Wersja obowiązująca od 2023-08-02 (Dz.U.2023.1502 tekst jednolity)
(uchylony)
Wersja obowiązująca od 2023-08-02 (Dz.U.2023.1502 tekst jednolity)
(uchylony)
Wersja archiwalna obowiązująca od 2023-02-14 do 2023-08-01 (Dz.U.2023.287 tekst jednolity)
(uchylony)
Wersja archiwalna obowiązująca od 2022-01-26 do 2023-02-13 (Dz.U.2022.185 tekst jednolity)
(uchylony)
Wersja archiwalna obowiązująca od 2018-05-18 do 2022-01-25 (Dz.U.2018.945 tekst jednolity)
(uchylony)
Wersja archiwalna obowiązująca od 2017-05-24 do 2018-05-17 (Dz.U.2017.1006 tekst jednolity)
(uchylony)
Wersja archiwalna obowiązująca od 2016-03-29 do 2017-05-23 (Dz.U.2016.401 tekst jednolity)
(uchylony).
Wersja archiwalna obowiązująca od 2012-06-06 do 2016-03-28 (Dz.U.2012.633 tekst jednolity)
(uchylony).
Wersja archiwalna obowiązująca od 2007-12-12 do 2009-07-03 (Dz.U.2007.231.1702 tekst jednolity)
1. W zakresie określonym przepisami Unii Europejskiej Prezes Agencji:
1) przyjmuje od przetwórców wykorzystujących oliwę z oliwek w przetwórstwie, zwanych dalej „przetwórcami”, wnioski o:
a) przeprowadzenie czynności sprawdzających przed rozpoczęciem procesu przetwarzania,
b) przyznanie dopłaty z tytułu wykorzystania oliwy z oliwek w przetwórstwie, zwanej dalej „dopłatą”,
c) przyznanie zaliczki na poczet dopłaty;
2) wydaje świadectwa autoryzacji przetwórcom;
3) wydaje decyzje w sprawach przyznania dopłaty oraz przyznania zaliczki na poczet przyznanej dopłaty;
4) wypłaca dopłaty i zaliczki na poczet tych dopłat;
5) przyjmuje i dokonuje zwrotu zabezpieczenia wypłaconych zaliczek;
6) przekazuje Komisji Europejskiej informacje dotyczące rynku oliwy w zakresie zadań realizowanych przez Agencję.
2. Świadectwa, o których mowa w ust. 1 pkt 2, wydaje się na wniosek przetwórcy składany na formularzu opracowanym i udostępnianym przez Agencję.
3. Wniosek, o którym mowa w ust. 2, zawiera w szczególności:
1) dane, o których mowa w art. 27 ust. 2a pkt 1–3;
2) określenie rodzaju oliwy z oliwek, która będzie przetwarzana;
3) rodzaje produktów wyprodukowanych przy użyciu oliwy;
4) nazwę i adres zakładu, w którym oliwa z oliwek będzie przetwarzana.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2005-02-09 do 2007-12-11
1. W zakresie określonym przepisami Unii Europejskiej Prezes Agencji:
1) przyjmuje od przetwórców wykorzystujących oliwę z oliwek w przetwórstwie, zwanych dalej „przetwórcami”, wnioski o:
a) przeprowadzenie czynności sprawdzających przed rozpoczęciem procesu przetwarzania,
b) przyznanie dopłaty z tytułu wykorzystania oliwy z oliwek w przetwórstwie, zwanej dalej „dopłatą”,
c) przyznanie zaliczki na poczet dopłaty;
2) wydaje świadectwa autoryzacji przetwórcom;
3) wydaje decyzje w sprawach przyznania dopłaty oraz przyznania zaliczki na poczet przyznanej dopłaty;
4) wypłaca dopłaty i zaliczki na poczet tych dopłat;
5) przyjmuje i dokonuje zwrotu zabezpieczenia wypłaconych zaliczek;
6) przekazuje Komisji Europejskiej informacje dotyczące rynku oliwy w zakresie zadań realizowanych przez Agencję.
2. Świadectwa, o których mowa w ust. 1 pkt 2, wydaje się na wniosek przetwórcy składany na formularzu opracowanym i udostępnianym przez Agencję.
3. [47] Wniosek, o którym mowa w ust. 2, zawiera w szczególności:
1) dane, o których mowa w art. 27 ust. 2a pkt 1–3;
2) określenie rodzaju oliwy z oliwek, która będzie przetwarzana;
3) rodzaje produktów wyprodukowanych przy użyciu oliwy;
4) nazwę i adres zakładu, w którym oliwa z oliwek będzie przetwarzana.
[47] Art. 39 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 24 ustawy z dnia 22 grudnia 2004 r. o zmianie ustawy o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych oraz o zmianie innych ustaw (Dz.U. z 2005 r. Nr 14, poz. 115). Zmiana weszła w życie 9 lutego 2005 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-05-01 do 2005-02-08
1. W zakresie określonym przepisami Unii Europejskiej Prezes Agencji:
1) przyjmuje od przetwórców wykorzystujących oliwę z oliwek w przetwórstwie, zwanych dalej „przetwórcami”, wnioski o:
a) przeprowadzenie czynności sprawdzających przed rozpoczęciem procesu przetwarzania,
b) przyznanie dopłaty z tytułu wykorzystania oliwy z oliwek w przetwórstwie, zwanej dalej „dopłatą”,
c) przyznanie zaliczki na poczet dopłaty;
2) wydaje świadectwa autoryzacji przetwórcom;
3) wydaje decyzje w sprawach przyznania dopłaty oraz przyznania zaliczki na poczet przyznanej dopłaty;
4) wypłaca dopłaty i zaliczki na poczet tych dopłat;
5) przyjmuje i dokonuje zwrotu zabezpieczenia wypłaconych zaliczek;
6) przekazuje Komisji Europejskiej informacje dotyczące rynku oliwy w zakresie zadań realizowanych przez Agencję.
2. Świadectwa, o których mowa w ust. 1 pkt 2, wydaje się na wniosek przetwórcy składany na formularzu opracowanym i udostępnianym przez Agencję.
3. Wniosek zawiera w szczególności:
1) nazwę albo imię i nazwisko przetwórcy;
2) siedzibę i adres albo miejsce zamieszkania i adres przetwórcy;
3) numer identyfikacji podatkowej (NIP) przetwórcy oraz numer identyfikacyjny w krajowym rejestrze urzędowym podmiotów gospodarki narodowej (REGON), jeżeli został nadany.