Wersja obowiązująca od 2023.07.11     (Dz.U.2023.1318 tekst jednolity)

Art. 21. (uchylony)

Wersja obowiązująca od 2023.07.11     (Dz.U.2023.1318 tekst jednolity)

Art. 21. (uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2022.10.14 do 2023.07.10     (Dz.U.2022.2101 tekst jednolity)

Art. 21. (uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2021.04.02 do 2022.10.13     (Dz.U.2021.618 tekst jednolity)

Art. 21. (uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2019.05.17 do 2021.04.01     (Dz.U.2019.935 tekst jednolity)

(uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2018.06.12 do 2019.05.16     (Dz.U.2018.1131 tekst jednolity)

Art. 21. (uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2016.01.13 do 2018.06.11     (Dz.U.2016.58 tekst jednolity)

Art. 21. (uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2015.10.03 do 2016.01.12

[119] (uchylony).

[119] Art. 21 uchylony przez art. 5 pkt 31 ustawy z dnia 10 lipca 2015 r. o zmianie ustawy o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 1419). Zmiana weszła w życie 3 października 2015 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2011.07.15 do 2015.10.02     (Dz.U.2011.145.868 tekst jednolity)

[Wniosek o wydanie certyfikatu na chmiel nieprzygotowany] 1. Wojewódzki inspektor, po otrzymaniu wniosku o wydanie certyfikatu na chmiel nieprzygotowany, pobiera próbki do badań laboratoryjnych oraz dokonuje zważenia i zabezpieczenia chmielu przez:

1) zamknięcie oraz zaplombowanie opakowania w sposób uniemożliwiający jego otwarcie bez naruszenia plomby, na której umieszczony jest numer;

2) opatrzenie każdego opakowania etykietą zawierającą informacje o:

a) rejonie uprawy,

b) roku zbioru,

c) nazwie odmiany,

d) numerze identyfikacyjnym ośrodka certyfikacji,

e) zawartości nasion, przy użyciu określeń:

– „chmiel zaziarniony” – w przypadku gdy zawartość nasion wynosi więcej niż 2% masy chmielu,

– „chmiel niezaziarniony” – w przypadku gdy zawartość nasion wynosi nie więcej niż 2% masy chmielu.

2. Datę i miejsce czynności, o których mowa w ust. 1, inspektor ustala z producentem chmielu.

3. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia, wzór wniosku o wydanie certyfikatu na chmiel nieprzygotowany i deklaracji dołączonej do chmielu nieprzygotowanego zgłoszonego do certyfikacji, mając na względzie zapewnienie jednolitości przekazywanych danych.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2008.01.23 do 2011.07.14     (Dz.U.2008.11.70 tekst jednolity)

1. Wojewódzki inspektor, po otrzymaniu wniosku o wydanie certyfikatu na chmiel nieprzygotowany, pobiera próbki do badań laboratoryjnych oraz dokonuje zważenia i zabezpieczenia chmielu przez:

1) zamknięcie oraz zaplombowanie opakowania w sposób uniemożliwiający jego otwarcie bez naruszenia plomby, na której umieszczony jest numer;

2) opatrzenie każdego opakowania etykietą zawierającą informacje o:

a) rejonie uprawy,

b) roku zbioru,

c) nazwie odmiany,

d) numerze identyfikacyjnym ośrodka certyfikacji,

e) zawartości nasion, przy użyciu określeń:

– „chmiel zaziarniony" – w przypadku gdy zawartość nasion wynosi więcej niż 2 % masy chmielu,

– „chmiel niezaziarniony" – w przypadku gdy zawartość nasion wynosi nie więcej niż 2 % masy chmielu.

2. Datę i miejsce czynności, o których mowa w ust. 1, inspektor ustala z producentem chmielu.

3. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia, wzór wniosku o wydanie certyfikatu na chmiel nieprzygotowany i deklaracji dołączonej do chmielu nieprzygotowanego zgłoszonego do certyfikacji, mając na względzie zapewnienie jednolitości przekazywanych danych.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2004.05.01 do 2008.01.22

1. Wojewódzki inspektor, po otrzymaniu wniosku o wydanie certyfikatu na chmiel nieprzygotowany, pobiera próbki do badań laboratoryjnych oraz dokonuje zważenia i zabezpieczenia chmielu przez:

1) zamknięcie oraz zaplombowanie opakowania w sposób uniemożliwiający jego otwarcie bez naruszenia plomby, na której umieszczony jest numer;

2) opatrzenie każdego opakowania etykietą zawierającą informacje o:

a) rejonie uprawy,

b) roku zbioru,

c) nazwie odmiany,

d) numerze identyfikacyjnym ośrodka certyfikacji,

e) zawartości nasion, przy użyciu określeń:

– „chmiel zaziarniony” – w przypadku gdy zawartość nasion wynosi więcej niż 2 % masy chmielu,

– „chmiel niezaziarniony” – w przypadku gdy zawartość nasion wynosi nie więcej niż 2 % masy chmielu.

2. Datę i miejsce czynności, o których mowa w ust. 1, inspektor ustala z producentem chmielu.

3. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze rozporządzenia, wzór wniosku o wydanie certyfikatu na chmiel nieprzygotowany i deklaracji dołączonej do chmielu nieprzygotowanego zgłoszonego do certyfikacji, mając na względzie zapewnienie jednolitości przekazywanych danych.