Wersja obowiązująca od 2023.07.28 (Dz.U.2023.1448 tekst jednolity)
Art. 74. (uchylony)
Wersja obowiązująca od 2023.07.28 (Dz.U.2023.1448 tekst jednolity)
Art. 74. (uchylony)
Wersja archiwalna obowiązująca od 2022.10.18 do 2023.07.27 (Dz.U.2022.2132 tekst jednolity)
Art. 74. (uchylony)
Wersja archiwalna obowiązująca od 2020.11.16 do 2022.10.17 (Dz.U.2020.2021 tekst jednolity)
(uchylony)
Wersja archiwalna obowiązująca od 2019.07.05 do 2020.11.15 (Dz.U.2019.1252 tekst jednolity)
(uchylony)
Wersja archiwalna obowiązująca od 2018.08.10 do 2019.07.04 (Dz.U.2018.1541 tekst jednolity)
(uchylony)
Wersja archiwalna obowiązująca od 2017.01.24 do 2018.08.09 (Dz.U.2017.149 tekst jednolity)
(uchylony)
Wersja archiwalna obowiązująca od 2015.04.30 do 2017.01.23 (Dz.U.2015.594 tekst jednolity)
(uchylony)
Wersja archiwalna obowiązująca od 2010.07.27 do 2015.04.29 (Dz.U.2010.136.914 tekst jednolity)
(uchylony).
Wersja archiwalna obowiązująca od 2009.07.10 do 2010.03.10
[Delegacje] Minister właściwy do spraw zdrowia określi, w drodze rozporządzenia: [1]
1) procedury urzędowych kontroli żywności uwzględniające szczegółowy sposób i tryb przeprowadzania urzędowych kontroli w produkcji i w obrocie, w tym zakres czynności kontrolnych, obejmujących kontrolę:
a) dokumentacji,
b) obowiązujących w zakładzie wewnętrznych systemów kontroli jakości żywności i przestrzegania zasad higieny, w tym systemu HACCP,
c) higieny personelu,
2) procedury pobierania i analizy próbek,
3) wzór świadectwa potwierdzającego wyniki badanych próbek
– mając na względzie bezpieczeństwo żywności oraz obowiązki określone w art. 8 i 10 rozporządzenia nr 882/2004.
[1] Art. 74 w brzmieniu ustalonym przez art. 33 ustawy z dnia 7 maja 2009 r. o uchyleniu lub zmianie niektórych upoważnień do wydawania aktów wykonawczych (Dz.U. Nr 98, poz. 817). Zmiana weszła w życie 10 lipca 2009 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2006.10.28 do 2009.07.09
Minister właściwy do spraw zdrowia, a w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego podlegających urzędowym kontrolom organów Inspekcji Weterynaryjnej – minister właściwy do spraw rolnictwa, określą, w drodze rozporządzenia:
1) procedury urzędowych kontroli żywności uwzględniające szczegółowy sposób i tryb przeprowadzania urzędowych kontroli w produkcji i w obrocie, w tym zakres czynności kontrolnych, obejmujących kontrolę:
a) dokumentacji,
b) obowiązujących w zakładzie wewnętrznych systemów kontroli jakości żywności i przestrzegania zasad higieny, w tym systemu HACCP,
c) higieny personelu,
2) procedury pobierania i analizy próbek,
3) wzór świadectwa potwierdzającego wyniki badanych próbek
– mając na względzie bezpieczeństwo żywności oraz obowiązki określone w art. 8 i 10 rozporządzenia nr 882/2004.