Wersja obowiązująca od 2023-06-20 (Dz.U.2023.1149 tekst jednolity)
[Stosowanie przepisów ustawy] Przepisy art. 36–41, do dnia ogłoszenia przez Komisję Europejską wykazów przewidzianych w art. 23 ust. 1 lit. a i b rozporządzenia nr 183/2005, stosuje się do przywozu przesyłek:
1) dodatków paszowych z kategorii:
a) dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu, związków pierwiastków śladowych, aminokwasów, ich soli i podobnych produktów,
b) zootechnicznych, z grupy: substancji polepszających strawność, stabilizatorów flory jelitowej, substancji, które korzystnie wpływają na środowisko, oraz innych dodatków zootechnicznych,
c) technologicznych, z grupy przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
d) sensorycznych, z grupy barwników: karotenoidy i ksantofile,
e) kokcydiostatyków i histomonostatyków;
2) dodatków paszowych innych niż określone w pkt 1, dla których została ustalona ich maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych;
3) materiałów paszowych z grup:
a) białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grup bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyłączeniem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego,
b) produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji;
4) premiksów zawierających dodatki paszowe, o których mowa w pkt 1;
5) mieszanek paszowych zawierających premiksy, o których mowa w pkt 4.
Wersja obowiązująca od 2023-06-20 (Dz.U.2023.1149 tekst jednolity)
[Stosowanie przepisów ustawy] Przepisy art. 36–41, do dnia ogłoszenia przez Komisję Europejską wykazów przewidzianych w art. 23 ust. 1 lit. a i b rozporządzenia nr 183/2005, stosuje się do przywozu przesyłek:
1) dodatków paszowych z kategorii:
a) dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu, związków pierwiastków śladowych, aminokwasów, ich soli i podobnych produktów,
b) zootechnicznych, z grupy: substancji polepszających strawność, stabilizatorów flory jelitowej, substancji, które korzystnie wpływają na środowisko, oraz innych dodatków zootechnicznych,
c) technologicznych, z grupy przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
d) sensorycznych, z grupy barwników: karotenoidy i ksantofile,
e) kokcydiostatyków i histomonostatyków;
2) dodatków paszowych innych niż określone w pkt 1, dla których została ustalona ich maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych;
3) materiałów paszowych z grup:
a) białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grup bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyłączeniem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego,
b) produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji;
4) premiksów zawierających dodatki paszowe, o których mowa w pkt 1;
5) mieszanek paszowych zawierających premiksy, o których mowa w pkt 4.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2021-02-11 do 2023-06-19 (Dz.U.2021.278 tekst jednolity)
[Stosowanie przepisów ustawy] Przepisy art. 36–41, do dnia ogłoszenia przez Komisję Europejską wykazów przewidzianych w art. 23 ust. 1 lit. a i b rozporządzenia nr 183/2005, stosuje się do przywozu przesyłek:
1) dodatków paszowych z kategorii:
a) dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu, związków pierwiastków śladowych, aminokwasów, ich soli i podobnych produktów,
b) zootechnicznych, z grupy: substancji polepszających strawność, stabilizatorów flory jelitowej, substancji, które korzystnie wpływają na środowisko, oraz innych dodatków zootechnicznych,
c) technologicznych, z grupy przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
d) sensorycznych, z grupy barwników: karotenoidy i ksantofile,
e) kokcydiostatyków i histomonostatyków;
2) dodatków paszowych innych niż określone w pkt 1, dla których została ustalona ich maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych;
3) materiałów paszowych z grup:
a) białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grup bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyłączeniem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego,
b) produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji;
4) premiksów zawierających dodatki paszowe, o których mowa w pkt 1;
5) mieszanek paszowych zawierających premiksy, o których mowa w pkt 4.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2019-02-12 do 2021-02-10 (Dz.U.2019.269 tekst jednolity)
[Stosowanie przepisów ustawy] Przepisy art. 36–41, do dnia ogłoszenia przez Komisję Europejską wykazów przewidzianych w art. 23 ust. 1 lit. a i b rozporządzenia nr 183/2005, stosuje się do przywozu przesyłek:
1) dodatków paszowych z kategorii:
a) dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu, związków pierwiastków śladowych, aminokwasów, ich soli i podobnych produktów,
b) zootechnicznych, z grupy: substancji polepszających strawność, stabilizatorów flory jelitowej, substancji, które korzystnie wpływają na środowisko, oraz innych dodatków zootechnicznych,
c) technologicznych, z grupy przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
d) sensorycznych, z grupy barwników: karotenoidy i ksantofile,
e) kokcydiostatyków i histomonostatyków;
2) dodatków paszowych innych niż określone w pkt 1, dla których została ustalona ich maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych;
3) materiałów paszowych z grup:
a) białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grup bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyłączeniem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego,
b) produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji;
4) premiksów zawierających dodatki paszowe, o których mowa w pkt 1;
5) mieszanek paszowych zawierających premiksy, o których mowa w pkt 4.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2017-03-02 do 2019-02-11 (Dz.U.2017.453 tekst jednolity)
[Stosowanie przepisów ustawy] Przepisy art. 36–41, do dnia ogłoszenia przez Komisję Europejską wykazów przewidzianych w art. 23 ust. 1 lit. a i b rozporządzenia nr 183/2005, stosuje się do przywozu przesyłek:
1) dodatków paszowych z kategorii:
a) dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu, związków pierwiastków śladowych, aminokwasów, ich soli i podobnych produktów,
b) zootechnicznych, z grupy: substancji polepszających strawność, stabilizatorów flory jelitowej, substancji, które korzystnie wpływają na środowisko, oraz innych dodatków zootechnicznych,
c) technologicznych, z grupy przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
d) sensorycznych, z grupy barwników: karotenoidy i ksantofile,
e) kokcydiostatyków i histomonostatyków;
2) dodatków paszowych innych niż określone w pkt 1, dla których została ustalona ich maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych;
3) materiałów paszowych z grup:
a) białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grup bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyłączeniem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego,
b) produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji;
4) premiksów zawierających dodatki paszowe, o których mowa w pkt 1;
5) mieszanek paszowych zawierających premiksy, o których mowa w pkt 4.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2014-03-27 do 2017-03-01 (Dz.U.2014.398 tekst jednolity)
[Stosowanie przepisów ustawy] Przepisy art. 36–41, do dnia ogłoszenia przez Komisję Europejską wykazów przewidzianych w art. 23 ust. 1 lit. a i b rozporządzenia nr 183/2005, stosuje się do przywozu przesyłek:
1) dodatków paszowych z kategorii:
a) dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu, związków pierwiastków śladowych, aminokwasów, ich soli i podobnych produktów,
b) zootechnicznych, z grupy: substancji polepszających strawność, stabilizatorów flory jelitowej, substancji, które korzystnie wpływają na środowisko, oraz innych dodatków zootechnicznych,
c) technologicznych, z grupy przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
d) sensorycznych, z grupy barwników: karotenoidy i ksantofile,
e) kokcydiostatyków i histomonostatyków;
2) dodatków paszowych innych niż określone w pkt 1, dla których została ustalona ich maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych;
3) materiałów paszowych z grup:
a) białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grup bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyłączeniem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego,
b) produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji;
4) premiksów zawierających dodatki paszowe, o których mowa w pkt 1;
5) mieszanek paszowych zawierających premiksy, o których mowa w pkt 4.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2010-12-22 do 2014-03-26
[Stosowanie przepisów ustawy] Przepisy art. 36–41, do dnia ogłoszenia przez Komisję Europejską wykazów przewidzianych w art. 23 ust. 1 lit. a i b rozporządzenia nr 183/2005, stosuje się do przywozu przesyłek:
1) [34] dodatków paszowych z kategorii:
a) dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu, związków pierwiastków śladowych, aminokwasów, ich soli i podobnych produktów,
b) zootechnicznych, z grupy: substancji polepszających strawność, stabilizatorów flory jelitowej, substancji, które korzystnie wpływają na środowisko, oraz innych dodatków zootechnicznych,
c) technologicznych, z grupy przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
d) sensorycznych, z grupy barwników: karotenoidy i ksantofile,
e) kokcydiostatyków i histomonostatyków;
2) dodatków paszowych innych niż określone w pkt 1, dla których została ustalona ich maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych;
3) materiałów paszowych z grup:
a) białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grup bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyłączeniem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego,
b) produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji;
4) premiksów zawierających dodatki paszowe, o których mowa w pkt 1;
5) mieszanek paszowych zawierających premiksy, o których mowa w pkt 4.
[34] Art. 35 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez art. 1 pkt 15 ustawy z dnia 22 października 2010 r. o zmianie ustawy o paszach oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr 230, poz. 1511). Zmiana weszła w życie 22 grudnia 2010 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2006-08-26 do 2010-12-21
Przepisy art. 36–41, do dnia ogłoszenia przez Komisję Europejską wykazów przewidzianych w art. 23 ust. 1 lit. a i b rozporządzenia nr 183/2005, stosuje się do przywozu przesyłek:
1) dodatków paszowych z grupy:
a) kokcydiostatyki i histomonostatyki,
b) stymulatory wzrostu,
c) witaminy, prowitaminy i inne substancje chemicznie zdefiniowane o podobnym działaniu,
d) pierwiastki śladowe,
e) enzymy,
f) mikroorganizmy,
g) karotenoidy i ksantofile,
h) przeciwutleniacze, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,
i) aminokwasy i ich sole,
j) hydroksyanalogi aminokwasów;
2) dodatków paszowych innych niż określone w pkt 1, dla których została ustalona ich maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych;
3) materiałów paszowych z grup:
a) białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grup bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyłączeniem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego,
b) produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji;
4) premiksów zawierających dodatki paszowe, o których mowa w pkt 1;
5) mieszanek paszowych zawierających premiksy, o których mowa w pkt 4.