Wersja obowiązująca od 2022.12.14     (Dz.U.2022.2612 tekst jednolity)

Art. 5. (uchylony)

Wersja obowiązująca od 2022.12.14     (Dz.U.2022.2612 tekst jednolity)

Art. 5. (uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2022.04.06 do 2022.12.13     (Dz.U.2022.765 tekst jednolity)

Art. 5. (uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2002.01.01 do 2022.04.05

[1] (skreślony).

[1] Art. 5 skreślony przez art. 19 pkt 4 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o regulacji rynku cukru (Dz.U. Nr 76, poz. 810). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2002 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 1994.10.01 do 2001.12.31

[Opłaty] 1. Podmioty nabywające cukier od producentów cukru na zaopatrzenie rynku krajowego są zobowiązane do wnoszenia opłat w wysokości nie większej niż 7% wartości zakupionego cukru.

2. Opłaty, o których mowa w ust. 1, pobierane przez producentów cukru są przekazywane, w terminie 7 dni od dnia pobrania, na wydzielony rachunek Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, zwanej dalej „Agencją”.

3. W razie niepobrania lub nieprzekazania opłaty w terminie, o którym mowa w ust. 2, Agencja ściąga je na zasadach i w trybie określonych w przepisach o postępowaniu egzekucyjnym w administracji. Za każdy dzień zwłoki w przekazaniu opłaty naliczane są odsetki ustawowe na zasadach określonych w przepisach ustawy o zobowiązaniach podatkowych.

4. Środki pochodzące z opłat, o których mowa w ust. 1, przeznacza się na dopłaty do eksportu cukru w ramach kwoty B.

5. Rada Ministrów na wniosek Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w porozumieniu z Ministrem Finansów określa corocznie, w drodze rozporządzenia, wysokość opłat, o których mowa w ust. 1, oraz zasady stosowania dopłat do eksportu cukru w ramach kwoty B.