Wersja obowiązująca od 2023.03.01     (Dz.U.2023.386 tekst jednolity)

§ 5. [Określenie obszaru zagrożonego] 1. Powiatowy lekarz weterynarii, w przypadku wyznaczenia ogniska choroby, określa obszar zagrożony o promieniu co najmniej 10 km wokół tego ogniska.

2. Obszar zagrożony określa się, uwzględniając:

1) wyniki dochodzenia epizootycznego;

2) warunki geograficzne, w szczególności granice naturalne;

3) lokalizację i odległości między gospodarstwami, w których są utrzymywane norki lub jenoty.

Wersja obowiązująca od 2023.03.01     (Dz.U.2023.386 tekst jednolity)

§ 5. [Określenie obszaru zagrożonego] 1. Powiatowy lekarz weterynarii, w przypadku wyznaczenia ogniska choroby, określa obszar zagrożony o promieniu co najmniej 10 km wokół tego ogniska.

2. Obszar zagrożony określa się, uwzględniając:

1) wyniki dochodzenia epizootycznego;

2) warunki geograficzne, w szczególności granice naturalne;

3) lokalizację i odległości między gospodarstwami, w których są utrzymywane norki lub jenoty.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2022.04.29 do 2023.02.28

§ 5. 1. Powiatowy lekarz weterynarii, w przypadku wyznaczenia ogniska choroby, określa obszar zagrożony o promieniu co najmniej 10 km wokół tego ogniska.

2. Obszar zagrożony określa się, uwzględniając:

1) wyniki dochodzenia epizootycznego;

2) warunki geograficzne, w szczególności granice naturalne;

3) lokalizację i odległości między gospodarstwami, w których są utrzymywane norki lub jenoty [28] .

[28] § 5 ust. 2 pkt 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 5 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 kwietnia 2022 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie zwalczania zakażenia SARS-CoV-2 u norek (Dz.U. poz. 825). Zmiana weszła w życie 29 kwietnia 2022 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2020.12.22 do 2022.04.28

§ 5. 1. Powiatowy lekarz weterynarii, w przypadku wyznaczenia ogniska choroby, określa obszar zagrożony o promieniu co najmniej 10 km wokół tego ogniska.

2. Obszar zagrożony określa się, uwzględniając:

1) wyniki dochodzenia epizootycznego;

2) warunki geograficzne, w szczególności granice naturalne;

3) lokalizację i odległości między gospodarstwami, w których są utrzymywane norki.