Wersja obowiązująca od 2024-08-31
[Pomoc w ramach działania Świadomy konsument] 1. Pomoc w ramach działania Świadomy konsument przyznaje się na realizację operacji mających na celu działania marketingowe wspierające organizację i rozwój rynku produktów rybnych, podnoszenie świadomości konsumentów i informowanie o produktach rybnych lub podnoszenie jakości, higieny i bezpieczeństwa żywności przez:
1) organizację kampanii informacyjnej lub promocyjnej o zasięgu krajowym lub międzynarodowym lub udział jako wystawca w krajowych lub zagranicznych branżowych targach i wystawach, w tym na:
a) zakup usług agencji reklamowych lub usług doradczych w zakresie objętym operacją,
b) zakup lub najem powierzchni reklamowych na okres trwania operacji,
c) reklamę w mediach targowych lub wystawienniczych, tworzenie haseł reklamowych, opracowanie materiałów reklamowych lub druk materiałów reklamowych,
d) przygotowanie i emisję telewizyjnych lub radiowych materiałów promocyjnych,
e) przygotowanie, uruchomienie i obsługę strony internetowej bezpośrednio związanej z operacją,
f) najem budynków, lokali lub środków transportu, niezbędnych do przeprowadzenia operacji,
g) zakup usług gastronomicznych w zakresie operacji,
h) delegacje pracowników realizujących operację,
i) wynajęcie i zabudowę powierzchni wystawienniczej lub targowej oraz obsługę techniczną stoiska,
j) zakup usług transportowych produktów wystawianych na targach i wystawach oraz elementów zabudowy powierzchni wystawienniczej lub targowej, wraz z ubezpieczeniem, odprawą celną i kosztami spedycji,
k) wpis do katalogu targowego lub wystawienniczego,
l) opłatę rejestracyjną z tytułu udziału w targach lub wystawach;
2) poprawę warunków wprowadzania do obrotu produktów rybnych lub wprowadzanie na rynek nowych produktów rybnych, lub znalezienie nowych odbiorców, z wyłączeniem operacji, które mają charakter inwestycyjny [13], w tym na:
a) zakup usług doradczych prowadzących do opracowania lub wdrożenia nowego modelu biznesowego związanego z wprowadzeniem nowego produktu rybnego oraz nowego lub istniejącego produktu rybnego na nowy rynek,
b) opracowanie lub wdrożenie koncepcji wejścia na nowy rynek oraz prezentacji lub sprzedaży produktów rybnych na tym rynku,
c) wskazanie najefektywniejszych narzędzi i metod marketingowych oraz promocyjnych, a także zastosowanie tych narzędzi i metod,
d) udział w szkoleniach z zakresu sprzedaży produktów rybnych,
e) [14] (uchylona)
3) przygotowanie dokumentacji związanej ze złożeniem wniosku o rejestrację danego produktu zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 343 z 14.12.2012, str. 1, z późn. zm.5));
4) przeprowadzenie procesu certyfikacji lub utrzymanie certyfikatu w zakresie zrównoważonego rybołówstwa lub akwakultury, przetwarzania lub łańcucha dostaw produktów rybnych, w tym na:
a) przygotowanie dokumentacji,
b) dostosowanie do wymogów zgodności i certyfikacji,
c) kontrolę, po której przeprowadzeniu wydaje się lub utrzymuje certyfikat, oraz na badania i analizy wykonane w związku z tą kontrolą;
5) przeprowadzanie badań i analiz w zakresie surowca rybnego wykorzystywanego w procesie przetwórczym, międzynarodowej wymiany handlowej produktami rybnymi, trendów rynkowych, preferencji konsumenckich w zakresie spożycia produktów rybnych, wpływu dostępności produktów rybnych na popyt, sezonowości popytu na produkty rybne, wpływu dochodów konsumentów i cen produktów rybnych na popyt i podaż tych produktów, struktury przetwórstwa rybnego w Rzeczypospolitej Polskiej, łańcucha handlowego, przetwórstwa produktów rybnych lub norm handlowych dla tych produktów, w tym na:
a) opracowanie danych rynkowych, w szczególności dotyczących zależności przetwórstwa rybnego w Rzeczypospolitej Polskiej od surowca pochodzącego spoza Unii Europejskiej,
b) organizację spotkań, konferencji i publikacji, w postaci papierowej lub elektronicznej, o tematyce związanej z analizą rynku rybnego;
6) opracowanie zaleceń i wytycznych dobrej praktyki higieny do stosowania oraz kierunków zmian w zakresie norm handlowych i badawczych stosowanych w odniesieniu do produktów rybnych;
7) opracowanie założeń systemu identyfikowalności produktów rybnych;
8) zakup lub modernizację i wdrożenie systemu identyfikowalności produktów rybnych, w tym na zakup lub rozszerzenie oprogramowania służącego identyfikowalności, wraz z jego instalacją, a także szkolenia pracowników beneficjenta będących użytkownikami tego oprogramowania;
9) zakup sprzętu lub urządzeń, zapewniających funkcjonowanie systemu identyfikowalności produktów rybnych, w tym na zakup sprzętu komputerowego i oprogramowania, zapewniających prawidłowe działanie tego systemu, oraz zakup skanerów, terminali, czytników kodów paskowych, drukarek kodów paskowych, sprzętu ważącego, czytników etykiet, w tym etykiet zdalnej identyfikacji radiowej (RFID), chipów elektronicznych lub tworzenie baz danych oraz wsparcie techniczne w zakresie oprogramowania.
2. Pomoc, o której mowa w ust. 1, przyznaje się:
1) ministrowi właściwemu do spraw rybołówstwa;
2) uznanej organizacji producentów, uznanemu związkowi organizacji producentów lub uznanej organizacji międzybranżowej, o których mowa w przepisach ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o organizacji rynku rybnego, będącym mikro-, małym lub średnim przedsiębiorstwem [15];
3) instytutowi badawczemu w rozumieniu art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o instytutach badawczych lub instytutowi naukowemu lub pomocniczej jednostce naukowej, o których mowa w art. 1 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o Polskiej Akademii Nauk, prowadzącym badania naukowe lub prace rozwojowe w zakresie rybactwa, będącym mikro-, małym lub średnim przedsiębiorstwem [16];
4) uczelni będącej mikro-, małym lub średnim przedsiębiorstwem [17] – pod warunkiem że operacja ma na celu zwiększenie popytu i konkurencyjności krajowych produktów rybnych na rynku krajowym lub międzynarodowym oraz spełnia kryteria, o których mowa w wierszu 14 w załączniku III do rozporządzenia 2021/1139;
5) stowarzyszeniu, fundacji lub innej organizacji społecznej lub zawodowej, realizującym statutowe działania w zakresie chowu, hodowli, połowu, wprowadzania na rynek, obrotu lub przetwarzania produktów rybnych, będącym mikro-, małym lub średnim przedsiębiorstwem [18] – pod warunkiem że operacja ma na celu zwiększenie popytu i konkurencyjności krajowych produktów rybnych na rynku krajowym lub międzynarodowym oraz spełnia kryteria, o których mowa w wierszu 14 w załączniku III do rozporządzenia 2021/1139;
6) podmiotowi prowadzącemu działalność w zakresie chowu, hodowli, połowu, wprowadzania na rynek, obrotu lub przetwarzania produktów rybnych, będącemu mikro-, małym lub średnim przedsiębiorstwem [19].
3. Pomoc, o której mowa w ust. 1, przyznaje się w formie zwrotu kosztów kwalifikowalnych:
1) ministrowi właściwemu do spraw rybołówstwa – w wysokości do 100% tych kosztów;
2) uznanej organizacji producentów, uznanemu związkowi organizacji producentów lub uznanej organizacji międzybranżowej, o których mowa w przepisach ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o organizacji rynku rybnego, będącym mikro-, małym lub średnim przedsiębiorstwem [20], w wysokości do 75% tych kosztów, jednak nie więcej niż 8 000 000 zł na jedną operację, a w przypadku gdy operacja ma na celu zwiększenie popytu i konkurencyjności krajowych produktów rybnych na rynku krajowym lub międzynarodowym oraz spełnia kryteria, o których mowa w wierszu 14 w załączniku III do rozporządzenia 2021/1139 – w wysokości do 95% tych kosztów, jednak nie więcej niż 15 000 000 zł na jedną operację;
3) instytutowi badawczemu w rozumieniu art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o instytutach badawczych lub instytutowi naukowemu lub pomocniczej jednostce naukowej, o których mowa w art. 1 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o Polskiej Akademii Nauk, prowadzącym badania naukowe lub prace rozwojowe w zakresie rybactwa, będącym mikro-, małym lub średnim przedsiębiorstwem [21] – w wysokości do 50% tych kosztów, jednak nie więcej niż 500 000 zł na jedną operację, a w przypadku gdy operacja ma na celu zwiększenie popytu i konkurencyjności krajowych produktów rybnych na rynku krajowym lub międzynarodowym oraz spełnia kryteria, o których mowa w wierszu 14 w załączniku III do rozporządzenia 2021/1139 – w wysokości do 95% tych kosztów, jednak nie więcej niż 15 000 000 zł na jedną operację;
4) uczelni będącej mikro-, małym lub średnim przedsiębiorstwem [22] – w wysokości do 95% tych kosztów, jednak nie więcej niż 15 000 000 zł na jedną operację;
5) stowarzyszeniu, fundacji lub innej organizacji społecznej lub zawodowej, realizującym statutowe działania w zakresie chowu, hodowli, połowu, wprowadzania na rynek, obrotu lub przetwarzania produktów rybnych, będącym mikro-, małym lub średnim przedsiębiorstwem [23] – w wysokości do 95% tych kosztów, jednak nie więcej niż 15 000 000 zł na jedną operację;
6) podmiotowi prowadzącemu działalność w zakresie chowu, hodowli, połowu, wprowadzania na rynek, obrotu lub przetwarzania produktów rybnych, będącemu mikro-, małym lub średnim przedsiębiorstwem [24] – w wysokości do 50% tych kosztów, jednak nie więcej niż 200 000 zł na jedną operację.
[13] § 24 ust. 1 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 8 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1280). Zmiana weszła w życie 31 sierpnia 2024 r.
[14] § 24 ust. 1 pkt 2 lit. e) uchylona przez § 1 pkt 8 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1280). Zmiana weszła w życie 31 sierpnia 2024 r.
[15] § 24 ust. 2 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 8 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1280). Zmiana weszła w życie 31 sierpnia 2024 r.
[16] § 24 ust. 2 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 8 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1280). Zmiana weszła w życie 31 sierpnia 2024 r.
[17] § 24 ust. 2 pkt 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 8 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1280). Zmiana weszła w życie 31 sierpnia 2024 r.
[18] § 24 ust. 2 pkt 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 8 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1280). Zmiana weszła w życie 31 sierpnia 2024 r.
[19] § 24 ust. 2 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 8 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1280). Zmiana weszła w życie 31 sierpnia 2024 r.
[20] § 24 ust. 3 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 8 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1280). Zmiana weszła w życie 31 sierpnia 2024 r.
[21] § 24 ust. 3 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 8 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1280). Zmiana weszła w życie 31 sierpnia 2024 r.
[22] § 24 ust. 3 pkt 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 8 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1280). Zmiana weszła w życie 31 sierpnia 2024 r.
[23] § 24 ust. 3 pkt 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 8 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1280). Zmiana weszła w życie 31 sierpnia 2024 r.
[24] § 24 ust. 3 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 8 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1280). Zmiana weszła w życie 31 sierpnia 2024 r.
Wersja obowiązująca od 2024-08-31
[Pomoc w ramach działania Świadomy konsument] 1. Pomoc w ramach działania Świadomy konsument przyznaje się na realizację operacji mających na celu działania marketingowe wspierające organizację i rozwój rynku produktów rybnych, podnoszenie świadomości konsumentów i informowanie o produktach rybnych lub podnoszenie jakości, higieny i bezpieczeństwa żywności przez:
1) organizację kampanii informacyjnej lub promocyjnej o zasięgu krajowym lub międzynarodowym lub udział jako wystawca w krajowych lub zagranicznych branżowych targach i wystawach, w tym na:
a) zakup usług agencji reklamowych lub usług doradczych w zakresie objętym operacją,
b) zakup lub najem powierzchni reklamowych na okres trwania operacji,
c) reklamę w mediach targowych lub wystawienniczych, tworzenie haseł reklamowych, opracowanie materiałów reklamowych lub druk materiałów reklamowych,
d) przygotowanie i emisję telewizyjnych lub radiowych materiałów promocyjnych,
e) przygotowanie, uruchomienie i obsługę strony internetowej bezpośrednio związanej z operacją,
f) najem budynków, lokali lub środków transportu, niezbędnych do przeprowadzenia operacji,
g) zakup usług gastronomicznych w zakresie operacji,
h) delegacje pracowników realizujących operację,
i) wynajęcie i zabudowę powierzchni wystawienniczej lub targowej oraz obsługę techniczną stoiska,
j) zakup usług transportowych produktów wystawianych na targach i wystawach oraz elementów zabudowy powierzchni wystawienniczej lub targowej, wraz z ubezpieczeniem, odprawą celną i kosztami spedycji,
k) wpis do katalogu targowego lub wystawienniczego,
l) opłatę rejestracyjną z tytułu udziału w targach lub wystawach;
2) poprawę warunków wprowadzania do obrotu produktów rybnych lub wprowadzanie na rynek nowych produktów rybnych, lub znalezienie nowych odbiorców, z wyłączeniem operacji, które mają charakter inwestycyjny [13], w tym na:
a) zakup usług doradczych prowadzących do opracowania lub wdrożenia nowego modelu biznesowego związanego z wprowadzeniem nowego produktu rybnego oraz nowego lub istniejącego produktu rybnego na nowy rynek,
b) opracowanie lub wdrożenie koncepcji wejścia na nowy rynek oraz prezentacji lub sprzedaży produktów rybnych na tym rynku,
c) wskazanie najefektywniejszych narzędzi i metod marketingowych oraz promocyjnych, a także zastosowanie tych narzędzi i metod,
d) udział w szkoleniach z zakresu sprzedaży produktów rybnych,
e) [14] (uchylona)
3) przygotowanie dokumentacji związanej ze złożeniem wniosku o rejestrację danego produktu zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 343 z 14.12.2012, str. 1, z późn. zm.5));
4) przeprowadzenie procesu certyfikacji lub utrzymanie certyfikatu w zakresie zrównoważonego rybołówstwa lub akwakultury, przetwarzania lub łańcucha dostaw produktów rybnych, w tym na:
a) przygotowanie dokumentacji,
b) dostosowanie do wymogów zgodności i certyfikacji,
c) kontrolę, po której przeprowadzeniu wydaje się lub utrzymuje certyfikat, oraz na badania i analizy wykonane w związku z tą kontrolą;
5) przeprowadzanie badań i analiz w zakresie surowca rybnego wykorzystywanego w procesie przetwórczym, międzynarodowej wymiany handlowej produktami rybnymi, trendów rynkowych, preferencji konsumenckich w zakresie spożycia produktów rybnych, wpływu dostępności produktów rybnych na popyt, sezonowości popytu na produkty rybne, wpływu dochodów konsumentów i cen produktów rybnych na popyt i podaż tych produktów, struktury przetwórstwa rybnego w Rzeczypospolitej Polskiej, łańcucha handlowego, przetwórstwa produktów rybnych lub norm handlowych dla tych produktów, w tym na:
a) opracowanie danych rynkowych, w szczególności dotyczących zależności przetwórstwa rybnego w Rzeczypospolitej Polskiej od surowca pochodzącego spoza Unii Europejskiej,
b) organizację spotkań, konferencji i publikacji, w postaci papierowej lub elektronicznej, o tematyce związanej z analizą rynku rybnego;
6) opracowanie zaleceń i wytycznych dobrej praktyki higieny do stosowania oraz kierunków zmian w zakresie norm handlowych i badawczych stosowanych w odniesieniu do produktów rybnych;
7) opracowanie założeń systemu identyfikowalności produktów rybnych;
8) zakup lub modernizację i wdrożenie systemu identyfikowalności produktów rybnych, w tym na zakup lub rozszerzenie oprogramowania służącego identyfikowalności, wraz z jego instalacją, a także szkolenia pracowników beneficjenta będących użytkownikami tego oprogramowania;
9) zakup sprzętu lub urządzeń, zapewniających funkcjonowanie systemu identyfikowalności produktów rybnych, w tym na zakup sprzętu komputerowego i oprogramowania, zapewniających prawidłowe działanie tego systemu, oraz zakup skanerów, terminali, czytników kodów paskowych, drukarek kodów paskowych, sprzętu ważącego, czytników etykiet, w tym etykiet zdalnej identyfikacji radiowej (RFID), chipów elektronicznych lub tworzenie baz danych oraz wsparcie techniczne w zakresie oprogramowania.
2. Pomoc, o której mowa w ust. 1, przyznaje się:
1) ministrowi właściwemu do spraw rybołówstwa;
2) uznanej organizacji producentów, uznanemu związkowi organizacji producentów lub uznanej organizacji międzybranżowej, o których mowa w przepisach ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o organizacji rynku rybnego, będącym mikro-, małym lub średnim przedsiębiorstwem [15];
3) instytutowi badawczemu w rozumieniu art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o instytutach badawczych lub instytutowi naukowemu lub pomocniczej jednostce naukowej, o których mowa w art. 1 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o Polskiej Akademii Nauk, prowadzącym badania naukowe lub prace rozwojowe w zakresie rybactwa, będącym mikro-, małym lub średnim przedsiębiorstwem [16];
4) uczelni będącej mikro-, małym lub średnim przedsiębiorstwem [17] – pod warunkiem że operacja ma na celu zwiększenie popytu i konkurencyjności krajowych produktów rybnych na rynku krajowym lub międzynarodowym oraz spełnia kryteria, o których mowa w wierszu 14 w załączniku III do rozporządzenia 2021/1139;
5) stowarzyszeniu, fundacji lub innej organizacji społecznej lub zawodowej, realizującym statutowe działania w zakresie chowu, hodowli, połowu, wprowadzania na rynek, obrotu lub przetwarzania produktów rybnych, będącym mikro-, małym lub średnim przedsiębiorstwem [18] – pod warunkiem że operacja ma na celu zwiększenie popytu i konkurencyjności krajowych produktów rybnych na rynku krajowym lub międzynarodowym oraz spełnia kryteria, o których mowa w wierszu 14 w załączniku III do rozporządzenia 2021/1139;
6) podmiotowi prowadzącemu działalność w zakresie chowu, hodowli, połowu, wprowadzania na rynek, obrotu lub przetwarzania produktów rybnych, będącemu mikro-, małym lub średnim przedsiębiorstwem [19].
3. Pomoc, o której mowa w ust. 1, przyznaje się w formie zwrotu kosztów kwalifikowalnych:
1) ministrowi właściwemu do spraw rybołówstwa – w wysokości do 100% tych kosztów;
2) uznanej organizacji producentów, uznanemu związkowi organizacji producentów lub uznanej organizacji międzybranżowej, o których mowa w przepisach ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o organizacji rynku rybnego, będącym mikro-, małym lub średnim przedsiębiorstwem [20], w wysokości do 75% tych kosztów, jednak nie więcej niż 8 000 000 zł na jedną operację, a w przypadku gdy operacja ma na celu zwiększenie popytu i konkurencyjności krajowych produktów rybnych na rynku krajowym lub międzynarodowym oraz spełnia kryteria, o których mowa w wierszu 14 w załączniku III do rozporządzenia 2021/1139 – w wysokości do 95% tych kosztów, jednak nie więcej niż 15 000 000 zł na jedną operację;
3) instytutowi badawczemu w rozumieniu art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o instytutach badawczych lub instytutowi naukowemu lub pomocniczej jednostce naukowej, o których mowa w art. 1 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o Polskiej Akademii Nauk, prowadzącym badania naukowe lub prace rozwojowe w zakresie rybactwa, będącym mikro-, małym lub średnim przedsiębiorstwem [21] – w wysokości do 50% tych kosztów, jednak nie więcej niż 500 000 zł na jedną operację, a w przypadku gdy operacja ma na celu zwiększenie popytu i konkurencyjności krajowych produktów rybnych na rynku krajowym lub międzynarodowym oraz spełnia kryteria, o których mowa w wierszu 14 w załączniku III do rozporządzenia 2021/1139 – w wysokości do 95% tych kosztów, jednak nie więcej niż 15 000 000 zł na jedną operację;
4) uczelni będącej mikro-, małym lub średnim przedsiębiorstwem [22] – w wysokości do 95% tych kosztów, jednak nie więcej niż 15 000 000 zł na jedną operację;
5) stowarzyszeniu, fundacji lub innej organizacji społecznej lub zawodowej, realizującym statutowe działania w zakresie chowu, hodowli, połowu, wprowadzania na rynek, obrotu lub przetwarzania produktów rybnych, będącym mikro-, małym lub średnim przedsiębiorstwem [23] – w wysokości do 95% tych kosztów, jednak nie więcej niż 15 000 000 zł na jedną operację;
6) podmiotowi prowadzącemu działalność w zakresie chowu, hodowli, połowu, wprowadzania na rynek, obrotu lub przetwarzania produktów rybnych, będącemu mikro-, małym lub średnim przedsiębiorstwem [24] – w wysokości do 50% tych kosztów, jednak nie więcej niż 200 000 zł na jedną operację.
[13] § 24 ust. 1 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 8 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1280). Zmiana weszła w życie 31 sierpnia 2024 r.
[14] § 24 ust. 1 pkt 2 lit. e) uchylona przez § 1 pkt 8 lit. a) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1280). Zmiana weszła w życie 31 sierpnia 2024 r.
[15] § 24 ust. 2 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 8 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1280). Zmiana weszła w życie 31 sierpnia 2024 r.
[16] § 24 ust. 2 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 8 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1280). Zmiana weszła w życie 31 sierpnia 2024 r.
[17] § 24 ust. 2 pkt 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 8 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1280). Zmiana weszła w życie 31 sierpnia 2024 r.
[18] § 24 ust. 2 pkt 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 8 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1280). Zmiana weszła w życie 31 sierpnia 2024 r.
[19] § 24 ust. 2 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 8 lit. b) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1280). Zmiana weszła w życie 31 sierpnia 2024 r.
[20] § 24 ust. 3 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 8 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1280). Zmiana weszła w życie 31 sierpnia 2024 r.
[21] § 24 ust. 3 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 8 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1280). Zmiana weszła w życie 31 sierpnia 2024 r.
[22] § 24 ust. 3 pkt 4 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 8 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1280). Zmiana weszła w życie 31 sierpnia 2024 r.
[23] § 24 ust. 3 pkt 5 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 8 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1280). Zmiana weszła w życie 31 sierpnia 2024 r.
[24] § 24 ust. 3 pkt 6 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 8 lit. c) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 sierpnia 2024 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków przyznawania i wypłaty pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021–2027 oraz wysokości tej pomocy (Dz.U. poz. 1280). Zmiana weszła w życie 31 sierpnia 2024 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2023-11-01 do 2024-08-30
[Pomoc w ramach działania Świadomy konsument] 1. Pomoc w ramach działania Świadomy konsument przyznaje się na realizację operacji mających na celu działania marketingowe wspierające organizację i rozwój rynku produktów rybnych, podnoszenie świadomości konsumentów i informowanie o produktach rybnych lub podnoszenie jakości, higieny i bezpieczeństwa żywności przez:
1) organizację kampanii informacyjnej lub promocyjnej o zasięgu krajowym lub międzynarodowym lub udział jako wystawca w krajowych lub zagranicznych branżowych targach i wystawach, w tym na:
a) zakup usług agencji reklamowych lub usług doradczych w zakresie objętym operacją,
b) zakup lub najem powierzchni reklamowych na okres trwania operacji,
c) reklamę w mediach targowych lub wystawienniczych, tworzenie haseł reklamowych, opracowanie materiałów reklamowych lub druk materiałów reklamowych,
d) przygotowanie i emisję telewizyjnych lub radiowych materiałów promocyjnych,
e) przygotowanie, uruchomienie i obsługę strony internetowej bezpośrednio związanej z operacją,
f) najem budynków, lokali lub środków transportu, niezbędnych do przeprowadzenia operacji,
g) zakup usług gastronomicznych w zakresie operacji,
h) delegacje pracowników realizujących operację,
i) wynajęcie i zabudowę powierzchni wystawienniczej lub targowej oraz obsługę techniczną stoiska,
j) zakup usług transportowych produktów wystawianych na targach i wystawach oraz elementów zabudowy powierzchni wystawienniczej lub targowej, wraz z ubezpieczeniem, odprawą celną i kosztami spedycji,
k) wpis do katalogu targowego lub wystawienniczego,
l) opłatę rejestracyjną z tytułu udziału w targach lub wystawach;
2) poprawę warunków wprowadzania do obrotu produktów rybnych lub wprowadzanie na rynek nowych produktów rybnych, lub znalezienie nowych odbiorców, w tym na:
a) zakup usług doradczych prowadzących do opracowania lub wdrożenia nowego modelu biznesowego związanego z wprowadzeniem nowego produktu rybnego oraz nowego lub istniejącego produktu rybnego na nowy rynek,
b) opracowanie lub wdrożenie koncepcji wejścia na nowy rynek oraz prezentacji lub sprzedaży produktów rybnych na tym rynku,
c) wskazanie najefektywniejszych narzędzi i metod marketingowych oraz promocyjnych, a także zastosowanie tych narzędzi i metod,
d) udział w szkoleniach z zakresu sprzedaży produktów rybnych,
e) zakup systemów informatycznych umożliwiających elektroniczną obsługę sprzedaży produktów rybnych;
3) przygotowanie dokumentacji związanej ze złożeniem wniosku o rejestrację danego produktu zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 343 z 14.12.2012, str. 1, z późn. zm.5));
4) przeprowadzenie procesu certyfikacji lub utrzymanie certyfikatu w zakresie zrównoważonego rybołówstwa lub akwakultury, przetwarzania lub łańcucha dostaw produktów rybnych, w tym na:
a) przygotowanie dokumentacji,
b) dostosowanie do wymogów zgodności i certyfikacji,
c) kontrolę, po której przeprowadzeniu wydaje się lub utrzymuje certyfikat, oraz na badania i analizy wykonane w związku z tą kontrolą;
5) przeprowadzanie badań i analiz w zakresie surowca rybnego wykorzystywanego w procesie przetwórczym, międzynarodowej wymiany handlowej produktami rybnymi, trendów rynkowych, preferencji konsumenckich w zakresie spożycia produktów rybnych, wpływu dostępności produktów rybnych na popyt, sezonowości popytu na produkty rybne, wpływu dochodów konsumentów i cen produktów rybnych na popyt i podaż tych produktów, struktury przetwórstwa rybnego w Rzeczypospolitej Polskiej, łańcucha handlowego, przetwórstwa produktów rybnych lub norm handlowych dla tych produktów, w tym na:
a) opracowanie danych rynkowych, w szczególności dotyczących zależności przetwórstwa rybnego w Rzeczypospolitej Polskiej od surowca pochodzącego spoza Unii Europejskiej,
b) organizację spotkań, konferencji i publikacji, w postaci papierowej lub elektronicznej, o tematyce związanej z analizą rynku rybnego;
6) opracowanie zaleceń i wytycznych dobrej praktyki higieny do stosowania oraz kierunków zmian w zakresie norm handlowych i badawczych stosowanych w odniesieniu do produktów rybnych;
7) opracowanie założeń systemu identyfikowalności produktów rybnych;
8) zakup lub modernizację i wdrożenie systemu identyfikowalności produktów rybnych, w tym na zakup lub rozszerzenie oprogramowania służącego identyfikowalności, wraz z jego instalacją, a także szkolenia pracowników beneficjenta będących użytkownikami tego oprogramowania;
9) zakup sprzętu lub urządzeń, zapewniających funkcjonowanie systemu identyfikowalności produktów rybnych, w tym na zakup sprzętu komputerowego i oprogramowania, zapewniających prawidłowe działanie tego systemu, oraz zakup skanerów, terminali, czytników kodów paskowych, drukarek kodów paskowych, sprzętu ważącego, czytników etykiet, w tym etykiet zdalnej identyfikacji radiowej (RFID), chipów elektronicznych lub tworzenie baz danych oraz wsparcie techniczne w zakresie oprogramowania.
2. Pomoc, o której mowa w ust. 1, przyznaje się:
1) ministrowi właściwemu do spraw rybołówstwa;
2) uznanej organizacji producentów, uznanemu związkowi organizacji producentów lub uznanej organizacji międzybranżowej, o których mowa w przepisach ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o organizacji rynku rybnego;
3) instytutowi badawczemu w rozumieniu art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o instytutach badawczych lub instytutowi naukowemu lub pomocniczej jednostce naukowej, o których mowa w art. 1 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o Polskiej Akademii Nauk, prowadzącym badania naukowe lub prace rozwojowe w zakresie rybactwa;
4) uczelni – pod warunkiem że operacja ma na celu zwiększenie popytu i konkurencyjności krajowych produktów rybnych na rynku krajowym lub międzynarodowym oraz spełnia kryteria, o których mowa w wierszu 14 w załączniku III do rozporządzenia 2021/1139;
5) stowarzyszeniu, fundacji lub innej organizacji społecznej lub zawodowej, realizującym statutowe działania w zakresie chowu, hodowli, połowu, wprowadzania na rynek, obrotu lub przetwarzania produktów rybnych – pod warunkiem że operacja ma na celu zwiększenie popytu i konkurencyjności krajowych produktów rybnych na rynku krajowym lub międzynarodowym oraz spełnia kryteria, o których mowa w wierszu 14 w załączniku III do rozporządzenia 2021/1139;
6) podmiotowi prowadzącemu działalność w zakresie chowu, hodowli, połowu, wprowadzania na rynek, obrotu lub przetwarzania produktów rybnych.
3. Pomoc, o której mowa w ust. 1, przyznaje się w formie zwrotu kosztów kwalifikowalnych:
1) ministrowi właściwemu do spraw rybołówstwa – w wysokości do 100% tych kosztów;
2) uznanej organizacji producentów, uznanemu związkowi organizacji producentów lub uznanej organizacji międzybranżowej, o których mowa w przepisach ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o organizacji rynku rybnego, w wysokości do 75% tych kosztów, jednak nie więcej niż 8 000 000 zł na jedną operację, a w przypadku gdy operacja ma na celu zwiększenie popytu i konkurencyjności krajowych produktów rybnych na rynku krajowym lub międzynarodowym oraz spełnia kryteria, o których mowa w wierszu 14 w załączniku III do rozporządzenia 2021/1139 – w wysokości do 95% tych kosztów, jednak nie więcej niż 15 000 000 zł na jedną operację;
3) instytutowi badawczemu w rozumieniu art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o instytutach badawczych lub instytutowi naukowemu lub pomocniczej jednostce naukowej, o których mowa w art. 1 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o Polskiej Akademii Nauk, prowadzącym badania naukowe lub prace rozwojowe w zakresie rybactwa – w wysokości do 50% tych kosztów, jednak nie więcej niż 500 000 zł na jedną operację, a w przypadku gdy operacja ma na celu zwiększenie popytu i konkurencyjności krajowych produktów rybnych na rynku krajowym lub międzynarodowym oraz spełnia kryteria, o których mowa w wierszu 14 w załączniku III do rozporządzenia 2021/1139 – w wysokości do 95% tych kosztów, jednak nie więcej niż 15 000 000 zł na jedną operację;
4) uczelni – w wysokości do 95% tych kosztów, jednak nie więcej niż 15 000 000 zł na jedną operację;
5) stowarzyszeniu, fundacji lub innej organizacji społecznej lub zawodowej, realizującym statutowe działania w zakresie chowu, hodowli, połowu, wprowadzania na rynek, obrotu lub przetwarzania produktów rybnych – w wysokości do 95% tych kosztów, jednak nie więcej niż 15 000 000 zł na jedną operację;
6) podmiotowi prowadzącemu działalność w zakresie chowu, hodowli, połowu, wprowadzania na rynek, obrotu lub przetwarzania produktów rybnych – w wysokości do 50% tych kosztów, jednak nie więcej niż 200 000 zł na jedną operację.