Wersja obowiązująca od 2022.12.14     (Dz.U.2022.2612 tekst jednolity)

Art. 4. (uchylony)

Wersja obowiązująca od 2022.12.14     (Dz.U.2022.2612 tekst jednolity)

Art. 4. (uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2022.04.06 do 2022.12.13     (Dz.U.2022.765 tekst jednolity)

Art. 4. (uchylony)

Wersja archiwalna obowiązująca od 2002.10.01 do 2022.04.05

[10] (skreślony).

[10] Art. 4 skreślony przez art. 1 pkt 2 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o regulacji rynku cukru (Dz.U. Nr 76, poz. 810). Zmiana weszła w życie 1 października 2002 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 1997.01.07 do 2002.09.30

[Ustalenie limitów] 1. [4] Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ustala corocznie spółkom, o których mowa w art. 6 ust. 1, oraz producentom cukru pozostającym poza tymi spółkami do dnia 31 października roku poprzedzającego przyszłoroczną kampanię cukrowniczą limity określające:

1) maksymalną ilość cukru, jaka może być wyprodukowana w ramach kwoty A,

2) maksymalną ilość wyprodukowanego cukru w ramach kwoty A, która może być wprowadzona na rynek krajowy w ciągu kwartału,

3) maksymalną ilość cukru, jaka może być wyprodukowana w ramach kwoty B.

2. [5] Ustalenie limitów produkcji cukru, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 3, następuje przez dokonanie podziału kwot A i B. Limit ustala się jako iloczyn średniego przerobu dobowego buraków i wydajności cukru z ostatnich trzech kampanii oraz liczby dni w kampanii, przy założeniu jednakowej długości kampanii prowadzonej przez wszystkich producentów, pomniejszony o przekroczenie limitu, o którym mowa w ust. 1 pkt 1.

3. Producenci cukru mogą zbywać prawa do przyznanych limitów, o których mowa w ust. 1, lub ich części Spółkom Cukrowym lub producentom cukru [6] - powiadamiając o tym niezwłocznie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

3a. [7] W przypadku nieuruchomienia przez producenta produkcji cukru w danej kampanii, przyznany producentowi limit produkcyjny obligatoryjnie zostaje przekazany za pośrednictwem Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej innym producentom, którzy przejęli bazę surowcową tego producenta.

4. Spółki cukrowe, o których mowa w art. 6 ust. 1, określają zasady podziału limitów wymienionych w ust. 1 dla podmiotów produkujących cukier, których są współwłaścicielami.

5. Producenci cukru wprowadzający na rynek krajowy cukier ponad limit ustalony na podstawie ust. 1, 3 i 4 są zobowiązani do wnoszenia opłat sankcyjnych w wysokości 100% wartości sprzedanego cukru na rynku krajowym ponad ten limit.

6. [8] Opłaty, o których mowa w ust. 5, stanowiące dochód budżetu państwa, wpłacane są bez wezwania w terminie 14 dni od daty wprowadzenia cukru do obrotu na rachunek urzędu skarbowego, właściwego ze względu na siedzibę producenta, i podlegają przepisom ustawy o zobowiązaniach podatkowych.

[4] Art. 4 ust. 1 w brzmieniu ustalony przez art. 1 pkt 4 lit. a) ustawy z dnia 20 listopada 1996 r. o zmianie ustawy o regulacji rynku cukru i przekształceniach własnościowych w przemyśle cukrowniczym (Dz.U. Nr 152, poz. 724). Zmiana weszła w życie 7 stycznia 1997 r.

[5] Art. 4 ust. 2 w brzmieniu ustalony przez art. 1 pkt 4 lit. b) ustawy z dnia 20 listopada 1996 r. o zmianie ustawy o regulacji rynku cukru i przekształceniach własnościowych w przemyśle cukrowniczym (Dz.U. Nr 152, poz. 724). Zmiana weszła w życie 7 stycznia 1997 r.

[6] Art. 4 ust. 3 w brzmieniu ustalony przez art. 1 pkt 4 lit. c) ustawy z dnia 20 listopada 1996 r. o zmianie ustawy o regulacji rynku cukru i przekształceniach własnościowych w przemyśle cukrowniczym (Dz.U. Nr 152, poz. 724). Zmiana weszła w życie 7 stycznia 1997 r.

[7] Art. 4 ust. 3a dodany przez art. 1 pkt 4 lit. d) ustawy z dnia 20 listopada 1996 r. o zmianie ustawy o regulacji rynku cukru i przekształceniach własnościowych w przemyśle cukrowniczym (Dz.U. Nr 152, poz. 724). Zmiana weszła w życie 7 stycznia 1997 r.

[8] Art. 4 ust. 6 w brzmieniu ustalony przez art. 1 pkt 4 lit. e) ustawy z dnia 20 listopada 1996 r. o zmianie ustawy o regulacji rynku cukru i przekształceniach własnościowych w przemyśle cukrowniczym (Dz.U. Nr 152, poz. 724). Zmiana weszła w życie 7 stycznia 1997 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 1994.10.01 do 1997.01.06

[Ustalenie limitów] 1. Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ustala corocznie spółkom, o których mowa w art. 6, oraz producentom cukru pozostającym poza tymi spółkami limity określające:

1) maksymalną ilość cukru, jaka może być wyprodukowana w ramach kwoty A,

2) maksymalną ilość wyprodukowanego cukru w ramach kwoty A, która może być wprowadzona na rynek krajowy w ciągu kwartału,

3) maksymalną ilość cukru, jaka może być wyprodukowana w ramach kwoty B.

2. Ustalenie limitów produkcji cukru, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 3, następuje przez dokonanie podziału kwot A i B w następujący sposób:

1) 90% tych limitów ustalane będzie jako iloczyn średnioważonego przerobu dobowego buraków i wydajności cukru z ostatnich trzech kampanii, przy założeniu jednakowej długości kampanii we wszystkich cukrowniach, pomniejszonej o przekroczenie limitu, o którym mowa w ust. 1 pkt 1,

2) 10% tych limitów ustalane będzie w proporcji do przyrostu wartości środków trwałych i zapasów w ostatnich dwóch latach, z wyłączeniem wartości zapasów wyrobów gotowych.

3. Producenci cukru mogą zbywać prawa do przyznanych limitów, o których mowa w ust. 1, lub ich części - powiadamiając o tym niezwłocznie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

4. Spółki cukrowe, o których mowa w art. 6 ust. 1, określają zasady podziału limitów wymienionych w ust. 1 dla podmiotów produkujących cukier, których są współwłaścicielami.

5. Producenci cukru wprowadzający na rynek krajowy cukier ponad limit ustalony na podstawie ust. 1, 3 i 4 są zobowiązani do wnoszenia opłat sankcyjnych w wysokości 100% wartości sprzedanego cukru na rynku krajowym ponad ten limit.

6. Opłaty, o których mowa w ust. 5, stanowią dochód budżetu państwa i podlegają przepisom ustawy o zobowiązaniach podatkowych.