Wersja obowiązująca od 2023.07.28     (Dz.U.2023.1448 tekst jednolity)

Art. 49. (uchylony)

Wersja obowiązująca od 2023.07.28     (Dz.U.2023.1448 tekst jednolity)

Art. 49. (uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2022.10.18 do 2023.07.27     (Dz.U.2022.2132 tekst jednolity)

Art. 49. (uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2020.11.16 do 2022.10.17     (Dz.U.2020.2021 tekst jednolity)

(uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2019.07.05 do 2020.11.15     (Dz.U.2019.1252 tekst jednolity)

(uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2018.08.10 do 2019.07.04     (Dz.U.2018.1541 tekst jednolity)

(uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2017.01.24 do 2018.08.09     (Dz.U.2017.149 tekst jednolity)

(uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2015.04.30 do 2017.01.23     (Dz.U.2015.594 tekst jednolity)

(uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2014.12.13 do 2015.04.29

[Treść oznakowania] [17] (uchylony).

[17] Art. 49 uchylony przez art. 2 pkt 7 ustawy z dnia 7 listopada 2014 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. poz. 1722). Zmiana weszła w życie 13 grudnia 2014 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2010.07.27 do 2014.12.12     (Dz.U.2010.136.914 tekst jednolity)

[Treść oznakowania] 1. Oznakowanie środka spożywczego zawiera informacje istotne dla ochrony zdrowia i życia człowieka, w szczególności:

1) nazwę, pod którą środek spożywczy jest wprowadzany do obrotu, oraz

2) inne dane umożliwiające identyfikację oraz odróżnienie środka spożywczego od innych środków spożywczych.

2. Informacje dotyczące wartości odżywczej podawane są w oznakowaniu środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, a w odniesieniu do środków spożywczych powszechnie spożywanych, jeżeli w oznakowaniu, prezentacji albo reklamie tego środka jest podawane oświadczenie żywieniowe.

3. Poza przypadkami określonymi w ust. 2 znakowanie środków spożywczych wartością odżywczą jest dobrowolne.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2010.03.11 do 2010.07.26

[Treść oznakowania] 1. Oznakowanie środka spożywczego zawiera informacje istotne dla ochrony zdrowia i życia człowieka, w szczególności:

1) nazwę, pod którą środek spożywczy jest wprowadzany do obrotu, oraz

2) inne dane umożliwiające identyfikację oraz odróżnienie środka spożywczego od innych środków spożywczych.

2. Informacje dotyczące wartości odżywczej podawane są w oznakowaniu środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, a w odniesieniu do środków spożywczych powszechnie spożywanych, jeżeli w oznakowaniu, prezentacji albo reklamie tego środka jest podawane oświadczenie żywieniowe.

3. [53] Poza przypadkami określonymi w ust. 2 znakowanie środków spożywczych wartością odżywczą jest dobrowolne.

[53] Art. 49 ust. 3 dodany przez art. 1 pkt 29 ustawy z dnia 8 stycznia 2010 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 21, poz. 105). Zmiana weszła w życie 11 marca 2010 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2006.10.28 do 2010.03.10

1. Oznakowanie środka spożywczego zawiera informacje istotne dla ochrony zdrowia i życia człowieka, w szczególności:

1) nazwę, pod którą środek spożywczy jest wprowadzany do obrotu, oraz

2) inne dane umożliwiające identyfikację oraz odróżnienie środka spożywczego od innych środków spożywczych.

2. Informacje dotyczące wartości odżywczej podawane są w oznakowaniu środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, a w odniesieniu do środków spożywczych powszechnie spożywanych, jeżeli w oznakowaniu, prezentacji albo reklamie tego środka jest podawane oświadczenie żywieniowe.