history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2023-03-23    (Dz.U.2023.550 tekst jednolity)

Art. 21. [Ewidencja winnic] 1. Producent wina wyrabia wino lub moszcz z winogron pozyskanych z upraw winorośli wpisanych do ewidencji winnic położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zwanej dalej „ewidencją winnic” – w przypadku gdy wino lub moszcz są wyrabiane z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

2. Producent wina zamierzający wyrabiać wino lub moszcz winogronowy przekazuje Dyrektorowi Generalnemu KOWR informację o tym zamiarze nie później niż na 2 tygodnie przed rozpoczęciem produkcji wina lub moszczu winogronowego, lecz nie później niż do dnia 15 września danego roku winiarskiego, na formularzu udostępnionym na stronie internetowej KOWR. Termin ten nie podlega przywróceniu.

3. Informacja, o której mowa w ust. 2, zawiera:

1) imię i nazwisko lub firmę producenta wina;

2) siedzibę i adres oraz adres do doręczeń producenta wina;

3) numer NIP, o ile producent wina taki numer posiada, albo numer PESEL tego producenta;

4) wskazanie miejsca wyrobu wina;

5) numer identyfikacyjny plantatora winorośli zawarty w ewidencji winnic, z którego winogron będzie wyrabiane wino, oraz wskazanie, czy te winogrona pochodzą z upraw własnych.

4. Informacja, o której mowa w ust. 2, może zawierać również inne niż wymienione w ust. 3 pkt 1 i 2 dane kontaktowe producenta wina, w tym adres poczty elektronicznej, adres strony internetowej lub numer telefonu.

5. Dane, o których mowa w ust. 3 pkt 1, 2 i 4, mogą zostać zamieszczone na stronie internetowej KOWR.

Wersja obowiązująca od 2023-03-23    (Dz.U.2023.550 tekst jednolity)

Art. 21. [Ewidencja winnic] 1. Producent wina wyrabia wino lub moszcz z winogron pozyskanych z upraw winorośli wpisanych do ewidencji winnic położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zwanej dalej „ewidencją winnic” – w przypadku gdy wino lub moszcz są wyrabiane z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

2. Producent wina zamierzający wyrabiać wino lub moszcz winogronowy przekazuje Dyrektorowi Generalnemu KOWR informację o tym zamiarze nie później niż na 2 tygodnie przed rozpoczęciem produkcji wina lub moszczu winogronowego, lecz nie później niż do dnia 15 września danego roku winiarskiego, na formularzu udostępnionym na stronie internetowej KOWR. Termin ten nie podlega przywróceniu.

3. Informacja, o której mowa w ust. 2, zawiera:

1) imię i nazwisko lub firmę producenta wina;

2) siedzibę i adres oraz adres do doręczeń producenta wina;

3) numer NIP, o ile producent wina taki numer posiada, albo numer PESEL tego producenta;

4) wskazanie miejsca wyrobu wina;

5) numer identyfikacyjny plantatora winorośli zawarty w ewidencji winnic, z którego winogron będzie wyrabiane wino, oraz wskazanie, czy te winogrona pochodzą z upraw własnych.

4. Informacja, o której mowa w ust. 2, może zawierać również inne niż wymienione w ust. 3 pkt 1 i 2 dane kontaktowe producenta wina, w tym adres poczty elektronicznej, adres strony internetowej lub numer telefonu.

5. Dane, o których mowa w ust. 3 pkt 1, 2 i 4, mogą zostać zamieszczone na stronie internetowej KOWR.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2022-10-30 do 2023-03-22

Art. 21. [Ewidencja winnic] 1. Producent wina wyrabia wino lub moszcz z winogron pozyskanych z upraw winorośli wpisanych do ewidencji winnic położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zwanej dalej „ewidencją winnic” – w przypadku gdy wino lub moszcz są wyrabiane z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

2. [10] Producent wina zamierzający wyrabiać wino lub moszcz winogronowy  przekazuje Dyrektorowi Generalnemu KOWR informację o tym zamiarze nie później niż na 2 tygodnie przed rozpoczęciem produkcji wina lub moszczu winogronowego, lecz nie później niż do dnia 15 września danego roku winiarskiego, na formularzu udostępnionym na stronie internetowej KOWR. Termin ten nie podlega przywróceniu.

3. Informacja, o której mowa w ust. 2, zawiera:

1) imię i nazwisko lub firmę producenta wina;

2) siedzibę i adres oraz adres do doręczeń producenta wina;

3) numer NIP, o ile producent wina taki numer posiada, albo numer PESEL tego producenta;

4) wskazanie miejsca wyrobu wina;

5) numer identyfikacyjny plantatora winorośli zawarty w ewidencji winnic, z którego winogron będzie wyrabiane wino, oraz wskazanie, czy te winogrona pochodzą z upraw własnych.

4. Informacja, o której mowa w ust. 2, może zawierać również inne niż wymienione w ust. 3 pkt 1 i 2 dane kontaktowe producenta wina, w tym adres poczty elektronicznej, adres strony internetowej lub numer telefonu.

5. Dane, o których mowa w ust. 3 pkt 1, 2 i 4, mogą zostać zamieszczone na stronie internetowej KOWR.

[10] Art. 21 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez art. 5 pkt 5 lit. a) i b) ustawy z dnia 28 września 2022 r. o zmianie ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 2015). Zmiana weszła w życie 30 października 2022 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2022-03-07 do 2022-10-29

Art. 21. [Ewidencja winnic] 1. Producent wina wyrabia wino lub moszcz z winogron pozyskanych z upraw winorośli wpisanych do ewidencji winnic położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zwanej dalej „ewidencją winnic” – w przypadku gdy wino lub moszcz są wyrabiane z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

2. Producent wina zamierzający wyrabiać wino przekazuje Dyrektorowi Generalnemu KOWR informację o tym zamiarze nie później niż na 2 tygodnie przed rozpoczęciem produkcji wina, lecz nie później niż do dnia 15 września danego roku winiarskiego, na formularzu udostępnionym na stronie internetowej KOWR. Termin ten nie podlega przywróceniu.

3. Informacja, o której mowa w ust. 2, zawiera:

1) imię i nazwisko lub firmę producenta wina;

2) siedzibę i adres oraz adres do doręczeń producenta wina;

3) numer NIP, o ile producent wina taki numer posiada, albo numer PESEL tego producenta;

4) wskazanie miejsca wyrobu wina;

5) numer identyfikacyjny plantatora winorośli zawarty w ewidencji winnic, z którego winogron będzie wyrabiane wino, oraz wskazanie, czy te winogrona pochodzą z upraw własnych.

4. Informacja, o której mowa w ust. 2, może zawierać również inne niż wymienione w ust. 3 pkt 1 i 2 dane kontaktowe producenta wina, w tym adres poczty elektronicznej, adres strony internetowej lub numer telefonu.

5. Dane, o których mowa w ust. 3 pkt 1, 2 i 4, mogą zostać zamieszczone na stronie internetowej KOWR.