Wersja obowiązująca od 2023-07-11 (Dz.U.2023.1318 tekst jednolity)
(uchylony)
Wersja obowiązująca od 2023-07-11 (Dz.U.2023.1318 tekst jednolity)
(uchylony)
Wersja archiwalna obowiązująca od 2022-10-14 do 2023-07-10 (Dz.U.2022.2101 tekst jednolity)
(uchylony)
Wersja archiwalna obowiązująca od 2021-04-02 do 2022-10-13 (Dz.U.2021.618 tekst jednolity)
(uchylony)
Wersja archiwalna obowiązująca od 2019-05-17 do 2021-04-01 (Dz.U.2019.935 tekst jednolity)
(uchylony)
Wersja archiwalna obowiązująca od 2018-06-12 do 2019-05-16 (Dz.U.2018.1131 tekst jednolity)
(uchylony)
Wersja archiwalna obowiązująca od 2016-01-13 do 2018-06-11 (Dz.U.2016.58 tekst jednolity)
(uchylony)
Wersja archiwalna obowiązująca od 2015-10-03 do 2016-01-12
Wersja archiwalna obowiązująca od 2011-07-15 do 2015-10-02 (Dz.U.2011.145.868 tekst jednolity)
[Wniosek o wydanie certyfikatu na chmiel nieprzygotowany] 1. Wojewódzki inspektor, po otrzymaniu wniosku o wydanie certyfikatu na chmiel nieprzygotowany, pobiera próbki do badań laboratoryjnych oraz dokonuje zważenia i zabezpieczenia chmielu przez:
1) zamknięcie oraz zaplombowanie opakowania w sposób uniemożliwiający jego otwarcie bez naruszenia plomby, na której umieszczony jest numer;
2) opatrzenie każdego opakowania etykietą zawierającą informacje o:
a) rejonie uprawy,
b) roku zbioru,
c) nazwie odmiany,
d) numerze identyfikacyjnym ośrodka certyfikacji,
e) zawartości nasion, przy użyciu określeń:
– „chmiel zaziarniony” – w przypadku gdy zawartość nasion wynosi więcej niż 2% masy chmielu,
– „chmiel niezaziarniony” – w przypadku gdy zawartość nasion wynosi nie więcej niż 2% masy chmielu.
2. Datę i miejsce czynności, o których mowa w ust. 1, inspektor ustala z producentem chmielu.
3. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia, wzór wniosku o wydanie certyfikatu na chmiel nieprzygotowany i deklaracji dołączonej do chmielu nieprzygotowanego zgłoszonego do certyfikacji, mając na względzie zapewnienie jednolitości przekazywanych danych.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2008-01-23 do 2011-07-14 (Dz.U.2008.11.70 tekst jednolity)
1. Wojewódzki inspektor, po otrzymaniu wniosku o wydanie certyfikatu na chmiel nieprzygotowany, pobiera próbki do badań laboratoryjnych oraz dokonuje zważenia i zabezpieczenia chmielu przez:
1) zamknięcie oraz zaplombowanie opakowania w sposób uniemożliwiający jego otwarcie bez naruszenia plomby, na której umieszczony jest numer;
2) opatrzenie każdego opakowania etykietą zawierającą informacje o:
a) rejonie uprawy,
b) roku zbioru,
c) nazwie odmiany,
d) numerze identyfikacyjnym ośrodka certyfikacji,
e) zawartości nasion, przy użyciu określeń:
– „chmiel zaziarniony" – w przypadku gdy zawartość nasion wynosi więcej niż 2 % masy chmielu,
– „chmiel niezaziarniony" – w przypadku gdy zawartość nasion wynosi nie więcej niż 2 % masy chmielu.
2. Datę i miejsce czynności, o których mowa w ust. 1, inspektor ustala z producentem chmielu.
3. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia, wzór wniosku o wydanie certyfikatu na chmiel nieprzygotowany i deklaracji dołączonej do chmielu nieprzygotowanego zgłoszonego do certyfikacji, mając na względzie zapewnienie jednolitości przekazywanych danych.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2004-05-01 do 2008-01-22
1. Wojewódzki inspektor, po otrzymaniu wniosku o wydanie certyfikatu na chmiel nieprzygotowany, pobiera próbki do badań laboratoryjnych oraz dokonuje zważenia i zabezpieczenia chmielu przez:
1) zamknięcie oraz zaplombowanie opakowania w sposób uniemożliwiający jego otwarcie bez naruszenia plomby, na której umieszczony jest numer;
2) opatrzenie każdego opakowania etykietą zawierającą informacje o:
a) rejonie uprawy,
b) roku zbioru,
c) nazwie odmiany,
d) numerze identyfikacyjnym ośrodka certyfikacji,
e) zawartości nasion, przy użyciu określeń:
– „chmiel zaziarniony” – w przypadku gdy zawartość nasion wynosi więcej niż 2 % masy chmielu,
– „chmiel niezaziarniony” – w przypadku gdy zawartość nasion wynosi nie więcej niż 2 % masy chmielu.
2. Datę i miejsce czynności, o których mowa w ust. 1, inspektor ustala z producentem chmielu.
3. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia, wzór wniosku o wydanie certyfikatu na chmiel nieprzygotowany i deklaracji dołączonej do chmielu nieprzygotowanego zgłoszonego do certyfikacji, mając na względzie zapewnienie jednolitości przekazywanych danych.