Wersja obowiązująca od 2023-07-11 (Dz.U.2023.1318 tekst jednolity)
(uchylony)
Wersja obowiązująca od 2023-07-11 (Dz.U.2023.1318 tekst jednolity)
(uchylony)
Wersja archiwalna obowiązująca od 2022-10-14 do 2023-07-10 (Dz.U.2022.2101 tekst jednolity)
(uchylony)
Wersja archiwalna obowiązująca od 2021-04-02 do 2022-10-13 (Dz.U.2021.618 tekst jednolity)
(uchylony)
Wersja archiwalna obowiązująca od 2019-05-17 do 2020-06-30 (Dz.U.2019.935 tekst jednolity)
[Kontrola handlowców] 1. W zakresie określonym przepisami Unii Europejskiej wojewódzki inspektor Inspekcji Handlowej pełni funkcję organu kontrolnego na etapie sprzedaży detalicznej owoców i warzyw konsumentowi końcowemu.
1a. Kontrolę zgodności w punkcie sprzedaży detalicznej konsumentowi końcowemu przeprowadza się w sposób określony w ustawie z dnia 15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej (Dz. U. z 2018 r. poz. 1930 i 2227).
2. Do kontroli handlowców, którzy nie prowadzą działalności gospodarczej w zakresie obrotu owocami lub warzywami objętymi normami jakości handlowej owoców i warzyw, przeprowadzanej przez:
1) wojewódzkiego inspektora Inspekcji Handlowej, stosuje się przepisy rozdziału 3 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej;
2) wojewódzkiego inspektora, stosuje się przepisy rozdziału 5 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców (Dz. U. poz. 646, 1479, 1629, 1633 i 2212).
3. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych udostępnia Inspekcji Handlowej nieodpłatnie informacje o handlowcach prowadzących sprzedaż detaliczną owoców i warzyw konsumentowi końcowemu, w zakresie niezbędnym do wykonywania statutowych zadań tej Inspekcji.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2018-09-08 do 2019-05-16
[Kontrola handlowców] 1. W zakresie określonym przepisami Unii Europejskiej wojewódzki inspektor Inspekcji Handlowej pełni funkcję organu kontrolnego na etapie sprzedaży detalicznej owoców i warzyw konsumentowi końcowemu.
1a. [6] Kontrolę zgodności w punkcie sprzedaży detalicznej konsumentowi końcowemu przeprowadza się w sposób określony w ustawie z dnia 15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej (Dz. U. z 2017 r. poz. 1063 i 2056 oraz z 2018 r. poz. 650 i 1338).
2. Do kontroli handlowców, którzy nie prowadzą działalności gospodarczej w zakresie obrotu owocami lub warzywami objętymi normami jakości handlowej owoców i warzyw, przeprowadzanej przez:
1) wojewódzkiego inspektora Inspekcji Handlowej, stosuje się przepisy rozdziału 3 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej (Dz. U. z 2017 r. poz. 1063 i 2056 oraz z 2018 r. poz. 650);
2) wojewódzkiego inspektora, stosuje się przepisy rozdziału 5 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców (Dz. U. poz. 646).
3. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych udostępnia Inspekcji Handlowej nieodpłatnie informacje o handlowcach prowadzących sprzedaż detaliczną owoców i warzyw konsumentowi końcowemu, w zakresie niezbędnym do wykonywania statutowych zadań tej Inspekcji.
[6] Art. 15a ust. 1a dodany przez art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w celu zwiększenia efektywności prowadzonych działań kontrolnych w zakresie niektórych rynków rolnych (Dz.U. poz. 1633). Zmiana weszła w życie 8 września 2018 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2018-06-12 do 2018-09-07 (Dz.U.2018.1131 tekst jednolity)
[Kontrola handlowców] 1. W zakresie określonym przepisami Unii Europejskiej wojewódzki inspektor Inspekcji Handlowej pełni funkcję organu kontrolnego na etapie sprzedaży detalicznej owoców i warzyw konsumentowi końcowemu.
2. Do kontroli handlowców, którzy nie prowadzą działalności gospodarczej w zakresie obrotu owocami lub warzywami objętymi normami jakości handlowej owoców i warzyw, przeprowadzanej przez:
1) wojewódzkiego inspektora Inspekcji Handlowej, stosuje się przepisy rozdziału 3 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej (Dz. U. z 2017 r. poz. 1063 i 2056 oraz z 2018 r. poz. 650);
2) wojewódzkiego inspektora, stosuje się przepisy rozdziału 5 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców (Dz. U. poz. 646).
3. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych udostępnia Inspekcji Handlowej nieodpłatnie informacje o handlowcach prowadzących sprzedaż detaliczną owoców i warzyw konsumentowi końcowemu, w zakresie niezbędnym do wykonywania statutowych zadań tej Inspekcji.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2018-04-30 do 2018-06-11
[Kontrola handlowców] 1. W zakresie określonym przepisami Unii Europejskiej wojewódzki inspektor Inspekcji Handlowej pełni funkcję organu kontrolnego na etapie sprzedaży detalicznej owoców i warzyw konsumentowi końcowemu.
2. Do kontroli handlowców, którzy nie prowadzą działalności gospodarczej w zakresie obrotu owocami lub warzywami objętymi normami jakości handlowej owoców i warzyw, przeprowadzanej przez:
1) wojewódzkiego inspektora Inspekcji Handlowej, stosuje się przepisy rozdziału 3 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej (Dz. U. z 2014 r. poz. 148, z późn. zm.);
2) [4] wojewódzkiego inspektora, stosuje się przepisy rozdziału 5 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców (Dz. U. poz. 646).
3. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych udostępnia Inspekcji Handlowej nieodpłatnie informacje o handlowcach prowadzących sprzedaż detaliczną owoców i warzyw konsumentowi końcowemu, w zakresie niezbędnym do wykonywania statutowych zadań tej Inspekcji.
[4] Art. 15a ust. 2 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez art. 91 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Przepisy wprowadzające ustawę – Prawo przedsiębiorców oraz inne ustawy dotyczące działalności gospodarczej (Dz.U. poz. 650). Zmiana weszła w życie 30 kwietnia 2018 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2016-01-13 do 2018-04-29 (Dz.U.2016.58 tekst jednolity)
[Kontrola handlowców] 1. W zakresie określonym przepisami Unii Europejskiej wojewódzki inspektor Inspekcji Handlowej pełni funkcję organu kontrolnego na etapie sprzedaży detalicznej owoców i warzyw konsumentowi końcowemu.
2. Do kontroli handlowców, którzy nie prowadzą działalności gospodarczej w zakresie obrotu owocami lub warzywami objętymi normami jakości handlowej owoców i warzyw, przeprowadzanej przez:
1) wojewódzkiego inspektora Inspekcji Handlowej, stosuje się przepisy rozdziału 3 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej (Dz. U. z 2014 r. poz. 148, z późn. zm.);
2) wojewódzkiego inspektora, stosuje się przepisy rozdziału 5 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2015 r. poz. 584, z późn. zm.).
3. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych udostępnia Inspekcji Handlowej nieodpłatnie informacje o handlowcach prowadzących sprzedaż detaliczną owoców i warzyw konsumentowi końcowemu, w zakresie niezbędnym do wykonywania statutowych zadań tej Inspekcji.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2015-10-03 do 2016-01-12
[Kontrola handlowców] [91] 1. W zakresie określonym przepisami Unii Europejskiej wojewódzki inspektor Inspekcji Handlowej pełni funkcję organu kontrolnego na etapie sprzedaży detalicznej owoców i warzyw konsumentowi końcowemu.
2. Do kontroli handlowców, którzy nie prowadzą działalności gospodarczej w zakresie obrotu owocami lub warzywami objętymi normami jakości handlowej owoców i warzyw, przeprowadzanej przez:
1) wojewódzkiego inspektora Inspekcji Handlowej, stosuje się przepisy rozdziału 3 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o Inspekcji Handlowej (Dz. U. z 2014 r. poz. 148, z późn. zm.);
2) wojewódzkiego inspektora, stosuje się przepisy rozdziału 5 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2015 r. poz. 584, z późn. zm.).
3. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych udostępnia Inspekcji Handlowej nieodpłatnie informacje o handlowcach prowadzących sprzedaż detaliczną owoców i warzyw konsumentowi końcowemu, w zakresie niezbędnym do wykonywania statutowych zadań tej Inspekcji.
[91] Art. 15a dodany przez art. 5 pkt 23 ustawy z dnia 10 lipca 2015 r. o zmianie ustawy o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 1419). Zmiana weszła w życie 3 października 2015 r.