history Historia zmian
zamknij

Wersja obowiązująca od 2022-05-27    (Dz.U.2022.1130 tekst jednolity)

§ 4. [Stawki opłat za dokonanie czynności dotyczących jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością ] 1. Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. a i b, dotyczących jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością wynoszą:

1) ocena cech organoleptycznych – 9 zł;

2) prawidłowość oznakowania, prezentacji i reklamy:

a) środków spożywczych powszechnego spożycia lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością – 23 zł,

b) suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i środków spożywczych wzbogacanych witaminami lub składnikami mineralnymi – 52 zł;

3) proste pobranie próbek – 17 zł;

4) złożone pobranie próbek – 52 zł.

2. (uchylony).

3. (uchylony).

Wersja obowiązująca od 2022-05-27    (Dz.U.2022.1130 tekst jednolity)

§ 4. [Stawki opłat za dokonanie czynności dotyczących jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością ] 1. Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. a i b, dotyczących jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością wynoszą:

1) ocena cech organoleptycznych – 9 zł;

2) prawidłowość oznakowania, prezentacji i reklamy:

a) środków spożywczych powszechnego spożycia lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością – 23 zł,

b) suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i środków spożywczych wzbogacanych witaminami lub składnikami mineralnymi – 52 zł;

3) proste pobranie próbek – 17 zł;

4) złożone pobranie próbek – 52 zł.

2. (uchylony).

3. (uchylony).

Wersja archiwalna obowiązująca od 2019-08-27 do 2022-05-26

§ 4. [Stawki opłat za dokonanie czynności dotyczących jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością] 1. Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. a i b, dotyczących jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością wynoszą:

1) ocena cech organoleptycznych – 9 zł;

2) prawidłowość oznakowania, prezentacji i reklamy:

a) środków spożywczych powszechnego spożycia lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością – 23 zł,

b) suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i środków spożywczych wzbogacanych witaminami lub składnikami mineralnymi – 52 zł;

3) proste pobranie próbek – 17 zł;

4) złożone pobranie próbek – 52 zł.

2. [3] (uchylony)

3. [4] (uchylony)

[3] § 4 ust. 2 uchylony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 24 lipca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności (Dz.U. poz. 1511). Zmiana weszła w życie 27 sierpnia 2019 r.

[4] § 4 ust. 3 uchylony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 24 lipca 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności (Dz.U. poz. 1511). Zmiana weszła w życie 27 sierpnia 2019 r.

Wersja archiwalna obowiązująca od 2017-11-14 do 2019-08-26

§ 4. [Stawki opłat za dokonanie czynności dotyczących jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością] 1. Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. a i b, dotyczących jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością wynoszą:

1) ocena cech organoleptycznych – 9 zł;

2) prawidłowość oznakowania, prezentacji i reklamy:

a) środków spożywczych powszechnego spożycia lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością – 23 zł,

b) suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i środków spożywczych wzbogacanych witaminami lub składnikami mineralnymi – 52 zł;

3) proste pobranie próbek – 17 zł;

4) złożone pobranie próbek – 52 zł.

2. Czynność, o której mowa w ust. 1 pkt 3, obejmuje pobranie próbki bez konieczności dzielenia lub mieszania poszczególnych składników środka spożywczego.

3. Czynność, o której mowa w ust. 1 pkt 4, obejmuje, wymagające użycia sterylnego sprzętu i opakowania, wydzielenie określonej części reprezentatywnej z całej partii lub pobranie kilku części lub składników środka spożywczego i ich wymieszanie w celu uzyskania próbki reprezentatywnej dla danego środka spożywczego.