy wołowej – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) ton sprzedanych półtusz wołowych, ćwierci wołowych, mięsa wołowego w elementach oraz mięsa wołowego przetworzonego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) ton zakupionych półtusz wołowych, ćwierci wołowych, mięsa wołowego w elementach oraz mięsa wołowego przetworzonego – w przypadku ustalania ceny zakupu,

d) ton półtusz wołowych, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

e) sztuk w podaży oraz procent sprzedaży bydła żywego – w przypadku ustalania ceny targowiskowej,

f) sztuk zakupionych cieląt lub młodego bydła opasowego oraz odpowiadająca im liczba ton bydła żywego – w przypadku ustalania ceny zakupu bydła żywego,

g) sztuk sprzedanych cieląt lub młodego bydła opasowego oraz odpowiadająca im liczba ton bydła żywego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży bydła żywego;

2) w odniesieniu do rynku wieprzowiny – liczba:

a) sztuk poddanych ubojowi świń rzeźnych oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej ciepłej – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) ton sprzedanych półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach oraz mięsa wieprzowego przetworzonego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) ton zakupionych półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach oraz mięsa wieprzowego przetworzonego – w przypadku ustalania ceny zakupu,

d) ton półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczy wieprzowych, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

e) sztuk w podaży oraz procent sprzedaży prosiąt – w przypadku ustalania ceny targowiskowej,

f) sztuk zakupionych prosiąt oraz odpowiadająca im liczba ton prosiąt – w przypadku ustalania ceny zakupu prosiąt,

g) sztuk sprzedanych prosiąt oraz odpowiadająca im liczba ton prosiąt – w przypadku ustalania ceny sprzedaży prosiąt;

3) w odniesieniu do rynku zbóż – liczba ton:

a) poszczególnych gatunków zbóż i produktów przemiału ziarna zbóż zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) produktów przemiału ziarna zbóż sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) poszczególnych gatunków zbóż oraz produktów przemiału ziarna zbóż, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d) w podaży oraz procent sprzedaży poszczególnych gatunków zbóż – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;

4) w odniesieniu do rynku drobiu:

a) liczba ton zakupionego drobiu rzeźnego – w przypadku ustalania ceny skupu,

b) liczba ton sprzedanych tuszek i elementów mięsa drobiowego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) liczba sztuk zakupionych jaj lęgowych brojlerów kurzych – w przypadku ustalania ceny zakupu,

d) liczba sztuk sprzedanych jaj lęgowych brojlerów kurzych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

e) liczba sztuk sprzedanych piskląt brojlerów kurzych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

5) w odniesieniu do rynku mleka – liczba kilogramów:

a) skupionego mleka surowego – w przypadku ustalania ceny skupu,

b) zakupionego mleka i produktów mlecznych – w przypadku ustalania ceny zakupu,

c) sprzedanego mleka i produktów mlecznych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

6) w odniesieniu do rynku preparatów mlekopodobnych – liczba kilogramów:

a) zakupionego preparatu mleczno-tłuszczowego – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) sprzedanego preparatu mleczno-tłuszczowego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

7) w odniesieniu do rynku jaj spożywczych – liczba:

a) ton jaj spożywczych zakupionych przez zakład przetwórstwa jaj – w przypadku ustalania ceny skupu,

b) sztuk jaj spożywczych zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

c) sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez zakład pakowania jaj – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

8) w odniesieniu do rynku cukru białego – liczba ton:

a) zakupionego cukru białego, syropów cukrowych oraz melasy – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) sprzedanego cukru białego, syropów cukrowych oraz melasy – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) skupionych buraków cukrowych – w przypadku ustalania ceny skupu;

9) w odniesieniu do rynku produktów rolnictwa ekologicznego – liczba:

a) ton zakupionego lub sprzedanego mięsa wołowego, mięsa wieprzowego, mięsa drobiowego oraz ziarna zbóż – w przypadku ustalania ceny zakupu lub ceny sprzedaży,

b) kilogramów zakupionego lub sprzedanego mleka i produktów mlecznych – w przypadku ustalania ceny zakupu lub ceny sprzedaży,

c) sztuk zakupionych lub sprzedanych jaj spożywczych – w przypadku ustalania ceny zakupu lub ceny sprzedaży,

d) kilogramów lub sztuk zakupionych lub sprzedanych owoców lub warzyw – w przypadku ustalania ceny zakupu lub ceny sprzedaży;

10) w odniesieniu do rynku baraniny – liczba sztuk zakupionych owiec rzeźnych oraz liczba ton tusz owiec rzeźnych – w przypadku ustalania ceny zakupu;

11) w odniesieniu do rynku włókna lnianego i konopnego – liczba ton długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego:

a) zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

12) w odniesieniu do rynku roślin wysokobiałkowych – liczba ton poszczególnych gatunków roślin wysokobiałkowych i produktów powstałych z ich przetworzenia:

a) zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

13) w odniesieniu do rynku owoców i warzyw:

a) masa lub liczba wyrażona w pęczkach, w kilogramach, tonach lub sztukach zakupionych owoców lub warzyw poszczególnych gatunków i odmian – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) masa lub liczba wyrażona w pęczkach, kilogramach, tonach lub sztukach sprzedanych owoców lub warzyw poszczególnych gatunków i odmian – w przypadku ustalania ceny sprzedaży lub ceny targowiskowej;

14) w odniesieniu do rynku roślin oleistych – liczba ton:

a) nasion roślin oleistych, olejów, śrut oraz makuchu uzyskanych z nasion roślin oleistych, zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) nasion roślin oleistych, olejów, śrut oraz makuchu uzyskanych z nasion roślin oleistych, będących przedmiotem transakcji na giełdzie towarowej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

c) olejów, śrut oraz makuchu uzyskanych z nasion roślin oleistych, sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

15) w odniesieniu do rynku chmielu – liczba kilogramów szyszek chmielu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta chmielu lub grupy producentów chmielu – w przypadku ustalania ceny zakupu;

16) w odniesieniu do rynku tytoniu – liczba kilogramów liści tytoniu (wysuszonych, nieprzetworzonych) zakupionych od producenta tytoniu lub grupy producentów tytoniu – w przypadku ustalania ceny skupu;

17) w odniesieniu do rynku pasz – liczba ton sprzedanych pasz – w przypadku ustalania ceny sprzedaży.

2. Wielkość skupu bezpośrednio od producenta artykułów rolno-spożywczych wymienionych w załączniku do rozporządzenia w sekcji III ust. 1, w sekcji XIII ust. 1 oraz w sekcji XIV ust. 1 stanowi liczba ton skupionych tych artykułów rolno-spożywczych.

Wersja obowiązująca od 2023-11-16    (Dz.U.2023.2498 tekst jednolity)

§ 11. [Wielkość obrotu] 1. Wielkość obrotu, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, stanowi:

1) w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny – liczba:

a) sztuk poddanego ubojowi bydła rzeźnego oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej schłodzonej skorygowanej wskaźnikami określonymi w załączniku do rozporządzenia 2017/1184 do wzorca tuszy wołowej – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) ton sprzedanych półtusz wołowych, ćwierci wołowych, mięsa wołowego w elementach oraz mięsa wołowego przetworzonego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) ton zakupionych półtusz wołowych, ćwierci wołowych, mięsa wołowego w elementach oraz mięsa wołowego przetworzonego – w przypadku ustalania ceny zakupu,

d) ton półtusz wołowych, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

e) sztuk w podaży oraz procent sprzedaży bydła żywego – w przypadku ustalania ceny targowiskowej,

f) sztuk zakupionych cieląt lub młodego bydła opasowego oraz odpowiadająca im liczba ton bydła żywego – w przypadku ustalania ceny zakupu bydła żywego,

g) sztuk sprzedanych cieląt lub młodego bydła opasowego oraz odpowiadająca im liczba ton bydła żywego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży bydła żywego;

2) w odniesieniu do rynku wieprzowiny – liczba:

a) sztuk poddanych ubojowi świń rzeźnych oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej ciepłej – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) ton sprzedanych półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach oraz mięsa wieprzowego przetworzonego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) ton zakupionych półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach oraz mięsa wieprzowego przetworzonego – w przypadku ustalania ceny zakupu,

d) ton półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczy wieprzowych, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

e) sztuk w podaży oraz procent sprzedaży prosiąt – w przypadku ustalania ceny targowiskowej,

f) sztuk zakupionych prosiąt oraz odpowiadająca im liczba ton prosiąt – w przypadku ustalania ceny zakupu prosiąt,

g) sztuk sprzedanych prosiąt oraz odpowiadająca im liczba ton prosiąt – w przypadku ustalania ceny sprzedaży prosiąt;

3) w odniesieniu do rynku zbóż – liczba ton:

a) poszczególnych gatunków zbóż i produktów przemiału ziarna zbóż zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) produktów przemiału ziarna zbóż sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) poszczególnych gatunków zbóż oraz produktów przemiału ziarna zbóż, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d) w podaży oraz procent sprzedaży poszczególnych gatunków zbóż – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;

4) w odniesieniu do rynku drobiu:

a) liczba ton zakupionego drobiu rzeźnego – w przypadku ustalania ceny skupu,

b) liczba ton sprzedanych tuszek i elementów mięsa drobiowego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) liczba sztuk zakupionych jaj lęgowych brojlerów kurzych – w przypadku ustalania ceny zakupu,

d) liczba sztuk sprzedanych jaj lęgowych brojlerów kurzych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

e) liczba sztuk sprzedanych piskląt brojlerów kurzych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

5) w odniesieniu do rynku mleka – liczba kilogramów:

a) skupionego mleka surowego – w przypadku ustalania ceny skupu,

b) zakupionego mleka i produktów mlecznych – w przypadku ustalania ceny zakupu,

c) sprzedanego mleka i produktów mlecznych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

6) w odniesieniu do rynku preparatów mlekopodobnych – liczba kilogramów:

a) zakupionego preparatu mleczno-tłuszczowego – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) sprzedanego preparatu mleczno-tłuszczowego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

7) w odniesieniu do rynku jaj spożywczych – liczba:

a) ton jaj spożywczych zakupionych przez zakład przetwórstwa jaj – w przypadku ustalania ceny skupu,

b) sztuk jaj spożywczych zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

c) sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez zakład pakowania jaj – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

8) w odniesieniu do rynku cukru białego – liczba ton:

a) zakupionego cukru białego, syropów cukrowych oraz melasy – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) sprzedanego cukru białego, syropów cukrowych oraz melasy – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) skupionych buraków cukrowych – w przypadku ustalania ceny skupu;

9) w odniesieniu do rynku produktów rolnictwa ekologicznego – liczba:

a) ton zakupionego lub sprzedanego mięsa wołowego, mięsa wieprzowego, mięsa drobiowego oraz ziarna zbóż – w przypadku ustalania ceny zakupu lub ceny sprzedaży,

b) kilogramów zakupionego lub sprzedanego mleka i produktów mlecznych – w przypadku ustalania ceny zakupu lub ceny sprzedaży,

c) sztuk zakupionych lub sprzedanych jaj spożywczych – w przypadku ustalania ceny zakupu lub ceny sprzedaży,

d) kilogramów lub sztuk zakupionych lub sprzedanych owoców lub warzyw – w przypadku ustalania ceny zakupu lub ceny sprzedaży;

10) w odniesieniu do rynku baraniny – liczba sztuk zakupionych owiec rzeźnych oraz liczba ton tusz owiec rzeźnych – w przypadku ustalania ceny zakupu;

11) w odniesieniu do rynku włókna lnianego i konopnego – liczba ton długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego:

a) zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

12) w odniesieniu do rynku roślin wysokobiałkowych – liczba ton poszczególnych gatunków roślin wysokobiałkowych i produktów powstałych z ich przetworzenia:

a) zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

13) w odniesieniu do rynku owoców i warzyw:

a) masa lub liczba wyrażona w pęczkach, w kilogramach, tonach lub sztukach zakupionych owoców lub warzyw poszczególnych gatunków i odmian – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) masa lub liczba wyrażona w pęczkach, kilogramach, tonach lub sztukach sprzedanych owoców lub warzyw poszczególnych gatunków i odmian – w przypadku ustalania ceny sprzedaży lub ceny targowiskowej;

14) w odniesieniu do rynku roślin oleistych – liczba ton:

a) nasion roślin oleistych, olejów, śrut oraz makuchu uzyskanych z nasion roślin oleistych, zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) nasion roślin oleistych, olejów, śrut oraz makuchu uzyskanych z nasion roślin oleistych, będących przedmiotem transakcji na giełdzie towarowej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

c) olejów, śrut oraz makuchu uzyskanych z nasion roślin oleistych, sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

15) w odniesieniu do rynku chmielu – liczba kilogramów szyszek chmielu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta chmielu lub grupy producentów chmielu – w przypadku ustalania ceny zakupu;

16) w odniesieniu do rynku tytoniu – liczba kilogramów liści tytoniu (wysuszonych, nieprzetworzonych) zakupionych od producenta tytoniu lub grupy producentów tytoniu – w przypadku ustalania ceny skupu;

17) w odniesieniu do rynku pasz – liczba ton sprzedanych pasz – w przypadku ustalania ceny sprzedaży.

2. Wielkość skupu bezpośrednio od producenta artykułów rolno-spożywczych wymienionych w załączniku do rozporządzenia w sekcji III ust. 1, w sekcji XIII ust. 1 oraz w sekcji XIV ust. 1 stanowi liczba ton skupionych tych artykułów rolno-spożywczych.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2023-05-13 do 2023-11-15

§ 11. [Wielkość obrotu]  1. Wielkość obrotu, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, stanowi:

1) w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny – liczba:

a) sztuk poddanego ubojowi bydła rzeźnego oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej schłodzonej skorygowanej wskaźnikami określonymi w załączniku do rozporządzenia 2017/1184 do wzorca tuszy wołowej – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) ton sprzedanych półtusz wołowych, ćwierci wołowych, mięsa wołowego w elementach oraz mięsa wołowego przetworzonego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) ton zakupionych półtusz wołowych, ćwierci wołowych, mięsa wołowego w elementach oraz mięsa wołowego przetworzonego – w przypadku ustalania ceny zakupu,

d) ton półtusz wołowych, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

e) sztuk w podaży oraz procent sprzedaży bydła żywego – w przypadku ustalania ceny targowiskowej,

f) sztuk zakupionych cieląt lub młodego bydła opasowego oraz odpowiadająca im liczba ton bydła żywego – w przypadku ustalania ceny zakupu bydła żywego,

g) sztuk sprzedanych cieląt lub młodego bydła opasowego oraz odpowiadająca im liczba ton bydła żywego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży bydła żywego;

2) w odniesieniu do rynku wieprzowiny – liczba:

a) sztuk poddanych ubojowi świń rzeźnych oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej ciepłej – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) ton sprzedanych półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach oraz mięsa wieprzowego przetworzonego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) ton zakupionych półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach oraz mięsa wieprzowego przetworzonego – w przypadku ustalania ceny zakupu,

d) ton półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczy wieprzowych, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

e) sztuk w podaży oraz procent sprzedaży prosiąt – w przypadku ustalania ceny targowiskowej,

f) sztuk zakupionych prosiąt oraz odpowiadająca im liczba ton prosiąt – w przypadku ustalania ceny zakupu prosiąt,

g) sztuk sprzedanych prosiąt oraz odpowiadająca im liczba ton prosiąt – w przypadku ustalania ceny sprzedaży prosiąt;

3) w odniesieniu do rynku zbóż – liczba ton:

a) poszczególnych gatunków zbóż i produktów przemiału ziarna zbóż zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) produktów przemiału ziarna zbóż sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) poszczególnych gatunków zbóż oraz produktów przemiału ziarna zbóż, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d) w podaży oraz procent sprzedaży poszczególnych gatunków zbóż – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;

4) w odniesieniu do rynku drobiu:

a) liczba ton zakupionego drobiu rzeźnego – w przypadku ustalania ceny skupu,

b) liczba ton sprzedanych tuszek i elementów mięsa drobiowego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) liczba sztuk zakupionych jaj lęgowych brojlerów kurzych – w przypadku ustalania ceny zakupu,

d) liczba sztuk sprzedanych jaj lęgowych brojlerów kurzych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

e) liczba sztuk sprzedanych piskląt brojlerów kurzych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

5) w odniesieniu do rynku mleka – liczba kilogramów:

a) skupionego mleka surowego – w przypadku ustalania ceny skupu,

b) zakupionego mleka i produktów mlecznych – w przypadku ustalania ceny zakupu,

c) sprzedanego mleka i produktów mlecznych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

6) w odniesieniu do rynku preparatów mlekopodobnych – liczba kilogramów:

a) zakupionego preparatu mleczno-tłuszczowego – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) sprzedanego preparatu mleczno-tłuszczowego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

7) w odniesieniu do rynku jaj spożywczych – liczba:

a) ton jaj spożywczych zakupionych przez zakład przetwórstwa jaj – w przypadku ustalania ceny skupu,

b) sztuk jaj spożywczych zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

c) sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez zakład pakowania jaj – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

8) w odniesieniu do rynku cukru białego – liczba ton:

a) zakupionego cukru białego, syropów cukrowych oraz melasy – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) sprzedanego cukru białego, syropów cukrowych oraz melasy – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) skupionych buraków cukrowych – w przypadku ustalania ceny skupu;

9) w odniesieniu do rynku produktów rolnictwa ekologicznego – liczba:

a) ton zakupionego lub sprzedanego mięsa wołowego, mięsa wieprzowego, mięsa drobiowego oraz ziarna zbóż – w przypadku ustalania ceny zakupu lub ceny sprzedaży,

b) kilogramów zakupionego lub sprzedanego mleka i produktów mlecznych – w przypadku ustalania ceny zakupu lub ceny sprzedaży,

c) sztuk zakupionych lub sprzedanych jaj spożywczych – w przypadku ustalania ceny zakupu lub ceny sprzedaży,

d) kilogramów lub sztuk zakupionych lub sprzedanych owoców lub warzyw – w przypadku ustalania ceny zakupu lub ceny sprzedaży;

10) w odniesieniu do rynku baraniny – liczba sztuk zakupionych owiec rzeźnych oraz liczba ton tusz owiec rzeźnych – w przypadku ustalania ceny zakupu;

11) w odniesieniu do rynku włókna lnianego i konopnego – liczba ton długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego:

a) zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

12) w odniesieniu do rynku roślin wysokobiałkowych – liczba ton poszczególnych gatunków roślin wysokobiałkowych i produktów powstałych z ich przetworzenia:

a) zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

13) w odniesieniu do rynku owoców i warzyw:

a) masa lub liczba wyrażona w pęczkach, w kilogramach, tonach lub sztukach zakupionych owoców lub warzyw poszczególnych gatunków i odmian – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) masa lub liczba wyrażona w pęczkach, kilogramach, tonach lub sztukach sprzedanych owoców lub warzyw poszczególnych gatunków i odmian – w przypadku ustalania ceny sprzedaży lub ceny targowiskowej;

14) w odniesieniu do rynku roślin oleistych – liczba ton:

a) nasion roślin oleistych, olejów, śrut oraz makuchu uzyskanych z nasion roślin oleistych, zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) nasion roślin oleistych, olejów, śrut oraz makuchu uzyskanych z nasion roślin oleistych, będących przedmiotem transakcji na giełdzie towarowej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

c) olejów, śrut oraz makuchu uzyskanych z nasion roślin oleistych, sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

15) w odniesieniu do rynku chmielu – liczba kilogramów szyszek chmielu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta chmielu lub grupy producentów chmielu – w przypadku ustalania ceny zakupu;

16) w odniesieniu do rynku tytoniu – liczba kilogramów liści tytoniu (wysuszonych, nieprzetworzonych) zakupionych od producenta tytoniu lub grupy producentów tytoniu – w przypadku ustalania ceny skupu;

17) w odniesieniu do rynku pasz – liczba ton sprzedanych pasz – w przypadku ustalania ceny sprzedaży.

2. [3] Wielkość skupu bezpośrednio od producenta artykułów rolno-spożywczych wymienionych w załączniku do rozporządzenia w sekcji III ust. 1, w sekcji XIII ust. 1 oraz w sekcji XIV ust. 1 stanowi liczba ton skupionych tych artykułów rolno-spożywczych.

[3] § 11 ust. 2 dodany przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 marca 2023 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zbieranych danych rynkowych (Dz.U. poz. 906). Zmiana weszła w życie 13 maja 2023 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2021-04-22 do 2023-05-12

§ 11. [Wielkość obrotu] Wielkość obrotu, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, stanowi:

1) w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny – liczba:

a) sztuk poddanego ubojowi bydła rzeźnego oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej schłodzonej skorygowanej wskaźnikami określonymi w załączniku do rozporządzenia 2017/1184 do wzorca tuszy wołowej – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) ton sprzedanych półtusz wołowych, ćwierci wołowych, mięsa wołowego w elementach oraz mięsa wołowego przetworzonego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) ton zakupionych półtusz wołowych, ćwierci wołowych, mięsa wołowego w elementach oraz mięsa wołowego przetworzonego – w przypadku ustalania ceny zakupu,

d) ton półtusz wołowych, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego w elementach, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

e) sztuk w podaży oraz procent sprzedaży bydła żywego – w przypadku ustalania ceny targowiskowej,

f) sztuk zakupionych cieląt lub młodego bydła opasowego oraz odpowiadająca im liczba ton bydła żywego – w przypadku ustalania ceny zakupu bydła żywego,

g) sztuk sprzedanych cieląt lub młodego bydła opasowego oraz odpowiadająca im liczba ton bydła żywego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży bydła żywego;

2) w odniesieniu do rynku wieprzowiny – liczba:

a) sztuk poddanych ubojowi świń rzeźnych oraz odpowiadająca jej liczba ton masy poubojowej ciepłej – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) ton sprzedanych półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach oraz mięsa wieprzowego przetworzonego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) ton zakupionych półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach oraz mięsa wieprzowego przetworzonego – w przypadku ustalania ceny zakupu,

d) ton półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego w elementach oraz tłuszczy wieprzowych, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

e) sztuk w podaży oraz procent sprzedaży prosiąt – w przypadku ustalania ceny targowiskowej,

f) sztuk zakupionych prosiąt oraz odpowiadająca im liczba ton prosiąt – w przypadku ustalania ceny zakupu prosiąt,

g) sztuk sprzedanych prosiąt oraz odpowiadająca im liczba ton prosiąt – w przypadku ustalania ceny sprzedaży prosiąt;

3) w odniesieniu do rynku zbóż – liczba ton:

a) poszczególnych gatunków zbóż i produktów przemiału ziarna zbóż zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) produktów przemiału ziarna zbóż sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) poszczególnych gatunków zbóż oraz produktów przemiału ziarna zbóż, będących przedmiotem transakcji na giełdach towarowych w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d) w podaży oraz procent sprzedaży poszczególnych gatunków zbóż – w przypadku ustalania ceny targowiskowej;

4) w odniesieniu do rynku drobiu:

a) liczba ton zakupionego drobiu rzeźnego – w przypadku ustalania ceny skupu,

b) liczba ton sprzedanych tuszek i elementów mięsa drobiowego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) liczba sztuk zakupionych jaj lęgowych brojlerów kurzych – w przypadku ustalania ceny zakupu,

d) liczba sztuk sprzedanych jaj lęgowych brojlerów kurzych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

e) liczba sztuk sprzedanych piskląt brojlerów kurzych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

5) w odniesieniu do rynku mleka – liczba kilogramów:

a) skupionego mleka surowego – w przypadku ustalania ceny skupu,

b) zakupionego mleka i produktów mlecznych – w przypadku ustalania ceny zakupu,

c) sprzedanego mleka i produktów mlecznych – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

6) w odniesieniu do rynku preparatów mlekopodobnych – liczba kilogramów:

a) zakupionego preparatu mleczno-tłuszczowego – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) sprzedanego preparatu mleczno-tłuszczowego – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

7) w odniesieniu do rynku jaj spożywczych – liczba:

a) ton jaj spożywczych zakupionych przez zakład przetwórstwa jaj – w przypadku ustalania ceny skupu,

b) sztuk jaj spożywczych zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

c) sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez zakład pakowania jaj – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

8) w odniesieniu do rynku cukru białego – liczba ton:

a) zakupionego cukru białego, syropów cukrowych oraz melasy – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) sprzedanego cukru białego, syropów cukrowych oraz melasy – w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) skupionych buraków cukrowych – w przypadku ustalania ceny skupu;

9) w odniesieniu do rynku produktów rolnictwa ekologicznego – liczba:

a) ton zakupionego lub sprzedanego mięsa wołowego, mięsa wieprzowego, mięsa drobiowego oraz ziarna zbóż – w przypadku ustalania ceny zakupu lub ceny sprzedaży,

b) kilogramów zakupionego lub sprzedanego mleka i produktów mlecznych – w przypadku ustalania ceny zakupu lub ceny sprzedaży,

c) sztuk zakupionych lub sprzedanych jaj spożywczych – w przypadku ustalania ceny zakupu lub ceny sprzedaży,

d) kilogramów lub sztuk zakupionych lub sprzedanych owoców lub warzyw – w przypadku ustalania ceny zakupu lub ceny sprzedaży;

10) w odniesieniu do rynku baraniny – liczba sztuk zakupionych owiec rzeźnych oraz liczba ton tusz owiec rzeźnych – w przypadku ustalania ceny zakupu;

11) w odniesieniu do rynku włókna lnianego i konopnego – liczba ton długiego włókna lnianego, krótkiego włókna lnianego lub włókna konopnego:

a) zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

12) w odniesieniu do rynku roślin wysokobiałkowych – liczba ton poszczególnych gatunków roślin wysokobiałkowych i produktów powstałych z ich przetworzenia:

a) zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

13) w odniesieniu do rynku owoców i warzyw:

a) masa lub liczba wyrażona w pęczkach, w kilogramach, tonach lub sztukach zakupionych owoców lub warzyw poszczególnych gatunków i odmian – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) masa lub liczba wyrażona w pęczkach, kilogramach, tonach lub sztukach sprzedanych owoców lub warzyw poszczególnych gatunków i odmian – w przypadku ustalania ceny sprzedaży lub ceny targowiskowej;

14) w odniesieniu do rynku roślin oleistych – liczba ton:

a) nasion roślin oleistych, olejów, śrut oraz makuchu uzyskanych z nasion roślin oleistych, zakupionych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny zakupu,

b) nasion roślin oleistych, olejów, śrut oraz makuchu uzyskanych z nasion roślin oleistych, będących przedmiotem transakcji na giełdzie towarowej w poszczególnych dniach – w przypadku ustalania ceny giełdowej,

c) olejów, śrut oraz makuchu uzyskanych z nasion roślin oleistych, sprzedanych przez przedsiębiorcę – w przypadku ustalania ceny sprzedaży;

15) w odniesieniu do rynku chmielu – liczba kilogramów szyszek chmielu zakupionych przez przedsiębiorcę od producenta chmielu lub grupy producentów chmielu – w przypadku ustalania ceny zakupu;

16) w odniesieniu do rynku tytoniu – liczba kilogramów liści tytoniu (wysuszonych, nieprzetworzonych) zakupionych od producenta tytoniu lub grupy producentów tytoniu – w przypadku ustalania ceny skupu;

17) w odniesieniu do rynku pasz – liczba ton sprzedanych pasz – w przypadku ustalania ceny sprzedaży.