Wersja obowiązująca od 2023.06.29 (Dz.U.2023.1228 tekst jednolity)
Art. 43. [Świadectwa autoryzacji] 1. Realizując zadania w zakresie interwencji publicznej określonym w rozporządzeniach, o których mowa w pkt 11, 12 i 15 załącznika, Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wydaje świadectwa autoryzacji:
1) zakładów produkcyjnych;
2) chłodni;
3) magazynów.
2. Wnioski o wydanie świadectw autoryzacji, o których mowa w ust. 1, składa się do Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa na piśmie, na formularzach opracowanych przez Agencję i udostępnionych na stronach internetowych Agencji oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
3. Wnioski, o których mowa w ust. 2, zawierają:
1) nazwę albo imię i nazwisko wnioskodawcy oraz jego adres;
2) adres zakładu produkcyjnego, chłodni lub magazynu;
3) numer identyfikacji podatkowej (NIP) wnioskodawcy oraz numer Krajowego Rejestru Urzędowego Podmiotów Gospodarki Narodowej (REGON), o ile został nadany;
4) numer identyfikacyjny Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (numer PESEL) lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość – w przypadku osób fizycznych;
5) numer w ewidencji producentów, o którym mowa w przepisach o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności;
6) imiona i nazwiska osób uprawnionych do reprezentowania wnioskodawcy;
7) oznaczenie linii produkcyjnych, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania świadectwa autoryzacji zakładów produkcyjnych, oraz oznaczenie pomieszczeń przechowalniczych, w przypadku wniosku o wydanie świadectwa autoryzacji magazynów lub chłodni;
8) weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu produkcyjnego.
Wersja obowiązująca od 2023.06.29 (Dz.U.2023.1228 tekst jednolity)
Art. 43. [Świadectwa autoryzacji] 1. Realizując zadania w zakresie interwencji publicznej określonym w rozporządzeniach, o których mowa w pkt 11, 12 i 15 załącznika, Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wydaje świadectwa autoryzacji:
1) zakładów produkcyjnych;
2) chłodni;
3) magazynów.
2. Wnioski o wydanie świadectw autoryzacji, o których mowa w ust. 1, składa się do Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa na piśmie, na formularzach opracowanych przez Agencję i udostępnionych na stronach internetowych Agencji oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
3. Wnioski, o których mowa w ust. 2, zawierają:
1) nazwę albo imię i nazwisko wnioskodawcy oraz jego adres;
2) adres zakładu produkcyjnego, chłodni lub magazynu;
3) numer identyfikacji podatkowej (NIP) wnioskodawcy oraz numer Krajowego Rejestru Urzędowego Podmiotów Gospodarki Narodowej (REGON), o ile został nadany;
4) numer identyfikacyjny Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (numer PESEL) lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość – w przypadku osób fizycznych;
5) numer w ewidencji producentów, o którym mowa w przepisach o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności;
6) imiona i nazwiska osób uprawnionych do reprezentowania wnioskodawcy;
7) oznaczenie linii produkcyjnych, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania świadectwa autoryzacji zakładów produkcyjnych, oraz oznaczenie pomieszczeń przechowalniczych, w przypadku wniosku o wydanie świadectwa autoryzacji magazynów lub chłodni;
8) weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu produkcyjnego.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2022.02.14 do 2023.06.28 (Dz.U.2022.381 tekst jednolity)
Art. 43. [Świadectwa autoryzacji] 1. Realizując zadania w zakresie interwencji publicznej określonym w rozporządzeniach, o których mowa w pkt 11, 12 i 15 załącznika, Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wydaje świadectwa autoryzacji:
1) zakładów produkcyjnych;
2) chłodni;
3) magazynów.
2. Wnioski o wydanie świadectw autoryzacji, o których mowa w ust. 1, składa się do Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa na piśmie, na formularzach opracowanych przez Agencję i udostępnionych na stronach internetowych Agencji oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
3. Wnioski, o których mowa w ust. 2, zawierają:
1) nazwę albo imię i nazwisko wnioskodawcy oraz jego adres;
2) adres zakładu produkcyjnego, chłodni lub magazynu;
3) numer identyfikacji podatkowej (NIP) wnioskodawcy oraz numer Krajowego Rejestru Urzędowego Podmiotów Gospodarki Narodowej (REGON), o ile został nadany;
4) numer identyfikacyjny Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (numer PESEL) lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość – w przypadku osób fizycznych;
5) numer w ewidencji producentów, o którym mowa w przepisach o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności;
6) imiona i nazwiska osób uprawnionych do reprezentowania wnioskodawcy;
7) oznaczenie linii produkcyjnych, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania świadectwa autoryzacji zakładów produkcyjnych, oraz oznaczenie pomieszczeń przechowalniczych, w przypadku wniosku o wydanie świadectwa autoryzacji magazynów lub chłodni;
8) weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu produkcyjnego.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2021.10.02 do 2022.02.13
[Świadectwa autoryzacji] 1. Realizując zadania w zakresie interwencji publicznej określonym w rozporządzeniach, o których mowa w pkt 11, 12 i 15 załącznika, Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wydaje świadectwa autoryzacji:
1) zakładów produkcyjnych;
2) chłodni;
3) magazynów.
2. [2] Wnioski o wydanie świadectw autoryzacji, o których mowa w ust. 1, składa się do Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa na piśmie, na formularzach opracowanych przez Agencję i udostępnionych na stronach internetowych Agencji oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
3. Wnioski, o których mowa w ust. 2, zawierają:
1) nazwę albo imię i nazwisko wnioskodawcy oraz jego adres;
2) adres zakładu produkcyjnego, chłodni lub magazynu;
3) numer identyfikacji podatkowej (NIP) wnioskodawcy oraz numer Krajowego Rejestru Urzędowego Podmiotów Gospodarki Narodowej (REGON), o ile został nadany;
4) numer identyfikacyjny Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (numer PESEL) lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość – w przypadku osób fizycznych;
5) numer w ewidencji producentów, o którym mowa w przepisach o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności;
6) imiona i nazwiska osób uprawnionych do reprezentowania wnioskodawcy;
7) oznaczenie linii produkcyjnych, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania świadectwa autoryzacji zakładów produkcyjnych, oraz oznaczenie pomieszczeń przechowalniczych, w przypadku wniosku o wydanie świadectwa autoryzacji magazynów lub chłodni;
8) weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu produkcyjnego.
[2] Art. 43 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez art. 3 pkt 2 ustawy z dnia 8 lipca 2021 r. o zmianie ustawy o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 1603). Zmiana weszła w życie 2 października 2021 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2019.07.31 do 2021.10.01 (Dz.U.2019.1430 tekst jednolity)
[Świadectwa autoryzacji] 1. Realizując zadania w zakresie interwencji publicznej określonym w rozporządzeniach, o których mowa w pkt 11, 12 i 15 załącznika, Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wydaje świadectwa autoryzacji:
1) zakładów produkcyjnych;
2) chłodni;
3) magazynów.
2. Wnioski o wydanie świadectw autoryzacji, o których mowa w ust. 1, składa się do Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w formie papierowej, na formularzach opracowanych przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, zwaną dalej „Agencją”, udostępnionych na stronach internetowych Agencji oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
3. Wnioski, o których mowa w ust. 2, zawierają:
1) nazwę albo imię i nazwisko wnioskodawcy oraz jego adres;
2) adres zakładu produkcyjnego, chłodni lub magazynu;
3) numer identyfikacji podatkowej (NIP) wnioskodawcy oraz numer Krajowego Rejestru Urzędowego Podmiotów Gospodarki Narodowej (REGON), o ile został nadany;
4) numer identyfikacyjny Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (numer PESEL) lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość – w przypadku osób fizycznych;
5) numer w ewidencji producentów, o którym mowa w przepisach o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności;
6) imiona i nazwiska osób uprawnionych do reprezentowania wnioskodawcy;
7) oznaczenie linii produkcyjnych, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania świadectwa autoryzacji zakładów produkcyjnych, oraz oznaczenie pomieszczeń przechowalniczych, w przypadku wniosku o wydanie świadectwa autoryzacji magazynów lub chłodni;
8) weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu produkcyjnego.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2018.09.01 do 2019.07.30
[Świadectwa autoryzacji] 1. Realizując zadania w zakresie interwencji publicznej określonym w rozporządzeniach, o których mowa w pkt 11, 12 i 15 załącznika, Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wydaje świadectwa autoryzacji:
1) zakładów produkcyjnych;
2) chłodni;
3) magazynów.
2. [2] Wnioski o wydanie świadectw autoryzacji, o których mowa w ust. 1, składa się do Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w formie papierowej, na formularzach opracowanych przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, zwaną dalej „Agencją”, udostępnionych na stronach internetowych Agencji oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
3. Wnioski, o których mowa w ust. 2, zawierają:
1) nazwę albo imię i nazwisko wnioskodawcy oraz jego adres;
2) adres zakładu produkcyjnego, chłodni lub magazynu;
3) numer identyfikacji podatkowej (NIP) wnioskodawcy oraz numer Krajowego Rejestru Urzędowego Podmiotów Gospodarki Narodowej (REGON), o ile został nadany;
4) numer identyfikacyjny Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (numer PESEL) lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość – w przypadku osób fizycznych;
5) [3] numer w ewidencji producentów, o którym mowa w przepisach o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności;
6) imiona i nazwiska osób uprawnionych do reprezentowania wnioskodawcy;
7) oznaczenie linii produkcyjnych, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania świadectwa autoryzacji zakładów produkcyjnych, oraz oznaczenie pomieszczeń przechowalniczych, w przypadku wniosku o wydanie świadectwa autoryzacji magazynów lub chłodni;
8) weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu produkcyjnego.
[2] Art. 43 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 1 lit. a) ustawy z dnia 5 lipca 2018 r. o zmianie ustawy o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz.U. poz. 1578). Zmiana weszła w życie 1 września 2018 r.
[3] Art. 43 ust. 3 pkt 5 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 1 lit. b) ustawy z dnia 5 lipca 2018 r. o zmianie ustawy o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz.U. poz. 1578). Zmiana weszła w życie 1 września 2018 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2018.04.12 do 2018.08.31 (Dz.U.2018.724 tekst jednolity)
[Świadectwa autoryzacji] 1. Realizując zadania w zakresie interwencji publicznej określonym w rozporządzeniach, o których mowa w pkt 11, 12 i 15 załącznika, Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wydaje świadectwa autoryzacji:
1) zakładów produkcyjnych;
2) chłodni;
3) magazynów.
2. Wnioski o wydanie świadectw autoryzacji, o których mowa w ust. 1, składa się do Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa na formularzach opracowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, udostępnionych na stronie internetowej Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
3. Wnioski, o których mowa w ust. 2, zawierają:
1) nazwę albo imię i nazwisko wnioskodawcy oraz jego adres;
2) adres zakładu produkcyjnego, chłodni lub magazynu;
3) numer identyfikacji podatkowej (NIP) wnioskodawcy oraz numer Krajowego Rejestru Urzędowego Podmiotów Gospodarki Narodowej (REGON), o ile został nadany;
4) numer identyfikacyjny Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (numer PESEL) lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość – w przypadku osób fizycznych;
5) numer w centralnym rejestrze przedsiębiorców, o ile został nadany;
6) imiona i nazwiska osób uprawnionych do reprezentowania wnioskodawcy;
7) oznaczenie linii produkcyjnych, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania świadectwa autoryzacji zakładów produkcyjnych, oraz oznaczenie pomieszczeń przechowalniczych, w przypadku wniosku o wydanie świadectwa autoryzacji magazynów lub chłodni;
8) weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu produkcyjnego.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2017.09.01 do 2018.04.11
Art. 43. [Świadectwa autoryzacji] 1. [9] Realizując zadania w zakresie interwencji publicznej określonym w rozporządzeniach, o których mowa w pkt 11, 12 i 15 załącznika, Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wydaje świadectwa autoryzacji:
1) zakładów produkcyjnych;
2) chłodni;
3) magazynów.
2. [10] Wnioski o wydanie świadectw autoryzacji, o których mowa w ust. 1, składa się do Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa na formularzach opracowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, udostępnionych na stronie internetowej Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
3. Wnioski, o których mowa w ust. 2, zawierają:
1) nazwę albo imię i nazwisko wnioskodawcy oraz jego adres;
2) adres zakładu produkcyjnego, chłodni lub magazynu;
3) numer identyfikacji podatkowej (NIP) wnioskodawcy oraz numer Krajowego Rejestru Urzędowego Podmiotów Gospodarki Narodowej (REGON), o ile został nadany;
4) numer identyfikacyjny Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (numer PESEL) lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość – w przypadku osób fizycznych;
5) numer w centralnym rejestrze przedsiębiorców, o ile został nadany;
6) imiona i nazwiska osób uprawnionych do reprezentowania wnioskodawcy;
7) oznaczenie linii produkcyjnych, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania świadectwa autoryzacji zakładów produkcyjnych, oraz oznaczenie pomieszczeń przechowalniczych, w przypadku wniosku o wydanie świadectwa autoryzacji magazynów lub chłodni;
8) weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu produkcyjnego.
[9] Art. 43 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 25 pkt 4 ustawy z dnia 10 lutego 2017 r. – Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa (Dz.U. poz. 624; ost. zm.: Dz.U. z 2017 r. poz. 1503). Zmiana weszła w życie 1 września 2017 r.
[10] Art. 43 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez art. 25 pkt 4 ustawy z dnia 10 lutego 2017 r. – Przepisy wprowadzające ustawę o Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa (Dz.U. poz. 624; ost. zm.: Dz.U. z 2017 r. poz. 1503). Zmiana weszła w życie 1 września 2017 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2017.05.30 do 2017.08.31 (Dz.U.2017.1037 tekst jednolity)
Art. 43. [Świadectwa autoryzacji] 1. Realizując zadania w zakresie interwencji publicznej określonym w rozporządzeniach, o których mowa w pkt 3, 11 i 12 załącznika, Prezes Agencji wydaje świadectwa autoryzacji:
1) zakładów produkcyjnych;
2) chłodni;
3) magazynów.
2. Wnioski o wydanie świadectw autoryzacji, o których mowa w ust. 1, składa się do Prezesa Agencji na formularzach opracowanych przez Agencję, udostępnionych na stronie internetowej Agencji.
3. Wnioski, o których mowa w ust. 2, zawierają:
1) nazwę albo imię i nazwisko wnioskodawcy oraz jego adres;
2) adres zakładu produkcyjnego, chłodni lub magazynu;
3) numer identyfikacji podatkowej (NIP) wnioskodawcy oraz numer Krajowego Rejestru Urzędowego Podmiotów Gospodarki Narodowej (REGON), o ile został nadany;
4) numer identyfikacyjny Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (numer PESEL) lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość – w przypadku osób fizycznych;
5) numer w centralnym rejestrze przedsiębiorców, o ile został nadany;
6) imiona i nazwiska osób uprawnionych do reprezentowania wnioskodawcy;
7) oznaczenie linii produkcyjnych, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania świadectwa autoryzacji zakładów produkcyjnych, oraz oznaczenie pomieszczeń przechowalniczych, w przypadku wniosku o wydanie świadectwa autoryzacji magazynów lub chłodni;
8) weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu produkcyjnego.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2016.02.08 do 2017.05.29 (Dz.U.2016.155 tekst jednolity)
Art. 43. [Świadectwa autoryzacji] 1. Realizując zadania w zakresie interwencji publicznej określonym w rozporządzeniach, o których mowa w pkt 3, 11 i 12 załącznika, Prezes Agencji wydaje świadectwa autoryzacji:
1) zakładów produkcyjnych;
2) chłodni;
3) magazynów.
2. Wnioski o wydanie świadectw autoryzacji, o których mowa w ust. 1, składa się do Prezesa Agencji na formularzach opracowanych przez Agencję, udostępnionych na stronie internetowej Agencji.
3. Wnioski, o których mowa w ust. 2, zawierają:
1) nazwę albo imię i nazwisko wnioskodawcy oraz jego adres;
2) adres zakładu produkcyjnego, chłodni lub magazynu;
3) numer identyfikacji podatkowej (NIP) wnioskodawcy oraz numer Krajowego Rejestru Urzędowego Podmiotów Gospodarki Narodowej (REGON), o ile został nadany;
4) numer identyfikacyjny Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (numer PESEL) lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość – w przypadku osób fizycznych;
5) numer w centralnym rejestrze przedsiębiorców, o ile został nadany;
6) imiona i nazwiska osób uprawnionych do reprezentowania wnioskodawcy;
7) oznaczenie linii produkcyjnych, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania świadectwa autoryzacji zakładów produkcyjnych, oraz oznaczenie pomieszczeń przechowalniczych, w przypadku wniosku o wydanie świadectwa autoryzacji magazynów lub chłodni;
8) weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu produkcyjnego.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2015.10.03 do 2016.02.07
[Świadectwa autoryzacji] [47] 1. Realizując zadania w zakresie interwencji publicznej określonym w rozporządzeniach, o których mowa w pkt 3, 11 i 12 załącznika, Prezes Agencji wydaje świadectwa autoryzacji:
1) zakładów produkcyjnych;
2) chłodni;
3) magazynów.
2. Wnioski o wydanie świadectw autoryzacji, o których mowa w ust. 1, składa się do Prezesa Agencji na formularzach opracowanych przez Agencję, udostępnionych na stronie internetowej Agencji.
3. Wnioski, o których mowa w ust. 2, zawierają:
1) nazwę albo imię i nazwisko wnioskodawcy oraz jego adres;
2) adres zakładu produkcyjnego, chłodni lub magazynu;
3) numer identyfikacji podatkowej (NIP) wnioskodawcy oraz numer Krajowego Rejestru Urzędowego Podmiotów Gospodarki Narodowej (REGON), o ile został nadany;
4) numer identyfikacyjny Powszechnego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (numer PESEL) lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość – w przypadku osób fizycznych;
5) numer w centralnym rejestrze przedsiębiorców, o ile został nadany;
6) imiona i nazwiska osób uprawnionych do reprezentowania wnioskodawcy;
7) oznaczenie linii produkcyjnych, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania świadectwa autoryzacji zakładów produkcyjnych, oraz oznaczenie pomieszczeń przechowalniczych, w przypadku wniosku o wydanie świadectwa autoryzacji magazynów lub chłodni;
8) weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu produkcyjnego.
[47] Art. 43 w brzmieniu ustalonym przez art. 6 pkt 7 ustawy z dnia 10 lipca 2015 r. o zmianie ustawy o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 1419). Zmiana weszła w życie 3 października 2015 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2013.01.14 do 2015.10.02 (Dz.U.2013.50 tekst jednolity)
[Świadectwa autoryzacji, rejestr dostawców i zezwolenia na wykorzystywanie kazeiny i kazeinianów] 1. W zakresie określonym w rozporządzeniach, o których mowa w pkt 2–6 załącznika, Prezes Agencji realizując zadania, o których mowa w art. 42 pkt 1 i pkt 2 lit. a, d i e, wydaje świadectwa autoryzacji:
1) zakładów produkcyjnych;
2) chłodni;
3) magazynów.
2. W zakresie określonym w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 6 załącznika, właściwy miejscowo dyrektor oddziału terenowego Agencji, realizując zadania, o których mowa w art. 42 pkt 2 lit. g, prowadzi rejestr podmiotów ubiegających się o dopłaty.
3. W zakresie określonym w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 2 załącznika, Prezes Agencji, realizując zadania, o których mowa w art. 42 pkt 3, wydaje producentom serów, na ich wniosek, zezwolenia na wykorzystywanie kazeiny i kazeinianów do produkcji serów.
4. W przypadku wykorzystywania przez producentów kazeiny i kazeinianów do produkcji serów bez zezwolenia, o którym mowa w ust. 3, lub wykorzystywania kazeiny i kazeinianów do produkcji serów w ilości przekraczającej dozwoloną ilość określoną w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 7 załącznika, producent jest obowiązany do wniesienia na wyodrębniony rachunek bankowy Agencji kary pieniężnej określonej w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 7 załącznika.
5. Wnioski o wydanie świadectw autoryzacji, o których mowa w ust. 1 pkt 1, oraz wnioski o wydanie zezwoleń, o których mowa w ust. 3, składa się do Prezesa Agencji.
6. Wnioski o wpis do rejestrów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i ust. 2, składa się do właściwego miejscowo dyrektora oddziału terenowego Agencji.
7. Wnioski, o których mowa w ust. 3, 5 i 6, zawierają:
1) nazwę albo imię i nazwisko wnioskodawcy;
2) adres wnioskodawcy;
3) adres zakładu produkcyjnego, chłodni lub magazynu;
4) numer identyfikacji podatkowej (NIP) wnioskodawcy oraz numer Krajowego Rejestru Urzędowego Podmiotów Gospodarki Narodowej (REGON), o ile został nadany;
5) numer ewidencyjny powszechnego elektronicznego systemu ewidencji ludności (PESEL) lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość – w przypadku osób fizycznych;
6) numer rejestracyjny nadany przez Agencję, o ile został nadany;
7) imiona i nazwiska osób uprawnionych do reprezentowania wnioskodawcy;
8) numery linii produkcyjnych, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania świadectwa autoryzacji zakładów produkcyjnych;
9) weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania świadectwa autoryzacji zakładów produkcyjnych występujących o dopłaty, o których mowa w art. 42 pkt 1 i pkt 2 lit. a;
10) informacje o rodzaju sera, do którego zostanie dodana kazeina i kazeiniany, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania zezwolenia na wykorzystywanie kazeiny i kazeinianów do produkcji serów, o którym mowa w art. 42 pkt 3;
11) dane o przedmiocie działania wnioskodawcy, w przypadku gdy wniosek dotyczy wpisu do rejestru podmiotów ubiegających się o dopłaty, o których mowa w art. 42 pkt 2 lit. g.
8. Wnioski, o których mowa w ust. 3, 5 i 6, składa się na formularzach opracowanych i udostępnianych przez Agencję.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2010.08.28 do 2013.01.13
[Świadectwa autoryzacji, rejestr dostawców i zezwolenia na wykorzystywanie kazeiny i kazeinianów] 1. [117] W zakresie określonym w rozporządzeniach, o których mowa w pkt 2–6 załącznika, Prezes Agencji realizując zadania, o których mowa w art. 42 pkt 1 i pkt 2 lit. a, d i e, wydaje świadectwa autoryzacji:
1) zakładów produkcyjnych;
2) chłodni;
3) magazynów.
2. [118] W zakresie określonym w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 6 załącznika, właściwy miejscowo dyrektor oddziału terenowego Agencji, realizując zadania, o których mowa w art. 42 pkt 2 lit. g, prowadzi rejestr podmiotów ubiegających się o dopłaty.
3. [119] W zakresie określonym w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 2 załącznika, Prezes Agencji, realizując zadania, o których mowa w art. 42 pkt 3, wydaje producentom serów, na ich wniosek, zezwolenia na wykorzystywanie kazeiny i kazeinianów do produkcji serów.
4. [120] W przypadku wykorzystywania przez producentów kazeiny i kazeinianów do produkcji serów bez zezwolenia, o którym mowa w ust. 3, lub wykorzystywania kazeiny i kazeinianów do produkcji serów w ilości przekraczającej dozwoloną ilość określoną w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 7 załącznika, producent jest obowiązany do wniesienia na wyodrębniony rachunek bankowy Agencji kary pieniężnej określonej w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 7 załącznika.
5. Wnioski o wydanie świadectw autoryzacji, o których mowa w ust. 1 pkt 1, oraz wnioski o wydanie zezwoleń, o których mowa w ust. 3, składa się do Prezesa Agencji.
6. Wnioski o wpis do rejestrów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i ust. 2, składa się do właściwego miejscowo dyrektora oddziału terenowego Agencji.
7. Wnioski, o których mowa w ust. 3, 5 i 6, zawierają:
1) nazwę albo imię i nazwisko wnioskodawcy;
2) adres wnioskodawcy;
3) [121] adres zakładu produkcyjnego, chłodni lub magazynu;
4) numer identyfikacji podatkowej (NIP) wnioskodawcy oraz numer Krajowego Rejestru Urzędowego Podmiotów Gospodarki Narodowej (REGON), o ile został nadany;
5) numer ewidencyjny powszechnego elektronicznego systemu ewidencji ludności (PESEL) lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość – w przypadku osób fizycznych;
6) numer rejestracyjny nadany przez Agencję, o ile został nadany;
7) imiona i nazwiska osób uprawnionych do reprezentowania wnioskodawcy;
8) numery linii produkcyjnych, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania świadectwa autoryzacji zakładów produkcyjnych;
9) weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania świadectwa autoryzacji zakładów produkcyjnych występujących o dopłaty, o których mowa w art. 42 pkt 1 i pkt 2 lit. a;
10) informacje o rodzaju sera, do którego zostanie dodana kazeina i kazeiniany, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania zezwolenia na wykorzystywanie kazeiny i kazeinianów do produkcji serów, o którym mowa w art. 42 pkt 3;
11) dane o przedmiocie działania wnioskodawcy, w przypadku gdy wniosek dotyczy wpisu do rejestru podmiotów ubiegających się o dopłaty, o których mowa w art. 42 pkt 2 lit. g.
8. Wnioski, o których mowa w ust. 3, 5 i 6, składa się na formularzach opracowanych i udostępnianych przez Agencję.
[117] Art. 43 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 19 lit. a) ustawy z dnia 24 czerwca 2010 r. o zmianie ustawy o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz.U. Nr 148, poz. 990). Zmiana weszła w życie 28 sierpnia 2010 r.
[118] Art. 43 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 19 lit. a) ustawy z dnia 24 czerwca 2010 r. o zmianie ustawy o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz.U. Nr 148, poz. 990). Zmiana weszła w życie 28 sierpnia 2010 r.
[119] Art. 43 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 19 lit. a) ustawy z dnia 24 czerwca 2010 r. o zmianie ustawy o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz.U. Nr 148, poz. 990). Zmiana weszła w życie 28 sierpnia 2010 r.
[120] Art. 43 ust. 4 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 19 lit. a) ustawy z dnia 24 czerwca 2010 r. o zmianie ustawy o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz.U. Nr 148, poz. 990). Zmiana weszła w życie 28 sierpnia 2010 r.
[121] Art. 43 ust. 7 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 19 lit. b) ustawy z dnia 24 czerwca 2010 r. o zmianie ustawy o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz.U. Nr 148, poz. 990). Zmiana weszła w życie 28 sierpnia 2010 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2009.01.26 do 2010.08.27 (Dz.U.2009.11.65 tekst jednolity)
1. W zakresie określonym w rozporządzeniach, o których mowa w pkt 3–10 załącznika, Prezes Agencji:
1) realizując zadania, o których mowa w art. 42 pkt 1 i pkt 2 lit. a–e, wydaje świadectwa autoryzacji:
a) zakładów produkcyjnych,
b) chłodni,
c) magazynów,
d) zakładów konfekcjonujących;
2) realizując dopłaty do zakupu masła, prowadzi rejestr dostawców masła oraz podmiotów wymienionych w art. 42 pkt 2 lit. f.
2. W zakresie określonym w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 10 załącznika, właściwy miejscowo dyrektor oddziału terenowego Agencji, realizując zadania, o których mowa w art. 42 pkt 2 lit. g, prowadzi rejestr podmiotów ubiegających się o dopłaty.
3. W zakresie określonym w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 11 załącznika, Prezes Agencji, realizując zadania, o których mowa w art. 42 pkt 3, wydaje producentom serów, na ich wniosek, zezwolenia na wykorzystywanie kazeiny i kazeinianów do produkcji serów.
4. W przypadku wykorzystywania przez producentów kazeiny i kazeinianów do produkcji serów bez zezwolenia, o którym mowa w art. 42 pkt 3, lub wykorzystania kazeiny i kazeinianów do produkcji serów w ilości przekraczającej dozwoloną ilość określoną w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 12 załącznika, producent jest obowiązany do wniesienia kary pieniężnej w wysokości określonej w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 12 załącznika, na wyodrębniony rachunek bankowy Agencji.
5. Wnioski o wydanie świadectw autoryzacji, o których mowa w ust. 1 pkt 1, oraz wnioski o wydanie zezwoleń, o których mowa w ust. 3, składa się do Prezesa Agencji.
6. Wnioski o wpis do rejestrów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i ust. 2, składa się do właściwego miejscowo dyrektora oddziału terenowego Agencji.
7. Wnioski, o których mowa w ust. 3, 5 i 6, zawierają:
1) nazwę albo imię i nazwisko wnioskodawcy;
2) adres wnioskodawcy;
3) adres zakładu produkcyjnego, chłodni, magazynu lub zakładu konfekcjonującego;
4) numer identyfikacji podatkowej (NIP) wnioskodawcy oraz numer Krajowego Rejestru Urzędowego Podmiotów Gospodarki Narodowej (REGON), o ile został nadany;
5) numer ewidencyjny powszechnego elektronicznego systemu ewidencji ludności (PESEL) lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość – w przypadku osób fizycznych;
6) numer rejestracyjny nadany przez Agencję, o ile został nadany;
7) imiona i nazwiska osób uprawnionych do reprezentowania wnioskodawcy;
8) numery linii produkcyjnych, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania świadectwa autoryzacji zakładów produkcyjnych;
9) weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania świadectwa autoryzacji zakładów produkcyjnych występujących o dopłaty, o których mowa w art. 42 pkt 1 i pkt 2 lit. a;
10) informacje o rodzaju sera, do którego zostanie dodana kazeina i kazeiniany, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania zezwolenia na wykorzystywanie kazeiny i kazeinianów do produkcji serów, o którym mowa w art. 42 pkt 3;
11) dane o przedmiocie działania wnioskodawcy, w przypadku gdy wniosek dotyczy wpisu do rejestru podmiotów ubiegających się o dopłaty, o których mowa w art. 42 pkt 2 lit. g.
8. Wnioski, o których mowa w ust. 3, 5 i 6, składa się na formularzach opracowanych i udostępnianych przez Agencję.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2007.07.14 do 2009.01.25
1. W zakresie określonym w rozporządzeniach, o których mowa w pkt 3–10 załącznika, Prezes Agencji: [44]
1) realizując zadania, o których mowa w art. 42 pkt 1 i pkt 2 lit. a–e, wydaje świadectwa autoryzacji:
a) zakładów produkcyjnych,
b) chłodni,
c) magazynów,
d) zakładów konfekcjonujących;
2) realizując dopłaty do zakupu masła, prowadzi rejestr dostawców masła oraz podmiotów wymienionych w art. 42 pkt 2 lit. f.
2. [45] W zakresie określonym w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 10 załącznika, właściwy miejscowo dyrektor oddziału terenowego Agencji, realizując zadania, o których mowa w art. 42 pkt 2 lit. g, prowadzi rejestr podmiotów ubiegających się o dopłaty.
3. [46] W zakresie określonym w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 11 załącznika, Prezes Agencji, realizując zadania, o których mowa w art. 42 pkt 3, wydaje producentom serów, na ich wniosek, zezwolenia na wykorzystywanie kazeiny i kazeinianów do produkcji serów.
4. [47] W przypadku wykorzystywania przez producentów kazeiny i kazeinianów do produkcji serów bez zezwolenia, o którym mowa w art. 42 pkt 3, lub wykorzystania kazeiny i kazeinianów do produkcji serów w ilości przekraczającej dozwoloną ilość określoną w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 12 załącznika, producent jest obowiązany do wniesienia kary pieniężnej w wysokości określonej w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 12 załącznika, na wyodrębniony rachunek bankowy Agencji.
5. Wnioski o wydanie świadectw autoryzacji, o których mowa w ust. 1 pkt 1, oraz wnioski o wydanie zezwoleń, o których mowa w ust. 3, składa się do Prezesa Agencji.
6. Wnioski o wpis do rejestrów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i ust. 2, składa się do właściwego miejscowo dyrektora oddziału terenowego Agencji.
7. Wnioski, o których mowa w ust. 3, 5 i 6, zawierają:
1) nazwę albo imię i nazwisko wnioskodawcy;
2) adres wnioskodawcy;
3) adres zakładu produkcyjnego, chłodni, magazynu lub zakładu konfekcjonującego;
4) numer identyfikacji podatkowej (NIP) wnioskodawcy oraz numer Krajowego Rejestru Urzędowego Podmiotów Gospodarki Narodowej (REGON), o ile został nadany;
5) numer ewidencyjny powszechnego elektronicznego systemu ewidencji ludności (PESEL) lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość – w przypadku osób fizycznych;
6) numer rejestracyjny nadany przez Agencję, o ile został nadany;
7) imiona i nazwiska osób uprawnionych do reprezentowania wnioskodawcy;
8) numery linii produkcyjnych, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania świadectwa autoryzacji zakładów produkcyjnych;
9) weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania świadectwa autoryzacji zakładów produkcyjnych występujących o dopłaty, o których mowa w art. 42 pkt 1 i pkt 2 lit. a;
10) informacje o rodzaju sera, do którego zostanie dodana kazeina i kazeiniany, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania zezwolenia na wykorzystywanie kazeiny i kazeinianów do produkcji serów, o którym mowa w art. 42 pkt 3;
11) dane o przedmiocie działania wnioskodawcy, w przypadku gdy wniosek dotyczy wpisu do rejestru podmiotów ubiegających się o dopłaty, o których mowa w art. 42 pkt 2 lit. g.
8. Wnioski, o których mowa w ust. 3, 5 i 6, składa się na formularzach opracowanych i udostępnianych przez Agencję.
[44] Art. 43 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 26 lit. a) ustawy z dnia 15 czerwca 2007 r. o zmianie ustawy o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 115, poz. 794). Zmiana weszła w życie 14 lipca 2007 r.
[45] Art. 43 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 26 lit. b) ustawy z dnia 15 czerwca 2007 r. o zmianie ustawy o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 115, poz. 794). Zmiana weszła w życie 14 lipca 2007 r.
[46] Art. 43 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 26 lit. b) ustawy z dnia 15 czerwca 2007 r. o zmianie ustawy o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 115, poz. 794). Zmiana weszła w życie 14 lipca 2007 r.
[47] Art. 43 ust. 4 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 26 lit. b) ustawy z dnia 15 czerwca 2007 r. o zmianie ustawy o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 115, poz. 794). Zmiana weszła w życie 14 lipca 2007 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2005.12.15 do 2007.07.13 (Dz.U.2005.244.2081 tekst jednolity)
1. W zakresie określonym w rozporządzeniach, o których mowa w pkt 3–13 załącznika, Prezes Agencji:
1) realizując zadania, o których mowa w art. 42 pkt 1 i pkt 2 lit. a–e, wydaje świadectwa autoryzacji:
a) zakładów produkcyjnych,
b) chłodni,
c) magazynów,
d) zakładów konfekcjonujących;
2) realizując dopłaty do zakupu masła, prowadzi rejestr dostawców masła oraz podmiotów wymienionych w art. 42 pkt 2 lit. f.
2. W zakresie określonym w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 13 załącznika, właściwy miejscowo dyrektor oddziału terenowego Agencji, realizując zadania, o których mowa w art. 42 pkt 2 lit. g, prowadzi rejestr podmiotów ubiegających się o dopłaty.
3. W zakresie określonym w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 14 załącznika, Prezes Agencji, realizując zadania, o których mowa w art. 42 pkt 3, wydaje producentom serów, na ich wniosek, zezwolenia na wykorzystywanie kazeiny i kazeinianów do produkcji serów.
4. W przypadku wykorzystywania przez producentów kazeiny i kazeinianów do produkcji serów bez zezwolenia, o którym mowa w art. 42 pkt 3, lub wykorzystywania kazeiny i kazeinianów do produkcji serów w ilości przekraczającej dozwoloną ilość określoną w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 15 załącznika, producent jest obowiązany do wniesienia kwoty pieniężnej w wysokości określonej w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 15 załącznika, na wyodrębniony rachunek bankowy Agencji.
5. Wnioski o wydanie świadectw autoryzacji, o których mowa w ust. 1 pkt 1, oraz wnioski o wydanie zezwoleń, o których mowa w ust. 3, składa się do Prezesa Agencji.
6. Wnioski o wpis do rejestrów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i ust. 2, składa się do właściwego miejscowo dyrektora oddziału terenowego Agencji.
7. Wnioski, o których mowa w ust. 3, 5 i 6, zawierają:
1) nazwę albo imię i nazwisko wnioskodawcy;
2) adres wnioskodawcy;
3) adres zakładu produkcyjnego, chłodni, magazynu lub zakładu konfekcjonującego;
4) numer identyfikacji podatkowej (NIP) wnioskodawcy oraz numer Krajowego Rejestru Urzędowego Podmiotów Gospodarki Narodowej (REGON), o ile został nadany;
5) numer ewidencyjny powszechnego elektronicznego systemu ewidencji ludności (PESEL) lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość – w przypadku osób fizycznych;
6) numer rejestracyjny nadany przez Agencję, o ile został nadany;
7) imiona i nazwiska osób uprawnionych do reprezentowania wnioskodawcy;
8) numery linii produkcyjnych, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania świadectwa autoryzacji zakładów produkcyjnych;
9) weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania świadectwa autoryzacji zakładów produkcyjnych występujących o dopłaty, o których mowa w art. 42 pkt 1 i pkt 2 lit. a;
10) informacje o rodzaju sera, do którego zostanie dodana kazeina i kazeiniany, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania zezwolenia na wykorzystywanie kazeiny i kazeinianów do produkcji serów, o którym mowa w art. 42 pkt 3;
11) dane o przedmiocie działania wnioskodawcy, w przypadku gdy wniosek dotyczy wpisu do rejestru podmiotów ubiegających się o dopłaty, o których mowa w art. 42 pkt 2 lit. g.
8. Wnioski, o których mowa w ust. 3, 5 i 6, składa się na formularzach opracowanych i udostępnianych przez Agencję.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2005.04.01 do 2005.12.14
[72] 1. W zakresie określonym w rozporządzeniach, o których mowa w pkt 3–13 załącznika, Prezes Agencji:
1) realizując zadania, o których mowa w art. 42 pkt 1 i pkt 2 lit. a–e, wydaje świadectwa autoryzacji:
a) zakładów produkcyjnych,
b) chłodni,
c) magazynów,
d) zakładów konfekcjonujących;
2) realizując dopłaty do zakupu masła, prowadzi rejestr dostawców masła oraz podmiotów wymienionych w art. 42 pkt 2 lit. f.
2. W zakresie określonym w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 13 załącznika, właściwy miejscowo dyrektor oddziału terenowego Agencji, realizując zadania, o których mowa w art. 42 pkt 2 lit. g, prowadzi rejestr podmiotów ubiegających się o dopłaty.
3. W zakresie określonym w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 14 załącznika, Prezes Agencji, realizując zadania, o których mowa w art. 42 pkt 3, wydaje producentom serów, na ich wniosek, zezwolenia na wykorzystywanie kazeiny i kazeinianów do produkcji serów.
4. W przypadku wykorzystywania przez producentów kazeiny i kazeinianów do produkcji serów bez zezwolenia, o którym mowa w art. 42 pkt 3, lub wykorzystywania kazeiny i kazeinianów do produkcji serów w ilości przekraczającej dozwoloną ilość określoną w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 15 załącznika, producent jest obowiązany do wniesienia kwoty pieniężnej w wysokości określonej w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 15 załącznika, na wyodrębniony rachunek bankowy Agencji.
5. Wnioski o wydanie świadectw autoryzacji, o których mowa w ust. 1 pkt 1, oraz wnioski o wydanie zezwoleń, o których mowa w ust. 3, składa się do Prezesa Agencji.
6. Wnioski o wpis do rejestrów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i ust. 2, składa się do właściwego miejscowo dyrektora oddziału terenowego Agencji.
7. Wnioski, o których mowa w ust. 3, 5 i 6, zawierają:
1) nazwę albo imię i nazwisko wnioskodawcy;
2) adres wnioskodawcy;
3) adres zakładu produkcyjnego, chłodni, magazynu lub zakładu konfekcjonującego;
4) numer identyfikacji podatkowej (NIP) wnioskodawcy oraz numer Krajowego Rejestru Urzędowego Podmiotów Gospodarki Narodowej (REGON), o ile został nadany;
5) numer ewidencyjny powszechnego elektronicznego systemu ewidencji ludności (PESEL) lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość – w przypadku osób fizycznych;
6) numer rejestracyjny nadany przez Agencję, o ile został nadany;
7) imiona i nazwiska osób uprawnionych do reprezentowania wnioskodawcy;
8) numery linii produkcyjnych, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania świadectwa autoryzacji zakładów produkcyjnych;
9) weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania świadectwa autoryzacji zakładów produkcyjnych występujących o dopłaty, o których mowa w art. 42 pkt 1 i pkt 2 lit. a;
10) informacje o rodzaju sera, do którego zostanie dodana kazeina i kazeiniany, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania zezwolenia na wykorzystywanie kazeiny i kazeinianów do produkcji serów, o którym mowa w art. 42 pkt 3;
11) dane o przedmiocie działania wnioskodawcy, w przypadku gdy wniosek dotyczy wpisu do rejestru podmiotów ubiegających się o dopłaty, o których mowa w art. 42 pkt 2 lit. g.
8. Wnioski, o których mowa w ust. 3, 5 i 6, składa się na formularzach opracowanych i udostępnianych przez Agencję.
[72] Art. 43 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 35 ustawy z dnia 4 marca 2005 r. o zmianie ustawy o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz.U. Nr 53, poz. 469). Zmiana weszła w życie 1 kwietnia 2005 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2004.05.01 do 2005.03.31
1. W zakresie określonym w rozporządzeniach, o których mowa w pkt 3–11 załącznika. Prezes Agencji:
1) realizując zadania, o których mowa w art. 42 pkt 1 i pkt 2 lit. a–e, wydaje świadectwa autoryzacji:
a) zakładów produkcyjnych,
b) chłodni,
c) magazynów,
d) zakładów konfekcjonujących;
2) realizując dopłaty do zakupu masła, prowadzi rejestr dostawców masła oraz podmiotów wymienionych w art. 42 pkt 2 lit. f.
2. W zakresie określonym w rozporządzeniu, o którym mowa w pkt 13 załącznika, dyrektor właściwego miejscowo oddziału terenowego Agencji realizując zadania, o których mowa w art. 42 pkt 2 lit. g, prowadzi rejestr podmiotów ubiegających się o dopłaty.
3. Wnioski o wydanie świadectwa autoryzacji, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, oraz o wpis do rejestrów, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i ust. 2, składa się odpowiednio do Prezesa Agencji lub dyrektora właściwego miejscowo oddziału terenowego Agencji.
4. Wnioski, o których mowa w ust. 3, zawierają:
1) nazwę albo imię i nazwisko wnioskodawcy;
2) adres wnioskodawcy;
3) adres zakładu produkcyjnego, chłodni, magazynu lub zakładu konfekcjonującego;
4) numer identyfikacji podatkowej (NIP) wnioskodawcy oraz numer Krajowego Rejestru Urzędowego Podmiotów Gospodarki Narodowej (REGON), o ile został nadany;
5) w przypadku osób fizycznych numer ewidencyjny powszechnego elektronicznego systemu ewidencji ludności (PESEL) lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość;
6) imiona i nazwiska osób uprawnionych do reprezentowania wnioskodawcy;
7) numery linii produkcyjnych, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania świadectwa autoryzacji zakładów produkcyjnych;
8) weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu, w przypadku gdy wniosek dotyczy wydania świadectwa autoryzacji zakładów produkcyjnych występujących o dopłaty, o których mowa w art. 42 pkt 1 i pkt 2 lit. a;
9) przedmiot działania wnioskodawcy, w przypadku gdy wniosek dotyczy wpisu do rejestru podmiotów występujących o dopłaty, o których mowa w art. 42 pkt 2 lit. g.
5. Wnioski, o których mowa w ust. 3, składa się na formularzach opracowanych i udostępnianych przez Agencję.