Wersja obowiązująca od 2023-09-26 (Dz.U.2023.2014 tekst jednolity)
[Dotacja] 1. Dotacja może być przekazana na dotowane posiłki przedsiębiorcy prowadzącemu bar mleczny, który:
1) stosuje stawkę narzutu nieprzekraczającą 45% wartości surowców zużytych do przyrządzania dotowanych posiłków;
2) sprzedaje dotowane posiłki w lokalu oznaczonym jako „bar mleczny”;
3) spełnił warunki, o których mowa w § 5, § 6 i § 10;
4) złożył wniosek, o którym mowa w § 7.
2. Korzystanie z dotacji pozostaje bez wpływu na sprzedaż posiłków niedotowanych w barze mlecznym oraz na zużywanie surowców do przyrządzania posiłków niedotowanych.
3. W przypadku wykorzystania środków określonych w ustawie budżetowej na dotację przedsiębiorca prowadzący bar mleczny nie jest zobowiązany do stosowania ograniczenia wysokości stawki narzutu, o której mowa w ust. 1 pkt 1.
Wersja obowiązująca od 2023-09-26 (Dz.U.2023.2014 tekst jednolity)
[Dotacja] 1. Dotacja może być przekazana na dotowane posiłki przedsiębiorcy prowadzącemu bar mleczny, który:
1) stosuje stawkę narzutu nieprzekraczającą 45% wartości surowców zużytych do przyrządzania dotowanych posiłków;
2) sprzedaje dotowane posiłki w lokalu oznaczonym jako „bar mleczny”;
3) spełnił warunki, o których mowa w § 5, § 6 i § 10;
4) złożył wniosek, o którym mowa w § 7.
2. Korzystanie z dotacji pozostaje bez wpływu na sprzedaż posiłków niedotowanych w barze mlecznym oraz na zużywanie surowców do przyrządzania posiłków niedotowanych.
3. W przypadku wykorzystania środków określonych w ustawie budżetowej na dotację przedsiębiorca prowadzący bar mleczny nie jest zobowiązany do stosowania ograniczenia wysokości stawki narzutu, o której mowa w ust. 1 pkt 1.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2022-06-01 do 2023-09-25
[Dotacja] 1. Dotacja może być przekazana na dotowane posiłki przedsiębiorcy prowadzącemu bar mleczny, który:
1) [1] stosuje stawkę narzutu nieprzekraczającą 45% wartości surowców zużytych do przyrządzania dotowanych posiłków;
2) sprzedaje dotowane posiłki w lokalu oznaczonym jako „bar mleczny”;
3) spełnił warunki, o których mowa w § 5, § 6 i § 10;
4) złożył wniosek, o którym mowa w § 7.
2. Korzystanie z dotacji pozostaje bez wpływu na sprzedaż posiłków niedotowanych w barze mlecznym oraz na zużywanie surowców do przyrządzania posiłków niedotowanych.
3. W przypadku wykorzystania środków określonych w ustawie budżetowej na dotację przedsiębiorca prowadzący bar mleczny nie jest zobowiązany do stosowania ograniczenia wysokości stawki narzutu, o której mowa w ust. 1 pkt 1.
[1] § 3 ust. 1 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27 maja 2022 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych (Dz.U. poz. 1158). Zmiana weszła w życie 1 czerwca 2022 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2020-07-30 do 2022-05-31 (Dz.U.2020.1318 tekst jednolity)
[Dotacja] 1. Dotacja może być przekazana na dotowane posiłki przedsiębiorcy prowadzącemu bar mleczny, który:
1) stosuje stawkę narzutu nieprzekraczającą 56% wartości surowców zużytych do przyrządzania dotowanych posiłków;
2) sprzedaje dotowane posiłki w lokalu oznaczonym jako „bar mleczny”;
3) spełnił warunki, o których mowa w § 5, § 6 i § 10;
4) złożył wniosek, o którym mowa w § 7.
2. Korzystanie z dotacji pozostaje bez wpływu na sprzedaż posiłków niedotowanych w barze mlecznym oraz na zużywanie surowców do przyrządzania posiłków niedotowanych.
3. W przypadku wykorzystania środków określonych w ustawie budżetowej na dotację przedsiębiorca prowadzący bar mleczny nie jest zobowiązany do stosowania ograniczenia wysokości stawki narzutu, o której mowa w ust. 1 pkt 1.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2018-08-16 do 2020-07-29 (Dz.U.2018.1575 tekst jednolity)
[Dotacja] 1. Dotacja może być przekazana na dotowane posiłki przedsiębiorcy prowadzącemu bar mleczny, który:
1) stosuje stawkę narzutu nieprzekraczającą 56% wartości surowców zużytych do przyrządzania dotowanych posiłków;
2) sprzedaje dotowane posiłki w lokalu oznaczonym jako „bar mleczny”;
3) spełnił warunki, o których mowa w § 5, § 6 i § 10;
4) złożył wniosek, o którym mowa w § 7.
2. Korzystanie z dotacji pozostaje bez wpływu na sprzedaż posiłków niedotowanych w barze mlecznym oraz na zużywanie surowców do przyrządzania posiłków niedotowanych.
3. W przypadku wykorzystania środków określonych w ustawie budżetowej na dotację przedsiębiorca prowadzący bar mleczny nie jest zobowiązany do stosowania ograniczenia wysokości stawki narzutu, o której mowa w ust. 1 pkt 1.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2015-04-01 do 2018-08-15
[Dotacja] 1. Dotacja może być przekazana na dotowane posiłki przedsiębiorcy prowadzącemu bar mleczny, który:
1) stosuje stawkę narzutu nieprzekraczającą 56% wartości surowców zużytych do przyrządzania dotowanych posiłków;
2) sprzedaje dotowane posiłki w lokalu oznaczonym jako „bar mleczny”;
3) spełnił warunki, o których mowa w § 5, § 6 i § 10;
4) złożył wniosek, o którym mowa w § 7.
2. Korzystanie z dotacji pozostaje bez wpływu na sprzedaż posiłków niedotowanych w barze mlecznym oraz na zużywanie surowców do przyrządzania posiłków niedotowanych.
3. W przypadku wykorzystania środków określonych w ustawie budżetowej na dotację przedsiębiorca prowadzący bar mleczny nie jest zobowiązany do stosowania ograniczenia wysokości stawki narzutu, o której mowa w ust. 1 pkt 1.