history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2023-07-11    (Dz.U.2023.1318 tekst jednolity)

Art. 22. (uchylony)

Wersja obowiązująca od 2023-07-11    (Dz.U.2023.1318 tekst jednolity)

Art. 22. (uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2022-10-14 do 2023-07-10    (Dz.U.2022.2101 tekst jednolity)

Art. 22. (uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2021-04-02 do 2022-10-13    (Dz.U.2021.618 tekst jednolity)

Art. 22. (uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2019-05-17 do 2021-04-01    (Dz.U.2019.935 tekst jednolity)

(uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2018-06-12 do 2019-05-16    (Dz.U.2018.1131 tekst jednolity)

Art. 22. (uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2016-01-13 do 2018-06-11    (Dz.U.2016.58 tekst jednolity)

Art. 22. (uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2015-10-03 do 2016-01-12

[120] (uchylony).

[120] Art. 22 uchylony przez art. 5 pkt 31 ustawy z dnia 10 lipca 2015 r. o zmianie ustawy o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 1419). Zmiana weszła w życie 3 października 2015 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2011-07-15 do 2015-10-02    (Dz.U.2011.145.868 tekst jednolity)

[Decyzja o zatwierdzeniu ośrodka certyfikacji] 1. Decyzję o zatwierdzeniu ośrodka certyfikacji wydaje się przedsiębiorcy wykonującemu działalność gospodarczą w zakresie:

1) obrotu chmielem lub

2) przygotowania chmielu, lub

3) wytwarzania produktów chmielowych

– jeżeli obiekt, w którym ma być certyfikowany chmiel lub produkty chmielowe, urządzenia techniczne oraz ich rozmieszczenie w obiekcie umożliwiają prowadzenie certyfikacji.

2. Wniosek o wydanie decyzji, o której mowa w ust. 1, zawiera:

1) imię, nazwisko, określenie miejsca zamieszkania i adres albo nazwę, określenie siedziby i adres wnioskodawcy;

2) informację o miejscu położenia obiektu, w którym ma być certyfikowany chmiel lub produkty chmielowe;

3) informację o urządzeniach technicznych i ich rozmieszczeniu w obiekcie.

3. Do wniosku dołącza się:

1) dokument potwierdzający tytuł prawny wnioskodawcy do obiektu;

2) zaświadczenie albo oświadczenie wnioskodawcy stwierdzające, że obiekty spełniają wymagania określone w przepisach o ochronie przeciwpożarowej i przepisach sanitarnych.

3a. Oświadczenie, o którym mowa w ust. 3 pkt 2, składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.”. Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.

4. Po wydaniu decyzji, o której mowa w ust. 1, Główny Inspektor informuje przedsiębiorcę o numerze identyfikacyjnym nadanym ośrodkowi certyfikacji.

5. Główny Inspektor może cofnąć, w drodze decyzji, zatwierdzenie ośrodka certyfikacji, w przypadku gdy przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, nie przestrzega przepisów dotyczących certyfikacji chmielu lub produktów chmielowych lub obiekt, w którym ma być certyfikowany chmiel lub produkty chmielowe, urządzenia techniczne i ich rozmieszczenie w obiekcie uniemożliwiają prowadzenie certyfikacji.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2011-07-01 do 2011-07-14

[Decyzja o zatwierdzeniu ośrodka certyfikacji] 1. Decyzję o zatwierdzeniu ośrodka certyfikacji wydaje się przedsiębiorcy wykonującemu działalność gospodarczą w zakresie:

1) obrotu chmielem lub

2) przygotowania chmielu, lub

3) wytwarzania produktów chmielowych

– jeżeli obiekt, w którym ma być certyfikowany chmiel lub produkty chmielowe, urządzenia techniczne oraz ich rozmieszczenie w obiekcie umożliwiają prowadzenie certyfikacji.

2. Wniosek o wydanie decyzji, o której mowa w ust. 1, zawiera:

1) imię, nazwisko, określenie miejsca zamieszkania i adres albo nazwę, określenie siedziby i adres wnioskodawcy;

2) informację o miejscu położenia obiektu, w którym ma być certyfikowany chmiel lub produkty chmielowe;

3) informację o urządzeniach technicznych i ich rozmieszczeniu w obiekcie.

3. Do wniosku dołącza się:

1) dokument potwierdzający tytuł prawny wnioskodawcy do obiektu;

2) [2] zaświadczenie albo oświadczenie wnioskodawcy stwierdzające, że obiekty spełniają wymagania określone w przepisach o ochronie przeciwpożarowej i przepisach sanitarnych.

3a. [3] Oświadczenie, o którym mowa w ust. 3 pkt 2, składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.”. Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.

4. Po wydaniu decyzji, o której mowa w ust. 1, Główny Inspektor informuje przedsiębiorcę o numerze identyfikacyjnym nadanym ośrodkowi certyfikacji.

5. Główny Inspektor może cofnąć, w drodze decyzji, zatwierdzenie ośrodka certyfikacji, w przypadku gdy przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, nie przestrzega przepisów dotyczących certyfikacji chmielu lub produktów chmielowych lub obiekt, w którym ma być certyfikowany chmiel lub produkty chmielowe, urządzenia techniczne i ich rozmieszczenie w obiekcie uniemożliwiają prowadzenie certyfikacji.

[2] Art. 22 ust. 3 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez art. 55 pkt 1 ustawy z dnia 25 marca 2011 r. o ograniczaniu barier administracyjnych dla obywateli i przedsiębiorców (Dz.U. Nr 106, poz. 622). Zmiana weszła w życie 1 lipca 2011 r.

[3] Art. 22 ust. 3a dodany przez art. 55 pkt 2 ustawy z dnia 25 marca 2011 r. o ograniczaniu barier administracyjnych dla obywateli i przedsiębiorców (Dz.U. Nr 106, poz. 622). Zmiana weszła w życie 1 lipca 2011 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2010-12-17 do 2011-06-30

[Decyzja o zatwierdzeniu ośrodka certyfikacji] 1. Decyzję o zatwierdzeniu ośrodka certyfikacji wydaje się przedsiębiorcy wykonującemu działalność gospodarczą w zakresie:

1) obrotu chmielem lub

2) przygotowania chmielu, lub

3) wytwarzania produktów chmielowych

– jeżeli obiekt, w którym ma być certyfikowany chmiel lub produkty chmielowe, urządzenia techniczne oraz ich rozmieszczenie w obiekcie umożliwiają prowadzenie certyfikacji.

2. Wniosek o wydanie decyzji, o której mowa w ust. 1, zawiera:

1) imię, nazwisko, określenie miejsca zamieszkania i adres albo nazwę, określenie siedziby i adres wnioskodawcy;

2) informację o miejscu położenia obiektu, w którym ma być certyfikowany chmiel lub produkty chmielowe;

3) informację o urządzeniach technicznych i ich rozmieszczeniu w obiekcie.

3. Do wniosku dołącza się:

1) dokument potwierdzający tytuł prawny wnioskodawcy do obiektu;

2) [71] zaświadczenie:

a) komendanta powiatowego (miejskiego) Państwowej Straży Pożarnej potwierdzające, że obiekty spełniają wymagania określone w przepisach o ochronie przeciwpożarowej,

b) państwowego powiatowego inspektora sanitarnego potwierdzające, że obiekty spełniają wymagania określone w przepisach sanitarnych.

4. Po wydaniu decyzji, o której mowa w ust. 1, Główny Inspektor informuje przedsiębiorcę o numerze identyfikacyjnym nadanym ośrodkowi certyfikacji.

5. Główny Inspektor może cofnąć, w drodze decyzji, zatwierdzenie ośrodka certyfikacji, w przypadku gdy przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, nie przestrzega przepisów dotyczących certyfikacji chmielu lub produktów chmielowych lub obiekt, w którym ma być certyfikowany chmiel lub produkty chmielowe, urządzenia techniczne i ich rozmieszczenie w obiekcie uniemożliwiają prowadzenie certyfikacji.

[71] Art. 22 ust. 3 pkt 2 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 22 ustawy z dnia 22 października 2010 r. o zmianie ustawy o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 228, poz. 1486). Zmiana weszła w życie 17 grudnia 2010 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2008-01-23 do 2010-12-16    (Dz.U.2008.11.70 tekst jednolity)

1. Decyzję o zatwierdzeniu ośrodka certyfikacji wydaje się przedsiębiorcy wykonującemu działalność gospodarczą w zakresie:

1) obrotu chmielem lub

2) przygotowania chmielu, lub

3) wytwarzania produktów chmielowych

– jeżeli obiekt, w którym ma być certyfikowany chmiel lub produkty chmielowe, urządzenia techniczne oraz ich rozmieszczenie w obiekcie umożliwiają prowadzenie certyfikacji.

2. Wniosek o wydanie decyzji, o której mowa w ust. 1, zawiera:

1) imię, nazwisko, określenie miejsca zamieszkania i adres albo nazwę, określenie siedziby i adres wnioskodawcy;

2) informację o miejscu położenia obiektu, w którym ma być certyfikowany chmiel lub produkty chmielowe;

3) informację o urządzeniach technicznych i ich rozmieszczeniu w obiekcie.

3. Do wniosku dołącza się:

1) dokument potwierdzający tytuł prawny wnioskodawcy do obiektu;

2) zaświadczenie komendanta powiatowego (miejskiego) Państwowej Straży Pożarnej, państwowego powiatowego inspektora sanitarnego i wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska stwierdzające, że obiekty spełniają wymagania określone w przepisach o ochronie przeciwpożarowej, sanitarnych i o ochronie środowiska.

4. Po wydaniu decyzji, o której mowa w ust. 1, Główny Inspektor informuje przedsiębiorcę o numerze identyfikacyjnym nadanym ośrodkowi certyfikacji.

5. Główny Inspektor może cofnąć, w drodze decyzji, zatwierdzenie ośrodka certyfikacji, w przypadku gdy przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, nie przestrzega przepisów dotyczących certyfikacji chmielu lub produktów chmielowych lub obiekt, w którym ma być certyfikowany chmiel lub produkty chmielowe, urządzenia techniczne i ich rozmieszczenie w obiekcie uniemożliwiają prowadzenie certyfikacji.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-05-01 do 2008-01-22

1. Decyzję o zatwierdzeniu ośrodka certyfikacji wydaje się przedsiębiorcy wykonującemu działalność gospodarczą w zakresie:

1) obrotu chmielem lub

2) przygotowania chmielu, lub

3) wytwarzania produktów chmielowych

– jeżeli obiekt, w którym ma być certyfikowany chmiel lub produkty chmielowe, urządzenia techniczne oraz ich rozmieszczenie w obiekcie umożliwiają prowadzenie certyfikacji.

2. Wniosek o wydanie decyzji, o której mowa w ust. 1, zawiera:

1) imię, nazwisko, określenie miejsca zamieszkania i adres albo nazwę, określenie siedziby i adres wnioskodawcy;

2) informację o miejscu położenia obiektu, w którym ma być certyfikowany chmiel lub produkty chmielowe;

3) informację o urządzeniach technicznych i ich rozmieszczeniu w obiekcie.

3. Do wniosku dołącza się:

1) dokument potwierdzający tytuł prawny wnioskodawcy do obiektu;

2) zaświadczenie komendanta powiatowego (miejskiego) Państwowej Straży Pożarnej, państwowego powiatowego inspektora sanitarnego i wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska stwierdzające, że obiekty spełniają wymagania określone w przepisach o ochronie przeciwpożarowej, sanitarnych i o ochronie środowiska.

4. Po wydaniu decyzji, o której mowa w ust. 1, Główny Inspektor informuje przedsiębiorcę o numerze identyfikacyjnym nadanym ośrodkowi certyfikacji.

5. Główny Inspektor może cofnąć, w drodze decyzji, zatwierdzenie ośrodka certyfikacji, w przypadku gdy przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, nie przestrzega przepisów dotyczących certyfikacji chmielu lub produktów chmielowych lub obiekt, w którym ma być certyfikowany chmiel lub produkty chmielowe, urządzenia techniczne i ich rozmieszczenie w obiekcie uniemożliwiają prowadzenie certyfikacji.