Wersja obowiązująca od 2021-09-06 (Dz.U.2021.1624 tekst jednolity)
[Skład wojewódzkiego inspektoratu] 1. W skład wojewódzkiego inspektoratu wchodzą następujące komórki organizacyjne:
1) wydział kontroli;
2) wydział organizacyjno-administracyjny.
2. W wydziale:
1) kontroli można wyodrębnić:
a) sekcję kontroli jakości handlowej,
b) sekcję kontroli rolnictwa ekologicznego i produktów regionalnych,
c) sekcję kontroli odrębnych;
2) organizacyjno-administracyjnym można wyodrębnić:
a) sekcję księgowości,
b) sekcję kadr,
c) sekcję prawną,
d) sekcję sprawozdawczości i ewidencji.
3. W skład wojewódzkiego inspektoratu mogą wchodzić także:
1) oddziały wojewódzkiego inspektoratu oraz wydziały i samodzielne stanowiska pracy, tworzone w miejscach odpraw celnych lub w innych miejscach, jeżeli jest to uzasadnione potrzebą wykonywania kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;
2) samodzielne stanowiska pracy.
4. Oddziałem lub wydziałem wojewódzkiego inspektoratu kieruje kierownik tej komórki organizacyjnej przy pomocy zastępcy kierownika.
5. Sekcjami, o których mowa w ust. 2, kierują kierownik wydziału, zastępca kierownika wydziału albo główny specjalista.
Wersja obowiązująca od 2021-09-06 (Dz.U.2021.1624 tekst jednolity)
[Skład wojewódzkiego inspektoratu] 1. W skład wojewódzkiego inspektoratu wchodzą następujące komórki organizacyjne:
1) wydział kontroli;
2) wydział organizacyjno-administracyjny.
2. W wydziale:
1) kontroli można wyodrębnić:
a) sekcję kontroli jakości handlowej,
b) sekcję kontroli rolnictwa ekologicznego i produktów regionalnych,
c) sekcję kontroli odrębnych;
2) organizacyjno-administracyjnym można wyodrębnić:
a) sekcję księgowości,
b) sekcję kadr,
c) sekcję prawną,
d) sekcję sprawozdawczości i ewidencji.
3. W skład wojewódzkiego inspektoratu mogą wchodzić także:
1) oddziały wojewódzkiego inspektoratu oraz wydziały i samodzielne stanowiska pracy, tworzone w miejscach odpraw celnych lub w innych miejscach, jeżeli jest to uzasadnione potrzebą wykonywania kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;
2) samodzielne stanowiska pracy.
4. Oddziałem lub wydziałem wojewódzkiego inspektoratu kieruje kierownik tej komórki organizacyjnej przy pomocy zastępcy kierownika.
5. Sekcjami, o których mowa w ust. 2, kierują kierownik wydziału, zastępca kierownika wydziału albo główny specjalista.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2020-07-11 do 2021-09-05
[Skład wojewódzkiego inspektoratu ] [2] 1. W skład wojewódzkiego inspektoratu wchodzą następujące komórki organizacyjne:
1) wydział kontroli;
2) wydział organizacyjno-administracyjny.
2. W wydziale:
1) kontroli można wyodrębnić:
a) sekcję kontroli jakości handlowej,
b) sekcję kontroli rolnictwa ekologicznego i produktów regionalnych,
c) sekcję kontroli odrębnych;
2) organizacyjno-administracyjnym można wyodrębnić:
a) sekcję księgowości,
b) sekcję kadr,
c) sekcję prawną,
d) sekcję sprawozdawczości i ewidencji.
3. W skład wojewódzkiego inspektoratu mogą wchodzić także:
1) oddziały wojewódzkiego inspektoratu oraz wydziały i samodzielne stanowiska pracy, tworzone w miejscach odpraw celnych lub w innych miejscach, jeżeli jest to uzasadnione potrzebą wykonywania kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;
2) samodzielne stanowiska pracy.
4. Oddziałem lub wydziałem wojewódzkiego inspektoratu kieruje kierownik tej komórki organizacyjnej przy pomocy zastępcy kierownika.
5. Sekcjami, o których mowa w ust. 2, kierują kierownik wydziału, zastępca kierownika wydziału albo główny specjalista.
[2] § 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 czerwca 2020 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad organizacji Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (Dz.U. poz. 1112). Zmiana weszła w życie 11 lipca 2020 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2005-06-22 do 2020-07-10
[Skład wojewódzkiego inspektoratu] [1] 1. W skład wojewódzkiego inspektoratu wchodzą następujące komórki organizacyjne:
1) wydział kontroli;
2) wydział nadzoru;
3) wydział administracji.
2. W skład wojewódzkiego inspektoratu mogą wchodzić:
1) oddziały wojewódzkiego inspektoratu oraz wydziały i samodzielne stanowiska pracy, tworzone w miejscach odpraw celnych lub w innych miejscach, jeżeli jest to uzasadnione potrzebą wykonywania kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;
2) laboratoria kontrolno-analityczne, jeżeli w województwie nie utworzono laboratorium specjalistycznego Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych;
3) sekcje i samodzielne stanowiska pracy.
[1] § 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 maja 2005 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad organizacji Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (Dz.U. Nr 99, poz. 829). Zmiana weszła w życie 22 czerwca 2005 r.
Wersja archiwalna obowiązująca od 2003-01-01 do 2005-06-21
1. W skład wojewódzkiego inspektoratu wchodzą następujące komórki organizacyjne:
1) wydział kontroli;
2) wydział informacji i ewidencji;
3) wydział administracji;
4) laboratorium kontrolno-analityczne w województwie, w którym nie utworzono laboratorium specjalistycznego.
2. W skład wojewódzkiego inspektoratu mogą wchodzić oddziały wojewódzkiego inspektoratu oraz wydziały i samodzielne stanowiska pracy, tworzone w miejscach odpraw celnych lub w innych miejscach, jeżeli jest to uzasadnione potrzebą wykonywania kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.